Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Beneficiile consumului de avocado

Avocado este un ingredient culinar care a castigat rapid popularitate, pe de o parte datorita gustului specific, proaspat si verde, multumita texturii cremoase care permit includerea sa in numeroase retete, cat si pentru beneficiile semnificative pe care le are pentru sanatate. In acest articol poti descoperi mai multe informatii despre consumul de avocado. 

Originea fructului de avocado

În ultimii ani, fructul de avocado a devenit tot mai popular și în România, el regăsindu-se din plin în dietele: raw vegană, vegană, dar și vegetariană. Despre avocado putem vorbi incepand a spune ca acesta are o proveniență exotică și își are originile în Mexic. Este utilizat de mai bine de 10 000 de ani, încă de pe vremea aztecilor. E înrudit cu plante cu flori precum scorțișoara sau dafinul, însă consistența grasă a pulpei fructului îl aseamănă mai mult cu alimentele oleaginoase, ca nucile și semințele.

În cazul vegetarienilor, din cauza unei diete sărace în proteine, nutriționiștii recomandă înlocuirea acestora cu grăsimi sănătoase. Contrar opiniei generale, că un verde intens al culorii cojii denotă o pulpă gata de consum, coaja sa trebuie să fie, de fapt, mov sau verde închis atunci când acesta este copt. Greutatea la care poate ajunge la coacere se situează între 300 și 700 de grame.

Avocado: continut nutritional

Nutriționiștii susțin faptul că în acest aliment se regăsesc toate ingredientele necesare dietei organismului uman. Complexitatea sa este susținută de ceea ce regăsim în pulpă, mai exact: fibre, proteine, fitonutrienți (substanțe de origine vegetală necesare sănătății noastre), potasiu, grăsimi mononesaturate și polinesaturate și un număr mare de vitamine, fără să conțină multă fructoză.

Profilul nutritional al unui fruct de avocado de dimensiuni medii (200 g) este:

  • Calorii: 322
  • Grasimi: 30 g 
  • Proteine: 4 g
  • Carbohidrati: 17 g
  • Fibre: 14 g
  • Vitamina C: 22% din doza zilnica recomandata (DZR)
  • Vitamina E: 28% din DZR
  • Vitamina K: 35% din DZR
  • Riboflavina (B2): 20% din DZR
  • Niacina (B#): 22% din DZR
  • Acid pantotenic (B5): 56% din DZR
  • Piridoxina (B^): 30% din DZR
  • Folat: 41% din DZR
  • Magneziu: 14% din DZR
  • Potasiu: 21% din DZR
  • Cupru: 42% din DZR
  • Mangan: 12% din DZR

Beneficiile si proprietatile fructului de avocado

Consumul acestui fruct, fie că este vorba despre salate, aperitive, sosuri sau smoothie-uri aduce cu sine o serie de beneficii. Pentru ce este bun avocado? Descopera in randurile urmatoare.

Sustine o flora intestinala sanatoasa

Avocado au un continut relativ ridicat de fibre, de aproximativ 14 g pentru fiecare fruct, ceea ce reprezinta aproape jumatate din doza zilnica recomandata. Un aport adecvat de fibre este important pentru sanatatea aparatului digestiv deoarece sustine dezvoltarea bacteriilor benefice.

Exista studii care au demonstrat ca un consum zilnic de avocado timp de 3 luni de zile a determinat o crestere a diversitatii florei bacteriene si o reducere a continutului de bila din intestin. Este un aspect important si prin prisma faptului ca o concentratie crescuta de bila se asociaza cu inflamatia cronica, element important in multiplicarea unor specii de bacterii cu impact negativ asupra sanatatii, identificate de pilda la persoanele care sufera de cancer de colon.

La persoanele care consuma avocado in mod regulat s-a remarcat o crestere a populatiilor bacteriene implicate in sinteza acizilor grasi cu lant scurt, inclusiv a acidului butiric. Acesti acizi grasi sunt o sursa nutritiva importanta pentru epiteliul intestinal si protejeaza impotriva cancerului colorectal si a sindromului intestinului iritabil. 

Contribuie la reducerea factorilor de risc pentru boala cardiovasculara

Consumul regulat de alimente cu densitate nutritionala crescuta cum este avocado poate avea un rol protector impotriva bolilor cardiovasculare. Vitaminele, mineralele, grasimile sanatoase si fibrele din avocado joaca, impreuna, un rol important in sustinerea aparatului cardiovascular. 

Consumul regulat de avocado ajuta la cresterea colesterolului HDL, recunoscut pentru efectul protector asupra aparatului cardiovascular, si la scaderea colesterolului LDL, asociat cu aparitia aterosclerozei si a depozitelor de aterom. Cand vine vorba despre avocado, grasimile sanatoase din continutul sau sunt unul dintre cele mai importante atribute.

Continutul mare de potasiu si magneziu al avocado este benefic pentru reglarea tensiunii arteriale. Mentinerea tensiunii arteriale intre limitele normale este un aspect esential al prevenirii bolilor cardiace. 

Avocado poate inlocui uleiurile, in unele retete. Poti prepara, de pilda, o maioneza delicioasa pe vaza de avocado. Alaturi de diverse tipuri de seminte, avocado este o sursa bogata de grasimi sanatoase.

Este o sursa importanta de antioxidanti si compusi antiinflamatori

Pe langa vitamine, minerale, grasimi sanatoase si fibre, cand vine vorba despre avocado proprietati importante sunt legate de continutul de antioxidanti: el este si o sursa bogata in compusi bioactivi, inclusiv carotenoizi, vitaminele C si E si compusi fenolici. Aceste substante sunt recunoscute pentru calitatile antioxidante, neuroprotectoare si cardioprotectoare.

Pe lista carotenoizilor inclusi in avocado se numara luteina, alfa-carotenul si beta-carotenul, cu efecte antioxidante puternice, foarte eficiente in protejarea organismului impotriva stresului oxidativ responsabil pentru evolutia a numeroase afectiuni cronice. 

Multumita continutului crescut de antioxidanti pe care il are avocado, includerea acestuia in meniul zilnic intareste mecanismele naturale de aparare ale organismului. 

Consumul unui fruct de avocado in fiecare zi determina cresterea concentratiei sangvine de luteina, ceea ce sustine inclusiv functia cognitiva. 

Contribuie la mentinerea unei greutati corporale sanatoase 

Exista numerosi factori care influenteaza greutatea corporala, dar o dieta nutritiva si echilibrata este indispensabila acestui scop. Desi, cand vine vorba despre avocado, caloriile sunt bine reprezentate, el este de asemenea un ingredient satios, multumita continutului riducat de fibre si grasimi sanatoase. 

Studiile au demonstrat ca o alimentatie bogata in fibre sustine scaderea in greutate. In plus, oamenii care consuma mai multe fibre au tendinta de a mentine greutatea corporala la un nivel optim. Unele dovezi stiintifice arata chiar ca aportul zilnic de fibre este cel mai bun indicator al evolutiei greutatii individuale. 

Are beneficii importante in sarcina si alaptare 

In perioada sarcinii si a alaptarii, necesarul nutritiv creste semnificativ:

  • Necesarul de folat creste de la 400 micrograme la 600 micrograme
  • Necesarul de potasiu creste de la 2600 mg la 2900 mg
  • Necesarul de vitamina C creste de la 75 la 85 miligrame. 

Un singur fruct de avocado ofera aproximativ 27% din doza zilnica recomandata. De asemenea, consumul regulat de avocado poate fi de ajutor in satisfacerea necesarului zilnic de nutrienti si pentru alte vitamine si minerale, cum sunt vitamina C, potasiul sau vitamina B6. 

In plus, continutul mare de fibre din avocado ajuta la prevenirea constipatiei, un simptome frecvent si deranjant in perioada sarcinii. Cand vine vorba despre avocado, beneficiile pentru femei aflate la varsta reproductiva sunt evidente.

Previne complicatiile diabetului 

Includerea avocado in meniul zilnic poate contribui la reducerea rezistentei la insulina, prevenind declansarea varfurilor de insulina, postprandial.

De asemenea, un consum regulat de avocado reduce grasimea abdominala si viscerala, asociata riscului crescut de diabet de tip 2.

Sustine functionarea creierului

Luteina regasita in avocado este mai bine cunoscuta pentru impactul pozitiv asupra sanatatii ochilor, dar prezenta sa la nivelul sistemului nervos central este cel putin la fel de importanta. La adulti, consumul unui avocado pe zi timp de 6 luni a imbunatatit performantele obtinute la testele de memorie. Pe de alta parte, administrarea unui supliment de luteina nu a avut aceleasi rezultate, motiv pentru care se crede ca beneficiile avocado sunt mai complexe de atat.

Protejeaza sanatatea ochilor

Luteina si zeaxantina sunt antioxidanti regasiti la nivelul structurilor ochiului, fiind implicati in reglarea acuitatii vizuale. Consumul reggulat de avocado determina cresterea cantitatii de zeaxantina din organism si incurajeaza o mai buna disponibilitate a luteinei.

Are proprietati anticancerigene 

Avocado este o importanta sursa de antioxidanti, motiv pentru care are si un efect anticancerigen important. Evident, avocado poate fi folosit ca adjuvant in terapiile anticancer si poate face parte dintr-o dieta echilibrata. Avocado trebuie consumat crud pentru a beneficia de toate calitatile sale: avocado gatit nu mai are aceleasi proprietati. 

Restrictii si contraindicatiile fructului de avocado

Deși consumul de avocado aduce cu sine o serie vastă de beneficii, este important ca fiecare să țină cont de starea de sănătate în momentul introducerii în alimentație sau creșterii cantității. Caloriile pe care le conține pot interfera cu așteptările pe care le are fiecare de la modul propriu de a se hrăni. Trebuie acordată o atenție deosebită și celorlalte surse de grăsimi pe care le consumăm, astfel încât să nu se creeze un exces care poate duce la dezechilibre ale sistemelor organismului. Trebuie întotdeauna să evităm să transformăm un aliment bun pentru sănătate într-unul nociv (prin cantitatea și modul de consum). Asocierea alimentelor bune pentru organism trebuie corelate și cu un stil de viață adecvat, pentru că o dietă nesănătoasă și sedentarismul nu vor face echipă bună cu fructul de avocado.

Cum sa alegi un avocado?

Savoarea fructului de avocado depinde in mare masura de cat de copt este acesta. Exista mai multe moduri de a determina acest lucru:

  • Daca, la apasarea ferma a coajei, pulpa apare usor moale, fructul este copt;
  • Daca e usor sa ii desprinzi codita, iar sub aceasta culoarea fructului este verde, inseamna ca respectivul avocado este perfect pentru consum in ziua respectiva. 
  • Culoarea nu este un indicator fiabil al gradului de coacere, unele fructe fiind coapte si bune de mancat chiar daca au coaja verde. 

Preparatele cu avocado sunt mai usor de pregatit si mai savuroase cand se foloseste fructul bine copt. 

Retete cu avocado 

In cazul in care esti in pana de idei in ceea ce priveste modul in care poti consuma avocado, venim cu cateva idei pe care credem ca le vei aprecia. De mentionat ca avocado poate fi inclus in numeroase retete si exista o mare varietate de alimente pentru mic dejun care pot fi asociate cu acest fruct. 

  • Scrobul cu avocado: pune doua oua in tigaia cu putin ulei incins si amesteca in continuu. Adauga un pic de iaurt sau de smantana si, la final, cubulete de rosii si avocado. Stinge focul dupa doar cateva secunde, condimenteaza cu sare si piper si adauga branza rasa pe deasupra.
  • Pasta de avocado cu usturoi: transforma un avocado in pasta, adauga sare, piper, zeama de lamaie si un catel mic de usturoi si omogenizeaza bine. Mananca pasta obtinuta cu paine prajita. 
  • Salata cu avocado si ou: pregateste o salata din spanac, rucola, salata verde, condimenteaz-o cu putin ulei de masline si otet balsamic si adauga-i ou fiert tare si avocado, taiate cubulete. Daca preferi, ii poti creste valoarea nutritiva adaugand seminte de dovleac sau de floarea soarelui, crude. 
  • Smoothie cu avocado: este o reteta delicioasa pentru iubitorii de mancare sanatoasa. Pune in blender un avocado mediu, o mana de spanac si una de rucola, un fruct la alegere si o cana de lapte vegetal. La alegere, poti indulci cu putina miere. Daca esti amator de smoothie-uri, iata cateva idei delicioase.
  • Toast cu avocado si iaurt: prajeste cateva felii de paine si pune cate un strat de iaurt pe fiecare dintre ele. Taie un avocado in felii subtiri si adauga-le peste iaurt. Condimenteaza cu sare, piper, ierburi aromatice dupa gust. 

In ceea ce priveste consumul de avocado, retete sunt nenumarate. Cele mai populare includ combinatiile de avocado cu ou, legume cu frunze verzi sau peste. Fructul poate fi inclus intr-o mare varietate de meniuri pentru mic dejun, pranz si cina.

Avocado este un aliment complet, foarte bogat in nutrienti, care are o multitudine de beneficii atunci cand este inclus intr-o dieta echilibrata. Totusi, consumul exagerat nu este recomandat. Profita de calitatile fructului de avocado incluzandu-l intr-o mare varietate de retete delicioase.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda