Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Beneficiile consumului regulat de kombucha

Kombucha poate fi gasita peste tot, de la cafeneaua locala pana pe rafturile supermarketurilor. Desi pare a fi o bautura noua, adevarul este ca acest ceai fermentat exista de mii de ani.

In prezent, o multime de marci comercializeaza bautura kombucha datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea digestiei si a imunitatii.

In randurile urmatoare iti vom dezvalui tot ce este mai important de stiut despre aceasta bautura atat de populara.

Cuprins:

Ce este kombucha?

De cand se consuma kombucha?

Beneficiile consumului regulat de kombucha

Ce este kombucha?

Kombucha este o bautura fermentata facuta din ceai negru sau verde, zahar, drojdie si probiotice, bogata in vitaminele C, B1, B6 si B12.

Bautura se obtine prin fermentarea ceaiului, folosind o cultura simbiotica de bacterii si drojdie, Cultura utilizata este denumita “mama” si este destul de asemanatoare cu cea folosita in otetul din cridru de mere tulbure. Cultura mama poate cuprinde diverse populatii microbiene, insa intotdeauna are in componenta drojdie Saccharomyces cerevisiae si bacterii de tip Gluconacetobacter xylinus, acestea fiind necesare pentru oxidarea alcoolilor produsi de drojdie in acidul acetic.

De cand se consuma kombucha?

De cativa ani incoace, kombucha a reintrat in atentia oamenilor, fiind din ce in ce mai cautata. Insa aceasta bautura se consuma de mai bine de 2000 de ani, prima oara aparand undeva in zona de nord-est a Chinei, unde avea sa fie considerata bautura traditionala datorita proprietatilor sale de vindecare si detoxifiere.

Acum, tara de provenienta este SUA, kombucha fiind produsa si comercializata de multiple companii americane, dar si din alte parti ale lumii. A devenit atat de populara, incat se vinde in intreaga lume, gasindu-se atat simpla, cat si in diverse sortimente. Unul dintre cele mai iubite produse de acest tip este Kombucha Life Classic. Consumata pentru gustul sau placut, usor acrisor, asemanator cu o bautura de cidru, Kombucha Life vine la pachet cu o multime de beneficii pentru sanatate, fiind bogata in grupul de vitamine B si in bacteriile probiotice Lactobacillus acidophilus si s. Boulardii.

O alta bautura kombucha populara, similara cu cea mentionata in randurile de mai sus, insa cu un gust usor diferit, este Kombucha Life cu Ghimbir Bio, creata de acelasi producator, Kombucha Life. Continutul sau este identic cu cel al bauturii Kombucha Life Classic (infuzie de ceai verde, zahar si culturi de kombucha), insa are si un adaos de ghimbir.

Beneficiile consumului regulat de kombucha

Bautura kombucha are aceleasi beneficii ca ceaiul verde si negru, avand in componenta o multime de antioxidanti. Insa contine si probiotice, care ajuta la uciderea bacteriilor daunatoare si la combaterea mai multor boli. Iata, mai pe larg, care sunt principalele beneficii ale consumului regulat de kombucha:

 

Ajuta la stimularea metabolismului.

Daca doresti sa scapi de cateva kilograme in plus, ai putea lua in considerare consumul cat mai frecvent de kombucha. Aceasta nu este o bautura miraculoasa de slabit. Insa datorita continutului sau de galat de epigalocatechina (EGCG), kombucha iti va face metabolismul sa fie putin mai rapid.

Amelioreaza problemele sistemului digestiv.

Datorita continutului sau bogat in probiotice, care sunt similare cu bacteriile prietenoase ce sunt prezente in intestin, kombucha ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinale generale. Practic, probioticele ajuta organismul sa mentina o flora intestinala sanatoasa. Mai exact, probioticele ar putea ajuta la ameliorarea urmatoarelor probleme:

·         diaree asociata cu utilizarea antibioticelor;

·         boala inflamatorie intestinala;

·         sindromul colonului iritabil.

De mentionat, de asemenea, ca exista o legatura clara intre sanatatea intestinelor si functia sistemului imunitar. Specialistii sustin ca un echilibru sanatos al bacteriilor intestinale poate promova sanatatea imunitara.

Scade riscul de infectii.

In timpul procesului in care kombucha fermenteaza, se produce un tip de acid numit acid acetic, care este prezent si in otet. Ei bine, acidul acetic este bine cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene. Asta inseamna ca bautura kombucha, consumata frecvent, ajuta la eliminarea microbilor din organism.

Mai mult, kombucha ajuta la prevenirea infectiilor prin uciderea bacteriilor care le provoaca inainte ca organismul sa le absoarba.

Promoveaza sanatatea mintala.

Consumul de kombucha bogat in probiotice stimuleaza sanatatea mintala. Potrivit unor surse, probioticele au capacitatea de a combate depresia.

Exista legaturi puternice intre depresie si inflamatii, iar pentru ca bautura kombucha are efecte antiinflamatorii, ar putea ajuta la atenuarea simptomelor de depresie.

Reduce riscul de dezvoltare a mai multor boli de inima.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial.

Mai multe studii efectuate pe soareci au demonstrat ca bautura kombucha poate imbunatati foarte mult doi markeri ai bolilor de inima, colesterolul LDL (rau) si colesterolul HDL (bun), in doar 30 de zile.

Totodata, ceaiul (in special ceaiul verde) din bautura kombucha protejeaza particulele de colesterol LDL de oxidare, despre care se crede ca ar contribui la dezvoltarea bolilor de inima.

De fapt, consumatorii de ceai verde au un risc cu pana la 31% mai mic de a dezvolta o boala a inimii, beneficiu care se aplica si la kombucha.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon