Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Arsuri solare - cauze, simptome, metode de preventie si tratament la adulti si copii - Afla TOT!

arsuri solare plaja

Ce puteti citi in acest articol:

I. CAUZELE ARSURILOR SOLARE

  1. Ce sunt radiatiile solare - UVA versus UVB
  2. Cand si cum se produc arsurile solare
  3. Factori de risc - cine este mai predispus la arsurile solare

II. SIMPTOME - CUM RECUNOSTI ARSURILE SOLARE

  1. Grade de arsuri solare
  2. Arsurile solare la copii
  3. Arsurile solare la adulti
  4. Afectiuni complementare

III. PREVENTIE SI BENEFICIILE EXPUNERII MODERATE

  1. Ore recomandate pentru expunerea la soare
  2. Cum alegi crema cu factor de protectie
  3. Alimente care amelioreaza arsurile solare
  4. Beneficiile expunerii moderate la soare

IV. TRATAMENT - METODE MEDICALE VERSUS REMEDII NATURALE

  1. Leacuri pentru arsurile solare
  2. Urgente medicale

 

Vara, mai mult ca in orice alt anotimp, suntem expusi razelor solare. Desi acestea ne ajuta sa obtinem un bronz impecabil, dupa care tanjim, probabil, tot restul anului, e important sa constientizam pericolul pe care il prezinta statul la plaja ore in sir.

Temutele arsuri solare se afla in topul listei efectelor negative ale razelor UV, asa ca este indicat sa stii absolut TOT despre arsurile solare la adulti si la copii!

I. CAUZELE ARSURILOR SOLARE

Arsurile solare apar ca un efect negativ al expunerii la razele UV, fara a adopta, in prealabil, masurile corespunzatoare de protectie.

1. Ce sunt radiatiile solare - UVA versus UVB

Radiatiile pe care soarele le emana sunt impartite in mai multe categorii. Dintre toate, doar doua sunt responsabile de producerea arsurilor solare: razele UVA si UVB. Diferenta dintre UVA si UVB consta, in principal, in intensitatea lor de actiune.

Concret:

  • razele UVA pot patrunde pana la nivelul ADN-ului, reprezentand unul dintre factorii
    importanti care favorizeaza aparitia semnelor de imbatranire si a cancerului de piele.
  • radiatiile UVB nu au actiune atat de puternica, insa sunt cele care cauzeaza arsurile solare.

2. Cand si cum se produc arsurile solare

Am stabilit deja care sunt cauzele arsurilor solare, deci este momentul sa intelegem mai bine cum anume se produc ele. Ei bine, atunci cand razele UVB iau contact cu pielea pe care nu a fost aplicata inainte o crema de protectie, este activata secretia de melanina. Melanina este supranumita “protectia naturala a pielii”. Aceasta este substanta care absoarbe radiatiile si care favorizeaza bronzarea pielii. In urma unui proces amplu care se petrece in organism, razele UVB determina creierul sa sintetizeze o cantitate mai mare de melanina, in functie de gradul de expunere. Din momentul in care pielea este expusa la razele UV pentru un timp mai indelungat, pielea produce un raspuns inflamator - arsura solara .

3. Cine este mai predispus la arsurile solare? - Factorii de risc

Atata timp cat ne expunem la soare fara a adopta masurile de preventie necesare, oricare dintre noi suntem predispusi la arsuri solare. Cu toate acestea, exista cateva categorii de persoane in cazul carora riscul arsurilor solare este, de obicei, mai crescut. Te numeri printre ele? Iata care sunt acestea:

  • Persoanele cu tenul deschis la culoare sunt, in general, mai predispuse la
    efectele negative ale radiatiilor solare. Motivul este unul simplu: in cazul acestor persoane, nivelul de melanina secretat de piele este mai redus, iar ca urmare, pielea este mult mai expusa.
  • Persoanele cu parul roscat natural sunt, de asemenea, in categoria celor care ar trebui sa acorde atentie deosebita protectiei impotriva razelor UV.

par roscat arsuri solare

Stiai ca faptul ca bronzul de munte este mai rezistent decat cel de la mare nu este un simplu mit? Exista numeroase studii care au concluzionat ca altitudinea este un factor important care influenteaza cantitatea si intensitatea radiatiilor emise de soare. Totodata, latitudinea sau distanta fata de linia Ecuadorului reprezinta un factor care contribuie la nivelul de radiatii solare.

II. SIMPTOME - CUM RECUNOSTI ARSURILE SOLARE

Printre cele mai frecvente simptome ale arsurilor solare se numara roseata pielii. In cele mai multe dintre cazuri, pielea devine si dureroasa, iar persoana afectata va resimti o senzatie de usturime si de piele de care strange. In prima etapa, arsurile solare se manifesta si prin mancarime in zona afectata; mai apoi, in aceasta aria pot sa apara flictenele, care sunt, de fapt, niste basicute cu lichid. In cazurile mai grave sunt prezente si alte simptome, cum ar fi deshidratarea organismului sau aparitia unor infectii la nivelul pielii. Frisoanele, greata, starea de ameteala sau febra se afla si ele pe lista simptomelor care ar trebui sa traga un semnal de alarma si care necesita imediata prezenta in cabinetul medicului specialist.

1. Grade de arsuri solare

Arsurile solare se manifesta in forme mai usoare sau mai complicate, motiv pentru care ele pot fi impartite pe diferite grade:

  • Arsuri solare de gradul 1 - sunt cele mai usoare forme de arsuri solare, dar si cele mai
    comune. Pot fi recunoscute dupa pielea inrosita si sensibila. De obicei, efectele sale sunt estompate in aproximativ 7 zile.
  • Arsuri solare de gradul 2 - ele afecteaza inclusiv al doilea strat al pielii. Se manifesta
    prin aparitia basicilor cu lichid, dar si prin exfolierea zonei afectate. Acestea au nevoie de un timp de vindecare care variaza intre 10 si 14 zile.
  • Arsuri solare de gradul 3 - cele mai complicate forme de arsuri solare, acestea afecteaza pielea in profunzimea straturilor sale, provocand infectii. In acest caz, se impune urmarea unui tratament recomandat de medicul dermatolog.

2. Arsurile solare la copii

Nu este un secret ca pielea copiilor este mult mai sensibila decat cea a adultilor, motiv pentru care expunerea necorespunzatoare la soare poate cauza sanatatii micutilor. Arsurile solare la copii se pot instala chiar si dupa cateva zeci de minute de la expunerea la soare fara crema de protectie.

Mai mult decat atat, in cazul copiilor in special, arsurile solare repetate cresc considerabil riscul de aparitie a cancerului de piele.

arsuri solare copii

Arsurile solare la copii se manifesta prin simptome precum:

  • Febra
  • Greata
  • Piele rosiatica

3. Arsurile solare la adulti

In cazul adultilor, arsurile solare prezinta aceleasi simptome ca si in cazul copiilor. Eritemul (inrosirea pielii) se va manifesta, in aceasta situatie, la 12-24 ore dupa expunerea la radiatii. Daca arsura solara este severa, este posibil sa apara pe suprafata de piele afectata vezicule cu lichid.

Simptomele arsurilor solare la adulti:

  • Eritem
  • Febra
  • Stare de moleseala
  • Frisoane
  • Dureri de cap

4. Afectiuni si efecte complementare ale arsurilor solare

Pericolul pe care il reprezinta arsurile solare repetate sau netratarea corespunzatoare a acestora, produc efecte deloc benefice pe termen lung. Printre cele mai frecvente afectiuni si efecte complementare ale acestora, mentionam:

  • Imbatranirea prematura a pielii este unul dintre efectele ireversibile ale
    expunerii necorespunzatoare la soare. Medicii sunt de parere ca nu putem vorbi despre un bronz sanatos, pentru ca orice modificare a nuantei pielii sub influenta radiatiilor solare reprezinta, de fapt, o reactie toxica al organismului. Atat solarul cat si soarele natural poate afecta, in timp, tesuturile pielii, aceastea pierzandu-si elasticitatea si devenind deshidratata si uscata.
  • Cancerul de piele, cunoscut si ca melanon malign apare ca urmare a expunerii
    intense si frecvente la soare. E important de stiut ca orice tip de expunere la soare (naturala sau artificiala) degradeaza materialul genetic al pielii. Cu toate ca pielea are proprietati de autoregenerare, acestea se pierd in momentul in care vorbim despre o degradare intensa a tesuturilor. Astfel, unele mutatii capata caracter permanent, conducand la aparitia cancerului.
  • Afectiuni agravate de expunerea la soare, printre care si lupusul eritematos,
    psoriazisul sau venele varicoase. Aceste boli ale pielii se pot agrava ca urmare a expunerii la razele de soare, fara a folosi protectia adecvata si fara a respecta orele recomandate de medici in acest sens.
  • Afectiuni care interzic expunerea la soare, cum ar fi vitiligo, boala recunoscuta
    usor prin depigmentarile de la nivelul pielii.

 

Vrei sa afli mai multe informatii despre arsurile solare? Te invitam sa urmaresti acest video:

III. PREVENTIE SI BENEFICIILE EXPUNERII MODERATE

Arsurile solare pot fi ocolite, daca urmezi cateva sfaturi de prevenire a acestora. Iti prezentam in cele ce urmeaza, sfaturi si recomandari in aceasta directie.

