Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Care sunt beneficiile turmericului si cum sa il consum?

Turmericul este un condiment foarte popular, apreciat pentru gustul special pe care il ofera preparatelor culinare, dar si pentru proprietatile sale terapeutice. Acesta are beneficii unice pentru sanatate, fiind considerata cea mai puternica planta medicinala pentru combaterea sau chiar remisia unor boli. Afla din acest articol de ce ar trebui sa consumi turmeric si care este actiunea sa asupra sanatatii organismului.

Care sunt beneficiile turmericului si cum sa il consum?

Ce este turmericul?

Curcuma, turmeric sau curcumina?

Curcuma

Turmeric

Curcumina

Compozitia nutritionala a turmericului

Sub ce forma se gaseste turmericul?

Care sunt beneficiile turmericului?

Cum poti sa consumi turmericul?

Contraindicatii si efecte secundare ale turmericului

Ce este turmericul?

Condiment principal al bucatariei indiene, turmericul este o planta perena din familia Zingiberaceae, de origine asiatica, care se aseamana foarte mult cu ghimbirul, ca forma si din punct de vedere al intensitatii aromei. Acesta provine din planta Curcuma longa, care se cultiva in tari precum China, India, Indonezia, Taiwan sau pe continentul african, acolo unde clima este blanda si cu precipitatii abundente pe tot parcursul anului.

Denumit si „sofran indian”, turmericul are un gust specific, puternic aromat, usor amarui si iute, similar cu cel al piperului. Radacinile plantei au numeroase ramificatii groase, sub forma cilindrica, ce au la interior o culoare galbena spre portocaliu. Condimentul se obtine prin procesarea acestor radacini, care se fierb, se usuca in cuptor si apoi se macina pentru a fi obtinuta pudra pe care o utilizam in alimentatie. Praful de turmeric are o culoare de galben intens spre portocaliu si contine o substanta activa denumita curcumina.

Curcuma, turmeric sau curcumina?

Daca ai auzit despre turmeric, probabil ca in discutiile despre medicina integrativa te-ai intalnit adesea si cu temenii de „curcuma” sau „curcumina”. Insa, care este diferenta intre cei trei termeni si care este relatia dintre acestia?

Curcuma

Este una dintre cele mai studiate plante datorita rolurilor sale esentiale in preventia imbolnavirilor si protectia sanatatii. Termenul de curcuma defineste, de fapt, un gen din care fac parte aproape 100 de specii de plante perene, din familia Zingiberaceae. Practic, nu este vorba despre o singura planta, ci mult mai multe, originare din sudul Asiei si nordul Australiei.

Plantele din genul curcuma sunt recunoscute datorita frunzelor lungi si lanceolate, care au o culoare de verde deschis. Acestea se inmultesc prin replantarea rizomului – cea mai importanta componenta a plantei din perspectiva beneficiilor aduse.

Turmeric

Cu toate ca este cunoscut si sub denumirea de curcuma, turmericul este doar una dintre numeroasele specii de curcuma. In India, acesta se foloseste de peste 4.000 de ani, iar in sanscrita se folosea cuvantul „kunkuma” pentru faimosul condiment. In limba romana, turmericul mai este cunoscut ca zerdiceaf, cu toate ca acest nume este in prezent foarte putin utilizat.

Curcumina

Curcuminoidele sunt substante chimice din turmeric, iar principala substanta activa poarta numele de curcumina. Datorita acesteia, care ofera condimentului si culoarea specifica, turmericul este un superaliment care are atat de multe efecte pozitive asupra sanatatii organismului. Curcumina ajunge in pudra de turmeric intr-o proportie de 2.5-4%, dar se poate extrage din procesarea radacinii de turmeric si inclusa in compozitia unor suplimente alimentare, intr-o concentratie mult mai mare.

Compozitia nutritionala a turmericului

Turmericul are un profil nutritional impresionant, iar o lingura (7 grame) din acest condiment minunat contine:

- 29 de calorii

- 3 grame de zahar

- 7 grame de grasimi

- 5 grame de proteine

- 4 grame de fibre

- 4 grame de carbohidrati

- 26% din doza zilnica recomandata de mangan

- 16% din doza zilnica recomandata de fier

- 5% din doza zilnica recomandata de zinc

- 3% din doza zilnica recomandata de vitamina C

In cantitati mai mici, turmericul mai contine si vitamina E, vitamina K, acid folic, fosfor, niacinina, zinc, cupru si calciu.

