Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cum sa speli corect hainele albe: Ghid complet

haine

Cum speli corect hainele albe?

Principalul motiv pentru care hainele albe capata o nuanta de gri sau se ingalbenesc repede il constituie sortarea incorecta a rufelor la spalat. Cand ne referim la haine albe, vorbim despre camasi, pantaloni, jachete, pulovere si orice alte obiecte vestimentare de zi cu zi. Oamenii folosesc mai putine rufe albe, asa ca tind sa le amestece frecvent cu acelea colorate sau spala haine foarte murdare cu unele mai putin murdare. Calitatea detergentului sau a apei pot afecta modul in care rufele albe sunt spalate in masina de spalat. Apa incarcata cu fier si apa dura, bogata in calciu si magneziu, pot face detergentii mai putin eficienti si pot provoca deteriorarea aspectului hainelor albe.

  • - Pregateste si verifica hainele albe inainte de spalare

Spala hainele albe separat de cele colorate. Primul pas in pastrarea culorii hainelor albe il reprezinta sortarea cu atentie a rufelor murdare. Spalarea separata a hainelor albe va preveni transferul de culori de la hainele colorate. Pentru a elimina transpiratia si alte pete grase, hainele albe se trec printr-un proces de prespalare cu detergent lichid, un spray de scos pete sau un sapun solid de scos pete cu care se freaca materialul afectat de pete folosind o periuta de dinti curata. Foloseste detergenti pentru spalat rufe bio.

  • - Indeparteaza petele la timp

Urmeaza instructiunile si foloseste produse speciale de indepartare a petelor de pe hainele albe. Clorul este un bun inalbitor, dar poate deteriora tesaturile daca este suprasolicitat. Un inalbitor bio pe baza de oxigen activ pentru pete este, de obicei, mai sigur si poate fi aplicat pe toate tesaturile lavabile, cu exceptia lanii si a matasii. 

  • - Dozeaza detergentul in functie de cantitatea de haine

Atunci cand cauti un detergent de haine albe adecvat, verifica ingredientele, inclusiv agentii de stralucire optica. De exemplu, foloseste un detergent ecologic lichid bogat in enzime, care poate descompune grasimile, uleiurile si lanturile proteice deoarece poate fi util pentru indepartarea petelor. Atentie, mai mult detergent nu inseamna rezultate mai bune! Excesul de detergent poate ramane in fibrele tesaturilor si poate atrage murdaria. Alege produse zero waste pentru a proteja natura și produse organice pentru a te proteja pe tine.

  • - Clateste rufele cu otet

Adauga o cana cu otet alb distilat la ciclul de clatire pentru a te asigura ca tot detergentul este indepartat din tesaturi.

  • - Utilizeaza balsamul potrivit

Atunci cand cauti un balsam adecvat, verifica ingredientele si alege un produs potrivit pentru rufele albe care indeparteaza particulele ramase in urma procesului de spalare.

  • - Alege programul potrivit pentru masina de spalat

Alege programul potrivit in functie de tipul de tesatura. In general, sunt preferate programe de spalare cu apa calda pentru a ucide bacteriile si virusurile, dar trebuie sa ai in vedere in primul rand tipul de material supus programului de spalare.

  • - Evita supraincarcarea masinii de spalat

Umplerea masinii de spalat pana la refuz cu haine este tentanta, dar nu va aduce cele mai bune rezultate. Cand masina de spalat este supraincarcata, nu exista suficient spatiu intre haine pentru ca apa sa spele murdaria.

  • - Verifica hainele dupa spalare

Verifica articolele de imbracaminte separat inainte de a le pune in uscator. Daca petele raman, va trebui sa le speli din nou. Nu usca niciodata un articol de imbracaminte cu pete pe el, deoarece pot deveni permanente.

  • - Usuca hainele la temperaturi scazute sau in aer liber

Uscarea hainelor albe in aer liber este recomandata pentru a le pastra stralucirea. Razele ultraviolete de la soare vor ajuta la improspatare si albire. Daca uscarea in aer liber nu este posibila, foloseste un uscator cu un program de temperatura scazuta. Scoate hainele din uscator in timp ce sunt usor umede si usca-le la aer pe un suport de rufe. Ai grija sa nu se usuce prea mult, intrucat caldura excesiva poate produce pete.

  • - Calca hainele la temperaturi scazute

Verifica setarile fierului de calcat recomandate pentru imbracamintea alba si evita sa folosesti temperaturi ridicate. Un fier de calcat prea fierbinte iti poate arde hainele si poate lasa urme greu de indepartat. Pastreaza setarea la o temperatura mai scazuta si utilizeaza abur sau apa dupa necesitati.

  • - Depoziteaza hainele albe corespunzator

Hainele proaspat spalate sunt mai putin susceptibile de a se decolora. Depozitarea articolelor de imbracaminte albe in pungi de plastic nu permite fluxul de aer si poate contribui la ingalbenirea si decolorarea acestora. Utilizeaza pungi de imbracaminte din bumbac pentru a proteja imbracamintea alba in afara sezonului de praf si murdarie.

  • - Trateaza hainele albe ingalbenite

Pentru a reimprospata albul ingalbenit, pregateste o solutie de inalbire cu oxigen activ si apa rece, amestecand suficient pentru a acoperi complet articolele de imbracaminte. Lasa hainele la inmuiat timp de cel putin patru ore sau peste noapte. Scurge solutia si spala rufele ca de obicei.

Spalarea rufelor albe trebuie facuta in functie de tipul acestora, dupa cum urmeaza:

Spalarea prosoapelor albe, a cearsafurilor si a sosetelor

Prosoapele, cearsafurile si sosetele pot fi spalate la o temperatura mai inalta decat majoritatea hainelor obisnuite. Este insa recomandat sa verifici etichetele pentru a fi in siguranta. In caz contrar, spala-le asa cum ai face-o cu hainele albe obisnuite. O spalare cu apa calda este ideala pentru aceste articole, deoarece va ucide bacteriile si va indeparta mirosurile.

Spalarea albiturilor delicate

Albiturile delicate necesita un tratament aparte. Verifica eticheta produsului  pentru a vedea daca rufele trebuie spalate manual. Daca pot fi spalate la masina de spalat, ar trebui sa alegi un ciclu de spalare usor cu apa calduta sau rece. Daca rufele au nasturi, curele, foloseste o punga de plasa pentru a le proteja de lovituri si alte deteriorari.

La cate grade se spala hainele albe?

In general, se considera ca toate hainele albe pot fi spalate in apa fierbinte, dar acest lucru nu reprezinta intotdeauna cea mai buna alegere. Din pacate, anumite fibre se pot micsora si slabi in apa prea calda, fara a se curata mai bine. Asadar, este preferabil sa folosesti o apa moderat de calda.

Cand ai indoieli, utilizeaza apa rece. Pentru a evita spalarea accidentala a articolelor de imbracaminte si a asternuturilor la temperatura incorecta, se recomanda setarea masinii de spalat cu utilizarea apei reci pentru toate sarcinile.

De asemenea, si tipul de apa in care sunt spalate rufele albe este important. Daca are un continut ridicat de fier, spala rufele albe cu un produs de indepartare a fierului. Nu utiliza inalbitor cu clor deoarece in combinatie cu fier si apa fierbinte, acesta poate ingalbeni hainele. In schimb, poti folosi un inalbitor cu oxigen activ. Pentru apa dura poate fi necesar sa folosesti mai mult detergent la o spalare.

Cat des se spala hainele albe?

haine albe

Specialistii recomanda spalarea mai frecventa a oricarui articol care are un contact direct cu pielea precum sosetele, tricourile sau lenjeria intima. Lenjeria de corp, sosetele, tricourile trebuie spalate dupa fiecare utilizare, iar sutienele dupa 3 pana la 4 purtari, cu exceptia cazului in care ai facut sport sau ai transpirat, caz in care articolul trebuie pus la spalat.

Haine albe precum pantaloni, rochii, pantaloni scurti si pijamale pot fi spalate dupa doua pana la trei purtari, cu exceptia cazului in care sunt vizibil murdare sau sunt patate de transpiratie.

De ce sa fii atent la simbolurile de pe eticheta?

Majoritatea hainelor albe obisnuite se pot spala la cicluri cu apa calda, dar nu la temperaturi foarte ridicate. Verificarea simbolurilor de pe etichete este necesara pentru a seta o temperatura pe care intreaga incarcatura o poate tolera. Cand ai indoieli, este preferabil sa alegi un ciclu de spalare cu apa rece. De asemenea, simbolurile de pe etichete te avertizeaza daca un articol trebuie spalat manual sau curatat chimic.

Sfaturi pentru spalarea corecta a hainelor albe

masina de spalat haine

Inainte de toate, curata masina de spalat

Daca esti o persoana care nu spala haine albe de mana, asigura-te ca iti cureti masina de spalat la fiecare trei luni. O masina de spalat murdara va avea efecte negative asupra hainelor albe, ingalbenindu-le sau murdarindu-le.

Iata si cateva sfaturi utile pentru spalarea corecta a hainelor albe:

  • - spala hainele albe intoarse pe dos si asigura-te ca nu le amesteci cu haine colorate;
  • - inmoaie hainele albe in apa calda cu doua cesti de bicarbonat de sodiu timp de cateva ore pentru a indeparta petele;
  • - usuca hainele albe curate dupa purtare, chiar daca nu le speli; transpiratia sau grasimea de pe corp pot ingalbeni hainele albe.
  • - foloseste detergenti pentru spalat rufe bio pentru a intretine hainele albe si pentru a-ti proteja organismul, in completare cu produsele de igiena personala bio;
  • - micsoreaza cantitatea de detergent de rufe pe care o utilizezi la 2 lingurite pentru fiecare sarcina;
  • - nu folosi prea mult inalbitor cu clor pe tesaturile albe de bumbac, deoarece le poate ingalbeni;
  • -instaleaza un sistem de dedurizare a apei sau foloseste un dedurizator in timp ce speli hainele; mineralele din apa dura tind sa faca hainele albe sa para mai terne.
  • - alege un detergent de rufe care contine deja inalbitor;
  • - spala si usuca hainele albe in functie de etichetele de ingrijire.

Concluzie

Procesul de spalare a hainelor albe si produsele folosite sunt extrem de importante pentru pastrarea integritatii materialului si a aspectului articolelor de imbracaminte pe termen lung. Foloseste produse bio de la obio pentru a obtine rezultatele dorite.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda