Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Beneficiile consumului regulat de kombucha

Kombucha poate fi gasita peste tot, de la cafeneaua locala pana pe rafturile supermarketurilor. Desi pare a fi o bautura noua, adevarul este ca acest ceai fermentat exista de mii de ani. Dincolo de a fi o bautura acida, usor efervescenta, exista o multime de afirmatii despre pretinsele beneficii pentru sanatate ale kombucha. In prezent, o multime de marci comercializeaza bautura kombucha datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea digestiei si a imunitatii.

In randurile urmatoare iti vom dezvalui tot ce este mai important de stiut despre aceasta bautura atat de populara. Iata, asadar, ce e kombucha, ce beneficii aduce aceasta bautura organismului, dar si cum poate fi preparat ceaiul kombucha pentru a maximiza potentialele sale beneficii pentru sanatate!

Ce este kombucha? 

Sansele fac sa fi auzit despre cel putin un beneficiu al kombucha. Dar daca nu stii prea multe despre aceasta bautura, probabil ca te intrebi inca ce e kombucha, daca este un ceai, un suc, un vin sau cu totul altceva. Ei bine, kombucha este o bautura fermentata obtinuta prin adaugarea de bacterii sanatoase si drojdie la un amestec de ceai verde sau negru si zahar [1]. 

Ingredientele folosite pentru a face kombucha pot suna intr-un oarecare fel bizar. Cu toate acestea, aceasta bautura a deveni din ce in ce mai populara ca o potentiala sursa de probiotice - organisme vii care ajuta la echilibrarea florei intestinale [1]. 

Cum se obtine kombucha? 

Bautura kombucha se obtine prin fermentarea ceaiului, folosind o cultura simbiotica de bacterii si drojdie (SCOBY) [2]. Cultura utilizata este denumita „mama” si este destul de asemanatoare cu cea folosita in otetul din cridru de mere tulbure. Cultura mama poate cuprinde diverse populatii microbiene, insa intotdeauna are in componenta drojdie Saccharomyces cerevisiae si bacterii de tip Gluconacetobacter xylinus, acestea fiind necesare pentru oxidarea alcoolilor produsi de drojdie in acidul acetic.

De cand se consuma kombucha? 

De cativa ani incoace, kombucha a reintrat in atentia oamenilor, fiind din ce in ce mai cautata. Cu toate acestea, bautura kombucha se consuma de mai bine de 2000 de ani, prima oara aparand undeva in zona de nord-est a Chinei, unde avea sa fie considerata bautura traditionala datorita proprietatilor sale de vindecare si detoxifiere.

Acum, tara de provenienta este SUA, kombucha fiind produsa si comercializata de multiple companii americane, dar si din alte parti ale lumii. A devenit atat de populara incat se vinde in intreaga lume, gasindu-se atat simpla, cat si in diverse sortimente. Unul dintre cele mai iubite produse de acest tip este Kombucha Life Classic. Consumata pentru gustul sau placut, usor acrisor, asemanator cu o bautura de cidru, Kombucha Life vine la pachet cu o multime de beneficii pentru sanatate, fiind bogata in grupul de vitamine B si in bacteriile probiotice Lactobacillus acidophilus si s. Boulardii.

O alta bautura kombucha populara, similara cu cea mentionata in randurile de mai sus, insa cu un gust usor diferit, este Kombucha Life cu Ghimbir Bio, creata de acelasi producator, Kombucha Life. Continutul sau este identic cu cel al bauturii Kombucha Life Classic (infuzie de ceai verde, zahar si culturi de kombucha), insa are si un adaos de ghimbir.

Beneficiile consumului regulat de kombucha 

Bautura kombucha are aceleasi beneficii ca ceaiul verde si negru, avand in componenta o multime de antioxidanti. Aceasta bautura contine si probiotice, care ajuta la uciderea bacteriilor daunatoare si la combaterea mai multor boli. Iata, mai pe larg, care sunt principalele beneficii ale kombucha!

Poate ajuta la stimularea metabolismului 

Daca doresti sa scapi de cateva kilograme in plus, ai putea lua in considerare consumul cat mai frecvent de kombucha. Aceasta nu este o bautura miraculoasa de slabit, insa datorita continutului sau de galat de epigalocatechina (EGCG), kombucha iti va face metabolismul sa fie putin mai rapid [1]. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a cunoaste adevaratele efecte ale EGCG asupra metabolismului. 

Poate ameliora problemele sistemului digestiv 

Datorita continutului sau bogat in probiotice, care sunt similare cu bacteriile prietenoase ce sunt prezente in intestin, kombucha ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinale generale. Practic, probioticele ajuta organismul sa mentina o flora intestinala sanatoasa. Mai exact, probioticele ar putea ajuta la ameliorarea urmatoarelor probleme:

  • diaree asociata cu utilizarea antibioticelor;
  • boala inflamatorie intestinala;
  • sindromul colonului iritabil [1]. 

De asemenea, trebuie mentionat ca exista o legatura clara intre sanatatea intestinelor si functia sistemului imunitar. Specialistii sustin ca un echilibru sanatos al bacteriilor intestinale poate promova sanatatea imunitara.

Poate scadea riscul de infectii 

In timpul procesului in care kombucha fermenteaza, se produce un tip de acid numit acid acetic, care este prezent si in otet [3]. Ei bine, acidul acetic este bine cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene. Asta inseamna ca bautura kombucha, consumata frecvent, ajuta la eliminarea microbilor din organism.

Mai mult, kombucha ajuta la prevenirea infectiilor prin uciderea bacteriilor care le provoaca inainte ca organismul sa le absoarba. Kombucha făcut din ceai negru sau verde pare să aibă proprietăți antibacteriene puternice, în special împotriva bacteriilor care cauzează infecții și a candidei. [3]. 

Poate promova sanatatea mintala 

Consumul de kombucha bogat in probiotice poate stimula sanatatea mintala. Cu toate ca nu exista studii care sa lege in mod specific kombucha si depresia, aceasta bautura ar putea ajuta la imbunatatirea starii de spirit prin cresterea productiei de hormoni precum serotonina [1]. 

De asemenea, studiile atesta ca 95% din serotonina este produsa in intestin, nu in creier, asa ca sanatatea intestinata optima este importanta si pentru sanatatea mintala si pentru reglarea dispozitiei [1]. Exista legaturi puternice intre depresie si inflamatii, iar pentru ca bautura kombucha are efecte antiinflamatorii, ar putea ajuta la atenuarea simptomelor de depresie.

Poate reduce riscul de dezvoltare a mai multor boli de inima 

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Mai multe studii efectuate pe soareci au demonstrat ca bautura kombucha poate imbunatati foarte mult doi indicatori ai bolilor de inima - colesterolul LDL (rau) si colesterolul HDL (bun), in doar 30 de zile [3]. 

Totodata, ceaiul (in special ceaiul verde) din bautura kombucha protejeaza particulele de colesterol LDL de oxidare, despre care se crede ca ar contribui la dezvoltarea bolilor de inima. In fapt, consumatorii de ceai verde au un risc cu pana la 31% mai mic de a dezvolta o boala a inimii, beneficiu care se aplica si la kombucha [3]. 

Cum se prepara kombucha? 

Te-ai intrebat vreodata cum se face kombucha, aceasta bautura cu beneficii numeroase pentru organism? Iti vom dezvalui in continuare etapele de baza si ingredientele necesare pentru a prepara bautura kombucha. Ei bine, pentru a prepara aceasta bautura efervescenta, trebuie sa urmezi 3 etape importante: 

  • prepararea culturii simbiotice de bacterii si drojdie (SCOBY); 
  • prima fermentatie (6 pana la 10 zile) - ceaiul de kombucha propriu-zis; 
  • a doua fermentatie (3 pana la 10 zile) - acidularea ceaiului de kombucha. 

Etapa 1: Prepararea culturii „mama” Scoby pentru kombucha 

SCOBY sau cultura simbiotica a bacteriilor si drojdiei este o pelicula care se formeaza deasupra bauturii. Chiar daca poti cumpara cultura deja facuta, este simplu sa o prepari acasa din ingrediente simple. Vei avea nevoie de:

De asemenea, vei mai avea nevoie de un recipient mare din sticla, filtre de cafea, benzi de cauciuc si o oala mare pentru fiert apa. Odata ce ai la indemana aceste ingrediente, urmeaza pasii urmatori! 

  1. Prepara un ceai dulce: fierbe apa, apoi ia-o de pe foc si dizolva zaharul in aceasta. Adauga pliculetele de ceai si lasa-le sa se infuzeze pentru cel putin 20 de minute.
  2. Raceste ceaiul la temperatura camerei. 
  3. Adauga kombucha din supermarket: toarna ceaiul indulcit in borcan, apoi toarna peste acesta kombucha. 
  4. Acopera recipientul cu cateva straturi de filtre de cafea sau panza, apoi fixeaza panza cu benzi de cauciuc. 
  5. Lasa borcanul intr-un loc intunecat, la temperatura camerei timp de 1 pana la 4 saptamani, pana cand se formeaza cultura de bacterii si drojdie SCOBY. 

Etapa 2: Prima fermentatie 

Acum ca s-a format cultura de bacterii si drojdie de care aveai nevoie, poti incepe prepararea propriu-zisa a bauturii kombucha. Ingredientele pentru prima fermentare sunt: 

  • cultura SCOBY; 
  • 14 cani de apa; 
  • 200 g de zahar alb; 
  • 8 plicuri de ceai negru sau verde; 
  • 2 cani de kombucha nepasteurizata, fara arome. 

Cat despre ustensile, vei avea nevoie de aceleasi ca si in etapa de preparare a culturii de bacterii si drojdie. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi la prima fermentatie: 

  1. Prepara un ceai dulce: fierbe apa, ia-o de pe foc si dizolva zaharul. Adauga pliculetele de ceai si lasa-le sa se lasa-le sa se infuzeze pentru cel putin 20 de minute.
  2. Raceste ceaiul la temperatura camerei. 
  3. Transfera SCOBY intr-o farfurie curata. 
  4. Adauga kombucha din supermarket: toarna ceaiul indulcit in borcan, apoi toarna peste acesta kombucha. Cu mainile curate, transfera SCOBY in recipient. 
  5. Acopera recipientul cu cateva straturi de filtre de cafea sau panza, apoi fixeaza panza cu benzi de cauciuc. 
  6. Lasa borcanul intr-un loc intunecat, la temperatura camerei timp de 6 pana la 10 zile. Cu cat ceaiul fermenteaza mai mult, cu atat moleculele de zahar vor disparea, iar bautura va deveni mai putin dulce. 
  7. Pastreaza doua cani din acesta bautura, pentru a le folosi drept kombucha pentru urmatoarea fermentatie. 

Etapa 3: A doua fermentatie 

Am ajuns si la pasul final pentru prepararea ceaiului kombucha cu beneficii pentru organism. A doua fermentatie este momentul in care se intampla magia, in aceasta etapa bautura capatand o nota acidulata si aromata. In aceasta etapa vei avea nevoie de: 

  • kombucha de casa de la prima fermentatie; 
  • indulcitor (fructe, miere sau zahar) - desi exista o multime de combinatii delicioase, recomandarea este de a adauga la o cana de ceai kombucha 1-2 lingurite de piure sau suc de fructe, sau 1-2 lingurite de miere sau zahar. 

De asemenea, pentru cea de-a doua fermentatie vei avea nevoie de sticle cu sigiliu etans, care vor ajuta la acidularea bauturii kombucha. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi in aceasta ultima etapa de preparare pentru ceai kombucha: 

  1. Transfera bautura in sticle cu ajutorul unei palnii, lasand cativa centimetri liberi in partea superioara a sticlelor.
  2. Indulceste bautura cu indulcitorul preferat, apoi sigileaza sticlele etans. 
  3. Lasa bautura sa fermenteze intr-un loc intunecat, la temperatura camerei timp de 3 pana la 10 zile. 
  4. Strecoara fructele inainte de serviri si pune sticlele desigilate la frigider, pentru a incetini procesul de acidulare si pentru a se raci inainte de servire. 

Prepara si tu propria kombucha si bucura-te de toate beneficiile pe care aceasta bautura efervescenta le poate aduce sanatatii tale pe termen lung! In cazul in care doresti sa optezi pentru kombucha din comert, este important sa alegi o sursa sigura de kombucha, asa cum este magazinul online Obio si sa alegi o varianta care nu contine cantitati mari de zahar adaugat. Savureaza ceai kombucha cu beneficii uimitoare pentru sanatatea generala! 

Referinte: 

[1] Higuera, Written ByValencia, et al. “10 Potential Health Benefits of Kombucha.” EverydayHealth.Com, www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-benefits-kombucha/. 

Reviewed 31 Oct. 2022. Accessed 22 Nov. 2023. 

[2] “Kombucha - Ingredients, Health Benefits, and Risks.” WebMD, www.webmd.com/diet/the-truth-about-kombucha. 

Reviewed 22 Aug. 2022. Accessed 22 Nov. 2023. 

[3] Leech, Joe. “8 Evidence-Based Health Benefits of Kombucha Tea.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea. 

Published 10 Mar. 2023. Accessed 22 Nov. 2023. 

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda