Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Adevarul toxic despre stevia

ADEVARUL TOXIC DESPRE STEVIA

 

SUMAR

Ce e stevia si cum stiu ca este pura?

Produsul rezultat in urma rafinarii, denumit "Stevia", e toxic si nesanatos

Produsele comerciale din stevia

Cum e stevia procesata?

Ce contine de fapt indulcitorul meu de "stevia"?

Concluzii despre stevia

 

Stevia este comercializata si i se face multa reclama ca fiind un indulcitor sanatos. Insa in mod paradoxal, ultimele dovezi indica faptul ca aproape toata stevia vanduta in magazinele alimentare este foarte procesata cu alcool metilic sau alte chimicale toxice. Solutia este sa cautam indulcitori naturali cu zero calorii. V-ati intrebat vreodata cum e stevia rafinata, procesata pana sa devina alba si solubila ca zaharul? E stevia pe care o consumati pura? Sau e amestecata cu alti indulcitori si chimicale? Ce inseamna pana la urma "natural"? Meritati sa stiti ce se ascunde in stevia pe care o consumati. In acest articol dam la o parte strategiile de marketing despre stevia, cu dovezi surprinzatoare pentru cei care credeau sau mai cred ca extractele de stevia sunt sanatoase.

Da, frunzele verzi de stevia rebaudiana sunt dulci de la mama natura. Insa pudrele albe, extractele si picaturile pe care le gasim in magazine au foarte putin de-a face cu frunzele de stevia. Acestea nu sunt stevia asa cum putem citi mare in reclamele firmelor producatoare. Acestea sunt niste extracte super rafinate folosind chimicale toxice, inalbitori, si apoi vandute ca fiind "sanatoase". Daca ne uitam la procesul chimic de rafinare, stevia nu e cu nimic mai naturala decat Aspartamul sau alti indulcitori de sinteza. Toata lumea cauta un indulcitor sanatos. Feriti-va insa de orice indulcitor "fara zahar" care va da iluzia ca ar fi sanatos. Cea mai buna stevia este cea pe care o puteti creste in gradina sau acasa in ghiveci. Daca e vie si verde, stiti ca e REALA!

CE E STEVIA? SI CUM STIU CA ESTE PURA?

Stevia, sau stevia rebaudiana cum e cunoscuta, isi are originile in America de Sud ale carei frunze sunt dulci in mod natural. Frunzele pot fi uscate si macinate fin, rezultand o pudra fina naturala de 40 de ori mai dulce ca zaharul. Aceste frunze neprocesate lasa un gust puternic asemanator cu lemnul dulce. Frunzele pure, neprocesate (doar uscate) de stevia nu sunt larg raspandite din cauza gustului puternic. (nota: in Europa este interzisa prin lege comercializarea frunzelor de stevia neprocesate, pure, ca si produs alimentar, le vom putea gasi in magazine ca si produs cosmetic destinat bailor de exemplu sau pentru curatarea dintilor, comerciantii fiind nevoiti sa apeleze la diverse tertipuri pentru a putea oferi celor interesati de frunze pure de stevia acest produs in forma lui cea mai naturala).

In magazine, deja gasim un intreg raft de indulcitori pe baza de stevia sub forma de picaturi si pudre albe ca zaharul - toate extrase din frunzele de stevia printr-un proces de rafinare ce implica chimicale pentru a atenua gustul puternic specific al frunzelor de stevia. Rezultatul este un indulcitor rafinat pe care il gasim sub diverse denumiri precum stevia, stevia extract, Rebaudioside A, Reb A, steviol glycosides, etc, si este de la de 2 ori pana la de 400 de ori mai dulce decat zaharul, in functie de celelalte ingrediente cu care este amestecat. Pentru ca este un indulcitor ultra concentrat, il vom gasi adesea amestecat cu alti indulcitori precum maltodextrina, Erythritol extras din porumb, fibra de inulina, sau uneori amestecat chiar cu zahar. Procesarea steviei se realizeaza cu o serie de chimicale precum metanol, arsenic, etanol, acetona, etc.

PRODUSUL REZULTAT IN URMA RAFINARII, DENUMIT "STEVIA", E TOXIC SI NESANATOS.

Nu va lasati pacaliti de denumire, stevia pe care o gasim in magazine este un "coctail" chimical la fel ca aspartamul. De fapt, cel mai probabil ati cumparat extract de stevia care contine 98% Erythritol, un indulcitor obtinut prin fermentare din porumb, si stim cu totii ca cea mai mare parte din porumbul cultivat la nivel mondial este modificat genetic. "Stevia" pe care o consumati poate fi procesata, amestecata cu chimicale, mixata in diverse feluri, si tot poate fi denumita legal "Stevia" desi nu mai are aproape nimic de-a face cu planta stevia rebaudiana.

PRODUSELE COMERCIALE DIN STEVIA

Stati departe de ele. De Stevioside si Rebaudioside. Toate extractele de stevia din comert sunt procesate cu chimicale. Daca inca mai credeti ca stevia pe care o cumparati e naturala si vine din Peru, e timpul sa aflati ca 85% din extractele de stevia sunt fabricate in China. Chiar si leader-ul pietei de indulcitori, Cargill (care produce Truvia si PureVia, si furnizeaza materie prima si pentru Coca Cola si Pepsico) fabrica extractele de stevia in China.

DE RETINUT

Daca vreti intr-adevar sa renuntati la zahar, atunci stevia procesata si alti indulcitori artificiali nu o sa va ajute. Cea mai buna solutie este sa folositi doze mici de indulcitori naturali fara zahar, pentru a detoxifia incet organismul.

(cei mai multi oameni nu au rabdare sa citeasca prea mult. Daca va intereseaza mai in amanunt subiectul, cititi mai departe. Pentru a invata cum frunzele de stevia sunt procesate intr-un indulcitor toxic, e nevoie sa facem niste investigatii. Ca de obicei, "diavolul" se ascunde in detalii. Continuati sa cititi daca vreti sa aflati adevarul despre stevia.)

 

CUM E STEVIA PROCESATA?

Procesarea frunzelor de stevia se face printr-un proces de rafinare ce implica folosirea de chimicale periculoase, proces care este ascuns publicului larg, si produsul final fiind comercializat ca fiind "natural". Problema producatorilor de extracte de stevia vine de la faptul ca frunzele de stevia sunt foarte rezistente la procesare. Peretii celulelor steviei sunt extrem de rezistenti si din acest motiv nu este productiv sa se foloseasca metode de extragere prin centrifugare sau fierbere. Producatorii spun ca extrag ce e dulce din frunze, adica steviozidele, si elimina gustul puternic specific steviei neprocesate. Pentru a extrage steviozidele astfel incat sa avem o concentratie de 300x, sunt folosite chimicale toxice si enzime artificiale, precum metanol, kerosen, alcool, clor, acizi, dioxid de titan, arsenic, conservanti, stabilizatori chimici, emulsificatori.

Cei mai mari producatori de extracte din stevia detin patente pentru metodele de extragere, si invoca acest motiv pentru a nu divulga clientilor adevaratul proces de extragere a steviozidelor. Patentele apartin unor companii precum Coca Cola, PureCircle in Malaezia si SUA, Cargill, Justbio (o firma canadiana de biotehnologie), McNeil Nuritionals LLC, si Chengdu Waggott Pharmaceutical Company din China. Mai jos sunt 5 metode pe care le-am identificat in documente care contin patente. Toate indica folosirea de chimicale, care sunt foarte greu sau imposibil de eliminat.

1. Una dintre cele mai folosite metode de producere a extactelor de stevia a fost dezvoltata de D. Payzant, sub patentul U.S. No. 5,962,678. Pe scurt, steviozidele sunt extrase folosind metanol, un alcool toxic. Aceasta metoda a fost folosita de multa vreme. Problema acestei metode este ca metanolul este greu de indepartat din produs. Urmele de metanol care pot ramane in produsul final sunt nocive si nu sunt deloc ideale pentru consumul uman.

2. Alta metoda populara de extragere vine de la Uenishi Hideaki, patent japonez cu nr. 54030199. Si aceasta metoda presupune folosirea de substante toxice precum solventi. Indepartarea solventilor e greoaie, si procesul nu este considerat profitabil de producatori.

3. O alta metoda este folosita de R. H. Dobberstein, U.S. Patent. No. 4,361,697. Si aici gasim folosirea diferitelor chimicale in procesul de extractie, chiar daca e un patent ce foloseste extractia in multiple etape. Indepartarea totala a chimicalelor folosite in proces nu este posibila.

4. Sato Toru, patent japonez JP5700566, a dezvoltat o metoda noua si imbunatatita de extragere, care consta in rehidratarea steviei in apa cu alcool, adaugand calciu, fier sau aluminiu. Aceste componente sunt apoi eliminate cu ajutorul solventilor toxici precum etanol, acetona, etc. La fel, eliminarea acestora este greoaie si nu este deloc profitabila pentru producatori.

5. Patentul american nr. 4,599,403 al lui Sampath Kumar foloseste o metoda si mai noua, despre care se spune ca presupune folosirea a mai putine chimicale. Insa si aceasta metoda presupune ca extractele sa fie prima data amestecate cu acid, apoi cu o baza, si apoi se folosesc solventi precum n-butanol. Acesti solventi trebuie eliminati la final, insa eliminarea lor totala e greu posibila si nici nu este profitabila.

CE CONTINE DE FAPT INDULCITORUL MEU DE "STEVIA"?

Ei bine, puteti sa va raspundeti singuri la intrebare prin faptul ca nu vom gasi aproape nicaieri stevia pura, in afara de stevie macinata din frunze, neprocesata in vreun fel. Oricum, daca vreti sa aflati ce contine indulcitorul vostru de stevia, puteti citi ingredientele de pe produs. Din pacate, legislatiile nu obliga producatorii sa treaca pe eticheta toate ingredientele, exista de exemplu ingrediente care in procente mai mici de 0.1% legal pot sa nu fie trecute in lista de ingrediente. Mai departe, analizeaza cata stevia trebuie sa pui intr-o ceasca de cafea. Daca trebuie sa pui doar 1 gram sau mai putin, e un semn ca producatorul ascunde ingredientele. In SUA, ingredientele care sunt de cel putin 0.5g sau mai mici nu sunt obligatorii de trecut pe eticheta. Asa ca nu vom sti niciodata ce contine intr-adevar acel extract de stevia.

CONCLUZII DESPRE STEVIA

Stevia a fost pe vremuri o planta vindecatoare folosita de indieni in Peru. Insa lacomia omului modern pentru dulce, impreuna cu metodele moderne de procesare a alimentelor, au deturnat aceasta planta minunata de la rostul ei. Acum stevia este rafinata cu ajutorul chimicalelor prin metode ascunse de patente ce apartin deja marilor corporatii din industria zaharului. Cea mai mare parte a indulcitorilor de stevia sunt fabricati in China, si apoi ne sunt comercializati sub slogane de indulcitor natural si sanatos. Daca inca mai crezi ca extractele de stevia sunt sanatoase si naturale, te invitam sa parcurgi resursele de mai jos intr-o calatorie a deceptiei si a intrigii internationale care iti va zdruncina convingerile de pana acum.

Resurse

The Aspartame / NutraSweet Fiasco http://www.stevia.net/aspartame.htm

How the Feds Set Frankenstein Free on the Farm, by Dr. Al Sears, M.D. http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_geneticfood140.htm

Manufacturing method of pure natural high-purity stevioside – CN 102199177 (Translated from Chinese) http://www.google.com/patents/CN102199177A?cl=en

Process for production of steviosides from stevia rebaudiana bertoni – US 20060142555 A1
http://www.google.com.ar/patents/US20060142555

Method for extracting active ingredient of natural product (stevia) and uses thereof CN 101138686 (Translated from Chinese) A http://www.google.com/patents/CN101138686A?cl=en

Is Stevia Paleo? https://www.primalorganicmiami.com/is-stevia-paleo/

Cargill to Settle Deceptive Marketing Lawsuit alleging Truvia, Stevia Based Sweetener is Not Natural. http://www.foodnavigator-usa.com/Regulation/Cargill-to-settle-deceptive-marketing-lawsuit-alleging-Truvia-stevia-based-sweetener-is-not-natural

Don’t confuse consumers with stevia messages, by Russ Bianchi
http://russbianchi.com/wordpress/?p=6311

A Tale of Two Sweeteners – Stevia and Aspartame
http://aspartamesafety.com/web/articles/a-tale-of-two-sweeteners-stevia-and-aspartame

Stevia Leaf – Too Good To Be Legal?
http://www.henriettes-herb.com/faqs/medi-2-6-stevia.html

Stevia – A Natural Choice, by Dr. Betty Martini
http://www.dorway.com/martini.html

Articol preluat si adaptat de pe site-ul d-nei Jane Barthelemy, www.janeshealthykitchen.com/the-toxic-truth-stevia/
Obio.ro detine acordul scris al autoarei pentru acest articol.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda