Gel Veinosan 150ml Faunus Plant
Ulei de Maghiran, bio, 10ml, Saimara
Tot ce trebuie să știi despre produsele nealimentare vegane
Chiar dacă majoritatea oamenilor vede veganismul ca pe o simplă dietă, luând astfel în considerare doar alegerile alimentare, în ultimii ani a devenit popular un nou curent, cunoscut sub numele de veganism etic. Acest termen este aplicat celor care se opun uzului animalelor în orice scop şi pentru care a fi vegan înseamnă a avea un stil specific de viaţă.
Altfel spus, veganismul devine o filosofie conform căreia orice formă de cruzime şi exploatare a animalelor este interzisă. Nu contează doar ceea ce mâncăm, ci importante devin şi alegerile noastre cu privire la îmbrăcăminte, produse de îngrijire personală, detergenţi şi produse de curățenie a casei. Regimul alimentar nu e singurul aspect de care să te preocupi atunci când adopți un stil de viață vegan.
La o privire mai atentă, există numeroase produse care nu se potrivesc acestui mod de viaţă şi pe care deseori le ignorăm. Accentul nu trebuie pus doar pe ceea ce mâncăm, ci şi pe ceea ce utilizăm în viaţa de zi cu zi. De aceea, îţi prezentăm pentru început câteva din produsele pe care (probabil) le foloseşti, fără a şti că ele nu sunt de fapt vegane:
Produse de îngrijire corporală şi înfrumuseţare
Un număr mare de şampoane, loţiuni şi creme conţin miere, produse lactate sau chiar proteine animale şi nu pot fi considerate astfel vegane. Consultă cu atenţie eticheta produsului de fiecare dată când faci cumpărăturile.
Pensule şi materiale pentru pictură
Ȋn cazul în care eşti pasionat de pictură sau ai o fire artistică, te vei confrunta deseori cu problema achiziţionării pensulelor din păr de animal sau a culorilor care conţin coajă de ou. Fă tot posibilul să le eviţi, deoarece calitatea materialelor vegane este identică.
Pasta de dinţi
Da, chiar şi pasta de dinţi şi ingredientele de albire ale acesteia pot conţine produse de origine animală, mulţi dentişti ignorând însă acest aspect. Dacă doreşti să urmezi în totalitate un stil de viaţă vegan, consultă ingredientele lor înainte de a le achiziţiona.
Detergenţi şi articole de curăţenie a casei
Multe produse care îţi lasă hainele albe şi parfumate sunt testate pe animale sau au în compoziţia lor enzime derivate din ele. După cum menţionam anterior, acest aspect încalcă principiul etic al veganismului. De aceea este recomandat să foloseşti detergenţi derivaţi din plante sau surse vegetale, care nu sunt toxici şi sunt 100% biodegrabili. Mai mult decât atât, numeroase articole de curăţenie îţi pot fi dăunătoare, din cauza compoziţiei lor chimice.
Datorită cererii tot mai ridicate, interesul pentru oferirea unor alternative vegane la aceste produse a crescut în ultima perioadă. Un raport realizat în Marea Britanie de către The NPD Group arată că vânzările articolelor de înfrumuseţare vegane au crescut în ultimul an cu un procent semnificativ de 38%. Această creştere se datorează unei reînţelegeri a veganismului ca mod de existenţă şi unei campanii social-media puternice, cum ar fi platforma Veganuary. Mai mult decât atât, consumatorii sunt mai atenţi la ceea ce achiziţionează, luând ȋn considerare filosofia şi acţiuniile brandului, nu doar imaginea acestuia.
Produsele de ȋnfrumuseţare şi ȋngrijire corporală sunt fabricate fără uzul ingredientelor derivate din animale, fiind ȋncărcate cu vitamine bazate pe plante, minerale şi antioxidanţi. În acest fel, ele au şi o şansă mai scăzută de a produce iritații, având ȋn vedere că pielea noastră absoarbe aproximativ 60% dintre substanţele cu care intră în contact.
Și protejarea mediului se află ȋn legătură directă cu sănătatea noastră, iar noul sistem etic cere companiilor să plaseze bunăstarea fiinţelor ȋnaintea maximizării profitului. Există numeroase moduri ȋn care procesul de fabricare al produselor nealimentare poate afecta ȋn mod negativ mediul, pornind de la emisiile de carbon şi ajungând până la utilizarea anumitor erbicide. În producerea bunurilor vegane, toate aceste cazuri problematice sunt luate ȋn considerare.
Aşadar, introducerea ideii de veganism etic a determinat o schimbare la nivelul ȋnţelegerii produselor vegane. Ele nu mai sunt limitate ȋn prezent la cele alimentare, ci acoperă mai multe arii din viaţa noastră de zi cu zi. Pentru a duce un stil de viaţă vegan, trebuie să fim atenţi atât la ceea ce mâncăm, cât şi cu ce ne ȋmbrăcăm şi cu ce ne ȋngrijim. Din fericire, datorită interesului crescut faţă de acest subiect, tot mai multe produse vegane devin disponibile pe piaţă.
Autor: Adrian Cadar