Sub ce forma se gaseste turmericul?

Turmericul se gaseste sub mai multe forme, iar pentru asta poti consulta site-ul nostru, obio.ro. Poate fi integrat in multe alte produse, dar si folosit ca atare.

  • Radacina proaspata – in aceasta forma, radacina de turmeric contine sucul natural al plantei si poate fi adaugata in salate ori retete culinare pe baza de legume. Insa, rizomul proaspat nu se gateste si nici nu se incalzeste (pentru ca in acest fel vor fi distrusi nutrientii valorosi pe care ii contine);
  • Radacina uscata – poate fi folosita pentru prepararea ceaiurilor, extragerea curcuminei sau macinarea sub forma de pudra;
  • Pudra – cel mai des, turmericul se gaseste sub forma de pudra deoarece este foarte usor sa fie pastrat in acest fel timp indelungat si sa fie integrat in preparatele culinare;
  • Extract lichid – uneori, aceasta forma lichida contine ingrediente active combinate cu apa si glicerina vegetala. Este disponibil si suc de curcuma bio, pur, 100% ecologic, organic;
  • Tinctura – aceasta este obtinuta cu ajutorul alcoolului si poate varia in concentratie, dar principalele ingrediente folosite pentru tinctura sunt turmericul, apa distilata si cel putin 20% alcool;
  • Ceai – pentru ceai se poate folosi atat radacina de turmeric proaspata si uscata, cat si pudra de turmeric. De cele mai multe ori, turmericul este integrat in anumite tipuri de ceaiuri pentru proprietatile sale benefice.
  • Suplimente – curcumina extrasa poate fi gasita pe obio.ro si sub forma de tablete sau capsule, aceasta fiind una dintre cele mai bune modalitati de a beneficia de capacitatile vindecatoare ale turmericului, intrucat suplimentele contin pana la 95% curcuminoide.

Care sunt beneficiile turmericului?

Acest condiment este considerat cel mai puternic compus medical din intreaga lume. Chiar daca studiile moderne dovedesc capacitatea sa extraordinara, turmericul a fost utilizat din cele mai vechi timpuri in medicina antica pentru tratarea anumitor boli si afectiuni. De asemenea, in medicina ayurvedica (medicina traditionala indiana) si medicina chineza, turmericul este unul dintre produsele foarte des folosite pentru proprietatile sale terapeutice. Iata care sunt principalele beneficii ale turmericului:

Protejeaza functiile creierului

Turmericul ajuta la imbunatatirea memoriei, protejeaza creierul impotriva bolilor degenerative, impotriva imbatranirii si degradarea tesuturilor acestuia.  Suplimentele cu curcumina imbunatatesc fluxul sanguin cerebral, atentia si memoria de lucru, mai ales la persoanele in varsta.

Are efect antiinflamator si antioxidant

Unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este capacitatea de a reduce inflamatiile din organism prin blocarea anumitor enzime implicate in acest proces. Acesta poate bloca actiunea complexului de proteine NF-kB. Mai mult, efectul sau antioxidant ajuta la prevenirea unor boli precum artrita, astmul sau bolile inflamatorii intestinale.

Imbunatateste sanatatea inimii

Anumite studii au dovedit ca turmericul reduce colesterolul nociv, previne coagularea sangelui, protejeaza organismul de boli cardiovasculare precum aritmia sau cardiomiopatia si elimina acumularea placilor in artere.

Lupta impotriva radicalilor liberi

S-a dovedit stiintific ca acest condiment are o capacitate antioxidanta si poate combate daunele provocate de radicalii liberi. Proprietatile turmericului sunt astfel importante pentru buna functionare a creierului, protejarea pielii sau prevenirea cancerului.

Ajuta la stimularea sistemului imunitar

Datorita capacitatii sale antiinflamatoare, antibacteriene si antioxidante, turmericul este un ajutor de nadejde al sistemului imunitar, un bun aliat in lupta contra virusilor si a bacteriilor. De altfel, in medicina ayurvedica, unul dintre cele mai bune remedii pentru cresterea imunitatii este ceaiul cu turmeric, ghimbir si piper negru.

Mentine rinichii sanatosi

Turmericul ajuta la detoxifierea organismului si sprijina buna functionare a rinichilor, consumul frecvent al acestui condiment fiind important pentru a impiedica retentia de apa din organism.

Are proprietati anticancerigene

Cu toate ca nu exista inca un tratament de vindecare pentru cancer, o alimentatie sanatoasa poate creste mecanismul natural de aparare al organismului impotriva acestei boli. Folosirea regulata a turmericului poate impiedica raspandirea celulelor canceroase. Potrivit studiilor, in India unde condimentul este intens folosit, cazurile de cancer sunt de aproape zece ori mai rar intalnite.

Te poate ajuta sa slabesti

Daca vrei sa iti mentii silueta sau sa scapi de kilogramele in plus, include turmericul in alimentatia ta. Acesta te va ajuta sa elimini toxinele din organism, sa reduci retentia de apa si sa beneficiezi de o digestie sanatoasa.

Cum poti sa consumi turmericul?

Turmericul se foloseste atat in alimentatie si in scopuri medicinale, cat si in alte domenii, cum ar fi obtinerea vopselelor pentru haine. In acest sens, un exemplu este reprezentat de robele purtate de calugarii budisti, colorate cu turmeric. Turmericul se foloseste si in industria beauty, fiind disponibile creme antirid cu turmeric si alt mix de condimente. Totusi, cel mai des este folosit in rolul de condiment in bucatarie.

Poate fi gasit sub diferite forme si adaugat la fripturi din carne de vita, porc sau pui, dar poate fi folosit si ca ingredient in sosul pentru marinata, impreuna cu cimbru, miere si putin mustar Dijon. De asemenea, turmericul este ingredientul de baza pentru prepararea amestecului curry. Mai mult, in stare proaspata, turmericul poate fi si murat.

Condimentul poate fi presarat peste omlete, in supe de pui sau de legume, cele cu galuste si chiar in supele crema, precum cele de dovleac ori ciuperci. Atunci cand gatesti risotto sau pilaf, cu siguranta nu trebuie sa excluzi turmericul, deoarece ofera o aroma deosebit de bogata. Mancarurile de legume sunt si ele mai gustoase cu turmeric, morcovul, ardeiul gras, prazul ori dovlecelul la cuptor, putand fi asezonate cu pudra de turmeric pentru o savoare minunata. In cazul celor care nu obisnuiesc sa il foloseasca in mancaruri, turmericul poate fi adaugat in retete de smoothie-uri, indiferent daca acestea sunt pregatite din fructe sau legume. Totodata, turmericul proaspat ras ori radacina uscata pot fi utilizate pentru ceai, in timp ce pudra de turmeric poate fi adugata si la alte ceaiuri din fructe.

Daca nu te atrage consumul acestui condiment in alimente si bauturi, ca sa beneficiezi de proprietatile sale deosebite poti sa apelezi la suplimente alimentare cu turmeric.

Contraindicatii si efecte secundare ale turmericului

Turmericul ofera numeroase beneficii, insa exista si cateva contraindicatii in ceea ce priveste consumul sau. In cazul ingerarii unor cantitati ridicate, poate sa apara greata si diareea, iar folosit pe termen lung, duce la aparitia durerilor abdominale sau a ulcerului.

Cand sunt administrate in dozele recomandate, suplimentele cu turmeric nu prezinta reactii adverse, de aceea trebuie administrate cu atentie. Deoarece are proprietati anticoagulante, turmericul nu trebuie consumat inainte de o interventie chirurgicala sau in asociere cu alte medicamente cu actiune anticoagulanta, cum ar fi aspirina sau heparina. Turmericul nu este recomandat persoanelor cu diabet, celor care sufera de pietre la rinichi sau la vezica biliara, femeilor insarcinate ori celor care alapteaza, fara a fi consultat medicul specialist.

 Multiplele intrebuintari ale turmericului si proprietatile sale deosebite il transforma intr-un condiment minune ce nu trebuie sa lipseasca din bucataria nimanui. In anumite cazuri, se recomanda folosirea sa cu grija, insa trebuie retinut faptul ca efectele benefice ale curcuminei pot fi sesizate numai în urma folosirii sale zilnice.

 Autor: Madalina Todut

Arrow up icon