Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Buze uscate: cauze si remedii

buze rujate de femeie

 

Pielea asigura protectia organismului, actionand precum o bariera impotriva factorilor daunatori din mediul extern. Buzele se numara printre acele parti ale corpului in care tesutul cutanat prezinta o sensibilitate aparte, asa ca ele pot fi foarte usor agresate. Ca sa intelegem mai usor aceasta predispozitie, e suficient sa mentionam ca pielea, in general, are 16 straturi de celule, in timp ce buzele au aproximativ 3-4 astfel de straturi, de aici si sensibilitatea lor excesiva.

Buze uscate: cauze

Buzele crapate, uscate, care se exfoliaza produc disconfort indiferent de anotimp, dar aceste simptome se accentueaza mai ales pe timpul iernii sau vara, dezvoltand chiar si patologii mai agresive (buze care sangereaza, cheilite).  Exista, insa, o serie mai lunga de factori care pot declansa aceste probleme ale buzelor. Iata care sunt cei mai importanti dintre ei:

Temperaturile extreme

Caldura intensa sau, din contra, temperaturile mult prea scazute sunt doi dintre factorii care afecteaza sanatatea si aspectul buzelor. Probabil ai observat ca simptomele buzelor crapate sunt mai evidente iarna si vara, mai mult decat in restul anului, iar cauza este chiar faptul ca gerul sau razele prea puternice ale soarelui le afecteaza.

Deshidratarea

Si in discutia despre buzele crapate putem aminti importanta consumului zilnic de apa, in cantitatile recomandate de catre medici. Atunci cand nu bem destula apa, pielea devine mai uscata, iar deshidratarea la nivelul buzelor se va manifesta cu siguranta.

Ingrijirea deficitara

Buzele necesita o ingrijire aparte, mai ales in sezoanele in care temperaturile sunt fie prea ridicate, fie prea scazute. Folosirea anumitor rujuri care usuca excesiv buzele, demachierea incorecta, sau evitarea folosirii regulate a unui balsam de buze pot cauza. Purtarea unui aparat dentar incorect adaptat se numara, de altfel, printre acesti factori daunatori. Atentie, deci, la rutina de ingrijire a buzelor.

Obiceiuri gresite

Muscatul buzelor este un gest pe care il observam, adesea, la cei din jurul nostru si care poate fi o cauza a buzelor uscate si crapate. De asemenea, trecerea limbii peste buze este un gest care provoaca aceste simptome si care produce deshidratarea buzelor. Contactul cu diverse alimente (precum citricele, cafeaua, alimentele prea sarate sau chiar cafeaua solubila) reprezinta un alt factor de risc al buzelor crapate.

Infectiile

Infectiile cauzate de micoze sau infectiile bacteriene se pot manifesta si prin deshidratarea buzelor. Tot aici, putem aduce in discutie si anumite boli dermatologice care pot declansa, printre alte simptome, si buzele crapate.

buze femeie cu ruj

Remedii pentru buze crapate

 

Iti propunem cateva remedii la indemana pentru tratarea buzelor crapate:

Balsamul de buze

Balsamul de buze ar trebui sa devina cel mai folosit produs de ingrijire daca te confrunti cu problema buzelor crapate si uscate. Evita balsamurile de buze care pot favoriza deshidratarea, cum ar fi cele cu mentol, eucalipt, mentol sau cele care contin ulei de silicon. Specialistii recomanda, din motive de igiena, utilizarea balsamurilor de buze sub forma de baton. Indicat este sa aplici o cantitate generoasa de balsam pe buze, mai ales daca obisnuiesti sa dormi cu gura deschisa.

Uleiul de cocos

Uleiul extras din nuca de cocos are proprietati hidratante intense, asa ca este o alternativa naturala de tratarea a buzelor crapate. Uleiul de cocos este o sursa bogata de acizi mono si polinesaturati, care ajuta la exfolierea celulelor moarte si care stimuleaza, in acelasi timp, regenerarea tesutului cutanat al pielii.

Aplica ulei de cocos direct pe buza si lasa-l sa actioneze pentru 15 minute. Pentru ca tratamentul sa fie eficient, repeta-l zilnic, timp de o saptamana.

Hidratarea

Consumul zilnic de minim 2 litri de apa te va ajuta sa iti mentii corpul hidratat, inclusiv buzele. Poti bea si alte lichide, cum ar fi ceaiurile sau sucurile de fructe naturale, evitand, insa, cafeaua in exces sau sucurile acidulate. Bauturile alcoolice sunt si ele de evitat, deoarece produc deshidratarea.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda