Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Care este diferenta dintre vegetarian, vegan si raw vegan?

legume colorate

Dietele vegetariene exclud consumul de carne, vanat, peste si crustacee, dar si al altor subproduse de origine animala. Veganismul este o forma mai restrictiva de vegetarianism, adeptii acestui curent evitand cu strictete sa consume sau sa foloseasca produse de origine animala sau produse derivate. Raw veganismul este o subgrupa a veganismului, care presupune si neprelucrarea termica a alimentelor.

Cuprins:

Scurt istoric al vegetarianismului si veganismului

Practicile vegetariene sunt cunoscute inca din 700 i.Hr, fiind adoptate dintr-o serie de considerente religioase, etice si de sanatate, avand ca punct de plecare descurajarea violentei fata de animale. Insa, abia de la jumatatea mileniului I i.Hr., s-a conturat o miscare vegetariana. In secolul al XIX-lea, a fost infiintata prima Societate a Vegetarienilor, iar in Londra au fost deschise primele restaurante vegetariene. In secolul trecut, vegetarianismul a luat amploare pe fondul miscarilor ecologiste a celor care militeaza pentru drepturile animalelor si a grupurilor de promovare a sanatatii [1].

Conceptul de veganism este de data mult mai recenta, el aparand in 1944 si fiind proclamat de un tamplar, Donald Watson [2]. Termenul isi gaseste, insa originile in secolul al XIX-lea, odata cu promovarea la Londra a acestui stil de viata considerat benefic pentru sanatatea persoanei de catre dr. William Lambe [3].

Vegetarian vs Vegan vs Raw Vegan

Un vegetarian este o persoana care nu mananca niciun produs de origine animala, cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare, dar nici peste. Veganismul este o forma de vegetarianism care exclude tot ce poate intra in spectrul produselor de origine animala, inclusiv consumul de lapte, oua si alte produse derivate; adica, include un regim pe baza de plante. Raw veganii nu consuma produse de origine animala si nici produse pregatite termic.

noodles cu ciuperci si legume

Vegetarian

Ce inseamna a fi vegetarian?

Un vegetarian este o persoana care nu mananca carne rosie, carne alba, vanat, peste, crustacee sau subproduse rezultate prin sacrificarea animalelor [4], [5]. In ceea ce priveste etica, vegetarienii se opun uciderii animalelor pentru hrana, dar, in general, considera ca este acceptabil sa se consume subproduse de origine animala, cum ar fi laptele si ouale, atata timp cat animalele sunt crescute in conditii adecvate.

Ce mananca un vegetarian?

Vegetarienii nu consuma [4], [5]:

  • carne, cum ar fi carnea de vita, carnea de porc si vanat;
  • carne de pasare, cum ar fi pui, curcan si rata;
  • peste si crustacee;
  • insecte;
  • gelatina si alte tipuri de proteine animale;
  • grasimile rezultate din sacrificarea animalelor.

Cu toate acestea, multi vegetarieni consuma produse derivate care nu implica sacrificarea animalelor. Acestea includ [4]:

  • oua;
  • produse lactate, cum ar fi laptele, branza si iaurt;
  • miere.

O dieta vegetariana consta in consumul sau pregatirea unor alimente bio precum [6]:

  • cereale, fasole si leguminoase;
  • carbohidrati, cum ar fi pastele, orez, cartofi;
  • nuci si seminte;
  • fructe si legume;
  • produse lactate - cum ar fi lapte si branza;
  • oua.

Tipuri de vegetarianism

In general, vegetarianismul este mai putin strict decat veganismul, deci exista mai multe variatii ale dietei vegetariene. Acestea includ [4], [5]:

  • Lacto-ovo-vegetarian. Persoanele care urmeaza aceasta dieta evita toate tipurile de carne si peste, dar consuma produse lactate si oua.
  • Lacto-vegetarian. Persoanele care urmeaza aceasta dieta nu mananca niciun tip de carne, peste, sau oua, dar consuma produse lactate.
  • Ovo-vegetarian. Persoanele care urmeaza aceasta dieta nu consuma carne, peste sau produse lactate, dar consuma oua.
  • Pescetarian. Persoanele care urmeaza aceasta dieta evita toate tipurile de carne, cu exceptia pestelui si a altor tipuri de fructe de mare. Cu toate acestea, acest tip de dieta nu indeplineste definitia traditionala a vegetarianismului si multi oameni se refera la dieta pescetariana ca fiind semivegetariana sau flexitara.

Exemple de retete vegetariene

Orez cu spanac, oua si branza

Ingrediente:

  • 250 g orez;
  • 200 g spanac baby;
  • 4 oua;
  • 150 g branza;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 1 lingurita sare;
  • 1 ceapa;
  • 3 catei de usturoi.

Instructiuni:

Prajeste usor ceapa taiata fin in ulei incins. Se adauga orezul spalat si sarea dupa gust; se toarna apoi peste orez o cantitate dubla de apa. Se fierbe orezul pana la inmuiere.

Odata orezul pregatit, se adauga frunzele de spanac spalate, cateii de usturoi pisati, branza si se amesteca intreaga compozitie.

Se fierb bine cele patru oua (adica sa fie tari), se curata de coaja si se asaza peste compozitie.

Dovleac cremos si gustos

Ingrediente:

  • 1 kg dovleac decojit, dat pe razatoare;
  • 200 ml crema pentru gatit din lapte sau lapte de soia;
  • 1 ceapa mare;
  • ceapa verde;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 1/2 lingurita sare.

Instructiuni:

Se prajeste ceapa taiata marunt intr-o cratita cu ulei incins.

Se adauga dovleacul pregatit, se acopera totul cu 50 ml de apa, sare si se fierbe timp de aproximativ 15 minute, amestecand compozitia. Dupa ce se inmoaie dovleacul, se adauga crema pentru gatit si se lasa totul sa fiarba.

Se ia cratita de pe foc si se serveste imediat.

Pentru un meniu complet, urmareste-ne pe www.obio.ro, unde vei gasi si  alte retete vegetariene precum gogosi cu ciocolata bio la cuptor.

legume coapte cu tofu si avocado

Vegan

Ce inseamna vegan?

O dieta vegana poate fi privita drept cea mai stricta forma de vegetarianism.

Veganismul este definit in prezent ca un mod de viata care incearca sa excluda pe cat posibil toate formele de exploatare si cruzime fata de animale. Aceasta include exploatarea pentru productia de alimente si in orice alt scop. Veganii considera ca animalele au dreptul de a fi libere de uzul uman, fie ca este vorba despre hrana, imbracaminte, stiinta sau divertisment [4], [5].

Dorinta de a evita toate formele de exploatare a animalelor este motivul pentru care veganii aleg sa renunte la lactate si oua - produse pe care multi vegetarieni nu au nicio problema sa le consume.

Ce mananca un vegan?

Veganii evita cu strictete consumul de alimente sau bauturi care contin [4], [5]:

  • carne;
  • peste si crustacee;
  • oua;
  • produse lactate;
  • miere;
  • insecte;
  • gelatina si alte tipuri de proteine animale;
  • grasimile provenite de la animale.

Veganii stricti extind aceste principii dincolo de dieta lor si vor incerca, acolo unde este posibil, sa evite orice produs care implica direct sau indirect utilizarea umana a animalelor. Aceste produse vegane pot include [4], [5]:

  • carmin;
  • pepsina;
  • albumina;
  • zer;
  • cazeina;
  • unele forme de vitamina D3;
  • articole din piele;
  • lana;
  • matase;
  • ceara;
  • sapunuri, lumanari si alte produse care contin grasimi animale, cum ar fi seul;
  • produse din latex care contin cazeina, care provine din proteine din lapte;
  • produse cosmetice sau alte produse pe care producatorii le testeaza pe animale.

Multi vegetarieni aplica unele dintre aceste principii stilului lor de viata, de exemplu, prin evitarea produselor din piele si a produselor care implica testarea pe animale.

O dieta vegana consta in [6]:

  • cereale, fasole si leguminoase;
  • carbohidrati, cum ar fi paste, orez, cartofi;
  • nuci si seminte;
  • fructe si legume.

Exemple de retete vegane

Ce inseamna practic o mancare vegana? Iata doua retete simple pe care le poti incerca acasa.

Avocado pe paine cu salata de rosii cu piper si ulei de masline

Ingrediente:

  • 2 fructe de avocado bine coapte;
  • 1 lamaie;
  • 4 rosii;
  • paine;
  • un varf de lingurita de sare;
  • un varf de lingurita de piper;
  • 1 lingura ulei de masline.

Instructiuni:

Se piseaza cu furculita miezul de avocado decojit, impreuna cu un pic de zeama de lamaie proaspat stoarsa, pentru a-si pastra gustul si culoarea, apoi se adauga sare, piper. Pasta de avocado se pune pe felii de paine si se serveste impreuna cu o salata de rosii.

Supa crema de legume cu verdeata

Ingrediente:

  • 1 kg de legume - morcovi, cartofi, pastarnac;
  • ulei de masline;
  • oregano uscat;
  • cimbru;
  • tarhon;
  • patrunjel verde;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 1/2 lingurita sare.

Instructiuni:

Se fierb legumele cu apa, iar apoi se amesteca bine cu ajutorul unui blender vertical  pana cand se obtine o supa-crema. Se adauga apoi ulei de masline extravirgin, oregano uscat, cimbru, tarhon, patrunjel verde, sare. Supa se poate servi cu crutoane.

Urmareste-ne pe www.obio.ro pentru a afla totul despre veganism si retete usor de preparat, precum panna cotta vegana.

smoothie cu chia si fructe de padure

Raw vegan

Ce inseamna raw vegan?

O dieta raw vegana combina veganismul si foodismul crud. Dieta include alimente pe baza de plante, crude si neprelucrate. Dietele raw vegane exclud produsele de origine animala, cum ar fi carnea si produsele lactate, cat si alimentele care au nevoie de preparare termica.

Ce mananca un raw vegan?

Dieta raw vegana este o subgrupa a dietei vegane. O dieta vegana exclude orice produse de origine animala cum ar fi [7]:

  • lapte;
  • branza;
  • oua;
  • carne;
  • peste.

De asemenea, o dieta raw vegana inseamna ca o persoana nu incalzeste, nu gateste sau nu proceseaza alimentele pe care le mananca.

Procentul de alimente crude si produse bio raw crude din dieta poate varia. Multe persoane care mananca dieta raw vegana considera alimentele ca fiind crude daca nu au fost expuse la temperaturi mai mari de 48°C.

Alimentele in dieta raw vegana sunt pregatite prin [7] :

  • stoarcere;
  • amestecare;
  • inmuiere;
  • germinare;
  • deshidratare.

Definitia unei diete raw vegane poate diferi. De exemplu, unele diete raw vegane permit oamenilor sa-si incalzeasca mancarea pentru a-i imbunatati textura sau aroma. De asemenea, unele persoane consuma alimente cum ar fi [7] :

  • biscuiti;
  • cereale;
  • paine cruda;
  • deserturi crude.

Exemple de retete raw vegane

Mic dejun raw vegan

Ingrediente:

  • 100 ml lapte vegetal bio;
  • 100 ml fulgi de ovaz;
  • 5 g caise deshidratate;
  • 5 g seminte de in hidratate;
  • 5 g seminte de floarea soarelui;
  • 10 g nuci zdrobite usor;
  • 30 g rondele de banana;
  • 1 g scortisoara;
  • 5 ml ulei de in;
  • 1 banana.

Instructiuni:

Se pun semintele de in la hidratat in apa timp de 30 minute.

Se amesteca laptele vegetal bio cu fulgii de ovaz, caisele deshidratate si taiate marunt si se lasa la inmuiat cel putin 30 de minute la temperatura camerei.

Se adauga restul ingredientelor, se adauga ulei de in si se amesteca pana la omogenizare. Amestecul obtinut se decoreza cu felii de banana. 

De asemenea, te poti inspira pentru micul dejun si din unele retete de antreuri raw vegane pe care le poti prepara cand esti pe fuga.

Chiftelute raw vegan

Ingrediente pentru o portie:

  • 70 g seminte de floarea soarelui;
  • 20 g seminte de canepa;
  • 5 g rosii deshidratate;
  • 10 g telina;
  • 1 lingurita fulgi de drojdie inactiva;
  • 1 catel usturoi;
  • 1/2 lingurita oregano;
  • 1 varf de lingurita sare;
  • 1 varf de lingurita piper;
  • 1-2 fire patrunjel;
  • 1-2 fire marar.

Instructiuni:

Semintele de floarea soarelui se spala si se lasa in apa, la hidratat, minim 2 ore sau peste noapte. Inainte de utilizare, se clatesc foarte bine cu apa.

Se amesteca semintele de floarea soarelui, semintele de canepa, rosiile deshidratate, telina, fulgii de drojdie inactiva, usturoiul, oregano, sarea si piperul pana la omogenizare si apoi se adauga in pasta  mararul si patrunjelul tocat marunt.

Se formeaza chiftelutele, se lasa o ora in frigider dupa care se pot consuma. Poti adauga la masa si sucuri ca alternative naturale si sanatoase la bauturile carbogazoase. De asemenea, urmareste blogul Obio pentru cele mai bune retete de prajituri raw vegane.

Ca nota comuna, vegetarienii si veganii evita sa manance produse de origine animala din motive similare. Cea mai mare diferenta intre cele doua categorii consta in felul in care considera ca produsele de origine animala pot fi acceptate in dieta sau utilizate in viata personala. Dietele vegetariana, vegana sau raw vegana pot fi potrivite pentru orice persoana sanatoasa. Cu toate acestea, este necesar sa iei in considerare nevoile care apar in diferite etape ale vietii, de exemplu, in timpul sarcinii sau al copilariei, perioade in care o persoana are nevoi de nutritie speciale.

Surse de informare:

  1. Vegetarian Society. “World history of vegetarianism”, Vegsoc, 2022, https://vegsoc.org/about-us/world-history-of-vegetarianism/ , Accesat in 12.10.2022.
  2. Time. “A Brief History of Veganism.”, Time, 2022, https://time.com/3958070/history-of-veganism/ Accesat in 12.10.2022.
  3. Avey, Tori. “From Pythagorean to Pescatarian  The Evolution of Vegetarianism”, Pbs, 2014, https://www.pbs.org/food/the-history-kitchen/evolution-vegetarianism/ Accesat in 12.10.2022.
  4. Petre, Alina. “Vegan vs. Vegetarian: What’s the Difference?”, Healthline, 2021, https://www.healthline.com/nutrition/vegan-vs-vegetarian Accesat in 12.10.2022.
  5. Eske, Jamie. “What is the difference between veganism and vegetarianism?” Medical News Today, 2019, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325478 Accesat in 12.10.2022.
  6. NEH. “Vegetarian and vegan diets.”, NHS, 2022, https://www.nhsinform.scot/healthy-living/food-and-nutrition/special-diets/vegetarian-and-vegan-diets, Accesat in 12.10.2022.
  7. Zoppi, Lois. “Everything to know about the raw vegan diet.” Medical News Today, 2021, https://www.medicalnewstoday.com/articles/raw-vegan-diet, Accesat in 12.10.2022.

Arrow up icon