SPIRULINA – cea mai concentrată formă naturală de nutrienți
Spirulina devine din ce în ce mai populară și mai utilizată la nivel mondial. Cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta rinichii și ficatul în procesul de detoxifiere al organismului sau de a aduce un aport de energie celor care o consumă, acest „miracol al naturii” are un potențial semnificativ de a sprijini buna funcționare a corpului uman. Ce este, de fapt, dar și cum poate fi folosită veți afla în cele ce urmează.
Ce este spirulina?
Din punct de vedere științific, spirulina este un organism procariot, o cianobacterie, adică o bacterie de fotosinteză. Crește în mod natural în oceane și lacuri sărate (prezente în climatul subtropical) sub forma unor spirale microscopice și este folosită încă din perioada formării Imperiului Aztec (secolul al XIII-lea).
În termeni comuni, ea este cunoscută ca fiind o algă cu o intensă culoare verde-albastră foarte bogată în proteine (60-70%), vitamine B, calciu, potasiu, magneziu, fier și o excelentă sursă naturală de antioxidanți. Studiile o încadrează în categoria superalimentelor și o cataloghează ca fiind un izvor complet de proteine de înaltă calitate.
Beneficiile spirulinei asupra sănătății
Beneficiile pe care această algă verde-albastră le are asupra sănătății organismului uman sunt multiple, însă există o serie care se remarcă și pe care le amintim în cele ce urmează:
- • Proprietățile sale aniinflamatorii datorate conținutului de acid gamma-linoleic (GLA) și cele antimicrobiene readuc echilibrul în corp, protejându-l împotriva invaziei de germeni.
- • Studiile efectuate au relevat faptul că un consum de 5 grame de spirulină pe zi asociate cu zinc pot reduce cantitatea de arsenic din organism cu 50%.
- • Datorită cantității de antioxidanți pe care o conține, alga susține lupta cu celulele afectate, care duc la apariția cancerului și a altor boli cronice.
- • Spirulina este și un bun adjuvant în procesul de scădere în greutate, grăbind arderea grăsimilor în timpul efortului fizic. De asemenea, combate oboseala musculară, întinderile și spasmele întâlnite deseori în urma antrenamentelor efectuate de către atleți.
- • Efecte benefice semnificative în cazul consumului de spirulină au fost întâlnite și în cazul sindromului premenstrual, conform NIH (National Institutes of Health, US).
- • Potrivit NIH, spirulina este folosită pentru a îmbunătăți procesele metabolice și cele ale sistemului circulator, inclusiv în cazul diabetului și al colesterolului mărit pentru că are puterea de a echilibra nivelul de zaharuri din sânge.
- • Această algă verde-albastră este folosită pentru ameliorarea tulburărilor emoționale, precum anxietatea, stresul, depresia și tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD).
- • Spirulina conține toți aminoacizii esențiali și vindecă eventualele otrăviri prin radiații.
Cum utilizăm spirulina?
Alga are un gust pregnant și intens de pește și poate fi consumată sub formă de comprimat cu un pahar cu apă sau sub formă de pulbere introdusă într-o gamă variată de preparate, precum sucuri, smoothie-uri, sosuri, piureuri, shake-uri, salate și deserturi (în special cele vegane și raw vegane). Recomandarea medicilor nutriționiști este aceea de a fi consumată după masă, fără a se impune un dozaj exact.
Atunci când alegem să consumăm spirulină, este ideal ca ea să fie obținută din surse organice, astfel încât ne asigurăm că nu este contaminată cu metale toxice, bacterii nocive sau microcistină (toxină produsă de alge). Dacă algele alese sunt raw, bio și cu peretele celular spart, nu trebuie să existe nicio temere legată de consumul său, întrucât aceasta sunt cele care pot fi folosite cu succes de corpul uman.
Așadar, un supliment de acest tip, al cărui consum aduce o multitudine de beneficii asupra organismului și a stării de sănătate, poate fi dăunător dacă nu crește în condiții sigure și provine din surse poluate. De aceea, este imperios ca sursa din care este procurat să fie un certificată organic. Trebuie să reținem că spirulina contaminată poate cauza probleme grave.
Sfatul nostru este ca, înaintea consumului de suplimente de orice tip, fie acestea și superalimente recunoscute la nivel mondial pentru proprietățile lor benefice, să se efectueze o vizită la medic, în speță cel nutriționist. Acesta îți va indica modul de introducere în alimentație, cantitatea ideală de consum și frecvența folosirii sale, deși, în general nu există nici dozaj ori contraindicații. Se pot consuma până la 250 de grame de alge marine pe zi, toată viața, chiar și în cazul copiilor cu vârsta de peste 6 luni sau al femeilor însărcinate ori a mamelor care alăptează.
Autor: Madalina Todut