Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Beneficiile consumului de avocado

Originea fructului de avocado

În ultimii ani, fructul de avocado a devenit tot mai popular și în România, el regăsindu-se din plin în dietele: raw vegană, vegană, dar și vegetariană. Acesta are o proveniență exotică și își are originile în Mexic. Este utilizat de mai bine de 10 000 de ani, încă de pe vremea aztecilor. E înrudit cu plante cu flori precum scorțișoara sau dafinul, însă consistența grasă a pulpei fructului îl aseamănă mai mult cu alimentele oleaginoase, ca nucile și semințele.

În cazul vegetarienilor, din cauza unei diete sărace în proteine, nutriționiștii recomandă înlocuirea acestora cu grăsimi sănătoase. Contrar opiniei generale, că un verde intens al culorii cojii denotă o pulpă gata de consum, coaja sa trebuie să fie, de fapt, mov sau verde închis atunci când acesta este copt. Greutatea la care poate ajunge la coacere se situează între 300 și 700 de grame.

Continutul fructului de avocado

Nutriționiștii susțin faptul că în acest aliment se regăsesc toate ingredientele necesare dietei organismului uman. Complexitatea sa este susținută de ceea ce regăsim în pulpă, mai exact: fibre, proteine, fitonutrienți (substanțe de origine vegetală necesare sănătății noastre), potasiu, grăsimi mononesaturate și polinesaturate și un număr mare de vitamine, fără să conțină multă fructoză.

Beneficiile fructului de avocado

Consumul acestui fruct, fie că este vorba despre salate, aperitive, sosuri sau smoothie-uri aduce cu cine o serie de beneficii, pe care le amintim în cele ce urmează:

  • • Susține sănătatea și buna funcționare a creierului datorită conținutului bogat în acizi grași omega 3 și în vitamina E, poate preveni apariția bolii Alzheimer;
  • Efecte benefice asupra sistemului cardiovascularajutând la scăderea tensiunii arteriale - datorită fitonutrienților care se regăsesc în conținutul său (beta-sitosterol), fructul scade colesterolul rău, crescându-l pe ce bun (LDL versus HDL). De asemenea, homocisteina este reglată de vitamina B6 și de acidul folic;
  • Proprietăți antioxidante (anti-îmbătrânire) și antiinflamatorii –fitonutrienții și flavonoizii pe care îi conține îmbunătățesc sistemul imunitar, neutralizând apariția unor boli în organism. Antioxidantul glutation pe care îl conține este un bun agent anti-îmbătrânire care acționează la nivel celular ca activator de enzime și purtător de oxigen;
  • Ajută la buna funcționare a digestiei –datorită calității sale de antiinflamator, reduce posibilele iritații ale intestinului subțire și ale stomacului. Fibrele pe care le conține curăță colonul și regleă apetitul, favorizând și absorbția nutrienților precum carotenoizii;
  • Reglează numărul trigliceridelordin corp, dar și nivelul glicemiei, reducând rezistența la insulină și prevenind apariția diabetului;
  • Crește densitatea osoasă –datorită conținutului bogat de vitamina K, ajută la dezvoltarea optimă a sistemului osos,prevenind osteoporoza;
  • Susține dezvoltarea fătului în sarcină –acidul folic preluat din surse naturale ajută fetusul să își dezvolteorganele vitale și creierul;
  • Reduce riscul de accident vascular cerebral –datorită acidului folic pe care îl conține și care previne comoțiile cerebrale;
  • Previne cancerul de prostată și de sân –datorită acidului oleic care inhibă dezvoltarea tumorilor maligne;
  • Reglează hipertensiunea arterială– datorită conținutului bogat de potasiu;
  • Protejeaza ficatulîmpotriva hepatitei virale și a cirozei;
  • Inhibă și distruge celulele cancerului oral;
  • Accelerează metabolismul,datorită complexului de vitamine B pe care le conține;
  • Oferă strălucire pielii și părului–prin folosirea pulpei fructului, dar în special prin utilizarea uleiului de avocado, care are particularitatea de a nu fi extras din sâmbure.

 

Restrictii si contraindicatiile fructului de avocado

Deși consumul de avocado aduce cu sine o serie vastă de beneficii, este important ca fiecare să țină cont de starea de sănătate în momentul introducerii în alimentație sau creșterii cantității. Caloriile pe care le conține pot interfera cu așteptările pe care le are fiecare de la modul propriu de a se hrăni. Trebuie acordată o atenție deosebită și celorlalte surse de grăsimi pe care le consumăm, astfel încât să nu se creeze un exces care poate duce la dezechilibre ale sistemelor organismului. Trebuie întotdeauna să evităm să transformăm un aliment bun pentru sănătate într-unul nociv (prin cantitatea și modul de consum). Asocierea alimentelor bune pentru organism trebuie corelate și cu un stil de viață adecvat, pentru că o dietă nesănătoasă și sedentarismul nu vor face echipă bună cu fructul de avocado.

salata fruct de avocado

 

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon