Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Propolisul: proprietati, beneficii si intrebuintari

propolis

Stiai ca mierea nu este singurul produs facut de albine? Aceste insecte simpatice ne ofera, de asemenea, o substanta lipicioasa numita propolis, care este de fapt o mixtura aromata obtinuta din rasini vegetale. Albinutele colecteaza acest compus din axilele frunzelor si mugurii anumitor copaci. Numit si clei de albine, propolisul are o culoare verde-maro si este folosita de insecte pentru a acoperi peretii interiori ai stupilor, pentru a astupa crapaturile si gaurile stupilor, pentru a lipi fagurii de rame, dar si pentru a acoperi daunatorii care au intrat in stup si au fost omorati.

 

Cu mii de ani in urma, civilizatiile antice foloseau propolisul pentru proprietatile sale medicinale. De exemplu, grecii il foloseau pentru tratarea abceselor. Asirienii obisnuiau sa-l aplice pe rani si tumori, cu scopul de a lupta impotriva infectiilor si de a grabi procesul de vindecare. Egiptenii, in schimb, il foloseau atunci cand imbalsamau mumiile.

 

Compozitia propolisului variaza in functie de locatia albinelor si de plantele la care ele au acces. Asadar, propolisul din Europa nu va avea aceeasi compozitie chimica precum cel din Brazilia. Acest lucru da batai de cap cercetatorilor care incearca sa ajunga la niste concluzii generale cu privire la beneficiile propolisului. Chiar si asa, exista suficiente studii ce demonstreaza ca propolisul este un produs prielnic pentru sanatate.

Propolisul: compozitie si proprietati

Oamenii de stiinta au identificat peste 300 de compusi in propolis. Majoritatea acestora este reprezentata de forme de polifenoli, niste antioxidanti care lupta impotriva bolilor si a leziunilor organismului.

 

In mod specific, propolisul contine polifenolii numiti flavonoizi. Acestia sunt produsi in plante si au rol de protectie. Flavonoizii se gasesc frecvent in alimente considerate a avea proprietati antioxidante, cum ar fi:

 

  • fructe;
  • ceai verde;
  • legume;
  • vin rosu.

 

Datorita compozitiei sale, propolisul poate avea urmatoarele proprietati terapeutice:

 

  • proprietati bactericide;
  • proprietati antivirale;
  • proprietati antimicotice;
  • proprietati antiinflamatorii;
  • proprietati anestezice;
  • proprietati analgezice;
  • proprietati regeneratoare;
  • proprietati antitoxice.

 

De asemenea, propolisul are si o puternica actiune bioactiva.  

Propolisul: beneficii si intrebuintari

Asa cum am mentionat si mai sus, extractul de propolis poate avea, pe langa altele, proprietati bactericide, antivirale, antimicotice si anti-inflamatorii. Chiar daca cercetarea stiintifica este destul de limitata, oamenii de stiinta au observat ca acest produs pare sa protejeze corpul uman de anumite bacterii, virusi si ciuperci.

Rani

Propolisul are un compus special numit pinocembrin, un flavonoid care actioneaza precum un antifungic. Datorita acestor proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene, propolisul este util in vindecarea ranilor. Un studiu a constatat ca propolisul poate ajuta persoanele care au suferit arsuri traumatice sa se vindece mai repede prin accelerarea regenerarii celulare.

 

Un alt studiu a aratat ca tinctura de propolis aplicata local a fost mai eficienta decat o crema pe baza de steroizi in reducerea celulelor mastocite in cazul ranilor chirurgicale orale. Celulele mastocite sunt asociate cu inflamatia si incetinesc vindecarea ranilor.

Herpes bucal si genital

Unguentele cu propolis pot ajuta la accelerarea timpului de vindecare si la reducerea simptomelor, atat in cazul herpesului bucal, cat si al celui genital.

 

Un studiu a demonstrat ca atunci cand un unguent cu propolis a fost aplicat local de trei ori pe zi, acesta a ajutat la vindecarea herpesului mai rapid decat atunci cand nu s-a folosit niciun tratament. Cercetatorii au descoperit ca unguentul cu propolis nu numai ca a redus cantitatea virusilor herpetici prezenti in corpul unei persoane, ci a si protejat organismul impotriva altor eventuale eruptii cutanate.

Cancer

Exista oameni de stiinta care sugereaza ca propolisul poate juca un rol in tratarea anumitor forme de cancer. Conform unui studiu, printre efectele anticanceroase ale propolisului se numara si:

 

  • abilitatea de a impiedica inmultirea celulelor canceroase;
  • reducerea probabilitatii ca celulele normale sa devina canceroase.

 

Mai mult, studiul a sugerat si ca propolisul ar putea fi folosit ca o terapie complementara - insa nu ca un tratament propriu-zis - impotriva cancerului. Un alt studiu a aratat ca administrarea propolisului chinezesc poate reprezenta o terapie de sprijin ce ajuta in tratarea cancerului de san datorita efectelor antitumorale ale acestui produs apicol.

 

Asadar, propolisul este o substanta cu numeroase proprietati benefice. Acesta poate fi utilizat in tratarea anumitor afectiuni, ameliorarea unor simptome si imbunatatirea starii generale de sanatate a organismului.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda