Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Guarana: Beneficii, proprietati si contraindicatii

Guarana

Ce este guarana?

Guarana este o planta braziliana originara din bazinul Amazonului, cunoscuta si sub numele de paullinia cupana. Guarana este o planta cataratoare apreciata pentru fructele sale care au dimensiunea unei boabe de cafea. Denumirea planetei a fost data dupa numele tribului Guarani din Amazon, care a folosit semintele pentru a prepara o bautura cu proprietati terapeutice.

Astazi, semintele de guarana sunt inca folosite ca medicament. Extractul de guarana se face prin prelucrarea semintelor intr-o pulbere.

O mare parte din productia de guarana este utilizata de industria bauturilor sub forma de licori racoritoare si energizante, o parte mai mica fiind transformata in pulbere, extract medicinal bio

Ce beneficii are guarana?

Guarana contine o serie de stimulente, cum ar fi guaranina sau cofeina, teofilina si teobromina, cat si antioxidanti, cum ar fi taninuri, saponine si catechine.

Cofeina actioneaza prin blocarea efectelor adenozinei, un compus care ajuta creierul sa se relaxeze, si poate ajuta la pierderea in greutate prin stimularea metabolismului, precum Kombucha, suprimand genele care ajuta productia de celule adipoase. Cofeina din guarana poate ameliora constipatia prin stimularea contractiilor din intestine si colon care imping continutul spre rect.

Taninurile din guarana pot ameliora diareea prin prevenirea pierderilor de apa. Guarana poate proteja impotriva deteriorarii ADN-ului, poate suprima cresterea celulelor canceroase si chiar poate declansa moartea acestora. Oamenii de stiinta considera ca potentialele proprietati anticancer ale guaranei provin din continutul sau de xantine, compusi similari cu teobromina si cofeina.

Guarana contine multi compusi care pot inhiba sau ucide bacteriile daunatoare precum Escherichia coli (E. coli), care traieste in intestinele oamenilor si ale animalelor.

Antioxidantii din guarana sunt importanti, deoarece neutralizeaza moleculele potential daunatoare numite radicali liberi. Aceste molecule pot interactiona cu parti ale celulelor si pot provoca daune legate de procesul de imbatranire, cancere, afectiuni cardiace si alte probleme medicale. Antioxidantii din guarana pot imbunatati fluxul sanguin, pot preveni formarea cheagurilor de sange si contribuie la scaderea colesterolului “rau”.

Guarana are proprietati antioxidante precum goji, si un profil similar cu al ceaiului verde fiind folosita pentru:

  • - pierderea in greutate;
  • - imbunatatirea aspectul pielii;
  • - prevenirea sau tratarea infectiilor bacteriene;
  • - cresterea imunitatii organismului;
  • - efectul antinflamator;
  • - cresterea performantelor atletice;
  • - cresterea capacitatii de invatare si de memorare;
  • - reducerea oboselii psihice si fizice;
  • - scaderea tensiunii arteriale;
  • - combaterea sindromului oboselii cronice;
  • - ameliorarea diareeei cronice si poate trata constipatia;
  • - prevenirea malariei si a dizenteriei;
  • - stimularea activitatii sexuale;
  • - cresterea fluxului de urina;
  • - scaderea febrei;
  • - prevenirea problemelor cardiace;
  • - ameliorarea durerii de cap;
  • - diminuarea durerii articulare;
  • - ameliorarea durerii de spate;
  • - reducerea stresului termic;
  • - protejarea impotriva tulburarilor oculare legate de varsta, precum degenerescenta maculara, cataracta si glaucomul;

Ce proprietati are guarana

Ce proprietati are guarana

Guarana a fost intotdeauna cunoscuta pentru proprietatile sale energizante, antioxidante precum pudra de matcha. Din acest motiv, pe langa faptul ca este utilizata ca supliment alimentar in sine, este folosita pe scara larga ca ingredient pentru bauturi energizante, alimente bio si suplimente de preantrenament, pudra ecologica, capsule, dropsuri.

Compusul responsabil pentru proprietatile energizante puternice ale guaranei se numeste guaranina. Aceasta molecula nu este altceva decat cofeina, prezenta in semintele de guarana in cantitati variabile, de la 3 la 5%. De asemenea, in mod similar cu ceea ce se intampla pentru teina din ceai, se utilizeaza un nume diferit pentru acelasi compus. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe nume au fost atribuite compusilor inainte de a fi posibila identificarea exacta a acestora si a corespondetei dintre ei. In plus fata de cofeina, gasim alte doua molecule care poseda activitate neuronala: teofilina si teobromina.

Acesti trei compusi sunt alcaloizi purinici, definiti astfel deoarece originea lor este legata de cea a bazelor purinice adenina si guanina care alcatuiesc nucleotidele si nucleozidele. In acest caz, teobromina este considerata responsabila pentru actiunea diuretica usoara a guaranei, in timp ce teofilina are o actiune stimulativa similara cu a cafeinei si actioneaza ca un bronhodilatator.

Produsele obtinute din aceasta planta, impreuna cu altele, cum ar fi ceaiul si cafeaua, fac parte dintr-o categorie de alimente recomandate pentru sistemul nervos. Particularitatea acestor alimente consta in aceea ca acestea contin compusi capabili sa interactioneze cu sistemul nervos, mai ales ca stimulente.

O alta proprietate pe care unele cercetari o atribuie guaranei este capacitatea de a influenta pozitiv metabolismul lipidic si de a creste atat metabolismul bazal, cat si de a stimula pierderea in greutate.

Guarana contine vitamina A, E, B1, B3, PP si minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier. 

Efecte secundare si contraindicatii 

Efecte secundare 

Guarana are un profil excelent de siguranta si este disponibila pe scara larga.

Cercetarile arata ca guarana are un nivel de toxicitate scazuta daca este consumata in doze mici pana la moderate. Desi nu exista nicio doza recomandata zilnica, s-a constatat ca doze mai mici 50-75 mg pe zi de guarana pot oferi beneficii pentru sanatate.

Dozele care contin mai mult 400 mg de cofeina zilnic au fost legate de efecte secundare. In doze moderate, cofeina din guarana poate provoca insomnie, nervozitate, iritarea stomacului, varsaturi.

In doze mari, guarana poate provoca efecte secundare similare cu acelea ale aportului excesiv de cofeina:

  • - palpitatii cardiace;
  • - insomnie;
  • - dureri;
  • - convulsii;
  • - anxietate;
  • - nervozitate;
  • - stomac deranjat;
  • - frisoane.

 

Atentie! Cofeina poate duce la dependenta, daca este consumata in doze mari.

Contraindicatii

Sarcina–Femeile insarcinate trebuie sa evite sau sa limiteze aportul de guarana, intrucat cofeina poate traversa placenta. Prea multa cofeina poate provoca anomalii de dezvoltare a fatului sau poate creste riscul de avort spontan.

Alaptarea–Cofeina trece in laptele matern si poate afecta un bebelus care este hranit la san. Daca alaptezi, monitorizeaza indeaproape aportul de cofeina pentru a te asigura ca este redus. In caz contrar, risti ca puiul sa aiba probleme de somn, iritabilitate si cresterea activitatii intestinului.

Anxietate–Cofeina din guarana ar putea agrava starile de anxietate 

Probleme de control al vezicii urinare–Guarana contine cofeina substanta care ar putea diminua controlul vezicii urinare, in special, la adultii mai in varsta. Daca trebuie sa urinezi des, utilizeaza guarana cu prudenta.

Probleme de coagulare–Unele studii sugereaza ca guarana ar putea agrava tulburarile legate de coaguarea sangelui. 

Diabet–Cofeina poate afecta modul in care organismul foloseste zaharul si ar putea agrava starea persoanelor bolnave de diabet, sugereaza unele cercetari. Daca suferi de diabet zaharat, utilizeaza guarana cu prudenta si monitorizeaza indeaproape glicemia.

Diaree–Cofeina din guarana, mai ales in cantitati mari, poate agrava diareea.

Glaucom–Cofeina din guarana creste presiunea din interiorul ochiului. Efectul se instaleaza la 30 de minute dupa consumul de bauturi cofeinizate si dureaza cel putin 90 de minute.  

Boli de inima–Cofeina din guarana ar putea provoca batai neregulate ale inimii la anumite persoane. De aceea, utilizeaza cu prudenta produsul daca suferi de aritmie.

Hipertensiune arteriala–Cofeina din guarana ar putea ridica tensiunea arteriala. 

Sindromul de intestin iritabil–Cofeina din guarana, mai ales in cantitati mari, poate agrava simptomele sindromului de intestin iritabil.

Convulsii–Doze mari de cofeina ar putea cauza convulsii sau ar putea reduce efectele medicamentelor utilizate pentru a le preveni. Daca te confrunti cu astfel de stari, discuta cu medicul inainte de a utiliza guarana.

Osteoporoza–Cofeina din guarana poate elimina calciul din organism prin rinichi, pierdere care ar putea slabi oasele. Daca suferi de osteoporoza, nu consuma mai mult de 300 mg de cofeina pe zi. 

Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ.

Concluzie 

Disponibil in magazinul nostru Obio, guarana este un aliment sigur si benefic in tratarea sau prevenirea a numeroase afectiuni. Guarana combate cu succes excesul in greutate si este un excelent energizant. In doze mari, guarana poate avea efecte secundare similare cu acelea ale aportului excesiv de cofeina.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda