Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cele mai bune alimente pentru imunitate

 
Sistemul imunitar poate fi intarit prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care presupune in special urmarea unei diete echilibrate. Este important sa consumam alimente bogate in substante nutritive esentiale pentru corpul nostru (vitamine si minerale), dar care sa nu contina prea multe calorii sau grasimi saturate.
 
Iata care sunt cele mai bune alimente care cresc imunitatea! Ar fi bine sa includem in meniul nostru zilnic cat mai multe dintre acestea.

Citricele

Delicioase, racoritoare si disponibile in orice anotimp, citricele sunt printre fructele care contin cea mai mare cantitate de vitamina C. Aceasta vitamina are un rol foarte important in buna functionare a sistemului imunitar, alaturi de zinc, pentru ca stimuleaza productia de leucocite, esentiale pentru protectia organismului. Cantitatea necesara de vitamina C este de 75 mg/zi pentru femei si 90 mg/zi pentru barbati.

 
De aceea, citricele trebuie sa ocupe primul loc pe lista noastra de alimente pentru imunitate. Este foarte usor sa consumam zilnic aceste fructe, ca atare sau sub forma de suc proaspat stors ori smoothie. Aceste fructe trebuie sa faca parte din meniul nostru in special in sezonul rece, cand circula mai multe virusuri periculoase, iar organismul nostru este mai vulnerabil la infectii.

Ardeiul gras rosu

Ardeiul rosu contine de trei ori mai multa vitamina C comparativ cu portocalele. Prin urmare, o salata proaspata, in care sa includem cateva felii de ardei rosu ne va asigura un boost de energie si ne va ajuta sa ne intarim sistemul imunitar. In plus, ardeiul gras rosu este foarte bogat si in betacaroten, substanta pe care corpul nostru o transforma in vitamina A, esentiala pentru sanatatea pielii si ochilor.
 
Dintre alimentele care cresc imunitatea, ardeiul rosu este mai usor acceptat inclusiv de catre copiii mai mofturosi, care refuza de obicei fructele si legumele. Avand o culoare intensa, placuta, acest aliment le va starni interesul si poate fi consumat inclusiv ca gustare intre mese. Multi micuti prefera „sa-l rontaie” ca atare, astfel incat ardeiul rosu este o solutie naturala foarte buna si pentru cresterea imunitatii la copii.

Broccoli

Una dintre cele mai sanatoase legume, plina de vitamine si minerale, este faimosul broccoli. Foarte usor de inclus in diferite preparate, in special ca garnitura, broccoli contine cantitati mari de vitamina A, vitamina C, vitamina E, dar si fibre, fier si antioxidanti.
 
Pentru a ne putea bucura din plin de calitatile sale nutritive, cel mai bun mod de a prepara aceasta leguma este la aburi. In acest fel, vitaminele si mineralele pretioase nu se vor pierde in timpul gatirii, asa cum se intampla daca fierbem foarte mult sau prajim legumele.
 

Usturoi

Unul dintre cele mai populare condimente, usturoiul este un alt aliment foarte bun pentru cresterea imunitatii. Pe langa gustul sau specific, foarte placut, usturoiul este bogat in zinc, mineral esential pentru imunitate, dar si in compusi pe baza de sulf, care la randul lor sunt importanti pentru sanatate.
 
Usturoiul a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca tratament naturist pentru tratarea infectiilor, iar de curand a inceput sa fie recomandat si pentru prevenirea aterosclerozei si pentru scaderea tensiunii arteriale. Persoanele care vor sa evite aroma intensa de usturoi, dar isi doresc totodata sa beneficieze de proprietatile sale deosebite, pot consuma capsule cu extract de usturoi.
 

Iaurtul

Iaurtul care contine culturi vii si active de probiotice este foarte bun pentru stimularea imunitatii. Prin urmare, trebuie sa citim atent eticheta, ca sa vedem daca iaurtul pe care vrem sa-l cumparam contine si bacterii benefice. Este recomandat sa consumam iaurt natural, fara zahar, indulcitori artificiali sau diferite arome. Daca ne dorim sa fie mai dulce, putem adauga bucati de fructe proaspete sau o lingurita de miere.
 
Pe langa probiotice, iaurtul contine si o doza importanta de vitamina D, care este foarte importanta pentru sustinerea organismului in lupta cu infectiile. Putine alimente contin aceasta vitamina, care se sintetizeaza in mod normal prin expunerea la soare. Iarna insa, este mai greu sa asimilam vitamina D, pentru ca petrecem mai putin timp in aer liber. De aceea, este indicat ca in aceasta perioada sa folosim suplimente si sa consumam cat mai multe alimente bogate in vitamina D.
 
In nutritie, secretul consta in diversitate. Prin urmare, nu trebuie sa consumam in exces un anumit aliment, chiar daca este inclus pe lista celor sanatoase. Trebuie sa concepem un meniu variat, care sa ne asigure o cantitate echilibrata si suficienta de vitamine si minerale, necesare pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon