Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Ceaiul verde Matcha

Matcha este unul dintre cele mai cunoscute produse care au câștigat popularitate în ultimii ani. Intră în categoria superalimentelor și s-a răspândit cu repeziciune datorită beneficiilor pe care le are asupra stării de sănătate.

Consumat în urmă cu 1000 de ani doar de călugării budiști, matcha reprezintă un element important în jurul căruia s-a dezvoltat cunoscuta ceremonie a ceaiului din cultura japoneză. În prezent este considerat a fi cel mai calitativ dintre toate tipurile de ceai verde și e preferat de un număr tot mai mare de oameni pasionați de un stil de viață dinamic și o alimentație sănătoasă.

Exprimat comparativ în cifre, nivelul de antioxidanți conținut de ceaiul matcha este:

- de 6,2 ori mai mare față de cel al fructelor goji;

- de 7 ori mai mare decât ciocolata neagră;

- de 17 ori mai mare decât afinele;

- de 20 de ori mai mare decât fructele de pădure și rodia;

- de 60,5 de ori mai mare decât spanacul;

- de 137 de ori mai mare decât ceaiul verde infuzat clasic.

Cum se obține ceaiul matcha?

Unul dintre aspectele care îl diferențiază de celelalte tipuri de ceai este modalitatea prin care se cultivă și se obține. Frunzele de ceai folosite sunt de foarte bună calitate, fiind culese doar vârfurile plantei după ce aceasta a fost lăsată să stea timp de 3 săptămâni la umbra unor rogojini de bambus.

După uscarea frunzelor, acestea se macină cu ajutorul pietrelor de moară, iar rezultatul este o pudră fină, care reprezintă ingredientul principal al băuturilor pe bază de matcha. Al doilea aspect care diferențiază acest tip de ceai de restul sortimentelor este faptul că în compoziția sa intră întreaga frunză care este, mai apoi, consumată. Astfel, organismul beneficiază de tot ceea ce oferă planta, spre deosebire de modalitatea clasică de infuzie a frunzelor uscate.

Cum se prepară ceaiul matcha?

Pentru a obține o băutură pe bază de matcha, pudra de un verde vibrant obținută prin măcinare se amestecă energic cu apă fierbinte și se omogenizează cu ajutorul unei perii de bambus. Așa cum am amintit anterior, există o întreagă ceremonie a ceaiului care a luat naștere în cultura japoneză, astfel că și ustensilele și tehnica de pregătire sunt unice. Dacă alegi să pregătești o băutură acasă te poți folosi de un tel de mici dimensiuni pentru a te asigura că distribui optim pudra în lichid.

Care sunt beneficiile consumului de matcha?

Matcha are un bogat conținut de minerale, vitamine, aminoacizi, antioxidanți și este o bună sursă de vitamina C, zinc, magneziu, crom și seleniu.

Atunci când ne referim la conținutul de antioxidanți, acesta echivalează cu 10 pahare de ceai verde. Ca și în cazul altor ceaiuri, matcha are niveluri ridicate de antioxidanți, însă unul se remarcă în mod deosebit ca fiind principal: galat de epigalocatehină sau EGCG, care stimulează metabolismul și, implicit, slăbirea.

De asemenea, ajută în procesul de ardere a grăsimilor (crescând capacitatea cu 17%) și a detoxifierii corpului într-un mod natural. Substanța responsabilă de această acțiune este clorofila care contribuie la eliminarea metalelor grele și a toxinelor din organism.

L-teanina este un aminoacid regăsit în planta de ceai camellia sinesis, iar efectul său asupra organismului este inducerea unei stări de calm și relaxare, asemenea orelor de meditație. În această stare a minții, are loc calmarea asociată cu claritatea și vigilența mentală. Deci se consideră că matcha îmbunătățește memoria și reduce stresul.

Ceea ce este mai puțin cunoscut despre matcha, e faptul că luptă împotriva virozelor, datorită proprietăților antibacteriene și ajută la echilibrarea pH-ului din sânge.

În ce poate fi adăugată pudra de matcha?

Cele mai facile moduri de a consuma matcha sunt sub formă de ceai prin amestecare cu apă sau latte, în care poți adăuga lapte de soia, migdale sau ovăz. Cei mai creativi bartenderi au folosit matcha infuzată în cocktailuri sau smoothie-uri, iar maeștrii culinari au adăugat pudra în deserturi precum macarons sau torturi.

Matcha nu poate înlocui medicamentele tradiționale, însă consumul său ca parte dintr-un stil alimentar optim îmbunătățește starea generală de sănătate.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon