Teasing BF
Teasing BF
Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Fulgii de mei: beneficii, proprietati si modalitati de consum

In lumea moderna, unde suntem din ce in ce mai interesati de alimentatia sanatoasa si echilibrata, fulgii de mei castiga tot mai mult teren. Acest aliment fara gluten, desi simplu si usor de integrat in dieta, ofera beneficii extraordinare pentru sanatate si este o alegere excelenta pentru cei care vor sa adopte o alimentatie cat mai naturala. 

Daca si tu urmezi o dieta fara gluten sau pur si simplu doresti sa-ti diversific alimentatia, te invitam sa descoperi in continuare proprietatile meiului, beneficiile fulgilor de mei, dar si cum poti consuma meiul intr-o varietate de retete delicioase!

Ce este meiul si ce proprietati are?

Meiul, cunoscut stiintific sub numele de Panicum miliaceum, este o pseudocereala veche, cu o istorie de mii de ani in alimentatia umana. Cultivat initial in Asia si Africa, acesta a fost o sursa importanta de hrana pentru multe popoare si a devenit popular pentru continutul sau bogat de nutrienti. 

Spre deosebire de alte cereale, meiul nu contine gluten, ceea ce il face o alegere ideala pentru persoanele care au intoleranta la gluten sau pentru cei care vor sa evite aceasta proteina din diverse motive.

In prezent, meiul este consumat sub diferite forme, iar una dintre cele mai populare este sub forma de fulgi. Fulgii de mei se obtin prin prelucrarea meiului integral, pastrand o mare parte din proprietatile si beneficiile acestuia.

Asemenea altor cereale, meiul este o cereala cu amidon, ceea ce inseamna ca este bogat in carbohidrati. In plus, fulgii de mei contin si alte cateva vitamine si minerale. O cana de fulgi de mei fierti contin:

  • 207 calorii; 
  • 41 g de carbohidrati; 
  • 2,2 g de fibre; 
  • 6 g de proteine; 
  • 1,7 g de grasimi; 
  • 25% din DZR (doza zilnica recomandata) de fosfor; 
  • 19% din DZR de magneziu; 
  • 8% din DZR de folat; 
  • 6% din DZR de fier [1]. 

Meiul este cunoscut pentru proprietatile sale nutritive impresionante. El contine aminoacizi esentiali, care nu se gasesc usor in alte cereale, cum ar fi metionina [1]. Aminoacizii sunt esentiali pentru cresterea si regenerarea celulelor, ceea ce face din mei un aliment excelent pentru cei care practica sport sau pentru cei care isi doresc o regenerare rapida a tesuturilor.

Mai mult, acest aliment fara gluten este bogat in antioxidanti, cum ar fi acidul ferulic si catechinele, care contribuie la combaterea radicalilor liberi si la reducerea stresului oxidativ din organism. Acesti antioxidanti au efect antiimbatranire si previn aparitia diferitelor afectiuni cronice [1].

Beneficiile consumului de mei

Meiul, un aliment stravechi, dar adesea neglijat in alimentatia moderna, este o sursa bogata de nutrienti esentiali. Tocmai datorita acestui profil impresionant, meiul aduce beneficii numeroase organismului. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de mei!

Sursa bogata de nutrienti 

Fulgii de mei sunt bogati in vitamine si minerale esentiale. Printre acestea se numara vitaminele din complexul B, vitamina E, fier, magneziu, fosfor si zinc. Aceste substante nutritive contribuie la sanatatea generala a organismului, imbunatatind functiile metabolice, energia si capacitatea de concentrare [1].

Ajuta digestia

O portie de fulgi de mei este o sursa excelenta de fibre. Fibrele ajuta la imbunatatirea digestiei, previn constipatia si contribuie la mentinerea unei flore intestinale sanatoase. Mai mult, fiind un aliment alcalin, meiul echilibreaza pH-ul corpului, avand efect antiinflamator si contribuind la sanatatea tractului digestiv [1].

Regleaza nivelul de zahar din sange 

Consumul de mei poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Datorita indicelui glicemic scazut, acesta este ideal pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc sa mentina o glicemie stabila pe parcursul zilei. Fibrele din fulgii de mei incetinesc absorbtia carbohidratilor, prevenind astfel fluctuatiile rapide ale glicemiei [1].

Sprijina sanatatea cardiovasculara 

Magneziul si potasiul continute de fulgii de mei contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si reduc riscul de boli cardiovasculare. Aceste minerale relaxeaza vasele de sange, imbunatatesc circulatia si previn formarea cheagurilor de sange [1].

Ideali pentru slabit 

Fulgii de mei sunt satiosi si au putine calorii, fiind o optiune excelenta pentru cei care doresc sa slabeasca. Acestia ofera o senzatie de satietate de durata, reducand astfel poftele si riscul de a consuma gustari nesanatoase. In plus, meiul este o optiune excelenta pentru cei care se confrunta cu boala celiaca si trebuie sa urmeze o dieta fara gluten.

Cum consumi meiul?

Exista multe modalitati in care poti consuma meiul, iar fulgii de mei sunt una dintre cele mai adaptabile variante. Iata cateva idei pentru a introduce fulgii de mei in dieta ta zilnica!

  • Mic dejun sanatos 

Poti folosi fulgii de mei în rețete pentru micul dejun, combinati cu lapte vegetal, iaurt sau piureuri de fructe. Adauga nuci, seminte si fructe proaspete pentru un bol nutritiv si energizant. Aceasta combinatie iti va oferi energie si te va ajuta sa ai o dimineata productiva.

  • In smoothie-uri 

Daca esti adeptul retetelor de smoothie, adauga o mana de fulgi de mei in blender. Fulgii de mei ofera textura si fac smoothie-ul mai consistent. In plus, continutul de fibre ajuta la digestie si te tine satul pentru mai mult timp.

  • Budinca de fulgi de mei 

Fulgii de mei se pot folosi si pentru a pregati o budinca usoara. Amesteca-i cu lapte, adauga indulcitorul preferat si lasa compozitia sa se inmoaie cateva minute. La final, poti adauga fructe proaspete, scortisoara sau vanilie pentru un desert sanatos si gustos.

  • In supe si tocanite

Poti folosi fulgii de mei ca adaos in supe si tocanite. Ei ingroasa preparatul si ii confera o consistenta placuta. In plus, astfel vei adauga un plus de fibre si nutrienti meselor tale.

  • Prajituri si biscuiti cu fulgi de mei 

Daca iti place sa gatesti dulciuri acasa, poti incorpora fulgii de mei in prajituri si biscuiti. Acestia ofera o textura interesanta si sunt un mod excelent de a imbunatati valoarea nutritiva a deserturilor tale.

Idei de retete cu fulgi de mei

Pentru ca fulgii de mei sunt foarte adaptabili si usor de integrat in preparatele tale de zi cu zi, iata cateva retete simple si delicioase pe care le poti incerca acasa!

Batoane energizante cu fulgi de mei

Pentru aceasta reteta cu mei vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 

  • 1 cana de fulgi de mei; 
  • 1/2 cana de miere;
  • 1/2 cana de unt de arahide sau migdale;
  • 1/2 cana de fructe uscate (stafide, merisoare);
  • 1/2 cana de nuci (alune, migdale, nuci). 

Mod de preparare

Amesteca fulgii de mei cu untul de arahide si mierea, apoi adauga fructele uscate si nucile. Pune compozitia intr-o tava si apas-o bine. Lasa la frigider pentru cateva ore, apoi taie in batoane. Aceste batoane sunt o gustare excelenta pentru momentele in care ai nevoie de energie.

Biscuiti cu fulgi de mei si banane

O alta reteta cu mei pe care o poti incerca este cea de biscuiti cu fulgi de mei. Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 

  • 1 cana de fulgi de mei;
  • 2 banane coapte;
  • 1/4 cana de fulgi de ciocolata sau stafide (optional);
  • 1 lingurita scortisoara.

Mod de preparare 

Paseaza bananele, apoi adauga fulgii de mei si scortisoara. Amesteca bine si, daca doresti, adauga fulgii de ciocolata sau stafidele. Formeaza biscuiti mici pe o tava si coace-i la 180 de grade pentru 15-20 de minute. Acesti biscuiti sunt o alternativa sanatoasa pentru gustarile dulci din comert.

Supa crema cu fulgi de mei 

Daca iti doresti sa prepari o reteta de supa crema, poti integra meiul in aceasta, pentru un plus de nutrienti. Vei avea nevoie de: 

  • 1 ceapa;
  • 2 morcovi;
  • 1 pastarnac;
  • 1 cartof;
  • 1 cana de fulgi de mei;
  • sare, piper, ulei de masline. 

Mod de preparare 

Taie legumele cubulete si caleste-le usor in putin ulei de masline. Adauga apa si lasa legumele sa fiarba pana devin moi. Adauga fulgii de mei si mai lasa la fiert cateva minute. Foloseste un blender pentru a transforma totul intr-o supa crema. La final, asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Fulgii de mei sunt un aliment minunat, usor de integrat in diverse preparate si plin de beneficii pentru sanatate. Datorita nutrientilor pe care ii contin, acestia sustin sistemul digestiv, reduc riscul bolilor cardiovasculare si te ajuta sa mentii o greutate echilibrata. Indiferent daca ii consumi la micul dejun, intr-un smoothie sau intr-o supa, fulgii de mei pot deveni rapid o parte importanta din alimentatia ta zilnica. Esti gata sa introduci fulgii de mei in alimentatie?

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda