Despre zahărul din fructe
Ce este fructoza?
Fructoza este o moleculă de îndulcire, un zahăr simplu care se regăsește în fructe. În mod natural, aceasta se găsește în cele dulci, precum strugurii, într-un procent de 5-10%, iar printre cele mai bogate surse (cu un procent de peste 10%) sunt considerate a fi curmalele, smochinele și stafidele. Cantitatea cea mai mică de fructoză se regăsește în lime – 0.4 grame per bucată.
Conform studiilor desfășurate la Universitatea din Canberra, Australia, consumul de fructoză menține scăzut nivelul glicemiei, spre deosebire de alte tipuri de zahăr, precum sucroza (zaharoza) sau glucoza. Acest fenomen este explicat de faptul că, structura chimică a fructozei impune transformarea sa în glucoză de către ficat, anterior pătrunderii în sânge, explică autoarea unui studiu publicat în American Jurnal of Clinical Nutrition. Căile metabolice prin care fructoza se absoarbe diferă de cele ale glucozei, deși cele două au aceeași formulă chimică. Acest proces se numește conversie și se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu efectul galopant pe care îl are sucroza.
Efectele zaharului din fructe
Studiile asociază consumul excesiv de zahăr din fructe dulci și din sucuri naturale cu distrugerea rinichilor și cu bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea, cauzată de compușii chimici pe care fructoza îi formează, atunci când ajunge în sânge. Abuzul de zaharuri, indiferent de forma în care se găsesc, poate cauza probleme de sănătate, de aceea nu constituie o alternativă sănătoasă într-un astfel de context. Sucurile naturale, deși par a fi o opțiune ce nu prezintă riscuri, sunt la fel de periculoase ca sucroza. Consumul lipsit de moderație, poate duce la multiplicarea numărului de trigliceride (grăsimi din sânge) asociată și cu creșterea masei de grăsime corporală.
Sucurile naturale si consumul de fructe
Deosebirea dintre sucurile naturale și consumul de fructe constă în cantitatea de fibre pe care cele din urmă le conțin și datorită cărora se încadrează în categoria resurselor de fructoză mai puțin dăunătoare. La Harvard Medical School, Boston, Massachusetts s-au efectuat cercetări care au plasat în opoziție ingerarea de fructe versus sucuri naturale. În timp ce consumul zilnic moderat de fructe ține organismul la distanță de diabet, un singur pahar de suc de fructe băut zilnic, crește riscul îmbolnăvirii cu 24%. Studiile efectuate în cadrul Bangor University din Marea Britanie conchid faptul că într-un pahar cu suc natural din fructe se regăsește o cantitate de fructoză echivalentă cu 3 lingurițe de zahăr.
Ceea ce merită a fi menționat este faptul că, din punct de vedere biologic, organismul uman nu are nevoie de fructoză, ea nefiind absorbită prin tractul gastrointestinal, ci supusă conversiei, cu ajutorul funcției hepatice, după cum am menționat anterior. În cazul acumulării unui număr de kilograme în plus, fructoza accelerează procesul, spre deosebire de glucoză sau sucroză (zaharoză) în cazul căror grăsimea este produsă mult mai lent.
În prezent, fructoza este principala sursă de carbohidrați din alimentația populației, întrucât se regăsește în siropul de amidon de porumb, ingredient folosit majoritatea produselor din comerț (precum ketchup-ul, produsele de panificație, iaurtul, sosurile pentru salate sau pizza congelată). Ceea ce este cu adevărat alarmat se reflectă în informațiile pe care le-a împărtășit doctorul Joseph Mercola pentru www.medicaldaily.com. Acesta susține că ingerarea a 120 de calorii de glucoză stochează mai puțin de un gram de grăsime, iar 120 de calorii de fructoză depozitează sub formă de grăsime o treime dintre acestea.
Fructe sau sucuri: recomandari finale
Așadar, consumul de fructe este recomandat de către specialiști deoarece asigură buna funcționare a organismului și aduce aportul de vitamine și minerale necesar. Aspectele pe care trebuie să le avem în vedere țin de diversificare și de consumul moderat, pentru că orice aliment sănătos poate ajunge dăunător dacă este ingerat în exces. De asemenea, fructele consumate în formă lichidă: suc proaspăt stors sau smoothie, nu sunt o opțiune viabilă în cadrul unu stil de alimentație sănătos, după cum am văzut anterior.
Autor: Adrian Cadar