Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Rolul alimentatiei bio in viata unui sportiv

Alimentatia influenteaza semnificativ performantele atletice ale sportivilor. Legatura dintre starea buna de sanatate este bine stabilita, iar interesul pentru nutritie si impactul acesteia asupra performantei sportive este in prezent o stiinta in sine. Indiferent daca esti un atlet care participa la competitii, mergi la sala de sport zilnic sau esti un antrenor fitness dedicat, baza pentru imbunatatirea performantei este o dieta adecvata din punct de vedere nutritional. 

Alimentatia sportivilor ar trebui sa furnizeze suficienta energie si nutrienti pentru a satisfae cerintele antrenamentelor si exercitiilor fizice, sa imbunatateasca recuperarea intre sesiunile de antrenament, sa includa o mare varietate de alimente sanatoase, sa permita sportivilor sa atinga greutatea corporala optima si sa promoveze sanatatea pe termen lung. Afla in continuare totul despre nutritia sportiva si despre rolul pe care alimentatia bio o are in viata sportivilor! 

Cat de importanta este alimentatia in viata unui sportiv?

Alimentatia si nutritia joaca un rol important in viata unui sportiv. Aportul alimentar al unui sportiv ii determina puterea corpului, agilitatea, rezistenta si forma fizica. Regimul de antrenament sau de fitness pe care il urmeaza orice sportiv trebuie completat de o dieta bio adecvata pentru a avea efecte mai benefice.

O dieta adecvata bine planificata formeaza baza performantei unui sportiv. Oricat de mult se antreneaza un sportiv, daca acesta nu urmeaza o dieta alimentara potrivita, corpul sau nu va fi capabil sa obtina cele mai bune rezultate.

Necesarul alimentar pentru fiecare sportiv este diferit; prin urmare, un plan de dieta generic nu este aplicabil tuturor. In plus, corpul fiecarui sportiv este diferit; asadar, planul de dieta trebuie personalizat in functie de sportul practicat si de tipul de corp. 

Ce alimente sunt esentiale pentru sportivi? 

alimentatie sanatoasa si echilibrata consta in principal in cereale integrale, grasimi sanatoase si proteine slabe. Desi individual sunt importante, ele sunt cele mai eficiente atunci cand sunt combinate. Programarea meselor inainte si dupa antrenament poate ajuta, de asemenea, la mentinerea nivelului de energie si recuperare.

Carbohidratii - sursa de energie din alimentatia sportivilor 

Carbohidratii sunt o sursa sigura de energie atat pentru corpul nostru, cat si pentru creier. Carbohidratii complecsi, cum ar fi ovazul organic, orezul brun, painea si pastele din grau integral si fructele proaspete sunt deosebit de utile pentru mentinerea energiei pe termen lung.

Sportivii trebuie sa se asigure ca mananca suficienti carbohidrati inainte si dupa antrenament, in special cand au parte de un eveniment de mare intensitate. Fara un aport suficient de carbohidrati, performanta atletica poate scadea, ceea ce poate afecta capacitatea unui sportiv de a-si mari sau intari musculatura. 

Grasimile - importante in regimul alimentar al sportivilor 

In timp ce carbohidratii sunt cei mai buni pentru exercitii fizice intense, grasimile sanatoase sunt excelente pentru a furniza energie in timpul exercitiilor fizice moderate si, de asemenea, in timpul odihnei. Cel mai bine este sa eviti grasimile saturate precum untul si carnea de porc. Recomandate sunt grasimile mononesaturate si polinesaturate. In aceste categorii intra carnea slaba, uleiul de masline extravirgin, pestele si unturile, asa cum este untul de arahide.

Proteinele - estentiale in planul alimentar pentru masa musculara

Proteinele sunt esentiale pentru cresterea musculara, forta si rezistenta. De asemenea, oxigeneaza sangele, creeaza enzime digestive, regleaza hormonii foamei si ajuta organismul sa se repare. Carnea, lactatele, fasolea, nucile si leguminoasele sunt surse excelente de proteine. Pentru a obtine beneficiile maxime ale proteinelor, cel mai bine este sa le combini cu carbohidrati si grasimi sanatoase.

Apa - pentru mentinerea hidratarii organismului 

Apa nu face parte din nicio grupa de alimente, dar merita mentionata deoarece este importanta in mentinerea hidratarii. Aproximativ 60% din corpul unui adult este apa, aceasta fiind esentiala pentru ca fiecare celula din organism sa creasca, sa se reproduca si sa supravietuiasca. Adultii ar trebui sa consume intre 2-3 litri de apa in fiecare zi. Din fericire, putem consuma apa din alimentele pe care le consumam, precum si din alte bauturi bio, cum ar fi sucurile naturale. 

Sfaturi pentru planificarea unei diete bio pentru antrenamente si competitii 

Asa cum mentionam in randurile anterioare, fie ca esti sportiv de performanta, fie ca practici sport de placere, fundatia cresterii performantei sportive este o alimentatie adecvata. Prin urmare, inainte de antrenamente si competitii este esential sa-ti planifici o dieta bio, pentru a sti ce sa mananci inainte de sala si ce sa mananci dupa sala, in vederea obtinerii unor rezultate exceptionale. Iata cateva sfaturi utile care te pot ajuta in acest proces! 

Imparte aportul de energie corespunzator in alimentatia sportiva 

O alimentatie sanatoasa pentru sportivi presupune ca aportul de energie sa fie impartit in: 

  • 45% pana la 65% din carbohidrati; 
  • 15 pana la 25% din proteine; 
  • 20 pana la 25% din grasimi [1].

Sportivii care fac exercitii intense mai mult de 60 pana la 90 de minute in fiecare zi ar putea avea nevoie sa creasca nivelul de energie prin consumul suplimentar de carbohidrati. Sunt disponibile chiar si recomandari pentru carbohidrati si proteine bazate pe aportul de grame per kilogram de greutate corporala, in functie de tipul de corp. In ceea ce priveste grasimile, nutritia sportivului de performanta ar trebui sa aiba la baza grasimi sanatoase si sa excluda alimentele procesate, bogate in grasimi nesanatoase. 

Pune accentul pe carbohidrati pentru sesiunile intense de antrenament 

Recomandarile actuale pentru necesarul de carbohidrati al organismului variaza in functie de durata, frecventa si intensitatea exercitiilor fizice. Alimentele bogate in carbohidrati nerafinati, cum ar fi painea integrala si cerealele bio, ar trebui sa formeze baza alimentatiei sportivilor. 

De asememea, sportivii sunt sfatuiti sa ajusteze cantitatea de carbohidrati pe care o consuma pentru performanta si recuperare, in functie de nivelul de activitate. De pilda:

  • exercitii de intensitate usoara (30 de minute/zi) - 3 pana la 5g de carbohidrati/kg/zi; 
  • excercitii de intensitate moderata (60 de minute/zi) - 5 pana la 7g de carbohidrati/kg/zi; 
  • exercitii de anduranta (1 pana la 3 ore/zi) - 6 pana la 10g de carbohidrati/kg/zi; 
  • exercitii de rezistenta extrema (mai mult de 4h/zi) - 8 pana la 12g de carbohidrati/kg/zi [1].

Acorda importanta mesei de dinainte de antrenament sau competitie 

Masa de dinainte de antrenament este o parte importanta a pregatirii sportive. Se crede ca o masa bogata in carbohidrati cu cateva ore inainte de exercitiile fizice are un efect pozitiv asupra performantei sportive. In aceeasi ordine de idei, si o gustare mica cu una pana la 2 ore inainte de antrenament poate duce la performanta. Nu stii ce sa mananci inainte de sala? Ei bine, exemple de mese si gustari adecvate inainte de antrenament includ: 

Mananca corespunzator dupa exercitiile fizice intense 

Din dieta sportivilor de performanda nu trebuie sa lipseasca nici mesele bogate in carbohidrati dupa antrenamente, intrucat inlocuirea glicogenului din muschi este importanta dupa exercitiile fizice. In general in alimentatia sportivilor este recomandat sa consumi alimente si lichide bogate in carbohidrati in special in primele 2 ore dupa efort. Optiunile potrivite pentru realimentarea organismului ar putea fi: 

  • bauturi cu pudre proteice bio
  • cereale si lapte cu continut scazut de grasimi; 
  • sandvisuri; 
  • paste; 
  • fructe si iaurt; 
  • produse din carne cu orez sau cartofi. 

Nu neglija importanta proteinelor in alimentatia sportivilor 

Proteinele sunt o parte importanta in dieta sportivilor si joaca un rol esential in recuperarea si refacerea muschilor dupa exercitii intense. Atunci cand alegi sursele de proteine, acorda importanta valorii lor biologice. De pilda, proteinele cu valoare biologica superioara includ carnea slaba, ouale, branza slaba si sursele de proteine din zer, in timp ce proteinele cu valoare biologica mica includ legumele si leguminoasele.

Utilizeaza suplimente nutritive pentru imbunatatirea performantei sportive 

O dieta bio bine planificata trebuie sa satisfaca nevoile de vitamine si minerale. Suplimentele bio pentru sportivi pot fi gasite sub forma de capsule, tablete, pulbere sau lichide si acopera o gama larga de produse, inclusiv: 

  • vitamine si minerale; 
  • ierburi;
  • inlocuitori de mese;
  • produse de nutritie sportiva; 
  • suplimente alimentare naturale. 

Beneficiile alimentatiei bio asupra performantei sportive

Consumul de alimente bio este recomandat tuturor oamenilor, dar sportivii, in general, trebuie sa fie mai atenti la mancarea pe care o consuma. Cand consumi alimente bio, poti fi sigur ca ceea ce mananci este sanatos si nutritiv. Sigur, alimentele obisnuite au, in general, acelasi numar de vitamine, minerale si oligoelemente ca si alimentele organice. Asadar, in aceasta privinta, sunt egale. Cu toate acestea, alimentele bio ofera consumatorilor urmatoarele beneficii: 

  • avantajul unui numar mai mic sau chiar deloc de pesticide si antibiotice decat cel gasit in alimentele obisnuite. 
  • utilizarea ingrasamintelor naturale pentru produsele bio - practicile de agricultura ecologica includ utilizarea ingrasamintelor naturale pentru a hrani solul si plantele. Prin urmare, desi nutrientii dintr-un mar organic si dintr-un mar cultivat conventional sunt aceiasi, modul in care ambele mere sunt cultivate este diferit. 
  • continutul aproape inexistent de aditivi sau zaharuri rafinate care pot perturba buna functionare a organismului; 
  • nutrienti calitativi care sunt usor asimilabili si care stimuleaza organismul in vederea cresterii performantei sportive.

In concluzie, alimentatia sportivilor este extrem de importanta si o dieta bine planificata si diversificata poate face diferenta in ceea ce priveste performantele sportive, starea de sanatate si rezultatele obtinute. Speram ca acest articol ti-a oferit toate informatiile de care aveai nevoie pentru a-ti mentine sanatatea, a-ti imbuntati performantele si a-ti atinge obiectivele la care visai. Magazinul online Obio este aliatul tau de incredere in ceea ce priveste alimentatia bio si nutritia sportivilor, asa ca te asteptam cu cele mai bune produse pentru un plan nutritional bine conceput! 

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda