Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Despre alternativa sănătoasă a laptelui

Despre laptele vegetal

Este un produs care atrage un număr tot mai mare de adepți, în detrimentul celui de origine animală. Dacă în prezent acesta se găsește din abundență într-o varietate de supermarketuri, tot mai multă lume învață să îl prepare și acasă pentru a se putea bucura de toți nutrienții pe care îl oferă. Mai mult decât atât, există un număr atât de mare de baze pe care le putem folosi, încât va fi cel puțin una care să ne cucerească papilele gustative. Printre acestea se regăsesc surse precum:  soia, migdale, caju, nuci, arahide, cocos, quinoa, ovăz, orez, susan, semințe de floarea soarelui, de dovleac, de in sau de cânepă.

Ceea ce este demn de a fi luat în considerare se referă la  faptul că alternativele vegetale nu sunt o invenție a modernității, ci, dimpotrivă, acestea există încă din perioada medievală. În trecut se recurgea la acest substituent pentru că laptele de origine animală fie nu se găsea din abundență ori nu putea fi păstrat în condiții optime pentru a se evita alterarea sa.

Consumul de lapte de origine animală

Este un subiect controversat în perioada contemporană, întrucât știința emite permanent premise care transformă „adevărul absolut” acceptat în unanimitate, într-un mit. În prezent, ni se amintește mai mult ca niciodată faptul că suntem singura specie care mai consumă lapte și după înțărcare. Astfel, au loc războaie ale ideilor între cei care acceptă descoperirile științifice și cei care nu sunt deschiși către opinii care par să contrazică tot ceea ce au fost învățați încă din copilărie.

Adepții unui stil de viață, și implicit, de alimentație vegan recurg la alternative ale laptelui de vacă din motive pur etice. Aceștia nu încurajează tratamentul aplicat animalelor pentru obținerea laptelui, dar nici exploatarea prin care acestea trec zilnic pentru a susține societatea consumeristă a zilelor noastre. Sunt conștienți că industria laptelui nu este una tocmai prietenoasă cu animalele și militează pentru a susține cauzele speciilor care nu se pot apăra singure. Veganii argumentează faptul că rasa umană este singura de pe Planetă care consumă laptele altei specii (cu excepția unor cazuri izolate). Ei consideră că laptele dat de vacă este destinat cu precădere doar vițelului.

Alergiile si intoleranta la lapte

În prezent, alergiile și intoleranța la lapte sunt două probleme cu care se confruntă tot mai mulți oameni. Statisticile înregistrate în urmă cu 4 ani arată faptul că un procent de 75% din populația mondială prezintă intoleranță. Cele două fenomene sunt fundamental diferite, deoarece alergia se manifestă în cazul uneia sau mai multor proteine din lapte, iar intoleranța este provocată de lactoză (principalul carbohidrat conținut de lapte). Cu toate acestea, efectele lor nocive asupra organismului sunt similare și constau în apariția disconfortului gastric însoțit de crampe, erupții cutanate și eczeme.

Situația determinată de resorbția calciului în organism este o altă cauză care alimentează dorința de a recurge la substituenți. Deși majoritatea oamenilor cunosc mitul conform căruia trebuie să consumăm o cantitate semnificativă de lapte pentru a asigura doza zilnică de calciu de care organismul are nevoie. Aceștia nu cunosc, însă, faptul că respectiva afirmație este una profund eronată, bazată pe un fundament fals. Vom reduce studiile medicale de specialitate la o afirmație reală și lipsită de complicații sau subtilități: organismul uman poate digera laptele de vacă doar dacă folosește propriile resurse de calciu.

Indiferent de motivația aflată în spatele deciziei de a renunța la produsele lactate în favoarea celor de origine vegetală, există o gamă variată de alternative care pot fi consumate în toate combinațiile la care ne putem gândi. De la clasica „rețetă” de mic dejun cu cereale la deserturi delicioase și sănătoase sau piureuri de legume.

Beneficiile laptelui vegetal

Câteva dintre beneficiile pe care le vei resimți în urma consumului de produse alternative ale laptelui sunt: un grad de inflamație redus în organism, o piele mai curată și mai luminoasă, îmbunătățirea digestiei și îmbunătățirea funcțiilor hormonale.

Pentru cei care doresc să facă un pas către un stil de alimentație sănătos, dar încă nu au curajul, iată câteva dintre dezavantajele consumului de lapte: este cel mai iritant aliment pentru tractul gastrointestinal, susține apariția unor dezechilibre hormonale, determină pierderea de calciu din organism și cauzează apariția multor boli cardiovasculare și a osteoporozei.

Lucrul cel mai bun la care ne putem gândi este acela că atunci când alegem să renunțăm la un produs pe care îl considerăm a fi nociv pentru starea noastră de sănătate, nu trebuie să ne gândim că suntem privați de ceva. Există întotdeauna o alternativă cel puțin la fel de bună ca originalul și o nouă cale spre un stil de viață sănătos. Sursele de informare disponibile sunt nelimitate, iar curiozitatea noastră poate fi nemărginită. Putem deveni cea mai bună versiune a noastră: fizic, psihic și emoțional.

 

lapte vegetal

 

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda