Blogul Obio


despre alimentatia sanatoasa si un stil de viata armonios

Rețete cu orez bio integral: 3 preparate delicioase

Pentru o alimentatie sanatoasa orezul integral reprezinta un aliment de baza, deoarece este benefic pentru tubul digestiv si are efect tonice asupra intregului organism. Medicii si nutritionistii recomanda consumul de orez bio integral ca sursa de magneziu si potasiu, pentru reducerea aciditatii din sange si prezervarea densitatii osoase. Ca sa savurezi acest aliment minune prezentam cateva retete cu orez integral pe care sa le pregatesti rapid, pentru un pranz sanatos, o cina dietetica sau o gustare satioasa, plina de arome si gust:

1.   Orez bio integral cu tofu

Aceasta delicatesa de inspiratie asiatica este una dintre cele mai cunoscute retete cu alimente bio. Se prepara usor si are o savoare irezistibila:

Ingrediente pentru orez bio integral cu tofu

      150 g orez  integral bio 

      450 ml apa (1 masura de orez la 3 masuri de apa)

      1 ceapa

      2 lingurite ulei

      1/2 ardei rosu

      ½ ardei galben

      300 g tofu

      1 lingură sos de soia

      patrunjel tocat

      1 praf de sare (optional)

Mod de preparare orez bio integral cu tofu

Curata si taie ceapa marunt, pune putin ulei intr-o cratita si caleste-o pana devine sticloasa. Adauga ardeiul taiat cubulete si orezul, prajeste-le timp de 1-2 minute, apoi adauga apa si lasa amestecul sa fiarba timp de 30 de minute.

Pentru ca este vorba despre orez bio integral, acesta fierbe mai greu decat orezul alb asa ca, daca nu-l doresti al dente il poti lasa mai mult la fiert, aproape 40 de minute, adaugand un pahar de apa in plus, ca sa acopere orezul. Pune sarea la final, dupa gust. Nu este obligatoriu sa folosesti sare, garnitura de tofu cu soia compenseaza gustul sarat.

Cat fierbe orezul, taie tofu in cuburi si pune-l la prajit intr-o tigaie, in putin ulei si sos de soia. Lasa-l doar cateva minute sa se rumeneasca pe toate partile si sa absoarba aromele de soia.

Pune pe o farfurie orezul, completeaza cu bucatile de tofu si decoreaza cu verdeata tocata.

Pilaf de orez integral cu ciuperci

Una dintre cele mai cunoscute retete cu orez integral combina calitatile nutritive ale orezului cu aroma inconfundabila a ciupercilor, intr-un preparat vegetarian indragit atat de cei care consuma exclusiv preparate fara carne, cat si de persoanele care sunt in cautarea unor meniuri de post. Se recomanda si in regimurile de slabire, fiind recunoscuta dieta bio si beneficiile acesteia pentru organism, la orice varsta.

Ingrediente pentru pilaf de orez integral cu ciuperci

       200 g de ciuperci

      150 g de orez integral bio

      2 morcovi

      1 ceapa

      1 cana de supa de legume sau apa

       ulei de masline

      sare

      piper

      verdeata proaspata

Mod de preparare pilaf de orez integral cu ciuperci

Curata ciupercile, taie-le in felii subtiri si pune-le la fiert. Spala orezul si fierbe-l in apa sau supa de legume. Curata morcovul si ceapa, taie-le marunt si adauga-le in orez atunci cand este aproape fiert. Amesteca bine, lasa sa mai fiarba 1-2 minute si pune ciupercile fierte.

Adauga sare si piper dupa gust si picura deasupra un pic de ulei de masline. Decoreaza cu verdeata proaspata tocata si savureaza acest preparat simplu si delicios, potrivit in orice anotimp.

 

Budinca cu orez bio integral

Acest delicios desert al copilariei este o idee buna pentru o gustare hranitoare si insoteste cu succes o cafea bio, un ceai de plante sau alte bauturi bio sanatoase si hidratante. Fiind un preparat foarte popular, exista zeci de retete de budinca cu orez, iar in continuare prezentam o varianta simpla, pe care o poti pregati rapid, cu rezultate excelente:

Ingrediente pentru budinca cu orez bio integral

      250 g orez bio integral

      1 litru de lapte

      1 praf sare

      2 oua

      70 g unt moale

      80 g zahar

      scortisoara pisata sau baton, dupa preferinta

 

Mod de preparare budinca cu orez bio integral

Spala orezul si lasa-l sa se scurga. Fierbe laptele pana da in clocot, apoi adauga orezul si un praf de sare. Amesteca, acopera vasul si lasa-l sa fiarba la foc mic.

Intre timp separa albusurile de galbenusuri, freaca untul pana obtii o spuma moale, apoi adauga zaharul, galbenusurile si omogenizeaza amestecul, amestecand cu grija. Adauga-l peste orezul fiert, inainte ca acesta sa se raceasca.

La sfarsit pune si albusurile batute spuma tare. Toarna compozitia in vas termorezistent uns cu unt si pune-l la cuptor timp de 30 de minute, pana budinca prinde o crusta aurie frumoasa.

Serveste budinca de orez bio integral decorata cu scortisoara pisata sau baton, cum iti place. Daca doresti alte arome, poti sa inlocuiesti cu ceea ce vrei din gama de cereale, boabe si seminte bio.

Alege sa mananci sanatos pe baza acestor retete cu orez integral si a altor retete cu alimente bio. Te vei simti plin de energie, iar gustul este senzational. Pofta buna!