Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Dureri de dinti - top 5 leacuri pentru tratarea rapida

Durerile dentare pot sa apara la orice varsta si pot fi destul de agresive. Folosirea produselor pentru igiena orala, un stil de viata sanatos si vizitele periodice la medicul stomatolog sunt principalele trei moduri in care durerile suparatoare de dinti si de masele pot fi prevenite. 

Indiferent de intensitatea lor, aceste simptome nu trebuie ignorate, caci ele pot trada diverse cauze, cum ar fi cariile, abcesele, bolile gingivale sau, in cazul copiilor, aparitia molarilor. Durerile de dinti pot fi tinute sub control prin remedii non invazive insa aceste tipuri de tratamente naturiste nu ar trebui sa excluda un consult stomatologic in cel mai scurt timp. Iata tot ce trebuie sa stii despre durerea de dinti si care sunt cele mai eficiente leacuri pentru tratarea rapida a acesteia! 

Cuprins

Durerea de dinti: cauze frecvente 

Indiferent daca este brusca sau constanta, durerea de dinti este greu de ignorat. Durerile dentare apar, de regula, atunci cand nervul de la radacina unui dinte sau din jurul acestuia este iritat. Infectia dentara, cariile, leziunile sau pierderea unui dinte sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinti. Durerea poate aparea chiar si dupa o extractie si poate veni din alte zone catre maxilar, manifestandu-se ca durere a dintilor. Cele mai comune zone includ articulatia maxilarului, urechea, sinusurile si, ocazional, probleme cardiace [1].

Durerea de dinti este de obicei cauzata de cariile dentare si de consecintele acestora, cum ar fi pulpita si abcesul [2], dar poate fi si o urmare a lipsei de calciu din organism. Afla in continuare care sunt principalele cauze ale durerilor de dinti! 

Cariile 

Cavitatea noastra bucala este plina de bacterii si multe dintre acestea produc acizi care erodeaza smaltul dintilor - stratul exterior dur ce acopera dintele. In timp, acest lucru poate duce la deteriorarea smaltului dentar si la aparitia cariilor. Primele semne sunt reprezentate de aparitia unor pete albe pe dinti, semn ca acizii au dizolvat mineralele din compozitia smaltului. Pe masura ce cariile avanseaza, apar simptome ale durerilor de dinti precum: 

  • durerea de masea sau de dinti; 
  • sensibilitatea dentara; 
  • pete pe suprafata dintilor. 

Cariile pot reprezenta si unul dintre efectele nocive ale zaharului asupra organismului, motiv pentru care este recomandata reducerea sau eliminarea acestui aliment din dieta zilnica. 

Pulpita 

Pulpita se traduce prin inflamatia pulpei dentare si este de obicei cauzata de carii avansate, dar si de leziunile pulpare cauzate de lucrarile dentare anterioare sau traumele dentare. Pulpita poate aparea si in urma fracturilor dentare sau a bolii parodontale [2]. Exista doua tipuri de pulpita: 

    • pulpita reversibila - inflamatia este usoara si poate fi salvata pulpa dintelui; pot aparea simptome precum sensibilitatea dentara, sensibilitatea la rece sau dureri de dinti in reprize. 
    • pulpita ireversibila - inflamatia este severa si pulpa nu mai poate fi salvata; apar simptome precum durerile intense de dinti, sensibilitate la rece, sensibilitate la cald, umflarea tesutului din jurul dintilor si gingiei sau respiratie urat mirositoare. 

Abcesul dentar 

Abcesul detar este o alta cauza intalnita a durerilor de dinti si reprezinta o acumulare de puroi in diferite parti ale dintelor, ca urmare a unor infectii bacteriene. Exista mai multe tipuri de abces dentar: 

  • abcesul periapical - acesta apare atunci cand infectia duce la moarte pulpei si se dezvolta inflamatia in jurul radacinii dintelui [2]. 
  • abcesul parodontal - acesta apare in tesutul gingival de langa radacina dintelui si este cauzat de acumularea de bacterii in pungile parodontale. 
  • abcesul gingival - apare pe linia gingiilor atunci cand mici bucati de alimente raman blocate in gingie. 

Abcesul dentar poate avea ca posibile simptome durerea pulsatila, durerea care migreaza catre ureche, maxilar sau gat, durere la mestecat, gingii rosii si umflate, sensibilitate dentara, dinti slabiti si decolorati, respiratie urat mirositoare, umflarea fetei sau febra. 

Pericoronarita

O alta cauza a durerii de masea sau de dinti o reprezinta pericoronarita, aceasta reprezentand inflamatia si infectia gingiei din jurul coroanei unui dinte. Aceasta afectiune vizeaza tesutul gingival din jurul maselelor de minte si apare atunci cand maselele nu au suficient loc pentru a erupe. Printre cele mai intalnite cauze asociate cu pericoronarita se numara: 

  • igiena orala precara;
  • infectii ale cailor respiratorii superioare; 
  • stresul. 

Simptomele pot varia de la o persoana la alta si pot include durere de dinti severa, gingii inflamate, dinsconfort, gust neplacut, acumularea de puroi, ganglioni limfatici inflamati, umflarea fetei pe partea afectata sau febra. 

Gingivita 

O alta cauza a durerii de dinti o reprezinta si gingivita, o afectiune care se traduce prin inflamatia gingiilor si care poate duce la pierderea dintilor. De cele mai multe ori, gingivita este cauzata de igiena orala necorespunzatoare, ce permite placii bacteriene sa se acumuleze pe dinti si sa se transforme in tatru, ceea ce provoaca inflamatia tesuturilor gingivale [3]. Simptomele gingivitei pot include: 

    • gingii inflamate; 
    • sangerari gingivale (mai ales in timpul periajului dentar); 
    • respiratie urat mirositoare; 
    • sensibilitate la nivelul gingiilor. 

Bruxismul 

Bruxismul poate fi una dintre principalele cauze pentru durerea de dinti si reprezinta scrasnitul dintilor. Acest fenomen apare de obicei in subconstient si se poate intampla atunci cand esti treaz sau cand adormi. Multi oameni scrasnesc din dinti, mai ales in perioadele stresante. Daca o faci prea mult insa, acest lucru poate pune o presiune suplimentara asupra dintilor si maxilarului, ducand la:

  • leziuni si dureri dentare;
  • durere de masea; 
  • dureri de cap;
  • dureri ale maxilarului [4]. 

Simptome ale durerilor de dinti 

Asa cum mentionam in randurile anterioare, o durere de dinti se refera la durerea dintilor sau din jurul dintilor. Durerile minore de dinti pot aparea din cauza iritatiei temporare a gingiilor si pot fi tratate acasa cu remedii naturale pentru dureri de dinti. Durerile dentare mai severe insa, rezultate din carii, infectii sau alte afectiuni dentare, nu se vor ameliora de la sine. Prin urmare, daca ai o durere de dinti severa, vei avea nevoie de un tratament stomatologic profesional. 

Simptomele specifce durerilor dentare pot varia semnificativ, in functie de cauzele acestora, dar printre cele mai comune se numara: 

  • dureri persistente care nu dispar; 
  • durere de masea; 
  • sensibilitate dentara; 
  • infalamarea gingiilor;
  • dureri de cap; 
  • febra; 
  • frisoane; 
  • respiratie urat mirositoare sau gust neplacut [5]. 

Remedii naturale pentru dureri de dinti: 5 leacuri 

De cele mai multe ori, durerile de dinti insuportabile, asociate cu simptome tip febra si frisoane, se traduc prin urgente dentare. In aceste situatii, recomandat este sa te programezi de urgenta la cabinetul stomatologic. Asa cum mentionam mai sus, exista diferite tipuri de dureri de dinti, iar simptomele specifice pot varia semnificativ. Pentru durerile de dinti mai putin urgente insa, exista remedii pe care le poti incerca in confortul propriei locuinte. Iata care pot fi cele mai bune calmante pentru dinti! 

1. Gheata pentru durerea dintilor

Senzatia de rece amelioareza durerea dentara, asa ca gheata reprezinta un remediu bun de luat in calcul pentru a o trata. Pune cateva cuburi de gheata intr-un tifon curat si aplica acest tratament la indemana oricui, pe zona afectata! Gheata va „pacali” creierul, care va estompa senzatia de durere. Sunt suficiente 15 minute pentru ca aceste comprese cu gheata sa isi faca efectul. 

2. Tratament cu sare pentru dinti 

Daca te dor dintii si nu poti ajunge la medic in timp util, incearca un tratament accesibil oricui: gargara cu sare! Clateste-ti gura cu apa calduta in care ai dizolvat in prealabil o lingurita de sare. In acest mod, iti cureti cavitatea bucala de resturi si bacterii, care pot favoriza inflamatiile gingivale si alte afectiuni care provoaca durerile de dinti. Acelasi efect l-ar putea avea si ceaiul verde, ale carui beneficii ti le-am prezentat intr-un articol anterior pe blog. 

3. Presopunctura pentru dureri de dinti

Inainte de a incerca pastile pentru durerea de masea, ce ai spune daca ai opta pentru alte remedii pentru durerea de masea? Presopunctura, de pilda, poate face minuni pentru atenuarea durerilor de dinti si masele. Tehnicile de presopunctura efectuate corect pot fi un remediu foarte eficient pentru ameliorarea durerilor de dinti, masele sau gingivale. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa exerciti presiune pe zona dureroasa, ci sa actionezi intr-un punct cheie care controleaza durerea dentara, anume locul in care se intalnesc degetul mare si aratatorul, pe dosul mainii stangi. Astfel, stimulezi secretia de endorfina, hormonul fericirii si ameliorezi senzatia de durere.

4. Usturoiul si beneficiile sale pentru tratarea durerilor dentare 

Chiar daca usturoiul este considerat inamicul prospetimii cavitatii bucale, el este extrem de benefic atunci cand durerile de dinti persista. Curata un catel de usturoi si preseaza-l pe dintele sau maseaua care te doare! Acesta va actiona rapid, precum un anestezic natural [6]. De asemenea, consumul zilnic de usturoi pastreaza sanatatea orala prin intarirea dintilor si a maselelor.

5. Sucul de lamaie pentru dureri dentare

Lamaile sunt o sursa bogata de vitamina C, fiind un bun remediu si pentru dintii afectati de carii. Ca metoda de prevenire a problemelor dentare, dar si ca leac pentru tratarea acestor tipuri de problemele, foloseste sucul de lamaie, pe care trebuie sa il consumi imediat ce te-ai trezit! Actiunea sa usor acida va curata tartrul si bacteriile si astfel vei avea tot timpul o dantura curata si o respiratie proaspata. Poate fi unul dintre cele mai bune remedii pentru durere de dinti. 

Sanatatea dentara si gingivala poate fi mentinuta si prin folosirea unor produse de ingrijire personala corespunazator alese. O periuta de dinti potrivita si o pasta de dinti bio trebuie sa faca parte din rutina zilnica de ingrijire orala.

Este important de retinut ca toate aceste leacuri pentru durerea de masea si de dinti ofera doar o usurare temporara a durerii si nu inlocuiesc tratamentul profesional oferit de un medic stomatolog. Daca te confrunti cu dureri dentare persistente sau severe este recomandat sa cauti imediat asistenta medicala pentru a identifica si trata cauza subadiacenta a problemei. Prevenirea este, de asemenea, cheia, asa ca este important sa te asiguri ca mentii o igiena orala corespunzatoare si ca faci vizite regulate la dentist pentru examinari si curatari dentare preventive. 

Referinte

[1] “Toothaches: Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment, Remedies.” WebMD, www.webmd.com/oral-health/toothache. Accessed 04 Mar. 2024. 

[2] Hennessy, Bernard J. “Toothache - Mouth and Dental Disorders.” MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 16 Feb. 2024, www.msdmanuals.com/home/mouth-and-dental-disorders/symptoms-of-oral-and-dental-disorders/toothache. Accessed 04 Mar. 2024. 

[3] “Gingivitis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 16 Nov. 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453. Accessed 04 Mar. 2024. 

[4] professional, Cleveland Clinic medical. “Bruxism (Teeth Grinding).” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/10955-teeth-grinding-bruxism. Accessed 04 Mar. 2024. 

[5] professional, Cleveland Clinic medical. “Toothache: Causes, Symptoms & Remedies.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/10957-toothache. Accessed 04 Mar. 2024. 

[6] Gokhman, Roman. “Using Garlic for Toothaches: Efficacy of the Home Remedy.” Healthline, Healthline Media, 27 Feb. 2020, www.healthline.com/health/garlic-for-toothache. Accessed 04 Mar. 2024.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda