Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Ghimbirul: Proprietati, beneficii, retete si contraindicatii

Condiment extrem de aromat si unul dintre cele mai interesante alimente, ghimbirul are o multime de proprietati benefice pentru sanatatea organismului. Acesta este cunoscut in Asia inca de acum 3.000 de ani cand era folosit pentru indepartarea problemelor aparatului respirator. Un vechi proverb indian spune ca “tot ce-i mai bun se gaseste in ghimbir”, asa ca ne-am propus sa descoperim mai multe despre aceasta mirodenie atat de apreciata peste tot in lume.

Ce este ghimbirul

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o planta erbacee, originara din zonele tropicale ale Asiei de Sud, si face parte din aceeasi familie cu turmericul si cardamomul. Ce este ghimbirul? Un rizom noduros, neregulat si contorsionat, care poate ajunge la o lungime de pana la 5-6 centimetri. Radacina de ghimbir este tonica, aromata, are un gust iute si puteri senzationale, fiind folosit de mii de ani pentru tratarea anumitor afectiuni.

In Europa, ghimbirul a fost adus de legiunile romane care l-au luat de la indieni ca sa-l foloseasca pentru bauturile racoritoare si impotriva greturilor provocate de mesele lor bogate. Romanii au apelat la ghimbir atat ca ingredient cat si ca medicament, iar, apoi, l-au imprumutat tuturor popoarelor cucerite. Chiar si dupa caderea Imperiului Roman, ghimbirul a continuat sa fie o marfa foarte cautata in Europa, in secolele al XIII-lea si al XIV-lea valoarea unui kilogram de ghimbir fiind echivalenta cu pretul unei oi.

Ghimbirul poate fi considerat un superaliment bio, multumita valorii sale nutritive si continutului bogat intr-o multime de principii bioactivi.

De unde provine denumirea de ghimbir

Numele acestui aliment deosebit provine din cuvantul latinesc zingiber, imprumutat din greaca veche – zingiberis. La randul sau, termenul grecesc reprezinta o preluare din limbile vorbite pe teritoriul Indiei cu mult timp in urma, si anume shringavera in sanscrita si singivera in pali, denumiri care inseamna in forma de corn de cerb.

Unde creste ghimbirul

Ghimbir planta are nevoie de o temperatura constanta si destul de ridicata pentru a se dezvolta in mod corespunzator, dar si de umiditate crescuta. Nigeria este cel mai mare cultivator de ghimbir din intreaga lume, in timp ce India este cel mai mare producator, iar China exporta in cantitati impresionante aceasta planta. Ghimbirul creste si in Jamaica, China, Nepal, Thailanda, Bangladesh sau Australia. In tara noastra, ghimbirul poate fi cultivat doar in sere si solarii intrucat are nevoie de conditii speciale – sol fertil si bine drenat, multa lumina si udare moderata vara, cand afara este foarte cald.

In ce forma se poate cumpara ghimbirul

Radacina de ghimbir este folosita, in mod frecvent, in gastronomie pe post de condiment, insa, are si rol de medicament natural.

Ghimbirul se gaseste in stare proaspata, crud, dar si sub forma de pudra sau murat. Acestea sunt cele mai comune moduri in care ghimbirul este comercializat, dar se mai pot gasi si ghimbir confiat, extract de ghimbir, capsule de ghimbir, ghimbir uscat ori bere de ghimbir. Condimentul poate fi adaugat in aproape orice fel de retete, in salate, bauturi calde, supe, fripturi si chiar deserturi, intrucat aroma sa potenteaza gustul preparatelor:

  • ghimbir pudra - are o culoare galben-deschis si se obtine prin macinarea radacinii uscate. Pentru ghimbir pudra utilizarea cea mai frecventa este pe post de condiment ori pentru ceai.
  • Ghimbir crud–se numeste mana, are un gust pregnant si o culoare galben–deschis la interior. Se consuma ca atare sau gatit ori sub alta forma, dupa ce este indepartata coaja.
  • Ghimbir murat- rizomul este taiat in felii foarte subtiri, care se pun la murat in otet. in Japonia, ghimbirul murat poarta numele de gari, are o culoare rozalie si este, adesea, consumat impreuna cu sushi, dar poate fi servit si in alte feluri pentru a reimprospata respiratia.

Descopera si alte fructe uscate pe care le poti adauga in alimentatia ta.

Valorile nutritionale ale radacinii de ghimbir

Promovate chiar si de Pitagora, multiplele virtuti atribuite ghimbirului se datoreaza, in special, bogatiei sale de substante fenolice (gingerol, shogaol), minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu), uleiuri volatile, acid linoleic, vitamine si enzime proteolitice. In functie de originea plantei, 100 grame de ghimbir contin:

  • 79 calorii (kcal);
  • 415 mg potasiu;
  • 43 mg magneziu;
  • 18 g carbohidrati;
  • 16 mg calciu;
  • 13 mg sodiu;
  • 5 mg vitamina C;
  • 1,8 g proteine;
  • 1,7 g zahar;
  • 0,8 g lipide totale;
  • 0,6 mg fier;
  • 0,2 mg vitamina B6.

Aceste valori nutritionale fac ca ghimbirul sub forma de pudra sau capsule sa fie inclus pe lista suplimentelor alimentare.

Beneficiile consumului de ghimbir

De secole, ghimbirul este utilizat pentru mentinerea unui echilibru optim la nivelul organismului. Cand vine vorba despre ghimbir, beneficiile sale demonstrate de-a lungul timpului l-au transformat intr-un adevarat aliat in lupta cu diversi agenti patogeni, multe studii clinice sustinand importanta si puterea acestui aliment. Iata de ce ar trebui sa incluzi ghimbirul in alimentatia ta zilnica si care sunt beneficiile ghimbirului:

Are efect antioxidant si energizant

Daca te intrebi la ce e bun ghimbirul, ei bine, datorita continutului ridicat de antioxidanti, ghimbirul sustine functia cognitiva in procesul de imbatranire, imbunatateste memoria si timpul de reactie. De asemenea, are efect energizant asupra intregului organism, o cana de ceai de ghimbir facuta din praf de ghimbir sau din radacina cruda fiind mult mai revigoranta decat una de cafea.

Actioneaza ca un antiinflamator

Se spune despre radacina de ghimbir ca are efect antiinflamator si ca este un antibiotic natural. Pentru ce este bun ghimbirul, in acest context? Poate fi folosit, cu succes, in caz de febra musculara, dureri articulare, entorse ori luxatii.

Combate migrenele

Cand vine vorba despre ceai de ghimbir si beneficiile sale, acesta are capacitatea de a bloca efectele prostaglandinei, substanta care genereaza inflamarea vaselor de sange ale creierului si, implicit, aparitia durerilor de cap.

Este un bun tratament dermatologic

In caz de rani usoare ori arsuri solare, ghimbirul se poate aplica direct pe leziune pentru ca are efect antioxidant, de hidratare si reducere a inflamatiilor. In acelasi timp, se poate utiliza si pentru tratarea caderii parului, intrucat contribuie la regenerarea foliculilor. Putem vorbi, in cazul ghimbirului, despre proprietati si beneficii multiple pentru mai multe sisteme si organe ale corpului.

Contraindicatii ale consumului de ghimbir

Cu toate ca este un produs extrem de benefic pentru organism, consumul de ghimbir nu trebuie exagerat. In majoritatea cazurilor, ghimbirul consumat in stare proaspata este considerat sanatos si nu prezinta pericole. insa, exista si situatii cand acesta poate accentua simptomele de reflux gastroesofagian.

De asemenea, este indicat sa ceri sfatul medicului inainte de a consuma ghimbir daca suferi de o afectiune cronica, esti insarcinata sau alaptezi. Consultarea medicului specialist este necesara si in cazul in care se administreaza ghimbir copiilor mici, persoanelor cu alergii si femeilor care vor sa ramana insarcinate.

Ghimbirul poate provoca reactii adverse minore precum dureri de stomac, diaree ori arsuri stomacale. Pentru ca are capacitatea de a creste productia de bila, ghimbirul ar trebui consumat cu prudenta de catre cei care sufera de afectiuni ale vezicii biliare. In general, este foarte sigur pentru consum si comercializare, dar, trebuie evitat abuzul, pentru a avea o sanatate buna.

Retete cu ghimbir

Radacina de ghimbir se poate folosi in numeroase preparate culinare de la salate si pana la deserturi. Cat ghimbir se consuma pe zi? Datorita gustului foarte aromat, e greu sa faci excese daca il folosesti in scop culinar. Descopera cateva retete numai bune de incercat:

Ceai de ghimbir

Pentru ceai de ghimbir, mod de preparare optim pentru a te putea bucura de cat mai multe dintre proprietatile sale uimitoare? Ceaiul se poate prepara in mai multe feluri, din ghimbir proaspat sau uscat, si se poate combina si cu alte fructe sau plante. Cel mai simplu mod de a obtine un ceai gustos este sa cureti 2-3 cm de radacina de ghimbir, sa o tai in felii si apoi sa o pui la fiert in 300 ml de apa, impreuna cu 2 felii de lamaie. Dupa ce fierbi 10-15 minute, strecoara ceaiul sau bea-l indulcit cu putina miere. Nu depasi trei cani de ceai de ghimbir pe zi.

Pentru ceai de ghimbir reteta poate varia in functie de preferinte. Unele persoane prefera sa obtina ceaiul infuzand ghimbirul dat pe razatoare sau taiat marunt, in apa fierbinte, fara sa il fiarba.

Cand se bea ceaiul de ghimbir, dimineata sau seara? Specialistii il recomanda in prima parte a zilei, avand in vedere efectul sau energizant. 

Smoothie cu ananas si ghimbir

Foarte gustos si sanatos, acest smoothie se prepara din ananas si ghimbir proaspat. Este perfect pentru zilele calduroase de vara, dar si in momentele in care, pur si simplu, vrei o bautura delicioasa.

Ca sa obtii doua pahare de smoothie, ai nevoie de o bucata mare de ghimbir de aproape 4 cm, doua felii groase de ananas proaspat, un pahar cu lapte (de cocos, de soia, de migdale ori lapte degresat), cateva picaturi de esenta de vanilie si o lingura de nuca de cocos rasa. Se pun toate ingredientele in blender si se amesteca timp de un minut, apoi, se savureaza incet.

Smoothie-urile cu ghimbir sunt printre cele mai indragite retete cu ghimbir crud. Iata alte sucuri si bauturi bio, adecarate bombe de sanatate pentru organism.

Ghimbir murat

Se foloseste in foarte multe retete culinare, mai ales, din bucataria japoneza, asa ca il poti mura chiar tu, acasa. Ai nevoie de 500 de grame de ghimbir proaspat, 600 ml de otet de mere sau de orez, 200 de grame de zahar si 1 lingura de sare grunjoasa. Radacina se curata de coaja si se taie in felii subtiri, apoi se presara cu sare si se lasa la macerat cel putin o ora. Feliile de ghimbir se sterg, apoi, cu prosoape absorbante si se asaza in borcane sterilizate. Zaharul se pune la fiert cu otetul, iar siropul obtinut se pune fierbinte peste ghimbir. Se sterilizeaza borcanul si se da la rece.

Mancare de pui cu ghimbir

Ai nevoie de un kilogram de carne de pui fara os, taiata cuburi, 3 cm de ghimbir tocat mic, 4 catei de usturoi maruntiti, 2 cepe tocate, 400 ml de lapte de cocos, 100 ml de supa de pui sau de legume, 2 linguri de ulei, boia iute, turmeric si zeama de lamaie. Pune carnea la marinat cu ghimbirul, usturoiul, boiaua iute, uleiul si zeama de lamaie timp de 7-8 ore, inainte de a fi gatita. Caleste ceapa usor, presara turmericul peste ea, dupa care adauga puiul marinat. Cand bucatile de pui isi schimba culoarea, toarna laptele de cocos si supa si lasa la fiert pana cand carnea este gatita. Preparatul se serveste pe pat de orez fiert.

Descopera si alte condimente pretioase pe care le poti folosi pentru a da savoare retetelor tale preferate.

Cum se pastreaza ghimbirul

Cea mai buna metoda de a pastra radacina de ghimbir proaspata pentru cat mai mult timp este refrigerarea; in frigider, isi pastreaza prospetimea timp de pana la o luna. Alternativa este sa o pastrezi la temperatura camerei, intr-un loc intunecos, unde va rezista timp de aproximativ 10 zile.

Nu e recomandata curatarea radacinii inainte de pastrare; daca, din motive personale, alegi totusi sa il cureti, sterge excesul de umezeala cu un prosop de hartie si asteapta-te ca radacina sa reziste timp de 2 - 3 saptamani, in frigider.

Un regim alimentar in care incluzi si ghimbirul este o modalitate excelenta de a-ti pastra sanatatea. Bogat in minerale, vitamine si alti nutrienti importanti, ghimbirul actioneaza ca un tonic general asupra organismului si are capacitatea de a trata numeroase afectiuni. in plus, aroma sa puternica si racoritoare ofera mancarurilor un gust deosebit, asa ca foloseste-l si pentru asezonarea preparatelor culinare.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda