Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Ce sunt adaptogenii si ce beneficii pot oferi organismului uman?

De ceva timp incoace, adaptogenii au parte de tot mai multa atentie. Acestia se gasesc in aproape orice, de la suplimente si tonice, la cafea, ciocolata calda si sucuri. Dar ce sunt adaptogenii, unde pot fi gasiti si, cel mai important, functioneaza cu adevarat?

Cuprins:

Ce sunt adaptogenii?

Ce beneficii ofera produsele adaptogene organismului uman?

Cum functioneaza, de fapt, adaptogenii?

Exemple de produse adaptogene

Riscuri si efecte adverse

Ce sunt adaptogenii?

Adaptogenii sunt componente ale plantelor medicinale despre care se spune ca ajuta la cresterea rezistentei organismului in a face fata stresului fizic si emotional. Se crede ca adaptogenii au, de asemenea, proprietati anti-imbatranire.

Mai mult decat atat, adaptogenii pot determina actiuni chimice, cum ar fi declansarea productiei de hormoni sau modificarea substantelor chimice legate de stres. De exemplu, se spune ca un adaptogen pe baza de plante creste sau scade nivelul de estrogen in diferite setari biochimice. Aceste actiuni chimice ar putea ajuta intregul organism (de la creier la sistemul imunitar) sa functioneze optim.

Adaptogenii au fost folositi de sute de ani in practicile de vindecare ayurvedice. Dar adaptogenii devin din ce in ce mai accesibili pentru utilizare si in lumea occidentala.

Unele plante adaptogene sunt prea amare pentru a fi savurate ca hrana, asa ca sunt transformate in suplimente sub forma de pudra, capsule, smoothie-uri, ceaiuri, sucuri sau tincturi.

Ce beneficii ofera produsele adaptogene organismului uman?

Adaptogenii ajuta organismul sa depaseasca influentele factorilor de stres fizici, chimici sau biologici.

Conform specialistilor, acestia sunt recomandati pentru:

·         Imbunatatirea atentiei;

·         Cresterea rezistentei la situatiile cauzate de oboseala;

·         Reducerea tulburarilor si deficientelor induse de stres;

·         Echilibrarea nivelurilor hormonale;

·         Tinerea sub control a nivelului cortizonului (hormonul stresului) si al altor hormoni;

·         Combaterea oboselii ce rezulta din stresul fizic sau emotional excesiv;

·       Combaterea impactului pe care stresul il are asupra functiei cognitive;

·         Stimularea performantei mentale care a fost afectata de stres;

·         Normalizarea functiilor corpului;

·         Intarirea sistemului imunitar;

·      Combaterea simptomelor cauzate de nivelurile crescute de cortizol (cum ar fi anxietatea, depresia, oboseala, hipertensiunea arteriala, rezistenta la insulina si obezitatea);

·         Cresterea rezistentei fizice si imbunatatirea nivelului de energie;

·         Imbunatatirea functiilor organelor, cum ar fi functiile ficatului si ale glandelor suprarenale;

·         Imbunatatirea sistemului gastrointestinal.

Cum functioneaza, de fapt, adaptogenii?

Toate produsele adaptogene sunt hranitoare (contin substante nutritive), dar sunt si echilibrante (ridica ce este prea scazut si coboara ce este prea ridicat), non-specifice (actioneaza, in acelasi timp, asupra mai multor parti ale organismului) si complet sigure (sunt non-toxice), putand fi consumate pe o perioada lunga de timp.

Trebuie mentionat ca inca nu au aparut dovezi stiintifice clare legate de modul in care actioneaza adaptogenii asupra sanatatii omului, motiv pentru care nu sunt acceptati de intreaga comunitate medicala. Asta pentru ca cele mai multe studii efectuate pana in prezent s-au facut pe animale sau in laborator.

Cu toate acestea, promotorii adaptogenilor sustin ca aceste produse au reale beneficii asupra organismului.

Cum functioneaza, mai exact, adaptogenii? Ei bine, cercetatorii sustin ca plantele adaptogene interactioneaza cu axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala (axa HPA), care este un sistem complex de glande, hormoni si receptori din corpul uman. Acest sistem este esential pentru homeostazia organismului, raspunsurile la stres si metabolism.

Cand consumam adaptogeni, proprietatile si compusii lor organici lucreaza cu axa HPA pentru a ajuta la echilibrarea sistemelor noastre. Daca exista prea multi hormoni de un anumit tip, de exemplu, adaptogenii ajuta la scaderea nivelului acestora. Pe de alta parte, daca nu exista suficienti hormoni de un anumit tip, adaptogenii pot ajuta la cresterea nivelului lor.

Exemple de produse adaptogene

Exista multi adaptogeni diferiti, despre care se spune ca fiecare are propria sa actiune specifica. Dar retine ca inca nu exista suficiente studii care sa sustina eficacitatea acestor suplimente naturale.

Unele dintre cele mai cunoscute produse adaptogene sunt:

  • Radacina de astragalus. Ajuta la echilibrarea sistemului imunitar si a nivelului imunoglobulinelor IdA si IgB, dar si la functionarea normala a aparatului cardiovascular, la protejarea ficatului si la mentinerea functiei renale normale;
  • Ashwagandha. Ajuta la protejarea inimii, la sustinerea fertilitatii feminine, la intarirea sanatatii sistemului respirator si la mentinerea sanatatii pielii (avand efecte antiageing);
  • Ginsengul siberian. Ofera energie si ajuta la combaterea oboselii;
  • Maca. Imbunatateste starea de spirit si creste energia. De asemenea, maca are valori nutritionale remarcabile, fiind bogata in vitamine, minerale, aminoacizi si grasimi sanatoase;
  •  Reishi. Este un tip specific de ciuperca ce ajuta organismul sa se adapteze la stres, avand totodata beneficiul de a imbunatati calitatea somnului;
  • Rhodiola rosea. Reduce anxietatea, oboseala si depresia.

Riscuri si efecte adverse

Produsele adaptogene sunt netoxice si sigure. Cu toate acestea, ar trebui sa iei in considerare cativa factori inainte de a incepe sa le consumi:

  • Acestea pot reactiona cu alte medicamente. Daca iei medicamente prescrise, vorbeste cu medicul tau inainte de a consuma orice adaptogen;

  • Nu sunt aplicabile universal. Nu lua un adaptogen doar pentru ca cel mai bun prieten al tau l-a luat – adaptogenii pot reactiona diferit de la o persoana la alta, asa ca cerceteaza care dintre acestia ar putea functiona cel mai bine pentru sanatatea ta;

  • Sunt mai bune in doze mai mici. Expertii recomanda ingerarea produselor adaptogene in doze mici in fiecare zi pe parcursul a 6 pana la 12 saptamani. Administrarea de doze mai mari intr-o singura sedinta poate duce la reactii adverse precum greata, varsaturi, ameteli sau dureri de cap.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda