Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Laptisorul de matca - beneficii, proprietati, administrare, contraindicatii

Laptisorul de matca este o substanta alba, cremoasa, cu un continut ridicat de nutrienti, pe care albinele tinere o produc pentru a hrani larvele de albine lucratoare in primele trei zile de viata (ulterior vor manca miere si polen). Regina mama este singura care este alimentata exclusiv cu laptisor de matca pe tot parcursul vietii. 

Laptisorul de matca este un produs natural devenit foarte popular, datorita proprietatiilor nutritive si a beneficiilor pe care le ofera pentru organism. Este consumat pe cale orala, ca supliment alimentar sau aplicat direct pe piele pentru a grabi vindecarea ranilor.

Din acest articol vei afla despre cum te ajuta laptisorul de matca si cum il poti folosi pentru a beneficia la maxim de proprietatiile sale.

Cuprins:

Ce este laptisorul de matca?

Laptisorul de matca este un lichid alb, cremos, secretat de albinele lucratoare pentru a hrani albinele tinere in primele trei zile de viata, atunci cand sunt in stadiul de larve. Regina mama este singura care primeste laptisor de matca pe toata durata vietii. Ea traieste intre 3 si 5 ani, cu mult mai mult decat celelalte albine care vietuiesc 4-6 saptamani vara si 4-5 luni iarna. Doar regina mama depune oua, aproximativ 2000 pe zi, avand si o greutate de doua-trei ori mai mare decat o albina lucratoare. S-a pus astfel firesc intrebarea care este corelatia intre laptisorul de matca si longevitatea sau activitatea prolifica a reginei mama [1].

  • laptisorul de matca care reprezinta hrana din primele zile ale albinelor si a reginei mama, a devenit utilizat pe scara larga in industria cosmetica, dar si ca supliment alimentar, pentru a compensa deficientele nutritonale (carente de proteine, vitamine si minerale);
  • laptisorul de matca nu trebuie confundat cu propolisul sau polenul [2];

Daca esti un fan al produselor apicole, trebuie neaparat sa descoperi mierea de manuka si beneficiile sale.

Ce contine laptisorul de matca?

Continutul nutritional al laptisorului de matca reprezinta potentialul acestui produs, deoarece ofera o serie de nutrienti esentiali, necesari pentru o sanatate buna. Laptisorul de matca contine inclusiv minerale, precum si o multitudine de vitamine din familia B, dar si 18 aminoacizi diferiti, inclusiv cei 8 aminoacizi esentiali pe care organismul uman nu ii poate produce si pe care trebuie sa ii primeasca din alimentatie. Iata mai jos o lista detaliata cu ceea ce contine laptisorul de matca:

  • apa

  • proteine (inclusiv aminoacizii esentiali)

  • carbohidrati

  • lipide si acizi grasi esentiali

  • vitamine - mai multe tipuri de vitamina B > B1, B2, B3, B5, B6, B9 (acid folic), B12, inclusiv vitaminele A, C, D, E

  • minerale (calciu, cupru, fier, fluor, iod, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sodiu, sulf, zinc)

  • polifenoli (substanta chimica naturala din plante) care au efect antioxidant [3].

Compozitia nutritionala a laptisorului de matca variaza in functie de provenienta produsului. Trebuie mentionat ca nu se cunoaste mixul compozitional complet al laptisorului de matca, dar se considera ca efectele sale pozitive asupra sanatatii provin din proteinele sale unice si acizii grasi. 

Astfel, laptisorul de matca este singura sursa de acid 10-hidroxi-2-decenoic (10-HDA) care are proprietati antibacteriene, antivirale si regeneratoare puternice si se intalneste doar in laptisorul de matca pur eco [4].

Beneficiile laptisorului de matca 

Laptisorul de matca este un fel de aliment minune, cu o concentratie extraordinara de substante utile organismului. Printre beneficiile laptisorului de matca, enumeram:

Este o sursa bogata de nutrienti

Laptisorul de matca este un compus concentrat in nutrienti, de la proteine pana la oligoelemente. El contine absolut toate substantele necesare vietii albinelor si este considerat, de catre oamenii de stiinta, un super aliment. O cantitate redusa de laptisor de matca este o veritabila bomba de nutrienti si pentru organismul uman. Poti completa efectele laptisorului de matca apeland la o cura de polen crud [2].

Are efecte antioxidante si antiinflamatorii

Multumita ingredientelor dalem laptisorul de matca este un puternic antioxidant, ceea ce inseamna ca este capabil sa combata stresul oxidativ responsabil de aparitia bolilor cronice de tipul hipertensiunii arteriale sau diabetului de tip 2. Multumita efectului sau antioxidant, laptisorul de matca este puternic in ceea ce priveste reducerea gradului de inflamatie din organism [5].

Poate reduce valorile tensiunii arteriale

Studiile au demonstrat impactul pe care laptisorul de matca il are asupra aparatului cardiovascular in general si a tensiunii arteriale in mod particular. Astfel, laptisorul de matca actioneaza ca un vasodilatator, reducand presiunea exercitata asupra vaselor de sange si a inimii; contribuie astfel la prevenirea afectiunilor cardiace [6].

Are efecte anti-imbatranire

Laptisorul de matca actioneaza prin doua mecanisme puternice impotriva procesului de imbatranire. Unul dintre acestea consta in furnizarea, catre organism, a tuturor nutrientilor necesari pentru sustinerea functiilor fiziologice normale. Practic, laptisorul de matca actioneaza similar unui combustibil de inalta calitate.

Pe de alta parte, compusii biologic activi din laptisorul de matca au efecte antioxidante puternice. Prin combaterea actiunii radicalilor liberi, laptisorul de matca sustine tineretea organismului. Se poate combina cu miere de manuka pentru potentarea efectelor [7].

Echilibreaza nivelul colesterolului

Un consum constant de laptisor de matca conduce la o scadere notabila a nivelului de colesterol rau (LDL), prevenind in felul acesta ateroscleroza si problemele de inima, precum atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale [8].

Sustine fertilitatea

 Laptisorul de matca consumat regulat ajuta la cresterea numarului de spermatozoizi, precum si la mentinerea echilibrului hormonal la femei, procese care sustin fertilitatea si care se pot dovedi extrem de importante pentru cuplurile care isi doresc sa procreeze [3].

Ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor si a diferitelor afectiuni ale pielii

 Utilizat atat pe cale orala, cat si topic, laptisorul de matca contribuie la vindecarea ranilor sau a diferitelor afectiuni inflamatorii ale pielii. El ofera organismului resursele necesare procesului de vindecare. Efectele laptisorului de matca pot fi potentate de actiunea antiseptica si cicatrizanta a mierii de albine de calitate superioara [9].

Reduce simptomele menopauzei

 Laptisorul de matca poate contribui la ameliorarea simptomelor menopauzei (provenite de la dezechilibrele hormonale), acestea manifestandu-se prin dureri de cap, dificultati in ceea ce priveste memoria si concentrarea, indispozitie, anxietate. Utilizatorii raporteaza inclusiv o imbunatatire a functiei cognitive ca urmare a administrarii regulate a laptisorului de matca [5].

Poate diminua efectele secundare ale chimioterapiei

 Medicamentele chimioterapice ofera ajutor multor pacienti diagnosticati cu cancer, aflati in proces de tratament sau recuperare, insa efectele lor secundare sunt binecunoscute: insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, inflamatii ori tulburari gastrointestinale. Cercetarile au aratat ca laptisorul de matca poate proteja impotriva efectelor negative ale chimioterapiei, diminuând intensitatea simptomelor [2]

Sustine un sistem imunitar sanatos

Laptisorul de matca contribuie la fortificarea sistemului imunitar al organismului si la prevenirea bolilor; de asemenea, are capacitatea de a apara organismul impotriva bolilor infectioase si a infectiilor cauzate de microbi. Proprietatile pro-imunitate ale laptisorului de matca pot fi accentuate prin administrarea simultana a unei cure cu propolis [5].

Ofera o piele frumoasa

Atunci cand discutam despre laptisor de matca pur, beneficiile de extind si la nivelul pielii. Laptisorul de matca este foarte utilizat in industria cosmetica, datorita numeroaselor vitamine si minerale care sustin productia de colagen in organism, elementul cheie pentru frumusetea si vitalitatea pielii si a parului. Ridurile se formeaza atunci cand pielea isi pierde colagenul, prin urmare laptisorul de matca este folosit pentru a stimula elasticitatea pielii [4].

Sprijina activitatea mentala

Laptisorul de matca poate stimula functia creierului, fiind un produs ideal in perioadele solicitante de efort intelectual (examene, stres la serviciu). Concentratia crescuta de compusi nutritivi ajuta la o mai buna concentrare, la cresterea apacitatii de memorare si ofera organismului echilibru emotional si rezistenta la efort [1].

Contribuie la pierderea in greutate

 Lecitina este raspunzatoare de dizolvarea grasimilor din sange, impiedica depunerea colesterolului pe artere si stimuleaza digestia, aspecte care ajuta la pierderea in greutate, alaturi de un regim alimentar controlat si exercitii fizice [5]. 

Alte beneficii ale laptisorului de matca

Cand vorbim despre laptisor de matca beneficii, trebuie sa mentionam si:

  • Cura cu laptisor de matca revitalizeaza si fortifica starea fizica a organismului;

  • contribuie la un somn odihnitor;

  • creste apetitul;

  • previne starile de somnolenta cauzate de asteniile de primavara, toamna;

  • regleaza nivelul glicemiei din sange (laptisorul de matca este un produs care poate fi consumat si de persoanele cu diabet);

  • stimuleaza metabolismul;

  • imbunatateste functionarea sistemului digestiv [2]. 

Proprietati laptisor de matca

Laptisorul de matca asa cum ai aflat este recomandat pentru starile de oboseala, deficiente nutritionale, anemie, probleme cardiovasculare, fiind un produs ideal pentru copii, adulti si seniori. Discutand despre latisor de matca proprietati, cateva dintre cele mai importante sunt:

  • Aceasta substanta benefica produsa de albine este compusa din apa, proteine (inclusiv aminoacizi), acizi grasi, carbohidrati, vitaminele A, C, D, E si complexul de vitamine B (B1, B2, B5, B6, B8), minerale si oligoelemente precum fier, sodiu, calciu, potasiu, magneziu, dar si alte elemente aflate in studiu [8].
  • Mai mult decat atat, in laptisorul de matca se gaseste inclusiv vitamina B7 (biotina) care transforma grasimile, carbohidratii si proteinele in energie, inozitol care influenteaza pozitiv cresterea parului si functiile de reproducere, dar si vitamina B9 (acid folic) recomandata pentru femeile care vor sa ramana gravide. Aceste vitamine in combinatie cu vitamina M sau cu acidul folic ajuta la inmultirea celulelor rosii din organism, combatand anemia; impreuna cu vitamina B3 exercita dilatarea vaselor de sange, cu actiune in special asupra capilarelor sangvine, astfel ca ajuta la prevenirea aterosclerozei aparuta odata cu inaintarea in varsta [9].
  • Laptisorul de matca se remarca si pentru nivelul mare de proteine pe care il contine, facandu-l sa echivaleze cu nucile, migdalele, laptele condensat sau ouale. Este important de mentionat ca laptisorul de matca contine si acizii esentiali pentru organism, motiv pentru care actiunea sa este una benefica [6].
  • In momentul prezent laptisorul de matca este considerat unul dintre cele mai bune suplimente ecologice aflate pe piata [2].
  • Chiar daca sunt prezente in cantitati mici, laptisorul de matca contine inclusiv oligoelemente esentiale pentru viata precum potasiu, fier, calciu, cupru, siliciu sau fosfor [3].

Mod de administrare laptisor de matca

Atunci cand vorbim despre laptisor de matca, administrarea trebuie sa tina cont de cateva reguli:

  • Se recomanda consumul de laptisor de matca pur, crud (asadar in stare naturala si nealterata);

  • Ideal este sa se administreze dimineata, cu 20 - 30 de minute inainte de masa;

  • Pentru adulti se recomanda 1-2 g/zi de laptisor de matca;

  • Pentru copii se recomanda 0,5 g/zi de laptisor de matca;

  • Laptisorul de matca nu se inghite, se tine sub limba pana este absorbit;

  • Gustul laptisorului de matca este acrisor, usor astringent;

  • Se recomanda, de asemenea, consumul laptisorului de matca impreuna cu miere (nu isi va pierde proprietatiile) sau cu alte produse apicole (propolis, polen) > ex. se amesteca 10 g de laptisor de matca pur cu 500 g de miere cruda (se vor administra 1-2 lingurite pe zi);

  • O cura cu laptisor de matca poate dura 1-2 luni, cu o pauza ulterior de 3-4 saptamani;

  • Laptisorul de matca se pastreaza la frigider;

  • Laptisorul de matca se poate aplica si direct pe piele in tratamente cosmetice, indiferent de ten sau pentru par;

  • Laptisorul de matca se gaseste si sub forma de capsule sau fiole. Studiaza laptisor de matca - prospect pentru detalii concrete legate de modul de administrare [9].

Contraindicatii si posibile efecte secundare laptisor de matca

Laptisorul de matca este un produs benefic pentru organism, ce poate fi folosit atat de copii, cat si de adulti. Atunci cand vine vorba despre laptisor de matca, contraindicatii sunt:

  • Nu se va administra pe cale orala copiilor de pana la 1 an;

  • Nu sunt suficiente informatii despre utilizarea laptisorului de matca de catre femeile gravide sau care alapteaza, prin urmare acestea vor evita consumul;

  • Nu vor consuma laptisor de matca persoanele care prezinta astm sau alergii la produsele apicole;

  • Nu se va folosi laptisor de matca in tratarea dermatitei;

  • Nu se va neglija faptul ca laptisorul de matca poate scadea tensiunea arteriala, prin urmare, la persoanele care au tensiune mica, consumul de laptisor de matca poate conduce la o scadere si mai mare [4].

Alege sa faci din laptisorul de matca un aliat al tau si al intregii familii, pentru a combate epuizarea fizica, oboseala, stresul, pentru a beneficia de nutrientii necesari organismului, pentru o mai buna capacitate de invatare, pentru a preveni anemia sau a sustine sistemul imunitar.

Obio iti ofera laptisor de matca pur, ecologic, la pret avantajos. Contine inclusiv acidul 10-HDA, care face din acest supliment un produs unic, cu puternice efecte terapeutice. 

Bibliografie:

  1. “12 Potential Health Benefits of Royal Jelly.” Healthline, 2018, www.healthline.com/nutrition/royal-jelly, accesat la 11.07.2023;
  2. Botezan, Sara, et al. “Current Status of the Bioactive Properties of Royal Jelly: A Comprehensive Review with a Focus on Its Anticancer, Anti-Inflammatory, and Antioxidant Effects.” Molecules, vol. 28, no. 3, 1 Jan. 2023, p. 1510, www.mdpi.com/1420-3049/28/3/1510, https://doi.org/10.3390/molecules28031510, accesat la 11.07.2023;
  3. Pasupuleti, Visweswara Rao, et al. “Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits.” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2017, 2017, pp. 1–21, www.hindawi.com/journals/omcl/2017/1259510/, https://doi.org/10.1155/2017/1259510, accesat la 11.07.2023;
  4. “Royal Jelly.” PubMed, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580274/, accesat la 11.07.2023;
  5. “Royal Jelly - an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.com, www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/royal-jelly, accesat la 11.07.2023;
  6. “Royal Jelly – BBVA.” Britishbeevets.com, britishbeevets.com/royal-jelly/, accesat la 11.07.2023;
  7. “Royal Jelly Benefits Backed by Science.” Www.medicalnewstoday.com, 10 Jan. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324152, accesat la 11.07.2023;
  8. “Royal Jelly: A Bee Secretion That Can Fight Diabetes?” Verywell Health, www.verywellhealth.com/the-benefits-of-royal-jelly-89507, accesat la 11.07.2023;
  9. “Royal Jelly: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning.” Www.webmd.com, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-503/royal-jelly, accesat la 11.07.2023.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda