Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Totul despre turmeric: beneficii, proprietati, contraindicatii si modalitati de consum

Turmericul, o planta cu origini in India si Asia de Sud-Est, a castigat popularitatea in intreaga lume pentru beneficiile sale pentru sanatate. De la condiment in bucataria asiatica la supliment alimentar si ingredient activ in medicina traditionala, turmericul a captivat atentia cercetatorilor si a consumatorilor deopotriva. 

Turmericul are beneficii unice pentru sanatate, fiind considerata cea mai puternica planta medicinala pentru combaterea sau chiar remisia unor boli. De ce ar trebui sa consumi turmeric si care este actiunea sa asupra sanatatii? Afla din acest articol totul despre turmeric si beneficiile sale! 

Cuprins 

Ce este turmericul? 

Condiment principal al bucatariei indiene, turmericul este o planta perena din familia Zingiberaceae, de origine asiatica, care se aseamana foarte mult cu ghimbirul, ca forma si din punct de vedere al intensitatii aromei. Acesta provine din planta Curcuma longa, care se cultiva in tari precum China, India, Indonezia, Taiwan sau pe continentul african, acolo unde clima este blanda si cu precipitatii abundente pe tot parcursul anului.

Denumit si „sofran indian”, turmericul are un gust specific, puternic aromat, usor amarui si iute, similar cu cel al piperului. Radacinile plantei au numeroase ramificatii groase, sub forma cilindrica, ce au la interior o culoare galbena spre portocaliu. Condimentul se obtine prin procesarea acestor radacini, care se fierb, se usuca in cuptor si apoi se macina pentru a fi obtinuta pudra pe care o utilizam in alimentatie. Pudra de turmeric are o culoare de galben intens spre portocaliu si contine o substanta activa denumita curcumina [1].

Curcuma, turmeric sau curcumina? 

Daca ai auzit despre turmeric, probabil ca in discutiile despre medicina integrativa te-ai intalnit adesea si cu temenii de „curcuma” sau „curcumina”. Care este insa diferenta intre cei trei termeni si care este relatia dintre acestia?

Curcuma

Este una dintre cele mai studiate plante datorita rolurilor sale esentiale in preventia imbolnavirilor si protectia sanatatii. Termenul de curcuma defineste, de fapt, un gen din care fac parte aproape 100 de specii de plante perene, din familia Zingiberaceae [2]. Practic, nu este vorba despre o singura planta, ci mult mai multe, originare din sudul Asiei si nordul Australiei.

Plantele din genul curcuma sunt recunoscute datorita frunzelor lungi si lanceolate, care au o culoare de verde deschis. Acestea se inmultesc prin replantarea rizomului – cea mai importanta componenta a plantei din perspectiva beneficiilor aduse.

Turmeric

Cu toate ca este cunoscut si sub denumirea de curcuma, turmericul este doar una dintre numeroasele specii de curcuma. In India, acesta se foloseste de peste 4.000 de ani, iar in sanscrita se folosea cuvantul „kunkuma” pentru faimosul condiment. In limba romana, turmericul mai este cunoscut ca zerdiceaf, cu toate ca acest nume este in prezent foarte putin utilizat.

Curcumina 

Curcuminoidele sunt substante chimice din turmeric, iar principala substanta activa poarta numele de curcumina. Datorita acesteia, care ofera condimentului si culoarea specifica, turmericul este un superaliment care are atat de multe efecte pozitive asupra sanatatii organismului [3]. Curcumina ajunge in pudra de turmeric intr-o proportie de 2.5-4%, dar se poate extrage din procesarea radacinii de turmeric si inclusa in compozitia unor suplimente alimentare, intr-o concentratie mult mai mare.

Compozitia nutritionala a turmericului 

Turmericul are un profil nutritional impresionant. Conform USDA (Departamentul de Agricultura al Statelor Unite) [1], o lingurita din acest condiment minunat contine: 

  • 29 de calorii; 
  • 0,91 grame de proteine;
  • 0,31 grame de grasimi;
  • 6,31 grame de carbohidrati; 
  • 2,1 grame de fibre; 
  • 0,3 grame de zahar. 

Tot aceeasi lingurita de turmeric ofera: 

    • 26% din necesarul zilnic de mangan;
    • 16% din doza zilnica recomandata de fier;
    • 5% din doza zilnica recomandata de zinc;
    • 3% din doza zilnica recomandata de vitamina C [1].

Sub ce forma se gaseste turmericul?

Turmericul se poate gasi in cele mai diverse forme, iar pentru aceasta poti consulta magazinul online Obio. Acest condiment poate fi integrat in multe alte produse, dar si folosit ca atare. Iata sub ce forma poate fi gasit acest minunat condiment! 

  • Radacina proaspata - in aceasta forma, radacina de turmeric contine sucul natural al plantei si poate fi adaugata in salate ori retete culinare pe baza de legume. Rizomul proaspat insa nu se gateste si nici nu se incalzeste, pentru ca in acest fel vor fi distrusi nutrientii valorosi pe care ii contine. 
  • Radacina uscata - poate fi folosita pentru prepararea ceaiurilor, extragerea curcuminei sau macinarea sub forma de pudra. 
  • Pudra - cel mai des, turmericul se gaseste sub forma de pudra deoarece este foarte usor sa fie pastrat in acest fel timp indelungat si sa fie integrat in preparatele culinare. 
  • Extract lichid - uneori, aceasta forma lichida contine ingrediente active combinate cu apa si glicerina vegetala. Este disponibil si suc de curcuma bio, pur, 100% ecologic, organic. 
  • Ceai - pentru ceai se poate folosi atat radacina de turmeric proaspata si uscata, cat si pudra de turmeric. De cele mai multe ori, turmericul este integrat in anumite tipuri de ceaiuri pentru proprietatile sale benefice.
  • Suplimente alimentare - curcumina extrasa poate fi gasita pe obio.ro si sub forma de tablete sau capsule, aceasta fiind una dintre cele mai bune modalitati de a beneficia de capacitatile vindecatoare ale turmericului, intrucat suplimentele contin pana la 95% curcuminoide.

Turmeric - beneficii si proprietati 

Acest condiment este considerat cel mai puternic compus medical din intreaga lume. Chiar daca studiile moderne dovedesc capacitatea sa extraordinara, turmericul a fost utilizat din cele mai vechi timpuri in medicina antica pentru tratarea anumitor boli si afectiuni. De asemenea, in medicina ayurvedica (medicina traditionala indiana) si medicina chineza, turmericul este unul dintre produsele foarte des folosite pentru proprietatile sale terapeutice [1]. Iata care sunt principalele beneficii ale turmericului!

Are efect antiinflamator si antioxidant

Unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este capacitatea de a reduce inflamatiile din organism prin blocarea anumitor enzime implicate in acest proces. Acesta poate bloca actiunea complexului de proteine NF-kB. Mai mult, efectul sau antioxidant ajuta la prevenirea unor boli precum artrita, astmul sau bolile inflamatorii intestinale [3].

Curcumina are beneficii pentru creier 

Turmericul ajuta la imbunatatirea memoriei, protejeaza creierul impotriva bolilor degenerative, impotriva imbatranirii si degradarea tesuturilor acestuia. Suplimentele cu turmeric imbunatatesc fluxul sanguin cerebral, atentia si memoria de lucru, mai ales la persoanele in varsta. De asemenea, se crede ca turmericul poate incetini progresia bolii Alzheimer [3]. 

Turmericul imbunatateste sanatatea inimii 

Anumite studii au dovedit ca turmericul reduce colesterolul nociv, previne coagularea sangelui, protejeaza organismul de boli cardiovasculare precum aritmia sau cardiomiopatia si elimina acumularea placilor in artere. In plus, curcuminul poate ajuta la reducerea inflamatiei si oxidarii, care poate juca un rol major in bolile de inima [3]. 

Lupta impotriva radicalilor liberi 

S-a dovedit stiintific ca acest condiment are capacitate antioxidanta si poate combate daunele provocate de radicalii liberi. Proprietatile turmericului sunt astfel importante pentru buna functionare a creierului, protejarea pielii sau prevenirea cancerului. In plus, studiile pe animale sugereaza ca turmericul, respectiv curcumina, poate bloca actiunea radicalilor liberi si poate stimula actiunea altor antioxidanti [3]. 

Curcuma are beneficii pentru sistemul imunitar 

Datorita capacitatii sale antiinflamatoare, antibacteriene si antioxidante, turmericul este un ajutor de nadejde al sistemului imunitar, un bun aliat in lupta contra virusilor si a bacteriilor [4]. De altfel, in medicina ayurvedica, unul dintre cele mai bune remedii pentru cresterea imunitatii este ceaiul cu turmeric, ghimbir si piper negru [5]. 

Turmericul mentine rinichii sanatosi 

Turmericul ajuta la detoxifierea organismului si sprijina buna functionare a rinichilor, consumul frecvent al acestui condiment fiind important pentru a impiedica retentia de apa din organism [2].

Turmericul are proprietati anticancerigene 

Cu toate ca nu exista inca un tratament de vindecare pentru cancer, o alimentatie sanatoasa poate creste mecanismul natural de aparare al organismului impotriva acestei boli. Folosirea regulata a turmericului poate impiedica raspandirea celulelor canceroase. Studiile au aratat ca acest condiment poate: 

  • contribui la moartea celulelor canceroase;
  • reduce angiogeneza (dezvoltarea de noi vase de sange in tumori); 
  • reduce metastazele (raspandirea cancerului) [3]. 

Exista, de asemenea, dovezi conform carora curcuminul poate preveni aparitia cancerului in primul rand, in special cel care apare la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi cancerul colorectal [3]. 

Poate combate depresia 

S-a dovedit ca turmericul poate avea capacitati promitatoare in tratarea tulburarilor de dispozitie [3]. Turmericul are beneficii numeroase asupra creierului si efectele sale includ stimularea neutrotransmitatorilor creierului - serotonina si dopamina, ajutand la reducerea inflamatiei. Acest lucru sugereaza ca turmericul poate fi un antidepresiv eficient.

Modalitati de consum ale turmericului 

Turmericul poate fi utilizat atat in industria fashion si beauty, cat si in alimentatie, drept condiment sau ca supliment alimentar. Iata cum te poti bucura de beneficiile pe care turmericul le aduce! 

Utilizarea turmericului in diferite domenii 

Turmericul se foloseste atat in alimentatie si in scopuri medicinale, cat si in alte domenii, cum ar fi obtinerea vopselelor pentru haine. In acest sens, un exemplu este reprezentat de robele purtate de calugarii budisti, colorate cu turmeric. Turmericul se foloseste si in industria beauty, fiind disponibile produse cosmetice cu turmeric si alte mixuri de condimente. 

Utilizarea turmericului in alimentatie 

Chiar daca este prezent si in alte industrii, cel mai des este folosit in rolul de condiment in bucatarie sau ca supliment alimentar, sub forma de capsule de turmeric sau tablete. Poate fi gasit sub diferite forme si adaugat la fripturi din carne de vita, porc sau pui, dar poate fi folosit si ca ingredient in sosul pentru marinata, impreuna cu cimbru, miere si putin mustar Dijon. De asemenea, turmericul este ingredientul de baza pentru prepararea amestecului curry. Mai mult, in stare proaspata, turmericul poate fi si murat.

Condimentul poate fi presarat peste omlete, in supe de pui sau de legume, cele cu galuste si chiar in supele crema, precum cele de dovleac ori ciuperci. Atunci cand gatesti risotto sau pilaf, cu siguranta nu trebuie sa excluzi turmericul, deoarece ofera o aroma deosebit de bogata. Mancarurile de legume sunt si ele mai gustoase cu turmeric, morcovul, ardeiul gras, prazul ori dovlecelul la cuptor, putand fi asezonate cu pudra de turmeric pentru o savoare minunata.

In cazul celor care nu obisnuiesc sa il foloseasca in mancaruri, turmericul poate fi adaugat in retete de smoothie-uri, indiferent daca acestea sunt pregatite din fructe sau legume. Totodata, turmericul proaspat ras ori radacina uscata pot fi utilizate pentru ceai, in timp ce pudra de turmeric poate fi adugata si la alte ceaiuri din fructe. Desigur, exista o multime de ceaiuri ayurvedice pe baza de turmeric pe care le poti include in alimentatie. 

Daca nu te atrage consumul acestui condiment in alimente si bauturi, ca sa beneficiezi de proprietatile sale deosebite poti sa apelezi la suplimente alimentare cu turmeric.

Contraindicatii si efecte secundare ale consumului de turmeric

Turmericul ofera numeroase beneficii insa exista si cateva contraindicatii in ceea ce priveste consumul de turmeric. In cazul ingerarii unor cantitati ridicate, poate sa apara greata si diareea, iar folosit pe termen lung, duce la aparitia durerilor abdominale sau a ulcerului.

Cand sunt administrate in dozele recomandate, suplimentele cu turmeric nu prezinta reactii adverse, de aceea trebuie administrate cu atentie. Deoarece are proprietati anticoagulante, turmericul nu trebuie consumat inainte de o interventie chirurgicala sau in asociere cu alte medicamente cu actiune anticoagulanta, cum ar fi aspirina sau heparina [6]. 

Turmericul nu este recomandat persoanelor cu diabet, celor care sufera de pietre la rinichi sau la vezica biliara, femeilor insarcinate ori celor care alapteaza, fara a fi consultat medicul specialist [6].

Multiplele intrebuintari ale turmericului si proprietatile sale deosebite il transforma intr-un condiment minune ce nu trebuie sa lipseasca din bucataria nimanui. In anumite cazuri, se recomanda folosirea sa cu grija insa trebuie retinut faptul ca efectele benefice ale curcuminei pot fi sesizate numai în urma folosirii sale zilnice. Opteaza pentru un stil de viata echilibrat si bucura-te de toate beneficiile pe care turmericul le aduce sanatatii tale! 

Referințe

[1] “Turmeric: Benefits and Nutrition.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/306981. Accessed 06 Mar. 2024. 

[2] Susan J. Hewlings, Douglas S. Kalman3,4, “Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health.”, National Library of Medicine, 22 Oct. 2017, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/. Accessed 06 Mar. 2024.

[3] “10 Health Benefits of Tumeric and Curcumin.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric. Accessed 06 Mar. 2024. 

[4] “Turmeric Side Effects: Health Benefits and Risks.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/318405. Accessed 06 Mar. 2024. 

[5] “Turmeric Tea: Health Benefits, Types, and Preparation.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/319638. Accessed 06 Mar. 2024. 

[6] “Is Turmeric Good for Your Skin?” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/319553. Accessed 06 Mar. 2024. 

 Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda