Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Faina de tapioca: proprietati si utilizari in deserturi sanatoase

Esti in cautarea unei alternative sanatoase si gustoase pentru prepararea deserturilor? Atunci iti facem cunostinta cu faina de tapioca - un ingredient din ce in ce mai popular in bucataria moderna, mai ales in randul celor care cauta alternative sanatoase la faina de grau si alte produse pe baza de cereale. 

Cu toate ca nu este atat de cunoscuta ca alte tipuri de faina, faina de tapioca are o serie de proprietati care o fac ideala pentru o varietate de retete, in special pentru deserturi sanatoase. Afla in continuare ce este faina de tapioca, care sunt proprietatile sale si cum o poti folosi pentru a crea deserturi delicioase si nutritive!

Ce este faina de tapioca?

Faina de tapioca este un produs derivat din radacina de manioc, o planta tropicala originara din America de Sud, dar cultivata pe scara larga si in alte regiuni, precum Africa si Asia de Sud-Est. Radacina de manioc este bogata in carbohidrati, in special amidon si este procesata pentru a extrage tapioca, care poate fi sub forma de perle, fulgi sau faina [1].

Faina de tapioca este o faina fina, alba si fara gluten, care se obtine prin uscarea si macinarea radacinii de manioc. Aceasta este o alternativa populara la faina de grau pentru persoanele cu intoleranta la gluten si este cunoscuta pentru proprietatile sale de ingrosare. Vei putea gasi faina de tapioca in sectiunea alimentelor fara gluten a magazinelor cu produse bio naturiste.

Aceasta faina este utilizata in mod traditional in multe bucatarii etnice, dar a inceput sa fie apreciata si in bucataria occidentala, in special de catre cei care urmeaza o dieta fara gluten. Datorita texturii sale unice, faina de tapioca se foloseste adesea in deserturi si produse de patiserie. Este, de asemenea, folosita ca agent de ingrosare in sosuri si supe. In plus, faina de tapioca poate fi utilizata pentru a face paine, clatite si alte produse de panificatie, oferindu-le o textura moale si pufoasa.

Proprietatile nutritive ale fainii de tapioca

Una dintre principalele calitati ale fainii de tapioca este faptul ca nu contine gluten, ceea ce o face o alegere excelenta pentru persoanele cu boala celiaca sau pentru cei care doresc sa evite glutenul din alte motive. Faina de tapioca are insa mult mai multe de oferit in afara de absenta glutenului.

Faina de tapioca nu contine grasimi sau colesterol. De asemenea, aceasta are un continut foarte scazut de sodiu. O portie contine 20 de miligrame de calciu si 1,6 miligrame de fier [1]. De asemenea, 1/4 cana de faina de tapioca contine:

  • 100 de calorii;
  • 0 g de proteine;
  • 0 g de grasimi;
  • 26 g de carbohidrati;
  • 0 g de fibre;
  • 0 g de zahar [1].

Datorita acestei compozitii nutritionale, faina de tapioca prezinta o serie de proprietati care o transforma intr-o alegere excelenta pentru persoanele care urmeaza o dieta fara gluten:

  • textura usoara - faina de tapioca are o textura fina si usoara, ceea ce o face ideala pentru a fi folosita in deserturi delicate;
  • neutralitate gustativa - faina de tapioca nu are un gust pronuntat, ceea ce inseamna ca nu va influenta aroma deserturilor pe care le prepari;
  • agent de ingrosare - datorita continutului ridicat de amidon, faina de tapioca este un agent de ingrosare excelent; ea poate fi folosita pentru a da consistenta sosurilor, cremelor, budincilor sau gelurilor, fara a lasa un gust neplacut sau o textura grea;
  • digestibilitate ridicata - faina de tapioca este usor de digerat, ceea ce o face potrivita pentru persoanele cu sensibilitati digestive sau pentru cei care au nevoie de o alimentatie usor de asimilat;
  • sursa de energie - deoarece este bogata in carbohidrati simpli, faina de tapioca ofera o sursa rapida de energie; acest lucru o face utila in deserturile concepute pentru sportivi sau pentru momentele in care ai nevoie de un impuls rapid de energie.

Retete de desert cu faina de tapioca

Acum ca ai o imagine clara asupra proprietatilor fainii de tapioca, haide sa vedem cum o poti folosi pentru a crea deserturi sanatoase si delicioase. Faina de tapioca se poate adapta la o varietate de preparate, asa ca iata cateva modalitati delicioase de a folosi aceasta faina fara gluten!

Budinca de tapioca

Budinca de tapioca este poate cel mai cunoscut desert care foloseste acest ingredient. Perlele de tapioca, care sunt obtinute din faina de tapioca, sunt fierte in lapte sau lapte vegetal pana cand devin translucide si capata o textura gelatinoasa. Poti indulci budinca cu miere, sirop de agave sau alt indulcitor natural si o poti aromatiza cu vanilie, scortisoara sau chiar cu fructe proaspete sau uscate.

Aceasta budinca este un desert usor, perfect pentru serile calde de vara, dar poate fi servita si ca gustare, datorita continutului sau de carbohidrati care iti vor oferi o doza binemeritata de energie.

Crema de tapioca cu fructe

Faina de tapioca poate fi folosita pentru a ingrosa cremele pe care le folosesti in deserturi. De exemplu, poti crea o crema delicioasa de tapioca, pe care sa o folosesti in combinatie cu fructe proaspete pentru a obtine un desert racoritor si sanatos.

Pentru a face aceasta crema, amesteca faina de tapioca cu lapte de cocos sau alt tip de lapte vegetal, adauga un indulcitor natural si fierbe amestecul pana se ingroasa. Apoi, adauga fructe proaspete, cum ar fi capsuni, afine sau mango si serveste crema rece. Aceasta este o alternativa mai usoara si mai sanatoasa la cremele grele pe baza de oua si zahar.

Clatite fara gluten

Faina de tapioca este ideala pentru a face clatite fara gluten, care sunt usoare si pufoase. Poti amesteca faina de tapioca cu alte tipuri de faina fara gluten, cum ar fi cea de migdale sau de cocos, pentru a obtine un aluat care sa nu se lipeasca si care sa aiba o textura placuta.

Adauga oua, lapte vegetal, putina sare si indulcitorul tau preferat si prajeste clatitele pe ambele parti pana devin aurii. Le poti servi cu fructe proaspete, miere sau sirop de artar, pentru un mic dejun delicios si sanatos.

Batoane energizante cu faina de tapioca

Datorita continutului sau ridicat de carbohidrati, faina de tapioca este ideala pentru a face batoane energizante. Poti combina faina de tapioca cu fructe uscate, nuci, seminte si miere, pentru a obtine un amestec care se poate presa intr-o tava si lasa la frigider pana se intareste.

Aceste batoane sunt perfecte pentru a le lua la birou sau la sala, oferindu-ti un impuls rapid de energie fara zaharuri procesate sau aditivi artificiali.

Blaturi de prajituri si tarte

Faina de tapioca poate fi folosita si pentru a face blaturi de prajituri si tarte fara gluten. Amestecata cu alte fainuri fara gluten, cum ar fi cea de orez sau de nuci, faina de tapioca ajuta la obtinerea unei texturi crocante si fragede.

Poti folosi acest tip de blat pentru a face tarte cu fructe proaspete sau prajituri usoare, care sunt perfecte pentru ocazii speciale sau pur si simplu pentru a te rasfata cu un desert sanatos.

De ce faina de tapioca este o alegere buna pentru deserturi sanatoase?

Faina de tapioca este o alegere excelenta pentru deserturile sanatoase, avand multe beneficii nutritive. Iata de ce faina de tapioca este o alegere excelenta pentru deserturile tale preferate!

  • Alternativa fara gluten

Asa cum am mentionat, faina de tapioca este complet lipsita de gluten, ceea ce o face potrivita pentru cei cu sensibilitate la gluten sau boala celiaca. Aceasta inseamna ca poti savura deserturile tale preferate fara grija reactiilor adverse.

  • Usor de digerat

Faina de tapioca este usor de digerat, ceea ce o face o alegere buna pentru persoanele cu probleme digestive sau pentru cei care au nevoie de alimente care sa fie blande cu sistemul lor digestiv.

  • Sursa de energie 

Deserturile pe baza de faina de tapioca sunt bogate in carbohidrati simpli, care sunt rapid transformati in energie de corpul tau. Acest lucru este util mai ales daca ai nevoie de un impuls rapid de energie, de exemplu inainte de antrenamente sau in timpul unei zile aglomerate.

  • Fara alergeni comuni

Faina de tapioca este lipsita de gluten, lactoza, nuci si alte alergene comune, ceea ce inseamna ca este sigura pentru o mare varietate de diete si restrictii alimentare [2]. Astfel, poti pregati deserturi care sa fie sigure si pentru cei cu diverse alergii.

Faina de tapioca este un ingredient sanatos, care poate fi folosit in multe tipuri de deserturi. Proprietatile sale unice o fac ideala pentru a crea preparate delicioase care sunt atat sanatoase, cat si atractive din punct de vedere vizual. Indiferent daca vrei sa faci budinci usoare, clatite pufoase, tarte crocante sau batoane energizante, faina de tapioca te poate ajuta sa creezi deserturi care sa iti satisfaca pofta de dulce intr-un mod sanatos.

Referinte

[1] “The Health Benefits of Tapioca.” WebMD, 23 Oct. 2023, www.webmd.com/diet/tapioca-health-benefits-nutrition-uses. Accessed 19 Aug. 2024. 

[2] “Tapioca: Nutrition Facts and Benefits.” Medical News Today, MediLexicon International, 24 Oct. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/318411. Accessed 19 Aug. 2024.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda