Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Spirulina: ce este, beneficii, intrebuintari

Spirulina este printre cele mai populare suplimente din intreaga lume. Este bogata in numerosi nutrienti si antioxidanti prielnici pentru sanatate. In acest articol vom explica ce este, mai exact, spirulina, care sunt beneficiile sale si cum poate fi intrebuintata. 

 

Ce este spirulina?

Valori nutritionale

Beneficii si intrebuintari

 

Ce este spirulina?

Spirulina este o alga verde-albastruie care, in ciuda a ceea ce cred multe persoane, nu creste in ocean, ci in lacuri de apa dulce, izvoare naturale si apa sarata.

 

Conform istoricilor, aztecii recoltau algele verde-albastrui din apele lacului Texcoco le uscau, le stergeau si, surprinzator, le foloseau la prepararea prajiturilor. Cu toate acestea, abia in anii 1970 spirulina a devenit cu adevarat populara, datorita faptului ca francezii au gasit o cale de a o produce, recolta si comercializa in masa. 

 

Nu numai ca spirulina ofera nenumarate beneficii pentru sanatate, dar este, de asemenea, o excelenta sursa de nutritie. In plus, este considerata una dintre cele mai bune surse de hrana sustenabila, avand in vedere ca este capabila sa supravietuiasca si sa se reproduca la temperaturi si in conditii extreme. Chiar si NASA a propus ca spirulina sa fie crescuta in spatiu pentru a fi folosita de astronatuti. 

Valori nutritionale

Asa cum era de asteptat, valoarea nutritiva a spirulinei este excelenta. O singura lingura (7 grame) de pulbere de spirulina (alge uscate si macinate) contine:

  • 20 de calorii;
  • 1.7 grame de carbohidrati;
  • 4 grame de proteine;
  • 1 gram de acizi grasi Omega-3 si Omega-6;
  • 11% din doza zilnica recomandata de fier;
  • 21% din doza zilnica recomandata de cupru;
  • 11% din doza zilnica recomandata de vitamina B1;
  • 15% din doza zilnica recomandata de vitamina B2;
  • 4% din doza zilnica recomandata de vitamina B3;
  • Cantitati mai mici de magneziu, mangan si potasiu. 

Mai mult, lista de mai sus nu include toti antioxidantii si polifenolii pe care spirulina ii contine. Aceasta microalga este, intr-advevar, o sursa uimitoare de nutrienti, insa beneficiile sale nu se termina aici.

Beneficii si intrebuintari

Proprietati antioxidante si antiinflamatoare

Spirulina este numita super-aliment datorita faptului ca este bogata in antioxidanti. Vorbim aici despre un tip de antioxidanti destul de greu de gasit in natura.

Acesti antioxidanti se numesc ficocianine si sunt cei care dau algei o culoare albastru-verde. Putine alte alimente de pe planeta contin ficocianina, un antioxidant care poate ajuta la reducerea stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi in organism. Acesta are si rolul de a proteja sistemul cardiovascular, reduce riscul de aparitie a problemelor cardiace si inhiba producerea moleculelor care provoaca inflamatie. De asemenea, ficocianina este un puternic agent antiinflamator care poate ajuta chiar si la reducerea riscului de aparitie a cancerului.

Elimina metalele grele din organism

Pentru majoritatea dintre noi, in lumea occidentala, metalele grele nu reprezinta o problema. Cele mai multe produse alimentare si apa pe care o consumam sunt destul de curate, fara urme de plumb sau alte metale grele.

Cu toate acestea, pentru cei din India, Bangladesh, Taiwan si restul Africii, Asiei si Americii de Sud, metalele grele reprezinta o adevarata amenintare. O echipa de oameni de stiinta din Bangladesh a constatat ca 3% din populatia tarii prezinta metale grele in corp. Dar cand cercetatorii au administrat unui numar de 24 de pacienti o doza mica de extract de spirulina (250 mg) si zinc (2 mg) de doua ori pe zi, au observat imbunatatiri in cazul a 82% dintre pacienti. Comparativ cu cei care au primit doar tratament placebo, rezultatele au fost uimitoare.

Poate nu trebuie sa te ingrijorezi cu privire la metalele grele, dar poti lua in considerare spirulina pentru a-ti curata corpul de toate substantele chimice si toxinele pe care le contin produsele alimentare rafinate si artificiale. 

Ajutor in lupta cu SIDA

HIV/SIDA este una dintre cele mai temute boli ale planetei. Un numar uluitor de oameni sufera de aceasta boala, insa nu exista niciun tratament oficial pentru aceasta problema. Dar cercetarile au aratat ca oamenii din Ciad, Coreea de Sud si Japonia tind sa aiba un risc mult mai scazut de infectare cu HIV. Poate ca asta are legatura cu consumul ridicat de spirulina din tarile respective.

 

Intr-un studiu, cercetatorii au administrat pacientilor seropozitivi fie alge marine brune, spirulina, fie o combinatie dintre cele doua. Pacientii nu au luat alte medicamente sau suplimente inafara de extractul de spirulina/alge marine brune. După trei luni, oamenii de stiinta au descoperit ca:

 

  • Nu au existat efecte secundare negative de la consumul de alge marine brune/spirulina;

  • A existat o imbunatatire vizibila atat la nivelul celulelor albe din sange care lupta impotriva infectiei, cat si in cantitatea virusului HIV din corpul persoanei infectate. 

 

In timp ce spirulina nu poate fi considerata o modalitate de vindecarea pentru HIV/SIDA, ea poate ajuta persoanele infectate sa lupte mai eficient impotriva virusului si a bolii. 

Reduce tensiunea arteriala

Bolile de inima afecteaza un numar extraordinar de mare de persoane in fiecare an. De fapt, acestea sunt cauza principala a mortii in intreaga lume.

 

Tensiunea arteriala crescuta contribuie foarte mult la rata ridicata a mortalitatii. Cand tensiunea arteriala creste, aceasta pune o presiune mare pe peretii arterelor. Asta ar putea provoca, in cele din urma, spargerea arterelor, ceea ce cauzeaza sangerari, cheaguri si blocaje care impiedica circulatia sangelui. Rezultatul: infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

 

Spirulina poate fi un raspuns la aceasta problema. O doza de 4.5 grame de spirulina organica pe zi s-a dovedit a reduce tensiunea arteriala. Aceasta reducere este considerata a fi determinata de o productie crescuta de oxid nitric, o molecula semnal care ajuta la relaxarea si dilatarea vaselor de sange.

 

Mai mult, oamenii de stiinta au descoperit ca antioxidantii din spirulina ajuta la prevenirea disfunctiei endoteliale. In esenta, antioxidantii ajuta vasele de sange sa se dilate si sa se contracte corespunzator, permitand un flux sanatos de sange. Cand sangele curge in mod normal, tensiunea arteriala scade. Rezultatul: o inima mai sanatoasa.

Poate lupta impotriva cancerului

Unele studii sugereaza ca spirulina are proprietati anti-cancer. Cercetarile pe animale indica faptul ca super-alimentul poate reduce incidenta cancerului si dimensiunea tumorilor

 

Efectele spirulinei asupra cancerului oral - sau a cancerului la nivelul gurii - au fost studiate in mod deosebit. De exemplu, un studiu a examinat 87 de persoane din India cu leziuni precanceroase - afectiune numita fibroza submucoasa orala - in cavitatea bucala. Dintre cei care au luat 1 gram de spirulina pe zi timp de un an, 45% au observat ca leziunile lor au disparut - comparativ cu doar 7% din grupul de control.

Reduce efectele secundare ale antibioticelor

Antibioticele sunt concepute pentru a distruge bacteriile, virusii si ciupercile din organism, ajutand astfel la tratarea unor infectii sau boli. Dar, din pacate, ele ucid si bacteriile bune, cele care regleaza tractul digestiv si protejeaza corpul de diferite infectii si boli. 

 

Dupa administrarea antibioticelor, imunitatea naturala si functia digestiva sunt ca in urma unui accident. Nu exista bacterii in corpul uman care sa poata regla aceste functii importante, astfel ca esti expus riscului de infectii, indigestie si alte probleme neplacute.

 

Din fericire, spirulina ecologica poate ajuta la dezvoltarea unei bacterii foarte importante, cunoscuta ca L. acidophilus. Aceasta este una dintre bacteriile benefice care traiesc in intestin si este necesara pentru un sistem imunitar sanatos si pentru tractul digestiv. 

Lupta impotriva colesterolului “rau”

Colesterolul este un alt factor care contribuie la bolile cardiace.

 

Exista trei tipuri principale de colesterol:

  • Trigliceridele sau celulele grase pe care organismul le utilizeaza pentru depozitare.

  • Colesterolul LDL, care este necesar pentru a produce hormoni si pentru a intari peretii celulari.

  • Colesterolul HDL, care pastreaza nivelurile celorlalte doua tipuri de colesterol sub control.

 

Bolile de inima sunt, de obicei, cauzate de niveluri ridicate de trigliceride sau colesterol LDL. Aceste celule grase se lipesc de peretii arterelor, se intaresc in placi si, eventual, se sparg. Afectarea peretilor arteriali duce la sangerari interne, cheaguri, infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale.

 

Spirulina pura nu numai ca poate ajuta la scaderea nivelului colesterolului LDL si a trigliceridelor, ci va creste si nivelul colesterolului HDL. Asadar, aceasta va ajuta organismul sa-si recastige controlul asupra nivelului de colesterol. Chiar si o usoara crestere a colesterolului HDL poate duce la o scadere semnificativa a colesterolului LDL.

 

Spirulina nu numai ca ajuta la cresterea colesterolului HDL si la scaderea colesterolului LDL, dar poate impiedica colesterolul LDL sa se intareasca in placi. Prin prevenirea oxidarii colesterolului LDL depus pe peretii arterelor, spirulina reduce efectiv riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, ateroscleroza si alte afectiuni arteriale.



Prin urmare, spirulina este un tip de cianobacterie - adesea denumita alga verde-albastruie - extrem de sanatoasa. Chiar daca sunt necesare mai multe studii inainte de a afirma cu certitudine faptul ca spirulina este un supliment natural minune, microalga pare sa fie un candidat serios la acest titlu.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon