Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Orezul salbatic: Ce beneficii are, cum il utilizezi in bucatarie si retete de incercat

Daca ar fi sa realizam un top al alimentelor de baza in alimentatie, orezul cu siguranta se va numara printre acestea. Insa nu despre orezul traditional urmeaza sa-ti vorbim in articolul de astazi, ci despre orezul salbatic, ale carui beneficii le depasesc cu mult pe cele ale clasicului orez pe care-l cunoastem cu totii. Poate aceasta se datoreaza faptul ca orezul salbatic nu este, in fapt, orez? 

Contrar denumirii sale, orezul salbatic nu este nici pe departe un sortiment al orezului clasic, ci poarta acest nume datorita aspectului sau asemenanator cu al orezului si faptului ca se gateste similar cu orezul clasic. Deja ti-am starnit curiozitatea? Parcurge articolul urmator pentru a descoperi ce este, mai exact, orezul salbatic, care sunt beneficiile sale pentru organism, dar si moduri prin care-l poti include in alimentatia ta. 

Ce este orezul salbatic? 

Cunoscut sub denumirea stiintifica de Zizania aquatica sau Zizania palustris, orezul salbatic nu este deloc orez. Desi este samanta unei plante ierboase acvatice precum orezul, orezul salbatic nu are nicio legatura cu orezul traditional. Planta de orez salbatic creste in mod natural in mlastini de apa dulce, putin adanca si de-a lungul tarmurilor paraurilor si lacurilor. 

Orezul salbatic a fost cultivat si recoltat initial de nativii americani, care au folosit boabele ca aliment de baza vreme de sute de ani [1]. Se numeste orez doar pentru ca arata si se gateste ca si alte tipuri de orez. Cu toate acestea, orezul salbatic tinde sa aiba o aroma mai puternica, dar si un pret mai mare. 

Exista patru specii diferite de orez salbatic si alte trei denumiri sub care orezul salbatic este cunoscut, respectiv: orez indian, orez de apa sau ovaz de apa. Un tip de orez este originar din Asia si este recoltat sub forma de leguma, in timp de restul tipurilor de orez salbatic sunt originare din America de Nord si sunt cultivate in special in zona Marilor Lacuri [1]. 

Orezul salbatic: informatii nutritionale

Inainte de a trece in revista beneficiile orezului salbatic, este important sa cunosti si valorile nutritionale ale acestui aliment. O portie de 100 de grame de orez salbatic gatit contine [1]: 

  • 101 calorii;
  • 21 grame de carbohidrati; 
  • 4 grame de proteine;
  • 2 grame de fibre; 
  • 7% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina B6;
  • 6% din doza zilnica recomandata (DZR) de folati;
  • 8% din doza zilnica recomandata (DZR) de magneziu; 
  • 8% din doza zilnica recomandata (DZR) de fosfor;
  • 9% din doza zilnica recomandata (DZR) de zinc; 
  • 6% din doza zilnica recomandata (DZR) de cupru; 
  • 14% din doza zilnica recomandata (DZR) de mangan. 

Orezul salbatic contine, de asemenea, cantitati mici de fier, potasiu si seleniu. Continutul scazut de calorii si continutul ridicat de nutrienti transforma orezul salbatic intr-un aliment excelent pentru organism. 

Beneficiile orezului salbatic pentru sanatate 

Cele mai importante beneficii ale orezului salbatic pentru sanatate pot include capacitatea sa de a imbunatati digestia, de a incetini semnele de imbatranire, de a proteja impotriva bolilor cronice, de a intari oasele, de a stimula sistemul imunitar si de a ajuta la pierderea in greutate. Sa aruncam o privire mai atenta asupra principalelor beneficii ale orezului salbatic pentru organism! 

Orezul salbatic are un continut bogat de proteine si fibre 

Orezul salbatic contine mai multe proteine decat orezul traditional sau alte cereale. Asa cum am stabilit anterior, o portie de 100 de grame de orez salbatic ofera 4 grame de proteine, adica de doua ori mai mult decat orezul brun sau alb obsinuit [1]. Chiar daca nu este considerat o sursa bogata de proteine, orezul salbatic este considerat o proteina completa, ceea ce inseamna ca acesta contine toti cei noua aminoacizi esentiali: fenilalanina, valina, treonina, trptofan, metionina, leucina, izoleucina, lizina si histidina. 

Orezul salbatic este o sursa de antioxidanti puternici 

Antioxidantii sunt importanti pentru sanatatea generala. Se crede despre acestia ca protejeaza impotriva imbatranirii si reduc riscurile diferitelor boli, inclusiv cancerul. S-a demonstrat ca orezul salbatic este bogat in antioxidanti, ceea ce il face ideal pentru diminuarea semnelor de imbratranire sau lupta impotriva diferitelor probleme de sanatate [1]. 

Orezul salbatic poate ajuta la optimizarea digestiei 

Asa cum am mentionat in randurile anterioare, orezul salbatic se poate lauda cu o cantitate impresionanta de fibre. Pe langa reglarea nivelului de colesterol, fibrele usureaza procesul digestiv. Astfel, fibrele pot ajuta la evitarea constipatiei, a diareei, a balonarii, a crampelor, a flatulentei, precum si in cazul problemelor gastrointestinale grave, precum ulcerele gastrice sau hemoroizii. 

Studiile sugereaza, de asemenea, ca o dieta bogata in fibre poate fi asociata pozitiv cu un risc mai scazut al cancerului de colon [2]. 

Orezul salbatic poate contribui la sanatatea inimii 

Daca vorbim despre beneficiile orezului salbatic pentru sanatate, trebuie sa stii ca acesta poate stimula sanatatea inimii in moduri semnificative. Nu exista sodiu in orezul salbatic, ceea ce poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, exista si nivelul ridicat de fibre, despre care se stie ca elimina colesterolul rau din sistemul cardiovascular si poate reduce sansele de a dezvolta ateroscleroza. 

Prin eliminarea tensiunii arteriale si prin imbunatatirea controlului afectiunilor cu ajutorul nivelului ridicat de vitamina C, orezul salbatic poate fi o alegere excelenta pentru cei care vor sa-si protejeze inima [2]. 

Orezul salbatic poate reduce riscul dezvoltarii diabetului 

Orezul salbatic este o sursa excelenta de acid alfa lipoic (ALA). Unele cercetari au indicat ca acest acid este benefic in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 [3]. Astfel, orezul salbatic poate creste capacitatea organismului de a produce insulina si poate reduce simptomele leziunilor nervilor diabetici. 

Orezul salbatic poate sustine sistemul imunitar 

Stimularea sistemului imunitar este una dintre cele mai bune modalitati pentru o stare de sanatate generala excelenta. Parte responsabila a cresterii imunitatii este aportul de vitamina C adus organismului, vitamina prezenta intr-un procent semnificativ in orezul salbatic [2]. In plus, vitamina C este o componenta citrica a colagenului, fiind necesara pentru crearea si repararea celulelor, a tesuturilor si a peretilor vaselor de sange. 

Orezul salbatic poate imbunatati densitatea osoasa 

Pe masura ce imbatranim, sistemul osos incepe sa cedeze. Pentru a ne mentine oasele puternice, aportul de alimente bogate in fosfor, asa cum este si orezul salbatic, poate fi de real ajutor. Fosforul si zincul sunt minerale importante mentru mentinerea densitatii oaselor si pentru a asigura oase si articulatii puternice pe masura ce imbratranim. Daca esti susceptibil la osteoporoza, orezul salbatic poate fi un ajutor important [2]. 

Orezul salbatic poate ajuta la pierderea in greutate 

Fiind un aliment cu un continut scazut de calorii si dat fiind ca nu contine gluten, orezul salbatic poate ajuta in cazul persoanelor care doresc sa slabeasca. Spre deosebire de orezul alb, care poate ajuta la cresterea in greutate, orezul salbatic poate preveni supraalimentarea, datorita continutului sau ridicat de fibre si nutrienti, fiind unul dintre cele mai bune alimente pentru slabit. Orezul salbatic poate oferi, de asemenea, si un echilibru corect de minerale esentiale pentru dieta zilnica, asa ca poate fi integrat cu succes intr-o alimentatie sanatoasa

Orezul salbatic poate preveni imbatranirea 

Unul dintre cele mai importante beneficii ale orezului salbatic provine din continutul sau impresionant de antioxidanti. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi si pot contribui la prevenirea semnelor de imbatranire, asa cum sunt ridurile, petele sau vindecarea lenta a leziunilor pielii [2]. 

Cum utilizezi orezul salbatic in bucatarie? 

Orezul salbatic este o alternativa sanatoasa la alimente precum cartofii, pastele fainoase sau orezul clasic. Acesta poate fi consumat atat ca atare, cat si in combinatie cu alte tipuri de orez sau cu alimente pe baza de boabe. Orezul salbatic este un ingredient ideal pentru diverse preparate, asa cum sunt salatele, supele sau chiar si deserturile. Mai mult, acesta este extrem de usor de gatit. 

Daca te intrebi cum se gateste orezul salbatic, trebuie sa stii ca gatirea acestuia necesita mai multa apa decat cea a orezului alb. De asemenea, acesta are nevoie de un timp mai lung de gatire, asa ca daca vrei sa stii cat se fierbe orezul salbatic, afla ca pana la o ora pentru o cana de orez. Cu toate acestea, daca inmoi peste noapte orezul salbatic in apa, aceasta poate reduce timpul de gatire cu pana la jumatate [3]. 

Clateste orezul salbatic inainte de gatire. Raportul apa-orez variaza, insa in general sunt recomandate aproximativ patru cani de apa pentru fiecare ceasca de orez salbatic. De asemenea, apa poate fi inlocuita cu stoc. 

Potentiale efecte adverse ale consumului de orez salbatic 

Orezul salbatic este in general sigur pentru consum, insa exista posibilitatea ca acesta sa fie contaminat cu metale grele sau ergot [1]. Iata ce efecte adverse poate avea consumul de orez salbatic: 

  • toxicitatea ergotului - semintele de orez salbatic pot fi infectate cu o ciuperca toxica numita ergot, ce poate fi periculoasa atunci cand este consumata; unele efecte secundare ale toxicitatii ergotului pot include stari de greata, varsaturi, dureri de cap, ameteli, convulsii si tulburari mentale; 
  • metale grele - similar orezului clasic, si orezul salbatic poate avea in compozitia sa metale grele care, odata acumulate in organism, pot cauza probleme de sanatate; metalele grele toxice precum plumbul, cadmiul si arsenul ar putea deveni problematice daca sunt consumate in mod regulat, in cantitati mari; 

Cu toate acestea, trebuie sa stii ca standardele pentru cereale si practicile agricole din majoritatea tarilor ajuta la prevenirea contaminarii, astfel ca toxicitatea ergotului la om este foarte rara. Cat despre continutul de metale grele, aceasta nu ar trebui sa fie o preocupare pentru persoanele care consuma o dieta variata. 

Idei de retete sanatoase cu orez salbatic 

Asa cum am promis, iti vom prezenta in randurile urmatoare cateva dintre cele mai delicioase retete cu orez salbatic. Iata cum se prepara orezul salbatic intr-un mod gustos si sanatos! 

Salata cu orez salbatic 

Esti gata sa gatesti orezul salbatic in retete gustoase si hranitoare? Vom da startul preparatelor cu o salata cu orez salbatic apetisanta. Iata cum o poti prepara! 

Ingrediente 

  • 1 cana de orez salbatic; 
  • 8 cani de apa; 
  • sare de mare; 
  • 2 linguri de ceapa tocata marunt; 
  • 2 linguri de menta tocata fin; 
  • 2 linguri de patrunjel tocat marunt; 
  • 1 lingura de suc de lamaie; 
  • 2 linguri de ulei de masline

Mod de preparare al acestei retete cu orez salbatic 

  • Se adauga orezul cu apa intr-o cratita mare, alaturi de lingurita de sare si se fierbe. 
  • Acopera cratita si gateste orezul salbatic pentru aproximativ 1 ora, la foc mic, pana cand orezul devine moale. 
  • Scurge orezul salbatic si transfera-l intr-ul bol. 
  • Amesteca orezul salbatic cu ceapa, menta, patrunjelul, zeama de lamaie si uleiul de masline. 
  • Condimenteaza cu sare si serveste. 

Orez salbatic cu legume 

Daca iti doresti o reteta de post sanatoasa si bogata in nutrienti, orezul salbatic cu legume poate fi o alegere delicioasa. Iata cum se gateste orezul salbatic intr-un alt mod gustos! 

Ingrediente 

  • 250 g de orez salbatic; 
  • 400 g de legume congelate; 
  • 1 ceapa mare alba, tocata marunt; 
  • 3 linguri de ulei de masline; 
  • 1 cub concentrat de legume; 
  • apa. 

Mod de preparare al acestei retete cu orez salbatic 

  • Se incinge uleiul de masline intr-o cratita incapatoare si se caleste ceapa. 
  • Adauga orezul salbatic peste ceapa si caleste-l impreuna cu aceasta, pana cand devine translucid. 
  • Adauga legumele, cubul pentru supa si suficienta apa cat sa acopere orezul. 
  • Amesteca bine, acopera cratita cu capac si lasa orezul sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand. 
  • Cand apa scade de tot si orezul e fiert, reteta de orez salbatic cu legume este gata. 

Budinca de orez salbatic 

A venit momentul sa incercam si o delicioasa reteta de desert cu orez salbatic. Esti gata sa prepari budinca de orez salbatic? Iata cat de simplu prepari acest deliciu hranitor! 

Ingrediente

  • 1 cana de orez salbatic fiert; 
  • 1/2 cana de lapte de migdale sau alte tipuri de lapte vegetal
  • 1/2 lingurita de scortisoara; 
  • 2 lingurite de sirop de agave; 
  • cateva felii de banane prajite; 
  • afine; 
  • felii de mango. 

Mod de preparare al acestei retete cu orez salbatic 

  • Fierbe orezul salbatic si lasa-l sa se raceasca. 
  • Incalzeste laptele vegetal la foc mare, pana cand incepe sa fiarba, apoi lasa-l la foc mediu timp de 5 minute. 
  • Adauga orezul salbatic si fierbe-l pentru aproximativ 2 minute, impreuna cu laptele vegetal, amestecand constant. 
  • Cand orezul a absorbit mare parte din laptele vegetal, adauga si scortisoara. 
  • La final, decoreaza budinca de orez salbatic cu fructele preferate si adauga sirop de agave. 

Bucura-te de toate beneficiile pe care orezul salbatic le poate aduce sanatatii si integreza si tu acest aliment benefic in alimentatia ta. Doar acum ai la indemana si cele mai delicioase moduri in care poti gati orezul salbatic! Vei gasi acest aliment in gama de alimente bio a magazinului nostru online, alaturi de alte alimente recomandate pentru un stil de viata sanatos! 

Referinte:

[1] McDonnell, Kayla. “Wild Rice Nutrition Review - IS IT Good for You?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/wild-rice-nutrition-review. 

Publicat 18 June 2019. Accesat 20 Apr. 2023. 

[2] (BASc, John Staughton, and John Staughton (BASc. “9 Important Benefits of Wild Rice.” Organic Facts, www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/wild-rice.html. 

Publicat 22 July 2021. Accesat 20 Apr. 2023. 

[3] “Wild Rice Tomatoes: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-wild-rice. 

Publicat 22 Sept. 2022. Accesat 20 Apr. 2023.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda