Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cum recunoastem un produs alimentar ecologic, bio

O intrebare pe care si-o poate pune orice consumator. De unde stim ca un produs alimentar este bio, adica provine din agricultura ecologica?

Exista diferenta intre bio, ecologic si organic?

In primul rand, trebuie sa facem precizarea importanta, si anume:
bio=ecologic=organic

Deci, tineti minte, bio este acelasi lucru cu ecologic si cu organic.

Eticheta produsului ecologic

Acum ca stim acest lucru, trecem mai departe. Orice produs alimentar certificat ecologic, OBLIGATORIU trebuie sa contina pe eticheta urmatoarele specificatii:

1. Alaturi de denumirea produsului, conform legislatiei din Romania, trebuie sa apara termenul de "ecologic" sau "eco". Termenul "bio" NU este in conformitate cu legislatia, este un termen folosit in limbajul uzual dar nu in legislatie. Produsele certificate obligatoriu trebuie sa aibe pe eticheta unul dintre cuvintele "ecologic" sau "eco".

2. Logo18518-ul Uniunii Europene pentru produsele alimentare ecologice trebuie sa apara de asemenea pe eticheta produsului. Acest logo este urmatorul:

3. Imediat sub logo, trebuie sa apara obligatoriu codul institutiei care a efectuat certificarea pentru acel produs. Acest cod este compus din 3 parti, si anume codul tarii, termenul prescurtat pentru agricultura ecologica din tara respectiva, si un cod din 2 sau 3 cifre, prin care se identifica institutia care a efectuat certificarea ecologica pentru acel produs.
Iata si cateva exemple de coduri:
RO-ECO-008 (RO este codul tarii, adica Romania, ECO este termenul prescurtat prevazut in legislatie pentru produse ecologice, iar 008 este codul institutiei acreditate care a certificat produsul).GB-ORG-05 (GB este codul tarii, adica Great Britain, ORG este termenul prescurtat prevazut in legislatia din Anglia pentru agricultura ecologica, prescurtatea de la "organic", iar 005 este codul institutiei care a efectuat certificarea)

4. Imediat sub codul institutie care a efectua certificarea ecologica, trebuie sa apara unul dintre cele 3 variante de text:
"Agricultura EU", ceea ce inseamna ca produsele provin din Uniunea Europeana;
"Agricultura Non EU", termen care precizeaza ca produsele/ingredientele provin din afara Uniunii Europene;
"Agricultura EU/Non EU", termen ce se refera la produse care provin atat din agricultura ecologica europeana, cat si din afara Uniunii Europene. Acest termen este folosit in special la produsele alimentare ecologice care au mai multe ingrediente, unele provenind din Europa, altele din alte regiuni ale lumii, dar tot din agricultura ecologica.
Iata si un exemplu de afisare corecta si legala a acestor informatii:
prototip 12b

Acum veti sti la ce elemente sa va uitati pe eticheta atunci cand doriti sa cumparati un produs alimentar bio. Daca vreunul dintre elementele de mai sus lipsesc, sunteti indreptatiti sa cereti detalii despre certificarea acelui produs, intrucat nu corespunde din punct de vedere legal cerintelor in materie de etichetare pentru produse bio, ecologice.

Este bine de stiut faptul ca distribuitorii de produse ecologice, bio, trebuie OBLIGATORIU sa obtina certificari si de la institutiile din Romania, pe langa certificarile producatorilor de unde importa produsele bio. Asadar, este posibil ca pe unele produse sa gasiti doua certificari, certificarea de la furnizor, si pe cea de la distribuitorul din Romania.

Magazinele bio ar trebui sa poata sa va puna la dispozitie certificatele care atesta ca produsele sunt ecologice, insa si voi, daca aveti dubii in legatura cu un produs, puteti contacta institutia care a efectuat certificarea, institutie pe care o puteti identifica dupa cod. Lista institutiilor acreditate o regasiti pe site-ul Ministerului Agriculturii, aici:
http://www.madr.ro/ro/agricultura-ecologica/organisme-de-inspectie-si-certificare.html

Daca mai aveti nelamuriri, contactati-ne si va raspundem cu placere :)

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda