

Seminte de chia raw bio 200g DS

Seminte de chia bio 500g DS
Semintele de in: beneficii nutritionale si moduri delicioase de a le introduce în dieta ta
Vrei sa faci o schimbare in alimentatia ta si sa urmezi un stil de viata sanatos și echilibrat? Nu ocoli semintele de in, adevarate surse de fibre și proteine, cu proprietați incredibile asupra organismului. Din ce in ce mai populare in toate colturile lumii, acestea sunt frecvent mentionate pe lista de alimente bio, la fel ca și minunatele seminte de chia. Apreciate de greci și romani pentru calitatile lor, semintele de in provin de la planta Linum Usitatissimum, originara din Egiptul Antic. Civilizatiile vechi le foloseau atat ca aliment cat si ca medicament, recunoscandu-le beneficiile aduse sistemului digestiv. Ce le face speciale si cum poti să le incluzi in dieta ta zilnica? Descopera mai departe cateva informatii utile despre semintele de in.
Ce valori nutritive au semințele de in
Planta a fost cultivata pentru aspectul sau, pentru intrebuintarile sale in industria textila dar si pentru a obtine ulei din seminte de in, un preparat cunoscut pentru proprietatile sale medicinale. Desi, semintele sunt integrate in retetele culinare din vremuri imemoriale, am putea spune ca niciodata nu au fost atat de apreciate, cum sunt in zilele noastre. Ei bine, daca te întrebi cum poti recunoaste inul din multitudinea de cereale, seminte și boabe bio existente in comert, afla ca semintele plantei au o formă ovala, invelis tare si o culoare care variaza de la maro-roscat la auriu. Semintele de in sunt putin mai mari decat cele de susan si au o textura crocanta, cu o usoara aroma de nuca. Ele au in compozitie acizi grași Omega-3, fibre, proteine, aminoacizi, vitamine, minerale, estrogeni, fitosteroli, lingnani sau acid ferulic.
Proprietatile nutritive ale semintelor de in se resimt daca se consuma zilnic aproximativ 10 grame, in această cantitate regasindu-se:
- 45 de calorii;
- 1.9 grame de proteine;
- 3 grame de carbohidrati;
- 0.2 grame de zahar;
- 2.8 grame de fibre;
- 4.3 grame de grasimi;
- 40 miligrame de calciu;
- 0.25 miligrame de fier;
Ce beneficii oferă semintele de in
Carol cel Mare credea atat de mult în beneficiile lor încati ii indemna pe toti supusii sai să le consume. Si Hipocrate, la vremea sa, a atras atentia asupra utilitatii semintelor de in in combaterea durerilor abdominale. Iata ce beneficii ofera organismului un consum constant de seminte de in:
- imbunătățește digestia și previne apariția constipației datorită conținutului ridicat de fibre care acționează ca un laxativ natural;
- ajuta la instalarea senzației de sațietate și regleaza greutatea corporală;
- are un rol important în reglarea nivelului colesterolului din sânge deoarece fibrele din semințele de in se leagă de sărurile biliare și, ulterior, sunt eliminate din organism;
- reglează nivelul zahărului din sânge, dacă se urmează o alimentație sănătoasă și se consumă zilnic 10-20 de grame de pudră din semințe de in, timp de 1-2 luni;
- contribuie la menținerea sănătății inimii – potrivit unui studiu canadian, 30 de grame de semințe de in consumate zilnic, pentru 6 luni, conduc la scăderea presiunii sistolice;
- amelioreaza simptomele artritei datorită proprietăților inflamatoare;
- conduce la detoxifierea corpului, a colonului, în mod special;
- are efect antitumoral și antioxidant datorită concentrației de acizi grași;
- ajuta la reducerea intensitatii bufeurilor;
- sporeste absorbtia altor nutrienți.
Cum poti introduce semintele de in în dieta ta
Semintele de in se pot consuma atat intregi cat si pisate. Totusi, specialistii sustin ca, pentru a te bucura de beneficiile lor nutritionale, ele trebuie măcinate cu puțin timp înainte de consum, pentru a evita oxidarea grasimilor la contactul cu aerul. Le poți integra in salate, gustari sănătoase sau chiar si deserturi. Acestea intra în compozitia multor preparate si sunt foarte usor de digerat. Adaugarea semintelor de in in dieta zilnica inseamna un adaos de nutrienti pentru organismul tau. Printre cele mai des intalnite retete și preparate se numara:
- smoothie-urile;
- shake-urile;
- musli sau cereale cu lapte, iaurt ori suc de fructe;
- dressingul de salata;
- paste cu sos;
- paine de casă;
- salate de legume, de fructe sau piureuri;
- ciorbe sau supe crema;
- briose;
- crackers sau biscuiti;
- prajituri;
- incorporate in maioneza sau combinate cu mustar, intr-un sandwich;
- pe post de crusta pentru carne.
Obio, magazin certificat bio, iti pune la dispozitie aceste alimente atat de benefice pentru buna functionare a organismului tău. Construieste-ti un stil de viata sanatos integrand semintele de in in dieta ta si nu trece cu vederea faptul ca toate proprietatile acestora sunt dovedite stiintiific.
Referințe:
- “Flax Seed - Learn How It Can Help You.” Tikva, 15 Mar. 2016, medicalpublications.org/flax-seed/. Accesat: 29.01.2020.
- Magee, Elaine. “Flaxseed Health Benefits, Food Sources, Recipes, and Tips for Using It.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/features/benefits-of-flaxseed#1. Accesat: 29.01.2020.
- Magee, Elaine. “Flaxseed Health Benefits, Food Sources, Recipes, and Tips for Using It.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/features/benefits-of-flaxseed#3. Accesat: 29.01.2020.
- “Semintele De in: Cum Si De Ce Sa Le Consumi.” Doctor Oana Cuzino - Doctorul Tau in Lifestyle Si Sanatate, doc.ro/controlul-greutatii/semintele-de-in-cum-si-de-ce-sa-le-consumi. Accesat: 29.01.2020.
Autor: Adrian Cadar