Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Mancatul compulsiv - Top 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre acest obicei

Sursa foto »

Chiar daca, o lunga perioada, tulburarile de alimentatie au fost trecute sub tacere si stigmatizate, ele au ajuns, invariabil, sa patrunda in conversatiile cotidiene. Numeroase persoane publice au recunoscut ca au adoptat astfel de comportamente daunatoare - ramane celebru cazul Printesei Diana, care a vorbit, pe larg, in cadrul unui interviu, despre lupta pe care o ducea cu bulimia. Nici masurile nu au intarziat sa apara: in lumea modei, criticata pentru faptul ca impingea modelele catre comportamente alimentare anormale, au aparut regulamente care prevad ca niciun model sa nu aiba un indice de masa corporala sub valorile normale.

Diferenta dintre bulimie si hiperfagie

Totusi, exista o tulburare de alimentatie care nu primeste, intotdeauna, atentia cuvenita si care este, poate mai mult ca niciodata, importanta in societatea noastra: mancatul compulsiv. Aceasta forma de hiperfagie (bulimie nervoasa) se caracterizeaza prin consumul unor cantitati enorme de alimente (de multe ori, mii de calorii la o singura masa) pe fond emotional, fara senzatia de foame. Spre deosebire de bulimie, mancatul compulsiv nu este insotit de masuri purgative, dar, in afara riscurilor de sanatate, poate produce stari emotionale negative. Vinovatia si disperarea sunt cele mai frecvente consecinte ale unui astfel de obicei. Izolarea sociala, care a adus cu sine niveluri fara precedent de stres si anxietate (atat in legatura cu sanatatea personala si a apropiatilor, cat si cu echilibrul financiar), inlesteneste mancatul emotional si comportamentele compulsive.

Mai mult decat atat, dorinta multor oameni in perioada de izolare, de a slabi si de a-si modela corpul, are drept risc urmarea unor regimuri alimentare stricte sau a unor programe sportive draconice. Sub aceasta presiune autoimpusa, tendinta de stapanire a emotiilor prin alimentatie excesiva este pe o curba ascendenta. Noi iti oferim cateva solutii pentru a evita astfel de obiceiuri nutritionale si a te indrepta catre dieta echilibrata de care ai nevoie.

Imbunatateste-ti dipozitia

Cele mai multe persoane care se confrunta cu hiperfagia au stari emotionale negative preexistente. Lipsa de interes fata de activitatile care altadata erau placute, sentimentul de catastrofa iminenta si senzatia de singuratate pot deveni coplesitoare. Recomandam alte mecanisme de adaptare - scopul lor este nu numai de a va imbunatati dispozitia generala, ci si de a va distrage de la obiceiurile nocive. Astfel, o plimbare de cel putin treizeci de minute, o sedinta de aerobic (in propria casa, fie intr-un stil autodidact, fie urmand clase la distanta), o conversatie cu un prieten, un film sau un serial bun si o sesiune de skin care vor alunga, pe perioada nedeterminata, impulsurile de exces alimentar si gandurile negre.

Nu urma regimuri foarte stricte!

Chiar daca promisiunea ca vei scapa de cinci kilograme intr-o saptamana este foarte tentanta, o dieta care ar putea face acest vis sa devina realitate este nesanatoasa. Daca o vei duce la bun final, efectul yo-yo nu va intarzia sa apara, iar nemultumirile cauzate de efemeritatea rezultatelor risca sa te conduca la mancatul emotional.

Totodata, faptul ca nu vei duce programul de slabire la termen poate crea sentimente de descurajare, iar presiunea autoimpusa te va impinge spre comportamente compulsive. In locul regimului draconic (sau al unui program sportiv excesiv, care poate semnala o alta tulburare de alimentatie, orthorexia), mentine o activitate fizica regulata, dar nu extrem de solicitanta, si asigura-te ca ai o nutritie sanatoasa.

Tine un jurnal sau o agenda

Adiacenta starilor de tristete, anxietatea este unul dintre principalii factori de risc pentru mancatul compulsiv. Dependenta de mancare devine si mai puternica in momentul in care teama isi face aparitia - neurotransmitatorii stimulati de consumul anumitor alimente, indeosebi dulciuri, ameliorand, temporar, nelinistea.

Totusi, exista metode care te vor calma, fara consecinte pe termen lung. Principala noastra recomandare este sa consemnezi tot ce ti se intampla de-a lungul unei zile sau, de ce nu, ce ai de facut zilele urmatoare. Tindem sa supraevaluam nivelul de timp si de energie emotionala pe care ni-l vor consuma activitatile de peste zi. Daca avem toate sarcinile in fata ochilor, ne vom raporta la ele cu mult mai multa lejeritate.

Pregateste cine sarace in calorii

Chiar daca in lumea dietelor apar intotdeauna noi tendințe, iar vechile adevaruri sunt negate de descoperirile recente, exista o regula de aur: seara, consumul de alimente trebuie sa fie redus. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa eliminam cina: va fi mult mai dificil sa adormim daca resimțim foamea, iar insomnia poate duce foarte usor la comportamente compulsive nocturne. De aceea, recomandam o cina care sa respecte necesitațile tale nutritive, cu doua-trei ore inainte de a merge la culcare.

Calculeaza-ti necesarul de calorii

Pe baza inalțimii, varstei si masei corporale, cele mai multe calculatoare nutritionale iți vor oferi informații precum metabolismul bazal (caloriile arse de corpul tau in stare de repaus), necesarul zilnic de apa si cantitatea de alimente pe care o poti manca pentru a te mentine sau pentru a slabi sanatos. Nu uita, specialistii recomanda sa nu slabesti mai mult de 0,5 kilograme pe saptamana - in acest fel, eviti efectul yo-yo, iar riscul sa cedezi presiunii autoimpuse scade simțitor.

Asadar, mancatul compulsiv, chiar daca mai puțin vizibil decat alte tulburari de alimentatie, poate crea o mare suferinta. Metodele prin care acest comportament poate fi diminuat vizeaza reducerea starilor afective negative, controlul anxietatii, insusirea unei alimentații sanatoase si slabirea in propriul ritm, fara presiuni de ordin personal sau temporal (si amintim aici celebrul beach body ready).

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda