Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Unt de shea - Ce este, beneficii si utilizari

 

 

Untul de shea a fost folosit timp de secole in scop cosmetic. In ultimii ani, multe branduri din industria cosmetica au introdus in compozitia produselor acest ingredient, in diferite proportii. Untul de shea brut, insa, este un produs bogat nutritiv, care aduce numeroase beneficii pentru piele si par. Afla mai multe despre untul de shea si despre cum il poti utiliza.

Ce este untul de shea?

Untul de shea este grasimea extrasa din nucile de shea ale arborelui de shea – Vitellaria paradoxa. Arborele de shea se gaseste mai ales in vestul Africii. 

Exista mai multe tipuri de unt de shea, in functie de gradul de rafinare (procesare) al acestuia. Untul de shea nerafinat sau brut este untul neprocesat, cu cele mai multe proprietati nutritive. Untul de shea presat la rece este, de asemenea, de calitate superioara. In ceea ce priveste untul de shea rafinat, acesta este mai putin nutritiv, din cauza procesul de fabricatie [1].

Tipuri de unt de shea

In functie de tehnologia de obtinere, exista mai multe tipuri de unt de shea:

Untul de shea brut

Untul de shea brut este fabricat in mod traditional african. Dupa recoltare, nucile de shea sunt fierte pentru a face indepartarea cojii mai usoara. Dupa racire, coaja este indepartata si se extrage miezul. Dupa aceea, miezul nucilor de shea este spart, rumenit si fiert. Grasimea care se ridica la suprafata este colectata si batuta puternic pentru a obtine o consistenta moale, fina. Untul de shea nerafinat are nuante de bej sau galben si are un miros pamantiu sau usor de nuci [2].

Untul de shea rafinat

Untul de shea rafinat se fabrica prin supunerea untului de shea brut la temperaturi foarte inalte si adaugarea de conservanti, precum hidroxidul de sodiu. Acest lucru face ca produsul sa piarda mare parte din nutrienti, insa procesul este utilizat pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului. Uneori sunt adaugate si alte substante chimice, precum hexanul, care are rolul de a indeparta mirosul de nuci si culoarea. Asadar, acest unt nu are miros, are o consistenta groasa, tare si culoarea alba [1].

Untul de shea presat la rece

Untul de shea presat la rece este o metoda mai noua de fabricare a acestui produs, care ii pastreaza proprietatile asemeni metodei traditionale. Procesul presupune presarea miezului de nuca shea cu ajutorul unei prese de ulei sau a altor aparate asemanatoare. Aceste aparate preseaza nucile continuu cu putere, ceea ce elibereaza uleiul din nuci. Procesul de presare la rece reduce timpul de extractie cu 3-5 ore. Consistenta acestui unt este asemanatoare cu cea a untului rafinat, are o culoare deschisa si un miros mai putin pregnant [3]. 

Ce contine untul de shea?

Untul de Shea are un continut semnificativ de vitaminele A, E si F. Utilizarea acestuia prin aplicare direct pe piele ofera un grad redus de protectie solara, similar unui SPF6. In plus, este o sursa bogata de acizi grasi esentiali si contine nutrienti care stimuleaza sinteza de colagen. Untul de shea este, adesea, ingredientul unor produse cosmetice naturale, de calitate superioara. 

Pe lista utilizarilor medicinale trebuie sa mentionam proprietatile antiinflamatoare, emoliente si umectante ale untului de Shea, care il fac utilizabil in tratarea congestiei nazale sau a sinuzitei. Masajul pe piele, in zonele dureroase, poate ameliora durerile musculare si articulare. In alimentatie, untul de Shea poate fi folosit ca baza pentru gatit [4]. 

Proprietatile untului de shea

Untul de shea este folosit pentru efectele sale de ameliorare a congestiei nazale, eczemelor, acneei, arsurilor, artritei, matretii, uscaciunii pielii, inflamatiilor la nivelul pielii, intepaturilor de insecte, mancarimilor, durerilor musculare, vergeturilor, descuamarilor pielii, psoriazisului, cicatricilor, ranilor, ridurilor. Cu toate acestea, nu sunt suficiente dovezi stiintifice care sa garanteze eficacitatea untului de shea asupra tuturor acestor afectiuni [2]. 

Beneficii si utilizari ale untului de shea

Untul de shea nerafinat este un produs complex, bogat nutritiv. In primul rand, compozitia acestuia consta in grasimi. Acizii grasi care compun acest unt in proportie de 90% sunt: acid oleic, acid stearic, acid linoleic, acid palmitic, acid linolenic, acid arahidic si acid cinamic. Acesta contine o cantitate mare de tocoferol (vitamina E) si catechine, care au rol de antioxidanti. De asemenea, acesta contine fitosteroli cu numeroase beneficii pentru piele si vitamina A [3].

Ce beneficii are untul de shea?

Desi untul de shea este solid la temperatura camerei, acesta se topeste odata ce este aplicat pe piele si se absoarbe usor. Care sunt. Entru untul de shea, beneficiile cele mai importante?

  • Hidratant

Untul de shea previne si combate uscaciunea pielii, datorita continutului ridicat de acizi grasi care reechilibreaza continutul in acizi grasi al pielii. Aceste grasimi formeaza o bariera intre piele si mediu, ceea ce mentine un nivel de apa optim. Similar altor unturi cosmetice, poate fi folosit si in prepararea, acasa, a unor creme personalizat [4].

  • Antioxidant si anti-aging (anti-imbatranire)

Datorita proprietatilor antioxidante, untul de shea lupta impotriva radicalilor liberi responsabili de aparitia ridurilor. De asemenea, deoarece promoveaza producerea de colagen si regenerarea pielii, ridurile deja existente pot fi ameliorate [2].

  • Protectie solara

Untul de shea are un SPF de 6, asadar ar putea aduce un plus de protectie impotriva razelor UV [1].

  • Antiinflamator

Fitosterolii din untul de shea au proprietati antiinflamatoare, prin reducerea celulelor care produc inflamatie. Acest lucru amelioreaza unele afectiuni ale pielii, precum eczemele si acneea [2].

  • Ameliorarea vergeturilor, cicatricilor si vindecarea ranilor

Datorita proprietatilor de regenerare, untul de shea promoveaza cresterea celulelor sanatoase pentru vindecare si imbunatateste aspectul cicatricilor si vergeturilor [4]. 

  • Antiacneic

Acizii grasi din untul de shea reechilibreaza raportul de grasimi din piele si elimina excesul de sebum. Astfel, acesta ar putea reduce aspectul pielii acneice. Untul de shea pentru fata asigura o hidatare blanda a tenului. Tratamentele faciale pe baza de unt de shea pot contribui la vindecarea mai rapida a leziunilor [3].

  • Antifungic

S-a constat ca untul de shea poate combate unele infectii fungice ale pielii, cum ar fi piciorul de atlet. 

  • Intarirea firului de par si reducerea matretii

Unele studii au demonstrat ca untul de shea pentru par ar preveni si ar reduce ruptura firelor de par fragile. De asemenea, se pare ca acest unt reduce iritatia scalpului si matreata. Untul de shea se foloseste in mod similar balsamului de par pentru hidratare.

  • Ameliorarea arsurilor

Untul de shea poate ameliora arsurile, inclusiv arsurile solare. Proprietatile antiinflamatorii si acizii grasi ai untului de shea reduc roseata si inflamatia pielii. De asemenea, grasimile acestuia grabesc procesul de vindecare. Se recomanda utilizarea de unt de shea organic in cazul unor probleme atat de sensibile [1].

  • Ameliorarea intepaturilor de insecte

Intepaturile de insecte creeaza inflamatie, mancarimi si roseata. Untul de shea natural amelioreaza aceste afectiuni, datorita proprietatilor antiinflamatorii.

  • Reducerea artritei si durerilor musculare

Untul de shea ar putea ameliora atat durerile si rigiditatea musculara, cat si pe cea articulara. Acest lucru se datoreaza proprietatilor de regenerare si antinflamatorii. Cream cu unt de shea se maseaza bland pe zonele dureroase.

  • Reducerea congestiei nazale

Picaturile nazale care contin unt de shea pot ajuta la desfundarea nasului. 

Cum se foloseste untul de shea?

Datorita calitatilor sale, untul de shea poate fi folosit pe corp, fata, buze, scalp si par. 

Pe piele

Untul de shea se poate aplica pe fata, gat si decolteu, tinand locul unei creme hidratante. Dupa plaja, untul de shea poate calma si regenera pielea. De asemenea, acesta poate fi un balsam de buze excelent. Se poate folosi in combinatie cu alte produse pentru ingrijirea tenului, intr-o rutina zilnica simpla si eficienta.

Pentru pielea cu probleme precum eczemele, iritatiile si vergeturile, acesta tine locul unui unguent. 

Untul de shea poate fi folosit pe toate tipurile de piele. Desi contine grasimi, acesta nu afecteaza pielea grasa. In ceea ce priveste pielea uscata si foarte uscata, untul de shea catifeleaza, hidrateaza si revitalizeaza pielea. Iar pielea normala poate fi intretinuta si hranita cu ajutorul untului de shea. 

Untul de shea poate fi aplicat direct pe piele, in cadrul rutinei zilnice de ingrijire a tenului. Dupa curatarea fetei cu un cleanser sau cu apa calduta, aplica o cantitate mica de unt pe pielea fetei si maseaza usor.

Poti incorpora untul de shea si in diverse masti de fata facute acasa. Spre exemplu, poti amesteca 1 lingura de unt de shea cu 1 lingura de miere si cu 3-4 picaturi de ulei de seminte de struguri [4]. 

Pe par

 La nivelul scalpului, untul de shea poate calma iritatiile, insa poate fi folosit si pe post de masca de par. El poate fi amestecat si cu alte ingrediente nutritive, de tipul galbenusului de ou, inainte de a fi aplicat pe par. Dupa aplicare, acopera parul cu o casca si lasa amestecul sa actioneze timp de 20 - 30 minute inainte de a-l clati [2].

Contraindicatii pentru untul de shea

Untul de shea practic nu are contraindicatii. Cantitatea foarte mica de proteine pe care o contine este susceptibila a declansa reactii alergice doar la persoanele extrem de sensibile, iar acest tip de reactie este foarte rara.

Untul de shea natural, nerafinat poate fi aplicat pe piele in timpul sarcinii. Acesta previne aparitia vergeturilor, deoarece mentine elasticitatea pielii si regenerarea celulara. El poate fi aplicat prin masaj usor pe zonele predispuse la aparitia vergeturilor, cum ar fi sani, fese si abdomen [1].

Cum trebuie depozitat untul de shea?

Untul de shea nerafinat are o durata de valabilitate de 2 ani, de la data producerii. Acest lucru este valabil doar daca este pastrat in conditii optime. Untul de shea trebuie depozitat departe de razele directe ale soarelui, cel mai indicat fiind intr-un dulap sau o camara. Acesta trebuie pastrat intr-un recipient acoperit cu capac. Untul de shea trebuie pastrat la temperaturi mai mici de 23 de grade Celsius, pentru a evita topirea si resolidificarea. In mediile calde, untul de shea poate fi pastrat la frigider. 

In concluzie, untul de shea este un produs natural care are numeroase beneficii pentru piele si par si care poate ameliora unele afectiuni ale pielii.

Bibliografie:

  1. “6 Incredible Benefits of Shea Butter.” Cleveland Clinic, 19 Oct. 2022, health.clevelandclinic.org/shea-butter-benefits/, accesat la 14.07.2023;
  2. “Shea Butter Benefits: Face, Hair, Skin, Scars, and More.” Www.medicalnewstoday.com, 21 Apr. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/shea-butter-benefits, accesat la 14.07.2023;
  3. “Shea Butter: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning.” Webmd.com, 2010, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1512/shea-butter, accesat la 14.07.2023;
  4. Watson, Kathryn. “What Is Shea Butter? 22 Reasons to Add It to Your Routine.” Healthline, Healthline Media, 27 Nov. 2018, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/what-is-shea-butter, accesat la 14.07.2023.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda