Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Alimentele bio: proprietăți, beneficii și rețete sănătoase

 

Alimentația bio se dovedește o alegere perfectă atât pentru adulți, cât și pentru copii, deopotrivă. Termenul de alimente bio definește, de fapt, acele alimente care sunt produse natural sau din produse naturale, fără aport de substanțe chimice sau de conservanți. Dacă și tu vrei să optezi pentru alimente bio și pentru un stil de viață sănătos, îți prezentăm câteva idei care s-ar putea să-ți fie de ajutor.

Cuprins:

Ce înseamnă alimente bio?

Proprietățile alimentelor bio

Beneficiile pe care ți le oferă alimentele bio

Care este diferența dintre produse organice și bio

Idei de rețete sănătoase cu alimente bio

Ce înseamnă alimente bio?

Cu siguranță, ai auzit, de multe ori, de termenul bio, eco sau organic sau, pe scurt, de alimente bio. Ce ar trebui să știi este faptul că bio înseamnă, de fapt, ecologic, drept pentru care, de multe ori, termenul de alimentație bio este înlocuit și cu alimentație eco sau alimentație organică.

Practic, acest lucru înseamnă că produsele bio pe care le alegi sau pe care le consumi sunt certificate de către instituții acreditate (în zona noastră, este vorba despre unități ale Comisiei Europene) ca fiind lipsite de influența oricăror „chimicale“ ce ar putea influența, în mod negativ, sănătatea umană.

Pe scurt, produsele bio pe care le poți găsi în țara noastră îndeplinesc următoarele condiții, fapt certificat, de altfel, și de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din țara noastră:

- produsele bio nu sunt modificate genetic;

- produsele bio nu sunt tratate cu pesticide sau alte substanțe care influențează negativ sănătatea;

- produsele bio provin din culturi sau procese care îndeplinesc normele de cultivare - recoltare. În cazul cerealelor, spre exemplu, vorbim despre rotirea culturilor în perioada de însămânțare, astfel încât, să fie permisă regenerarea terenului, iar plantele să se poată bucura, în totalitate, de substanțele nutritive din sol. 

Proprietățile alimentelor bio

În ultimii ani, a început să se pune un foarte mare accent pe ideea de alimentație bio, mai ales, ca urmare a problemelor întâlnite în majoritatea țărilor lumii. Obezitatea, bolile cronice sau chiar bolile care derivă din acțiunea substanțelor chimice folosite la tratarea unor culturi au condus, treptat, către nevoia de a beneficia de o alimentație cât mai sănătoasă și de produse care să respecte naturalețea de odinioară. 

 

Alimentele bio sunt salvatoare în acest caz, deoarece, este dovedit faptul că o alimentație echilibrată și cât mai naturală va păstra organismul sănătos. Pe lângă acest lucru, alimentele bio mai au și alte proprietăți:

-își păstrează mai bine proprietățile, deoarece nu există substanțe care să intervină în asimilarea acestora;

-își păstrează vitaminele și nutrienții, procesul de creștere fiind lent și natural; 

-păstrează solul optim și pentru viitoarele culturi, întrucât acesta nu este afectat de pesticidele aplicate anual.

Beneficiile pe care ți le oferă alimentele bio

Alimentele bio sunt căutate fiindcă oferă organismului uman câteva avantaje notabile, care ajută la o dezvoltarea arminosă a corpului, în cazul copiilor, și la o păstrare a tonusului cât mai ridicat, în cazul adulților. Este normal să se întâmple acest lucru, deoarece alimentația bio înlocuiește alimentele procesate, iar acest lucru înseamna mai puține produse poluate, mai puține substanțe chimice, gluten sau E-uri și o dietă perfect echilibrată, sănătoasă. Dintre beneficiile exacte ale alimentației bio putem enunța:

Gustul unic al produselor naturale

Produsele bio, fiind 100% naturale, păstrează acea caracteristică raw de odinioară. Gustul natural, savuros, al orzului, grâului sau al altor tipuri de cereale, dar, și savoarea deosebită a produselor din care sunt realizate acestea reprezintă unul dintre beneficiile majore de care te poți bucura. Într-o eră a procesării hranei într-o proporție covârșitoare, alimentele bio oferă o binemeritată „gură de aer“. 

 

O investiție în propria sănătate

Produsele bio sunt considerate, adesea, ca fiind prea scumpe, însă, realitatea este că mai costisitoare sunt medicamentele care tratează afecțiunile decât produsele în sine. Chimicalele existente în sol, pe care plantele le extrag, ajung în sistemul digestiv uman. În ultimii ani, există o creștere imensă a numărului de persoane care au de suferit din cauza alimentației și care sunt nevoite să țină diete drastice sau un regim personalizat. 

Hrana bio și, particularizat pe zona noastră, gama de alimente bio românești pot schimba radical fel în care reacționează corpul tău. Suntem programați genetic să găsim plăcere în gust și în aspect, însă, de asemenea, intuim cu ușurință faptul că avem nevoie de hrană sănătoasă dacă ne dorim viață lungă, lipsită de probleme medicale. 

Produsele bio sunt bogate în nutrienți

Acolo unde nu există substanțe chimice, în mod cert, aportul de nutrienți va fi mare. Acest lucru nu are cum să nu fie benefic pentru organismul uman. Plantele vor beneficia de cantitatea necesară de nutrienți, iar, în acest fel, hrana devine sănătoasă și sigură pentru consum. 

Care este diferența dintre produse organice și bio

Nu există diferențe foarte mari în ceea ce privește cele două noțiuni, deoarece, ele fac referire la același lucru. Diferențele sunt doar la nivel de denumire, în general, în funcție de zonă. În zona Europei,  cel mai adesea, este utilizată terminologia articole bio, însă, ca procese și delimitare, alimentele organice sunt același lucru cu alimentele bio. 

Mai devreme, am aflat despre ce înseamnă bio, așa că, va fi ușor de făcut corelația cu tot ce reprezintă un aliment organic. Organic înseamnă, de fapt, natural, fără influențe de altă natură, în cazul alimentelor bio, adică fără substanțe chimice nocive.

Idei de rețete sănătoase cu alimente bio

Dacă te gândești că ai vrea să încerci produsele bio, însă, îți lipsesc idei de  preparate, ne-am gândit să îți prezentăm câteva rețete care s-ar putea să te ajute. Nu uita că gama de alimente bio poate fi servită indiferent de momentul zilei și, de asemenea, poți integra aceste preparate bio chiar și în mesele copiilor.

Rețete pentru micul dejun

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și, cu siguranță, vrei ca acest lucru să rămână bine întipărit și în mintea copiilor tăi. Reamintește-ți și ție acest lucru și creează un mic dejun savuros cu lapte și fulgi de ovăz sau o pâine făcută în casă cu maia din extract de quinoa cu unt și miere. Rețeta este foarte simplă, pentru că vei avea nevoie de următoarele ingrediente, care, de altfel, sunt la rândul lor parte integrantă din oferta de produse bio:

  • extract de quinoa fără gluten-1 plic;
  • 350 g făină de hrișcă;
  • 150 g făină de soia;
  • 1 plic de drojdie BIO Biovegan;
  • puțină sare, ca potențator de gust;
  • 375 ml apă;

Produsele se amestecă bine, se frământă și se lasă o oră la dospit, cu grijă, ca aluatul să stea într-un loc cald, astfel încât, să favorizeze creșterea. Ulterior, poți băga aluatul la cuptor, pentru circa o oră și jumătate, la foc moderat, pentru ca, mai apoi, să te poți bucura de o pâine sănătoasă și savuroasă.

Rețete pentru meniul de pranz

Masa de prânz trebuie să fie bogată în fibre, drept pentru care poți apela la carne pregătită pe grătar și o salată de fasole albă bio, prefiartă, la conservă. Poți adăuga ceapă, ulei și condimente dar și roșii decojite bio, dacă preferi mâncarea cu un strop de culoare. Astfel, masa ta va conține toți nutrienții de care ai nevoie pentru a te bucura de energie pe tot parcursul zilei. 

Rețete pentru cină

Pentru cină, poți încerca să te delectezi cu o salată de sfeclă roșie bio și o friptură la cuptor, sau poți încerca să pregătești o masă cu paste savuroase folosind roșii la conservă, bio și paste realizate integral din cereale bio. Poți opta pentru paste spirală din grâu dur integral, iar, pentru sos, poți folosi carne proaspăt tocată, de preferat, de pui sau curcan. Pentru a te bucura de întreaga savoare a pastelor poți încerca să folosești cât mai multe condimente, precum sarea, piperul, oregano și busuioc. 

Idei de gustari bio

Gustările nu trebuie să lipsească pe parcursul zilei, însă, ar fi bine să alegi tot produse bio, pentru a te bucura de mese sănătoase și gustări asemenea. Din fericire, nu va trebui să recurgi la gustări din comerț pentru că gama de produse și alimente bio este foarte diversificată.

Chiar și dacă ți-e poftă de ceva dulce, este bine să știi că poți înlocui ciocolata uzuală cu un baton bio raw cu cacao sau cu batoane proteice, iar, pentru copii, poți alege pufuleți, un piure din fructe ori crackersi integrali

Nu uita că, indiferent de cât de consistente sunt mesele tale, vei avea nevoie și de fructe și de legume, așa că, nu uita să îți iei porția zilnică de sănătate. Bea apă și fă mișcare zilnic, pentru ca dieta ta cu alimente bio să îți ofere un stil de viață mai sănătos ale cărui rezultate să se vadă cât mai repede. 

 

Alimentele bio sunt cu adevărat benefice pentru fiecare dintre noi, iar ele trebuie să fie prețuite la justa lor valoare. Din nefericire, încă, mai sunt persoane care aleg hrana procesată în locul alimentelor sănătoase, însă, prin educare continuă, acest lucru se poate schimba.

Așadar, pentru tine ce contează cu adevărat atunci când vine vorba despre sănătatea ta? Dacă vrei nu doar să trăiești, ci, să trăiești sănătos și să te bucuri de viață, atunci, alege alimentele bio și cerealele integrale pentru a te putea bucura de viață în orice moment. 

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda