Blogul Obio


despre alimentatia sanatoasa si un stil de viata armonios

Unt de shea - Ce este, beneficii si utilizari

 

Untul de shea a fost folosit timp de secole in scop cosmetic. In ultimii ani, multe branduri din industria cosmetica au introdus in compozitia produselor acest ingredient, in diferite proportii. Untul de shea brut, insa, este un produs bogat nutritiv, care aduce numeroase beneficii pentru piele si par. Afla mai multe despre untul de shea si despre cum il poti utiliza.

 

 

Ce este untul de shea?

 

Untul de shea este grasimea extrasa din nucile de shea ale arborelui de shea – Vitellaria paradoxa. Arborele de shea se gaseste mai ales in vestul Africii. 

 

Exista mai multe tipuri de unt de shea, in functie de gradul de rafinare (procesare) al acestuia. Untul de shea nerafinat sau brut este untul neprocesat, cu cele mai multe proprietati nutritive. Untul de shea presat la rece este, de asemenea, de calitate superioara. In ceea ce priveste untul de shea rafinat, acesta este mai putin nutritiv, din cauza procesul de fabricatie.

 

Cum este facut untul de shea?

 

Untul de shea brut este fabricat in mod traditional african. Dupa recoltare, nucile de shea sunt fierte pentru a face indepartarea cojii mai usoara. Dupa racire, coaja este indepartata si se extrage miezul. Dupa aceea, miezul nucilor de shea este spart, rumenit si fiert. Grasimea care se ridica la suprafata este colectata si batuta puternic pentru a obtine o consistenta moale, fina. Untul de shea nerafinat are nuante de bej sau galben si are un miros pamantiu sau usor de nuci.

 

Untul de shea rafinat se fabrica prin supunerea untului de shea brut la temperaturi foarte inalte si adaugarea de conservanti, precum hidroxidul de sodiu. Acest lucru face ca produsul sa piarda mare parte din nutrienti, insa procesul este utilizat pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului. Uneori sunt adaugate si alte substante chimice, precum hexanul, care are rolul de a indeparta mirosul de nuci si culoarea. Asadar, acest unt nu are miros, are o consistenta groasa, tare si culoarea alba.

 

Untul de shea presat la rece este o metoda mai noua de fabricare a acestui produs, care ii pastreaza proprietatile asemeni metodei traditionale. Procesul presupune presarea miezului de nuca shea cu ajutorul unei prese de ulei sau a altor aparate asemanatoare. Aceste aparate preseaza nucile continuu cu putere, ceea ce elibereaza uleiul din nuci. Procesul de presare la rece reduce timpul de extractie cu 3-5 ore. Consistenta acestui unt este asemanatoare cu cea a untului rafinat, are o culoare deschisa si un miros mai putin pregnant. 

 

La ce este bun untul de shea?

 

Untul de shea este folosit pentru efectele sale de ameliorare a congestiei nazale, eczemelor, acneei, arsurilor, artritei, matretii, uscaciunii pielii, inflamatiilor la nivelul pielii, intepaturilor de insecte, mancarimilor, durerilor musculare, vergeturilor, descuamarilor pielii, psoriazisului, cicatricilor, ranilor, ridurilor. Cu toate acestea, nu sunt suficiente dovezi stiintifice care sa garanteze eficacitatea untului de shea asupra tuturor acestor afectiuni. 

 

Ce proprietati are untul de shea?

 

Untul de shea nerafinat este un produs complex, bogat nutritiv. In primul rand, compozitia acestuia consta in grasimi. Acizii grasi care compun acest unt in proportie de 90% sunt: acid oleic, acid stearic, acid linoleic, acid palmitic, acid linolenic, acid arahidic si acid cinamic. Acesta contine o cantitate mare de tocoferol (vitamina E) si catechine, care au rol de antioxidanti. De asemenea, acesta contine fitosteroli cu numeroase beneficii pentru piele si vitamina A.

 

Ce beneficii are untul de shea?

 

Desi untul de shea este solid la temperatura camerei, acesta se topeste odata ce este aplicat pe piele si se absoarbe usor. Care sunt beneficiile aduse de acest tip de unt?

 

  • Hidratant

 

Untul de shea previne si combate uscaciunea pielii, datorita continutului ridicat de acizi grasi care reechilibreaza continutul in acizi grasi al pielii. Aceste grasimi formeaza o bariera intre piele si mediu, ceea ce mentine un nivel de apa optim.

 

  • Antioxidant si anti-aging (anti-imbatranire)

 

Datorita proprietatilor antioxidante, untul de shea lupta impotriva radicalilor liberi responsabili de aparitia ridurilor. De asemenea, deoarece promoveaza producerea de colagen si regenerarea pielii, ridurile deja existente pot fi ameliorate.

 

  • Protectie solara

 

Untul de shea are un SPF de 3-4, asadar ar putea aduce un plus de protectie impotriva razelor UV.

 

  • Antiinflamator

 

Fitosterolii din untul de shea au proprietati antiinflamatoare, prin reducerea celulelor care produc inflamatie. Acest lucru amelioreaza unele afectiuni ale pielii, precum eczemele si acneea.

 

  • Ameliorarea vergeturilor, cicatricilor si vindecarea ranilor

 

Datorita proprietatilor de regenerare, untul de shea promoveaza cresterea celulelor sanatoase pentru vindecare si imbunatateste aspectul cicatricilor si vergeturilor. 

 

  • Antiacneic

 

Acizii grasi din untul de shea reechilibreaza raportul de grasimi din piele si elimina excesul de sebum. Astfel, acesta ar putea reduce aspectul pielii acneice.

 

  • Antifungic

 

S-a constat ca untul de shea poate combate unele infectii fungice ale pielii, cum ar fi piciorul de atlet. 

 

  • Intarirea firului de par si reducerea matretii

 

Unele studii au demonstrat ca untul de shea ar preveni si ar reduce ruptura firelor de par fragile. De asemenea, se pare ca acest unt reduce iritatia scalpului si matreata.

 

  • Ameliorarea arsurilor

 

Untul de shea poate ameliora arsurile, inclusiv arsurile solare. Proprietatile antiinflamatorii si acizii grasi ai untului de shea reduc roseata si inflamatia pielii. De asemenea, grasimile acestuia grabesc procesul de vindecare.

 

  • Ameliorarea intepaturilor de insecte

 

Intepaturile de insecte creeaza inflamatie, mancarimi si roseata. Untul de shea amelioreaza aceste afectiuni, datorita proprietatilor antiinflamatorii.

 

  • Reducerea artritei si durerilor musculare

 

Untul de shea ar putea ameliora atat durerile si rigiditatea musculara, cat si  pe cea articulara. Acest lucru se datoreaza proprietatilor de regenerare si antinflamatorii.

 

  • Reducerea congestiei nazale

 

Picaturile nazale care contin unt de shea pot ajuta la desfundarea nasului. 

 

Cum pot folosi untul de shea?

 

Datorita calitatilor sale, untul de shea poate fi folosit pe corp, fata, buze, scalp si par. 

 

Acesta se poate aplica pe fata, gat si decolteu, tinand locul unei creme hidratante. Dupa plaja, untul de shea poate calma si regenera pielea. De asemenea, acesta poate fi un balsam de buze excelent.

 

Pentru pielea cu probleme, precum eczemele, iritatiile si vergeturile, acesta tine locul unui unguent. 

 

La nivelul scalpului, untul de shea poate calma iritatiile, insa poate fi folosit si pe post de masca de par. 

 

Pentru ce tipuri de piele este recomandat untul de shea?

 

Untul de shea poate fi folosit pe toate tipurile de piele. Desi contine grasimi, acesta nu afecteaza pielea grasa. In ceea ce priveste pielea uscata si foarte uscata, untul de shea catifeleaza, hidrateaza si revitalizeaza pielea. Iar pielea normala poate fi intretinuta si hranita cu ajutorul untului de shea. 

 

De asemenea, untul de shea brut contine o cantitate nesemnificativa de proteine care ar putea produce reactii alergice. Deoarece nu este intens procesat, nu contine substante iritante, ci are efecte de calmare a iritatiilor. Asadar, este potrivit si pentru pielea sensibila si pentru cea atopica.

 

Cum folosesc untul de shea pentru fata?

 

Untul de shea poate fi gasit in compozitia multor produse cosmetice, precum creme, lotiuni si masti de fata. Insa cum poate fi folosit acesta in stare bruta?

 

Untul de shea poate fi aplicat direct pe piele, in cadrul rutinei zilnice de ingrijire a tenului. Dupa curatarea fetei cu un cleanser sau cu apa calduta, aplica o cantitate mica de unt pe pielea fetei si maseaza usor. 

 

Poti incorpora untul de shea si in diverse masti de fata facute acasa. Spre exemplu, poti amesteca 1 lingura de unt de shea cu 1 lingura de miere si cu 3-4 picaturi de ulei de seminte de struguri. 

 

Unt de shea rafinat sau nerafinat?

 

Daca ai de gand sa utilizezi unt de shea, este recomandat sa folosesti varianta nerafinata. Aceasta este net superioara celei rafinate, din punct de vedere al compozitiei de nutrienti. 

 

Unt de shea in sarcina - Ce trebuie sa stiu?

 

Untul de shea natural, nerafinat poate fi aplicat pe piele in timpul sarcinii. Acesta previne aparitia vergeturilor, deoarece mentine elasticitatea pielii si regenerarea celulara. Acesta poate fi aplicat pe zonele predispuse la aparitia vergeturilor, cum ar fi sani, fese si abdomen.

 

Cum trebuie depozitat untul de shea?

 

Untul de shea nerafinat are o durata de valabilitate de 2 ani, de la data producerii. Acest lucru este valabil doar daca este pastrat in conditii optime. Untul de shea trebuie depozitat departe de razele directe ale soarelui, cel mai indicat fiind intr-un dulap sau o camara. Acesta trebuie pastrat intr-un recipient acoperit cu capac. Untul de shea trebuie pastrat la temperaturi mai mici de 23 de grade Celsius, pentru a evita topirea si resolidificarea. In mediile calde, untul de shea poate fi pastrat la frigider. 

 

In concluzie, untul de shea este un produs natural care are numeroase beneficii pentru piele si par si care poate ameliora unele afectiuni ale pielii.

 

 

Produsul a fost adaugat in cos