Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Frunzele de goji: Beneficii, contraindicatii, utilizari

Fructele de goji sunt considerate un superaliment, lucru datorat aportului foarte mare de nutrienti si antioxidanti. Folosite in medicina traditionala chineza de peste 2.000 de ani, acest mici fructe sunt extrem de bogate in minerale, aminoacizi, polizaharide, flavonoide, acizi grasi si vitamine. Importanta lor pentru sanatatea organismului este de necontestat, insa nu trebuie sa trecem cu vederea nici frunzele de goji. Uitilizate inca din China Antica, compusii regasiti in compozitia lor sunt considerati adevarati aliati ai organismului. Atunci cand vorbim despre frunzele de goji beneficiile sunt la fel de insemnate ca si in cazul fructelor, doar ca partea vegetala nu este suficient evaluata. Asadar, haide sa descoperim impreuna mai multe despre proprietatile frunzelor de goji si impactul lor asupra sanatatii.

Ce este goji

Goji este un arbust de padure, originar din Asia, care poate atinge inaltimi de 2-4 metri. Ramurile sale, adesea spinoase si arcuite, poarta frunze lungi de 3-6 cm, de culoare verde-gri, care sunt fie singulare si dispuse alternativ opus, fie grupate cate trei sub forma de fascicule. Fructele arbustului sunt mici si rosiatice, au un gust dulce-acrisor si un aspect asemanator cu cel al stafidelor. Exista doua tipuri de goji:

  • - Lycium barbarum  - denumit si goji tibetan, acesta este un arbust cu frunze lungi, inguste si cu terminatie ascutita, ale carei fructe sunt zemoase, cu pulpa bogata, gust dulce si bun si seminte mici care nu se simt in momentul consumului. Gojiul tibetan este comestibil, plin de nutrienti si proprietati benefice organismului uman. Il regasim in special uscat, dar si sub forma de tinctura de goji sau alte preparate.
  • - Lycium chinense – cunoscut si ca goji chinezesc, are frunze scurte si late, cu terminatie ovala. Fructele au mai putina pulpa, gust amarui si seminte mai mari. Gojiul chinezesc se foloseste cu precadere in industria farmaceutica si asta pentru ca, in cazul consumului alimentar, in cantitati mari poate fi toxic.

Cum se consuma goji

Fructele si frunzele de goji pot fi o sursa de hrana, terapie si energie pentru corpul omenesc. Goji se foloseste de mii de ani, sub diferite forme, pentru proprietatile sale curative. In Mongolia sau Tibet, unde sunt consumate la scara larga, se crede goji conduce in mod traditional la o viata viguroasa si fericita, astfel ca bastinastii chiar venereaza acest arbust prin festivitati speciale desfasurate in fiecare an. Iata ce se poate face din goji si cum se consuma.

Fructele de goji

Aceste fructe delicate sunt considerate a fi fructele care contin cea mai mare cantitate de substante antioxidante. Prin urmare, nu ne surprinde sa le gasim preparate sub diverse forme. Fructele de goji pot fi consumate ca atare, in special uscate, dar si crude, ori ca suc, sirop, pudra sau tinctura. Sunt extraordinare in salate, supe, prajituri, ciocolata si inghetata, dar se folosesc si pentru a obtine vin sau lichior de fructe de goji.

Le regasim in diferite extracte medicinale, incluse intr-o gama larga de produse cosmetice sau chiar alaturi de alte ingrediente naturale, in medicamente si capsule pentru cresterea imunitatii. Exista uleiuri sau alimente de baza bio care contin goji. Totodata, poti consuma gemuri si dulceturi de goji, biscuiti, batoane, cereale, paste, ceaiuri si bauturi foarte delicioase.

Frunzele de goji

In timp ce fructele de goji pot fi consumate in numeroase feluri, frunzele sunt utilizate in mod special pentru ceai si tinctura. Chiar daca sunt o multime de ceaiuri bio pe care le poti consuma, in nici un caz nu trebuie sa treci cu vederea beneficiile ceaiului din frunze de goji. Aceasta bautura minunata contine cantitati importante de fitochimicale si antioxidanti, la fel ca si sucul de goji.

Frunzele de goji sunt folosite si ca aliment in diferite preparate culinare, in restaurantele de lux.

Proprietatile frunzelor de goji

Beneficiile frunzelor de goji sunt numeroase, iar acest lucru se datoreaza compozitiei chimice similiare cu cea a fructelor. Daca ne referim la structura lor, frunzele de goji sunt formate din acid galacturonic, proteine sau zahar neutru, care la randul sau contine ramnoza, glucoza, manoza, galactoza ori xiloza. Continutul de polizaharide, un ingredient esential pentru organism, este mai mare in frunzele de goji decat in fructe, de pana la 10,23%. Studiile au aratat ca in cazul minunatelor frunze de goji beneficiile sunt date si de flavonoide, principalele substante active din compozitia lor, precum si de polifenoli, vitamine si oligoelemente, regasite in continutul lor in procente ceva mai ridicate decat in fructele de goji.

Multi sustin ca frunzele de goji reprezinta o resursa noua si importanta pentru viitorul produselor alimentare, mai ales ca acestea sunt supranumite si Tianjiancao, adica iarba spendida din cer. Rutina, cel mai semnificativ ingredient din frunzele de goji, constituie aproximativ 92% din totalul flavonoidelor pe care acestea le au. Cum exista mai bine de 100 de tipuri de boli ce au legatura cu radicalii liberi in organism, aceste substante influenteaza considerabil eliminarea antioxidantilor si factorilor tumorali din corp. Frunzele de goji sunt o sursa inepuizabila de vitamine, proteine, aminoacizi, minerale si fibre, de aceea consumul lor amplifica consolideaza sistemul imunitar.

Beneficiile consumului de frunze de goji

Valoarea terapeutica a frunzelor de goji si atestarea lor ca produse alimentare a fost consemnata in mai multe documente si carti din diferite dinastii din China Antica. Se pare ca informatii despre beneficiile frunzelor de goji au aparut incepand cu anul 978 i.Hr, intr-o carte chinezeasca de retete culinare. Aici era mentionat faptul ca frunzele au fost folosite pentru stimularea potentei si cresterea fertilitatii. Iata ce avantaje de top aduce organismului consumul de frunze de goji.

Sunt bogate in vitamine

Pe langa alte substante esentiale, frunzele de goji au si un continut de caroten de doua ori mai mare decat cel din morcovul proaspat. De asemenea, acestea contin si vitamina E, progesteron, acid ascorbic, riboflavina si tiamina, dar si 18 tipuri de aminoacizi, din care opt absolut esentiali pentru organism, cum ar fi calciul, selenium, fierul sau zincul.

Contin antioxidanti

Daca ne referim la ceaiul din frunze de goji, proprietatile acestuia sunt insemnate pentru organism. Aportul ridicat de antioxidanti naturali poate proteja celulele organismului in procesul de oxidare ce are legatura cu aparitia anumitor tipuri de cancer. De altfel, ceaiul din frunze de goji este compus din antioxidanti carotenoizi, ce au un rol destul de important in prevenirea si tratarea cancerului.

Stimuleaza digestia

Printre beneficiile frunzelor de goji se regaseste si scaderea efectului de constipatie, diminuarea durerilor abdominale si a arsurilor la stomac. Ceaiul din frunze de goji stimuleaza digestia si tine la distanta bolile asociate aparatului digestiv.

Sporesc fertilitatea

Frunzele de goji, la fel ca si fructele, sunt extrem de folositoare pentru cei care isi doresc un copil. Acestea pot creste fertilitatea, atat la femei cat si la barbati, intrucat au capacitatea de a regla nivelul hormonal. In cazul barbatilor, ceaiul din frunze de goji se utilizeaza pentru cresterea calitatii spermei si stimularea potentei, in timp ce la femei trateaza insuficienta ovariana prematura.

Regleaza zaharul din sange

In cazul diabeticilor, beneficiile frunzelor de goji sunt importante in ceea ce priveste echilibrarea nivelului de glucoza. Practic, acestea controleaza nivelul de zahar eliberat in sange si ajuta la reglarea insulinei.

Contribuie la reducerea colesterolului

Frunzele de goji reduc colesterolul si hipertensiunea arteriala, imbunatatesc circulatia sangelui, trateaza afectiunile ficatului si stimuleaza cresterea colesteriolului bun, HDL. In plus, sunt de ajutor pentru bolile cardiovasculare, pulmonare, renale si de splina.

Cresc vitalitatea organismului

Daca consumi ceai din frunze de goji beneficiile principale prevad si  cresterea nivelului de energie si mentinerea unei stari de spirit optime. Frunzele de goji ajuta la imbunatatirea calitatii somnului, cresterea rezistentei la efort fizic, diminuarea stresului si a oboselii si cresterea longevitatii. Mai mult, au rol antiseptic pentru ten si un efect reconfortant pentru creier.

Sustin procesul de slabire

Persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus trebuie sa ia in considerare beneficiile frunzelor de goji referitoare la controlarea nivelului glicemiei si mentinerea senzatiei de satietate pentru o perioada lunga de timp.

Produse naturiste din frunze de goji

Este dovedit stiintific faptul ca frunzele de goji au o multime de beneficii pentru organismul uman. Asadar, daca obisnuiesti sa consumi minunatele fructe rosiatice, ai in vedere si frunzele arbustului. Iata sub ce forma le gasesti.

Ceaiuri din frunze de goji

Atunci cand se recolteaza frunzele de goji, pana toamna tarziu ca si fructele, producatorii au grija sa fie respectati anumiti pasi pentru a pastra prospetimea si potenta ceaiului. Puritatea si calitatea inegalabila a unui ceai din frunze de goji se obtine prin recoltarea frunzelor de goji manual, dintr-o cultura bio.

Pentru a prepara o ceasca de ceai de goji se pun intr-o cana doua grame de ceai si se toarna 250 ml de apa clocotita. Se acopera recipientul, iar dupa 5-10 minute de infuzare, ceaiul poate fi consumat. Bineinteles, se pot folosi si pliculete de ceai de goji. Mai mult de atat, consumatorii pot opta si pentru ceai verde din frunze de goji sau pot amesteca frunzele de goji si cu alte ingrediente benefice pentru sanatate.

Tinctura din frunze de goji

Beneficiile frunzelor de goji sunt uriase, insa ele nu se consuma doar sub forma de ceai. Tinctura din frunze de goji reprezinta o optiune extraordinara pentru cei care isi doresc un produs unic, in forma sa cea mai pura si la o calitate inalta. Tinctura este o solutie apoasa de etanol, obtinuta din frunzele de goji, in a carei compozitie se gasesc componente bioactive. Aceasta se poate administra de maxim doua ori pe zi, de preferat pe stomacul gol, pentru a beneficia de toate proprietatile uimitoare ale frunzelor de goji.

Contraindicatii pentru consumul frunzelor de goji

Chiar daca goji este un superaliment, iar beneficiile frunzelor de goji sunt atestate prin diferite studii, nu este indicat consumul de catre copiii cu varste mai mici de un an. Totodata, femeile insarcinate sau cele care alapteaza, persoanele cu afectiuni renale, cele care au diabet ori o tensiune arteriala scazuta trebuie sa se consulte cu medicul, inainte de a consuma ceai din frunze de goji si tinctura de frunze de goji. Substantele active pot interactiona negativ si cu anumite medicamente, de exemplu cele anticoagulante, fiind necesara o discutie cu doctorul si atunci cand se urmeaza diferite tratamente.

Consumat in exces, ceaiul de goji poate creste toxicitatea la nivelul ficatului, de aceea este indicat sa nu se depaseasca o anumita cantitate zilnica. Este important de retinut si faptul ca beneficiile frunzelor de goji pot fi diminuate daca ceaiul se consuma simultan cu produse lactate, in special branza si cascaval.

Daca te gandesti sa consumi ceai si tinctura din frunze de goji beneficiile pe care le vei avea sunt extrem de importante pentru sanatatea organismului. La fel ca si fructele de goji, frunzele au in compozitia lor tot felul de vitamine si nutrienti, asa ca introdu-le dieta ta zilnica, ca sa te bucuri de tot ceea ce are natura mai bun de oferit!

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda