• 7 intrebari si raspunsuri despre uleiul de cocos

    Pentru ca uleiul de cocos este in acest moment unul dintre cele mai populare uleiuri, folosit in special in familiile cu copii dar nu numai, este bine sa stim cat mai multe despre el.

    Piata abunda de oferte de ulei de cocos. Unele sunt virgine, presate la rece, altele sunt rafinate, procesate la temperaturi inalte.

    Ne-am propus azi sa raspundem la cele mai intalnite intrebari pe care clientii nostri ni le-au pus legat de uleiul de cocos.

    1. Care este diferenta intre uleiul de cocos virgin, si cel extravirgin?
    Nu e nici o diferenta, cand vorbim de uleiul de cocos, virgin = extravirgin.

    2. Uleiul de cocos virgin poate fi si rafinat?
    Da. Daca un ulei este virgin, nu inseamna automat ca este si crud, presat la rece, raw. Daca pe ambalaj nu este specificat ca este raw sau presat la rece, chiar daca este virgin poate fi procesat la temperaturi mai mari de 42 grade.

    3. Care este diferenta intre uleiul de cocos crud, raw, presat la rece, si uleiul de cocos dezodorizat, rafinat?
    E important sa stim ca raw = crud = presat la rece. Un ulei presat la rece se extrage prin procedee mecanice la temperaturi de pana la 42 de grade. Uleiul rafinat este extras la temperaturi inalte, iar in procesul de rafinare si dezodorizare pot fi folosite tehnici care implica folosirea de anumite substante chimice, ale caror urme (traces) pot ramane in ulei.
    Uleiul presat la rece are un miros puternic de cocos, in timp ce uleiul rafinat nu are acest miros.

    4. Uleiul de cocos contine grasimi saturate, nu sunt acestea daunatoare?
    Da, uleiul de cocos contine peste 98% grasimi saturate. Pana nu demult se credea ca aceste grasimi sustin cresterea colesterolului, ca nu sunt bune pentru organism. Destui nutritionisti inca mai afirma acest lucru, in special cei mai in varsta care renunta mai greu la ceea ce au invatat "pe vremea lor". Studiile noi arata exact contrariul, organismul uman are nevoie de grasimi saturate naturale, acestea ajuta la stabilizarea nivelului de colesterol, avand numeroase beneficii pentru sanatate.

    5. Ce culoare trebuie sa aiba uleiul de cocos?
    Uleiul rafinat de cocos in stare solida are o culoare alb-galbui, bine omogenizat. In stare lichida, este galbui la culoare.
    Uleiul virgin, presat la rece, in stare solida este alb, poate fi omogenizat sau poate avea aspect de gheata alba. Culoarea mai este influentata si de gradul de filtrare al uleiului. Astfel, un ulei presat la rece foarte bine filtrat va fi de un alb imaculat, fara depuneri pe fundul borcanului. Un ulei presat la rece mai putin filtrat, poate avea depuneri maronii pe fundul borcanului, depuneri care nu sunt altceva decat fibre din nuca de cocos rezultate in urma procesului de presare. Asadar, daca observati pete maronii sau depuneri maronii pe fundul borcanelor de ulei de cocos presat la rece, nu va speriati, uleiul este foarte bun, inseamna doar ca a fost mai putin filtrat, ceea ce pana la urma e un beneficiu, nu un dezavantaj.

    6. La ce pot folosi uleiul de cocos?
    Uleiul rafinat de cocos recomandam sa-l folositi exclusiv la gatit (prajit, mancare la cuptor, etc.). Pentru prajit este ideal deoarece temperatura de ardere este foarte ridicata.
    Uleiul virgin, presat la rece, este bine sa-l folositi ca atare in bucatarie. Se poate consuma ca atare, cate 1-3 linguri pe zi, sau se poate unge pe o felie de paine. Il puteti folosi in preparate raw vegane de asemenea. Si bineinteles, este extrem de apreciat si pentru uz extern, aplicat pe piele sau pe par.

    7. Uleiul de cocos este totuna cu untul de cocos?
    Nu. Uleiul de cocos nu contine pulpa, la topire este transparent.
    Untul de cocos contine ulei de cocos si pulpa de cocos, de aceea la topire pulpa se va depune pe fundul borcanului.

    Si la final, un sfat: evitati sa cumparati ulei de cocos care pe eticheta nu specifica daca este rafinat sau presat la rece. Cel mai probabil acel ulei de cocos este rafinat, nu este virgin sau daca este, nu este crud, presat la rece. Pretul este si el un indicator, un ulei rafinat este la jumate de pret de obicei fata de unul presat la rece. Fiti asadar vigilenti, nu toti producatorii sunt 100% onesti, si daca nu sunteti atenti, veti cumpara ulei rafinat crezand ca ati cumparat ulei presat la rece. Si evident, este de preferat sa cumparati ulei bio, din agricultura ecologica.

    Pe Obio.ro gasiti o mare variatate de uleiuri de cocos, atat virgine, presate la rece, cat si dezodorizate, rafinate, toate fiind certificate bio, din agricultura ecologica. Toate sunt testate de noi si de incredere.

  • Adevarul toxic despre stevia

    ADEVARUL TOXIC DESPRE STEVIA

     

    Stevia este comercializata si i se face multa reclama ca fiind un indulcitor sanatos. Insa in mod paradoxal, ultimele dovezi indica faptul ca aproape toata stevia vanduta in magazinele alimentare este foarte procesata cu alcool metilic sau alte chimicale toxice. Solutia este sa cautam indulcitori naturali cu zero calorii. V-ati intrebat vreodata cum e stevia rafinata, procesata pana sa devina alba si solubila ca zaharul? E stevia pe care o consumati pura? Sau e amestecata cu alti indulcitori si chimicale? Ce inseamna pana la urma "natural"? Meritati sa stiti ce se ascunde in stevia pe care o consumati. In acest articol dam la o parte strategiile de marketing despre stevia, cu dovezi surprinzatoare pentru cei care credeau sau mai cred ca extractele de stevia sunt sanatoase.

    SUMAR

    Da, frunzele verzi de stevia rebaudiana sunt dulci de la mama natura. Insa pudrele albe, extractele si picaturile pe care le gasim in magazine au foarte putin de-a face cu frunzele de stevia. Acestea nu sunt stevia asa cum putem citi mare in reclamele firmelor producatoare. Acestea sunt niste extracte super rafinate folosind chimicale toxice, inalbitori, si apoi vandute ca fiind "sanatoase". Daca ne uitam la procesul chimic de rafinare, stevia nu e cu nimic mai naturala decat Aspartamul sau alti indulcitori de sinteza. Toata lumea cauta un indulcitor sanatos. Feriti-va insa de orice indulcitor "fara zahar" care va da iluzia ca ar fi sanatos. Cea mai buna stevia este cea pe care o puteti creste in gradina sau acasa in ghiveci. Daca e vie si verde, stiti ca e REALA!

    CE E STEVIA? SI CUM STIU CA ESTE PURA?

    Stevia, sau stevia rebaudiana cum e cunoscuta, isi are originile in America de Sud ale carei frunze sunt dulci in mod natural. Frunzele pot fi uscate si macinate fin, rezultand o pudra fina naturala de 40 de ori mai dulce ca zaharul. Aceste frunze neprocesate lasa un gust puternic asemanator cu lemnul dulce. Frunzele pure, neprocesate (doar uscate) de stevia nu sunt larg raspandite din cauza gustului puternic. (nota: in Europa este interzisa prin lege comercializarea frunzelor de stevia neprocesate, pure, ca si produs alimentar, le vom putea gasi in magazine ca si produs cosmetic destinat bailor de exemplu sau pentru curatarea dintilor, comerciantii fiind nevoiti sa apeleze la diverse tertipuri pentru a putea oferi celor interesati de frunze pure de stevia acest produs in forma lui cea mai naturala).

    In magazine, deja gasim un intreg raft de indulcitori pe baza de stevia sub forma de picaturi si pudre albe ca zaharul - toate extrase din frunzele de stevia printr-un proces de rafinare ce implica chimicale pentru a atenua gustul puternic specific al frunzelor de stevia. Rezultatul este un indulcitor rafinat pe care il gasim sub diverse denumiri precum stevia, stevia extract, Rebaudioside A, Reb A, steviol glycosides, etc, si este de la de 2 ori pana la de 400 de ori mai dulce decat zaharul, in functie de celelalte ingrediente cu care este amestecat. Pentru ca este un indulcitor ultra concentrat, il vom gasi adesea amestecat cu alti indulcitori precum maltodextrina, Erythritol extras din porumb, fibra de inulina, sau uneori amestecat chiar cu zahar. Procesarea steviei se realizeaza cu o serie de chimicale precum metanol, arsenic, etanol, acetona, etc.

    PRODUSUL REZULTAT IN URMA RAFINARII, DENUMIT "STEVIA", E TOXIC SI NESANATOS.

    Nu va lasati pacaliti de denumire, stevia pe care o gasim in magazine este un "coctail" chimical la fel ca aspartamul. De fapt, cel mai probabil ati cumparat extract de stevia care contine 98% Erythritol, un indulcitor obtinut prin fermentare din porumb, si stim cu totii ca cea mai mare parte din porumbul cultivat la nivel mondial este modificat genetic. "Stevia" pe care o consumati poate fi procesata, amestecata cu chimicale, mixata in diverse feluri, si tot poate fi denumita legal "Stevia" desi nu mai are aproape nimic de-a face cu planta stevia rebaudiana.

    PRODUSELE COMERCIALE DIN STEVIA

    Stati departe de ele. De Stevioside si Rebaudioside. Toate extractele de stevia din comert sunt procesate cu chimicale. Daca inca mai credeti ca stevia pe care o cumparati e naturala si vine din Peru, e timpul sa aflati ca 85% din extractele de stevia sunt fabricate in China. Chiar si leader-ul pietei de indulcitori, Cargill (care produce Truvia si PureVia, si furnizeaza materie prima si pentru Coca Cola si Pepsico) fabrica extractele de stevia in China.

    DE RETINUT

    Daca vreti intr-adevar sa renuntati la zahar, atunci stevia procesata si alti indulcitori artificiali nu o sa va ajute. Cea mai buna solutie este sa folositi doze mici de indulcitori naturali fara zahar, pentru a detoxifia incet organismul.

    (cei mai multi oameni nu au rabdare sa citeasca prea mult. Daca va intereseaza mai in amanunt subiectul, cititi mai departe. Pentru a invata cum frunzele de stevia sunt procesate intr-un indulcitor toxic, e nevoie sa facem niste investigatii. Ca de obicei, "diavolul" se ascunde in detalii. Continuati sa cititi daca vreti sa aflati adevarul despre stevia.)

     

    CUM E STEVIA PROCESATA?

    Procesarea frunzelor de stevia se face printr-un proces de rafinare ce implica folosirea de chimicale periculoase, proces care este ascuns publicului larg, si produsul final fiind comercializat ca fiind "natural". Problema producatorilor de extracte de stevia vine de la faptul ca frunzele de stevia sunt foarte rezistente la procesare. Peretii celulelor steviei sunt extrem de rezistenti si din acest motiv nu este productiv sa se foloseasca metode de extragere prin centrifugare sau fierbere. Producatorii spun ca extrag ce e dulce din frunze, adica steviozidele, si elimina gustul puternic specific steviei neprocesate. Pentru a extrage steviozidele astfel incat sa avem o concentratie de 300x, sunt folosite chimicale toxice si enzime artificiale, precum metanol, kerosen, alcool, clor, acizi, dioxid de titan, arsenic, conservanti, stabilizatori chimici, emulsificatori.

    Cei mai mari producatori de extracte din stevia detin patente pentru metodele de extragere, si invoca acest motiv pentru a nu divulga clientilor adevaratul proces de extragere a steviozidelor. Patentele apartin unor companii precum Coca Cola, PureCircle in Malaezia si SUA, Cargill, Justbio (o firma canadiana de biotehnologie), McNeil Nuritionals LLC, si Chengdu Waggott Pharmaceutical Company din China. Mai jos sunt 5 metode pe care le-am identificat in documente care contin patente. Toate indica folosirea de chimicale, care sunt foarte greu sau imposibil de eliminat.

    1. Una dintre cele mai folosite metode de producere a extactelor de stevia a fost dezvoltata de D. Payzant, sub patentul U.S. No. 5,962,678. Pe scurt, steviozidele sunt extrase folosind metanol, un alcool toxic. Aceasta metoda a fost folosita de multa vreme. Problema acestei metode este ca metanolul este greu de indepartat din produs. Urmele de metanol care pot ramane in produsul final sunt nocive si nu sunt deloc ideale pentru consumul uman.

    2. Alta metoda populara de extragere vine de la Uenishi Hideaki, patent japonez cu nr. 54030199. Si aceasta metoda presupune folosirea de substante toxice precum solventi. Indepartarea solventilor e greoaie, si procesul nu este considerat profitabil de producatori.

    3. O alta metoda este folosita de R. H. Dobberstein, U.S. Patent. No. 4,361,697. Si aici gasim folosirea diferitelor chimicale in procesul de extractie, chiar daca e un patent ce foloseste extractia in multiple etape. Indepartarea totala a chimicalelor folosite in proces nu este posibila.

    4. Sato Toru, patent japonez JP5700566, a dezvoltat o metoda noua si imbunatatita de extragere, care consta in rehidratarea steviei in apa cu alcool, adaugand calciu, fier sau aluminiu. Aceste componente sunt apoi eliminate cu ajutorul solventilor toxici precum etanol, acetona, etc. La fel, eliminarea acestora este greoaie si nu este deloc profitabila pentru producatori.

    5. Patentul american nr. 4,599,403 al lui Sampath Kumar foloseste o metoda si mai noua, despre care se spune ca presupune folosirea a mai putine chimicale. Insa si aceasta metoda presupune ca extractele sa fie prima data amestecate cu acid, apoi cu o baza, si apoi se folosesc solventi precum n-butanol. Acesti solventi trebuie eliminati la final, insa eliminarea lor totala e greu posibila si nici nu este profitabila.

    SI ATUNCI CE CONTINE DE FAPT INDULCITORUL MEU DE "STEVIA"?

    Ei bine, puteti sa va raspundeti singuri la intrebare prin faptul ca nu vom gasi aproape nicaieri stevia pura, in afara de stevie macinata din frunze, neprocesata in vreun fel. Oricum, daca vreti sa aflati ce contine indulcitorul vostru de stevia, puteti citi ingredientele de pe produs. Din pacate, legislatiile nu obliga producatorii sa treaca pe eticheta toate ingredientele, exista de exemplu ingrediente care in procente mai mici de 0.1% legal pot sa nu fie trecute in lista de ingrediente. Mai departe, analizeaza cata stevia trebuie sa pui intr-o ceasca de cafea. Daca trebuie sa pui doar 1 gram sau mai putin, e un semn ca producatorul ascunde ingredientele. In SUA, ingredientele care sunt de cel putin 0.5g sau mai mici nu sunt obligatorii de trecut pe eticheta. Asa ca nu vom sti niciodata ce contine intr-adevar acel extract de stevia.

    CONCLUZIE

    Stevia a fost pe vremuri o planta vindecatoare folosita de indieni in Peru. Insa lacomia omului modern pentru dulce, impreuna cu metodele moderne de procesare a alimentelor, au deturnat aceasta planta minunata de la rostul ei. Acum stevia este rafinata cu ajutorul chimicalelor prin metode ascunse de patente ce apartin deja marilor corporatii din industria zaharului. Cea mai mare parte a indulcitorilor de stevia sunt fabricati in China, si apoi ne sunt comercializati sub slogane de indulcitor natural si sanatos. Daca inca mai crezi ca extractele de stevia sunt sanatoase si naturale, te invitam sa parcurgi resursele de mai jos intr-o calatorie a deceptiei si a intrigii internationale care iti va zdruncina convingerile de pana acum.

    Resurse

    The Aspartame / NutraSweet Fiasco http://www.stevia.net/aspartame.htm

    How the Feds Set Frankenstein Free on the Farm, by Dr. Al Sears, M.D. http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_geneticfood140.htm

    Manufacturing method of pure natural high-purity stevioside – CN 102199177 (Translated from Chinese) http://www.google.com/patents/CN102199177A?cl=en

    Process for production of steviosides from stevia rebaudiana bertoni – US 20060142555 A1
    http://www.google.com.ar/patents/US20060142555

    Method for extracting active ingredient of natural product (stevia) and uses thereof CN 101138686 (Translated from Chinese) A http://www.google.com/patents/CN101138686A?cl=en

    Is Stevia Paleo? https://www.primalorganicmiami.com/is-stevia-paleo/

    Cargill to Settle Deceptive Marketing Lawsuit alleging Truvia, Stevia Based Sweetener is Not Natural. http://www.foodnavigator-usa.com/Regulation/Cargill-to-settle-deceptive-marketing-lawsuit-alleging-Truvia-stevia-based-sweetener-is-not-natural

    Don’t confuse consumers with stevia messages, by Russ Bianchi
    http://russbianchi.com/wordpress/?p=6311

    A Tale of Two Sweeteners – Stevia and Aspartame
    http://aspartamesafety.com/web/articles/a-tale-of-two-sweeteners-stevia-and-aspartame

    Stevia Leaf – Too Good To Be Legal?
    http://www.henriettes-herb.com/faqs/medi-2-6-stevia.html

    Stevia – A Natural Choice, by Dr. Betty Martini
    http://www.dorway.com/martini.html

    Articol preluat si adaptat de pe site-ul d-nei Jane Barthelemy, www.janeshealthykitchen.com/the-toxic-truth-stevia/
    Obio.ro detine acordul scris al autoarei pentru acest articol.

  • Cum citim ingredientele unui detergent ecologic

    ecodetergent copyPe piata romaneasca de produse ecologice pentru curatenia casei si igiena personala, sunt prezenti deja aproape toti producatorii europeni si nu numai. Lucru care nu poate decat sa ne bucure, clientul are din ce alege. Diferente majore intre produse nu sunt, aproape toate au aceleasi ingrediente, lucru de inteles pana la urma, si normal.

    Vom incerca sa raspundem aici la niste lucruri care nu sunt foarte cunoscute de consumatori, lucruri care tin de modul de etichetare si prezentare a ingredientelor acestor produse. Ingredientele sunt importante pentru ca unele persoane pot fi alergice la anumite substante,  sau pur si simplu pentru o informare corecta a clientului.

    Daca in cazul produselor cosmetice ecologice, producatorii sunt obligati sa treaca pe eticheta lista detaliata de ingrediente, denumita INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), ei bine, in cazul detergentilor ecologici aceasta obligativitate nu mai exista. Trecerea pe eticheta a listei de ingrediente in format INCI este optionala. Producatorii sunt obligati sa treaca pe eticheta doar grupele de ingrediente, conform regulamentului CE 648/2004, nu si lista detaliata de ingrediente. Din acest motiv, peste 80% dintre producatorii de detergenti aleg sa nu treaca pe eticheta lista de ingrediente, ci doar grupele de ingrediente. Motivele pot fi simple, fie e vorba de o politica de marketing,  fie pur si simplu daca legea nu-i obliga, ei nu trec decat ce e obligatoriu. Daca motivul e pur de marketing, atunci probabil produsul sau produsele in cauza pot contine anumite ingrediente care daca ar fi trecute detaliat, clientul nu ar mai cumpara acel produs. Asta nu inseamna deloc ca acele ingrediente ar fi nocive, vorbim totusi de detergenti care au certificari ecologice, insa unui client poate sa nu-i placa pur si simplu un ingredient, sau considera ca pentru el un ingredient nu este bun, sau pur si simplu pentru ca o lista de ingrediente detaliata este mai putin "atractiva" decat o grupa de ingrediente. Si atunci, decat sa riste sa piarda eventual unii clienti, producatorii aleg majoritatea sa nu treaca lista detaliata de ingrediente.

    Si ca sa vorbim concret, sa dam exemplul unui detergent ecologic pentru rufe.
    Pe eticheta produsului, gasim urmatoarea compozitie (ingrediente): <5% sapun vegetal, surfactanti anionici, surfactanti non-ionici, parfum (ulei de portocale). Pentru necunoscatori, aceasta lista de ingrediente poate fi suficienta. Insa se poate vedea ca ea nu contine practic ingredientele in sine, ci grupe de ingrediente (surfactanti, sapun, fara a se detalia care anume surfactanti sau ce tip de sapun). Avem de exemplu surfactanti anionici, insa nu se specifica ce tip de surfactanti anionici, denumirea exacta a acestora. Pe site-ul producatorului, destul de bine ascuns, am putut sa gasim si lista INCI pentru acest detergent, care suna cam asa: Ingredients: aqua/water, cocoglucoside, sodium lauryl sulfate, sodium chloride, potassium cocoate, alcohol, citrus aurantium flower. (nu dam numele producatorului din acest exemplu, nu e corect si nu face obiectul acestui articol, discutam de detergenti ecologici la modul general, oricum marea majoritatea a detergentilor ecologici de pe piata romaneasca sunt etichetati in acest mod). Ei bine, iata ca din lista detaliata, vedem ca sapunul este de fapt cocoglucoside, adica este fabricat din nuca de cocos, ceea ce nu puteam sti de pe eticheta, unde scrie doar sapun vegetal.

    Asadar, avem: <5% sapun vegetal, surfactanti anionici, surfactanti non-ionici, parfum (ulei de portocale) = aqua/water, cocoglucoside, sodium lauryl sulfate, sodium chloride, potassium cocoate, alcohol, citrus aurantium flower.

    In compozitia produsului care apare pe eticheta avem asadar doar 4 "ingrediente" (care de fapt sunt grupe de ingrediente), in timp ce pe lista detaliata de ingrediente (care nu apare pe eticheta produsului, si uneori nici chiar pe site-ul producatorului), regasim nu mai putin de 7 ingrediente.

    O controversa exista in privinta folosirii SLS-ului sau SLES-ului in detergentii ecologici. Acestia sunt surfactanti, deci daca gasiti pe eticheta surfactanti, 99% acele produse contin si aceasta substanta. Unii producatori din cauza ca pe internet se gasesc diverse articole cum ca acestea sunt nocive pentru piele, aleg sa le ascunda sub alte denumiri. Astfel putem intalni acest tip de surfactanti sub diverse alte denumiri, precum: Sodium caprylic sulfate, Sodium capric sulfate, Sodium oleic sulfate, Sodium stearyl sulfate , Sodium myreth sulfate, Sodium dodecanesulfate, Sodium monododecyl sulfate, Sodium coco-sulfate, si alte denumiri. Trebuie sa stim ca SLS-ul din detergentii ecologici este de origine vegetala, si ca fara el in compozitie, puterea de spalare scade drastic. Si mai trebuie sa stim faptul ca SLS-ul si formele sale descrise mai sus sunt intr-adevar nocive daca le regasim in compozitiile cosmetice. In detergenti, ceea ce mai ramane in haine dupa tot procesul de spalare este un procent nesemnificativ, fata de produsele cosmetice care se aplica direct pe piele si in cantitati mari. Oricum, nu exista detergent care sa fie si eficient, si sa nu contina SLS sau alt derivat al sau. Ca sa fim sinceri, peste 90% dintre detergentii ecologici de pe piata romaneasca, europeana sau chiar mondiala contin sub o denumire sau alta SLS. Deci daca pe detergentul dvs. nu scrie implicit ca ar contine SLS, sigur 90% contine dar producatorul a avut grija sa ascunda asta. Sa ascunda in mod nejustificat as spune, pentru ca folosit in detergenti ecologici, SLS-ul asigura o spalare mult mai eficienta, si nu vorbim de SLS sintetic, ci de un derivat din plante (cocos in cele mai multe cazuri). Deci nu e gresit sa fim mai indulgenti cu acest surfactant daca il gasim in detergenti, si sa fim foarte precauti daca il gasim in produse cosmetice in procent mai mare de 1%.

    Sigur, toate ingredientele sunt de origine vegetala, produsele detin certificare ecologica. Va reamintim ca producatorul nu este obligat sa treaca pe eticheta lista de ingrediente.

    Speram ca ati inteles cum sta treaba cu ingredientele, si de acum inainte veti sti ca ori de cate ori veti gasi pe eticheta unui detergent ecologic ingrediente de genul: sapun vegetal, surfactanti anionici, parfum, surfactanti non-ionici, aceasta nu reprezinta lista detaliata de ingrediente, ci doar grupele de ingrediente. Lista completa de ingrediente o puteti cauta pe site-ul producatorului, insa nu toti producatorii aleg sa fie 100% transparenti, unii nici macar pe site-ul oficial nu trec lista detaliata.

    Informatiile de mai sus pot fi utile persoanelor care sunt alergice, dar si clientilor de detergenti ecologici la modul general, pentru a intelege modul de etichetare cat si aspectele legale legate de etichetare.

    Dincolo de aceste lamuriri, important este sa folosim detergenti ecologici, indiferent de producator, calitatea si lista de ingrediente este cam aceeasi la aproape toti. Trebuie sa ajutam natura prin folosirea de detergenti ecologici (care contin doar substante biodegradabile), dar si sanatatea noastra in acelasi timp.


    Vom reveni cu un nou articol referitor tot la detergenti, de aceasta data despre ce inseamna detergenti hipoalergeni (cat e marketing in aceasta sintagma si cat informatie certa).
  • Fuga la doctor sau despre cum sa-ti imbolnavesti copiii pe viata

    Zilele trecute am simtit un sentiment de revolta cand niste amici, care au si ei doi copilasi ca si mine, l-au indopat pe cel mai mare pentru a nu stiu cata oara cu antibiotice.

    Toata lumea vorbeste de iresponsabilitatea celor care nu-si vaccineaza copiii sau nu recurg decat in ultima instanta la tratament alopat in caz de ceva mai grav.

    Insa mania unor parinti de a-si verifica medical odraslele in fiecare secunda daca s-ar putea, mi se pare nu doar lipsa de responsabilitate, ci efectiv distrugerea unei vieti, care daca era lasata in pace, avea o sansa sa se dezvolte normal si natural.

    Asadar, draga parinte, daca iti duci copilul la doctor pentru ca:

    -ii curg niste muci;
    -are febra nu mai mult de 1-2 zile si nu mai mare de 40, desi copilul este relativ vesel;
    -tuseste dimineata;
    -ti se pare ca e hiperactiv sau ca din contra, e mai bleg;
    -ii dai medicamente (nu produse naturiste) preventiv;
    -ii dai medicamente ca sa-i treaca o banala raceala;
    -ti se pare tie ca sigur va raci in zilele urmatoare;

    atunci inseamna ca tu trebuie sa-ti faci o programare cel putin la psiholog. Copilul tau nu de doctor are nevoie in acele momente, ci de atentia ta maxima de parinte. Daca ti-e frica sa iti asumi responsabilitatea, te invit sa incepi sa cunosti si cealalta parte a sistemului medical, despre care poate nu stiai. Medicamentele, in marea lor majoritate, si mai ales vaccinurile, nu fac decat sa tina captiv organismul intr-o stare care sa necesite pe viata tratament medicamentos. Organismul copilului tau poate sa treaca cu brio peste orice raceala, nu are nevoie de nimic preventiv, nici de dezinfectarea clantelor de la usi. El are tot ce ii trebuie. Dar daca tu nu-i acorzi nici o sansa, si il intoxici efectiv din prima zi de nastere cu diverse substante despre care sunt sigur ca nu stii nimic (n-ai avut nici macar curiozitatea sa citeste vreun prospect la vreun vaccin, ca sa vezi ce efecte adverse poate avea), atunci te mai miri ca al tau copilas e mereu bolnav? Doar "l-am tratat cu toate vaccinurile, ba i le-am facut si pe alea platite, si tot trebuie sa ma duc cu el saptamanal sau lunar la doctor, si sa-i dau antibiotice". Pai si daca asa faci, de ce mai mergi atunci sa-l indopi in continuare? Lasa copilul sa respire, sa traiasca, nu-i trebuie decat atentia ta ca parinte, nu de doctor si medicamentele lui are nevoie copilul tau.

    Mafia din sistemul medical a transformat societatea intr-o consumatoare de vaccinuri si medicamente. Inghitim pilule pentru orice. Acestea nu vindeca si nu trateaza nimic, ba din contra, eventual mai dezvolta niste asa-zise boli, ca sa consumam mai multe pilule.

    Noi, ca si parinti, avem obligatia de a fi responsabili, dar mai ales informati. Nu poti fi responsabil daca nu ai informatii. Cat timp credem ca tot ce zboara se mananca, ne vom intoxica bebelusii cu tot felul de chimicale. Hai sa ne trezim odata, si sa acordam o sansa acestui minunat organism uman, in loc sa-l chinuim cu otravuri zi de zi...

    PS: Informatii despre mafia medicala, vaccinuri, medicamente, etc., gasiti peste tot, doar sa cautati.
  • Cum recunoastem un produs alimentar ecologic, bio

    O intrebare pe care si-o poate pune orice consumator. De unde stim ca un produs alimentar este bio, adica provine din agricultura ecologica?

    In primul rand, trebuie sa facem precizarea importanta, si anume:
    bio=ecologic=organic

    Deci, tineti minte, bio este acelasi lucru cu ecologic si cu organic. Acum ca stim acest lucru, trecem mai departe. Orice produs alimentar certificat ecologic, OBLIGATORIU trebuie sa contina pe eticheta urmatoarele specificatii:

    1. Alaturi de denumirea produsului, conform legislatiei din Romania, trebuie sa apara termenul de "ecologic" sau "eco". Termenul "bio" NU este in conformitate cu legislatia, este un termen folosit in limbajul uzual dar nu in legislatie. Produsele certificate obligatoriu trebuie sa aibe pe eticheta unul dintre cuvintele "ecologic" sau "eco".

    2. Logo18518-ul Uniunii Europene pentru produsele alimentare ecologice trebuie sa apara de asemenea pe eticheta produsului. Acest logo este urmatorul:

    3. Imediat sub logo, trebuie sa apara obligatoriu codul institutiei care a efectuat certificarea pentru acel produs. Acest cod este compus din 3 parti, si anume codul tarii, termenul prescurtat pentru agricultura ecologica din tara respectiva, si un cod din 2 sau 3 cifre, prin care se identifica institutia care a efectuat certificarea ecologica pentru acel produs.
    Iata si cateva exemple de coduri:
    RO-ECO-008 (RO este codul tarii, adica Romania, ECO este termenul prescurtat prevazut in legislatie pentru produse ecologice, iar 008 este codul institutiei acreditate care a certificat produsul).GB-ORG-05 (GB este codul tarii, adica Great Britain, ORG este termenul prescurtat prevazut in legislatia din Anglia pentru agricultura ecologica, prescurtatea de la "organic", iar 005 este codul institutiei care a efectuat certificarea)

    4. Imediat sub codul institutie care a efectua certificarea ecologica, trebuie sa apara unul dintre cele 3 variante de text:
    "Agricultura EU", ceea ce inseamna ca produsele provin din Uniunea Europeana;
    "Agricultura Non EU", termen care precizeaza ca produsele/ingredientele provin din afara Uniunii Europene;
    "Agricultura EU/Non EU", termen ce se refera la produse care provin atat din agricultura ecologica europeana, cat si din afara Uniunii Europene. Acest termen este folosit in special la produsele alimentare ecologice care au mai multe ingrediente, unele provenind din Europa, altele din alte regiuni ale lumii, dar tot din agricultura ecologica.
    Iata si un exemplu de afisare corecta si legala a acestor informatii:
    prototip 12b

    Acum veti sti la ce elemente sa va uitati pe eticheta atunci cand doriti sa cumparati un produs alimentar bio. Daca vreunul dintre elementele de mai sus lipsesc, sunteti indreptatiti sa cereti detalii despre certificarea acelui produs, intrucat nu corespunde din punct de vedere legal cerintelor in materie de etichetare pentru produse bio, ecologice.

    Este bine de stiut faptul ca distribuitorii de produse ecologice, bio, trebuie OBLIGATORIU sa obtina certificari si de la institutiile din Romania, pe langa certificarile producatorilor de unde importa produsele bio. Asadar, este posibil ca pe unele produse sa gasiti doua certificari, certificarea de la furnizor, si pe cea de la distribuitorul din Romania.

    Magazinele bio ar trebui sa poata sa va puna la dispozitie certificatele care atesta ca produsele sunt ecologice, insa si voi, daca aveti dubii in legatura cu un produs, puteti contacta institutia care a efectuat certificarea, institutie pe care o puteti identifica dupa cod. Lista institutiilor acreditate o regasiti pe site-ul Ministerului Agriculturii, aici:
    http://www.madr.ro/ro/agricultura-ecologica/organisme-de-inspectie-si-certificare.html

    Daca mai aveti nelamuriri, contactati-ne si va raspundem cu placere :)
  • Smoothie racoritor cu mure si pepene rosu

    smoothie mure si pepene rosuFiindca e vara, si afara sunt peste 35 de grade, am preparat azi un smoothie simplu dar gustos si mai ales racoritor.

    Ingrediente: pepene rosu, mure. Ambele reci, din frigider:)

    Timpul de amestecare/preparare poate fi setat mai lung, daca nu va place sa simtiti prea tare in smoothie semintele de mure. Eu am lasat si semintele de pepene. Daca lasati la amestecat o perioada mai lunga (1 minut la Blendtec, depinde si ce blender folositi), semintele se macina fin, si nu se mai simt asa tare.

    Nu e nevoie de indulcitori, si pepenele si murele fiind dulci de la mama natura:)

    Pofta mare...:)
  • Lapte crud din fulgi de cereale

    Lapte de cereale delicios, crud, si sanatos:)

    Ingrediente: 1 litru de apa, 100-150g fulgi de cereale (orz, ovaz, secara), 80g zahar brun din trestie, 1 lingurita ulei de floarea soarelui presat la rece bio.

    Se pun ingredientele in Chufamix, se amesteca 1 minute, se strecoara, si gata!:) Nu dureaza mai mult de 5 minute toata operatia.

    Pofta mare!

    http://youtu.be/tN4NROgKpTE
  • Lapte crud (raw) de migdale

    Va prezentam cea mai simpla metoda de a prepara lapte crud de migdale.:)

    L-am preparat cu Chufamix, care dupa parerea noastra este aparatul pentru preparat lapte vegetal crud ideal.

    Ingrediente: 1 litru de apa plata, 100g migdale, 80g zahar brut.

    De retinut ca putem renunta de tot la zahar, laptele va iesi foarte bun si fara zahar, migdalele fiind oricum foarte aromate. Sau puteti pune in loc de zahar, xylitol, agave, miere, yacon, stevie, artar.

    http://www.youtube.com/watch?v=qD8kJEiFjuM

    Pofta mare!:)
  • Produse bio?

    Ce este un produs bio?


    Produs bio, produs eco, produs organic, produs ecologic, iata termenii folositi pentru a identifica un produs cetificat ecologic. Termenul folosit cel mai des este de produs pesticide-sign-460x689bio, majoritatea magazinelor de profil folosesc termenul "BIO" in prezentarea produselor.
    Sunt convins ca multi dintre voi stiti ce inseamna un produs ecologic. Insa totusi, marea majoritate a populatiei confunda sau asimileaza termenul de produs bio cu produs natural (sau conventional, termen folosit in legislatie).
    Sunt convins ca ati auzit de zeci de ori la radio si la TV vorbindu-se despre legume, fructe, si alimente in general, "ma duc sa le iau de la piata sau din sat de la nea Gicu, ca alea sunt bio". Iata un exemplu doar de denaturare a ceea ce inseamna produs bio. Pai nea Gicu, o fi crescand el puiul la tara, dar deja peste 90% dintre tarani hranesc puii cu concentrate. Legumele le stropesc cu fertilizatori sintetici, sa creasca mai mari si mai frumoase, iar copacii ii stropesc cu tot felul de chimicale contra daunatorilor. Si vine nea Gicu la piata, si zici ca are produse bio?:)

    Agricultura ecologica, si deci produsele bio, sunt supuse unor legi si unor certificari compl18518exe, si sunt in permanenta monitorizate (Regulamentul CE 834/2007 si 889/2008). Orice produs bio trebuie sa aibe un certificat de conformitate din care sa reiasa clar ca produsul este certificat ecologic (in engleza se foloseste termenul de Organic Certificate). Pe intreg procesul de fabricare a unui produs, sunt respectate normele cu privire la agricultura ecologica. Sa luam un exemplu, faina de migdale ecologica sa zicem. Solul unde sunt plantati arbustii nu este tratat sau fertilizat cu nici o substanta de sinteza, se folosesc (daca se folosesc) fertilizatori naturali, organici, acceptati de legislatia in domeniu. Arbustii in sine iarasi nu sunt stropiti contra daunatorilor cu chimicale, ci tot cu substante naturale, organice. Cultivarea/culegerea migdalelor, si depozitarea acestora se va face in recipiente ecologice, care nu pot pune in pericol de contaminare produsul cu substante de sinteza. Unitatea care proceseaza migdalele, respectiv le macina, trebuie sa corespunda de asemenea normelor stricte cu privire la procesarea produselor ecologice. Asadar, in intreg lantul de productie, incepand cu cresterea arbustilor de migdal si pana la produsul finit, trebuie sa se foloseasca exclusiv subtante naturale, organice.
    Nu e de mirare atunci ca un produs bio e in general mai scump decat unul natural, agricultura ecologica are productivitatea mult mai mica si costurile mult mai mari, costuri care se vor reflecta in pretul final al produsului.

    Un produs natural sau conventional (pe care oamenii il confunda cu unul bio din pacate) nu inseamna ca este ecologic. Sa luam acelasi exemplu, faina de migdale. Conform legislatiei, producatorul are voie sa stropeasca solul si arbustii si chiar migdalele cu substante chimice care nu sunt acceptate in sistemul de agricultura ecologica. Asta nu inseamna ca daca are dreptul, o si face, insa din ratiuni economice, peste 90% dintre producatorii din agricultura non-ecologica (produse naturale) folosesc substante chimice (fertilizatori, insecticide, pesticide, conservanti, stabilizatori, etc.). Sunt mult mai ieftine si productia este mult mai mare. Pretul produsului va fi mai mic automat.

    Prin acest scurt exemplu sper ca ati inteles diferenta dintre un produs bio si unul natural.:)

    Partea mai putin placuta cu produsele naturale, necertificate ecologic, este ca toate acele substante chimice folosite in procesul de crestere al plantei (fertilizatori, insecticide, pesticide, etc.), vor fi absorbite de catre planta in cantitati mici. Ori planta sau fructele, legumele, noi le consumam pe urma. Iar acele chimicale ajung pana la urma in organismul nostru. Care organism are un mecanism fantastic de aparare, daca am manca o saptamana-doua, nu ar fi afectat deloc, insa daca zilnic, luni si ani de zile, il bombardam cu chimicale, normal ca la un moment dat va incepe sa dea rateuri. Si atunci cheltuim toti banii pe medicamente, inzecit mai mult decat am economisit din zgarcenie pot spune, sau din inconstienta, alegand sa cumparam un produs natural si nu unul ecologic, pentru ca produsul ecologic era mai scump cu 2 lei. Pare stupid, stiu, dar acesta este adevarul, nu asa facem? Ne stricam sanatatea zgarcindu-ne sa cumparam mancare sanatoasa, dar bani de gadget-uri si masini scumpe avem, iar apoi, cand ne-am stricat sanatatea, nu o mai putem cumpara cu toti banii din lume:) Nu e mai simplu sa avem grija ce consumam, sa fim constienti de importanta calitatii alimentelor pe care le mancam zi de zi, decat sa cheltuim la batranete tot ce am agonisit pe tratamente?:)

    Acum cand veti intra intr-un magazin naturist, poate veti petrece mai mult timp la standul de produse ecologice, cei 2-3 lei in plus nu-i veti mai cheltui pe medicamente mai tarziu!
    PS: sunt produse la care pretul este identic fie ca vorbim de produse bio sau conventionale. Ca sa faceti alegerea corecta, luati produsul in mana si cititi lista de ingrediente. :)

     
  • Propuneri subiecte

    Blogul Obio.ro este deschis pentru orice subiect care are legatura cu alimentatia sanatoasa si la modul general, cu orice legat de un stil de viata armonios. Daca aveti un subiect anume pe care doriti sa il dezbatem aici, va rugam sa ne trimiteti sugestia voastra, si va asiguram ca vom tine cont de ea si daca se incadreaza in specificul subiectelor acceptate, va fi publicata si dezbatuta pe blog. smiley_green
  Produsul a fost adaugat in cos