1. Ore recomandate pentru expunerea la soare

In discutia despre arsurile solare, e important sa mentionam ca razele UV sunt mai nocive in anumite perioade ale zilei si mai putin periculoase in altele. Astfel, medicii recomanda evitarea expunerii la soare intre orele 10 si 16. De fapt, cu cat sesiunile de plaja scad in durata, dar si in frecventa, cu atat mai mult scade si riscul de aparitie a arsurilor solare.

2. Cum alegi crema cu factor de protectie

O crema cu factor de protectie potrivit tipului de piele este un accesoriu fara de care nu ar trebui sa te expui la soare in zilele toride de vara. Factorul de protectie reflecta timpul in care produsul respectiv ofera protectie anti UV si se stabileste pe baza mai multor caracteristici. Astfel, cremele si lotiunile cu factor de protectie se impart in mai multe categorii: cu factor de protectie 8, 10, 15, 30, 50 etc., aceste valori variind si in functie de producator.

Desi cei mai multi dintre noi folosesc crema cu protectie solara doar atunci cand fac plaja, specialistii sunt de parere ca aceasta trebuie aplicata zilnic, pe timpul verii, daca urmeaza sa iesim din casa. Un aspect foarte important de mentionat este ca aplicarea cremei se realizeaza cu aproximativ jumatate de ora inainte de a ne expune la soare, pentru ca pielea sa abosorba produsul in profunzime. Nuanta tenului si cea a parului sunt indicii valoroase care pot ajuta in procesul de alegere a unei creme cu factor de protectie. Mai exact, persoanele brunete, care au tenul mai pigmentat, pot utiliza un produs cu SPF 15; in schimb, persoanele blonde, care de regula au un ten mai deschis, ar trebui sa foloseasca o crema cu SPF 30 sau chiar 50.

3. Alimente care amelioreaza arsurile solare

Arsurile solare pot fi prevenite, totodata, prin adoptarea unei alimentatii corespunzatoare. Desi poate parea destul de greu de crezut, anumite alimente pe care le consumam pot preveni sau ameliora simptomele arsurilor solare. Afla care sunt acestea!

  • Ceaiul verde este recunoscut drept una dintre bauturile cu un continut ridicat de folifenoli. Acestia fac parte din categoria antioxidantilor, iar rolul lor este de a atenua efectele aparute ca urmare a expunerii necorespunzatoare la soare.
  • Carnea de peste: somonul este o adevarata sursa de acizi grasi Omega 3, foarte folositori pentru mentinerea sanatatii pielii.
  • Legume: Morcovii si legumele cu frunze verzi (varza, salata, spanac) sunt indicate sa fie consumate in special pe parcursul verii, tocmai pentru ca au proprietatea de a ne feri de radiatiile UV.
  • Alimente bogate in vitamina C: Citricele, capsunile si alte alimente bogate in vitamina C ajuta la accelerarea procesului de vindecare a pielii si estompeaza senzatia de durere.
  • Fructele: Rosiile si strugurii ofera protectie termica pielii. Licopenul din rosii si flavonoizii din struguri au un rol extrem de important in acest proces.
  • Compresele cu ceai erde in special sunt la indemana oricui si au un efect foarte eficient si rapid in vindecarea si calmarea pielii care a fost expusa necontrolat la radiatiile UV.  Acest beneficiu se datoreaza antioxidantilor continuti de ceaiul verde.

4. Beneficiile expunerii moderate la soare

Expunerea moderata la soare are si beneficii pentru sanatatea organismului, actionand pe mai multe directii:

  • Beneficii la nivel psihic - ai observat ca soarele iti confera o stare de buna dispozitie?
    Aceasta se datoreaza faptului ca radiatiile UV stimuleaza eliberarea de serotonina. Retina capteaza lumina soarelui, iar apoi transmite un semnal creierului.
  • Beneficii la nivel fizic -acneea poate fi ameliorata sub actiunea razelor de soare, daca ne expunem in conditii de siguranta.
  • Beneficii la nivel intern - expunerea moderata la soare stimuleaza organismul sa produca vitamina D. Aceasta are un rol esential pentru mentinerea sanatatii oaselor.

IV. TRATAMENT - METODE MEDICALE VERSUS REMEDII NATURALE

In functie de gravitatea lor, arsurile solare pot fi tratate fie prin remedii naturale, fie prin metode medicale, daca vorbim despre arsuri mai grave.

1. Leacuri pentru arsurile solare

Pentru a trata arsurile solare poti folosi chiar si ingrediente pe care este foarte posibil sa le ai la indemana, acasa. Uite care sunt cele mai eficiente leacuri pentru a vindeca arsurile provocate de radiatiile ultraviolete.

ulei de cocos pentru arsuri solare

  1. Uleiul de cocos este foarte eficient pentru tratarea rosetei si a senzatiei de usturime cauzate de arsurile solare. Aplicarea pe piele a unui ulei de cocos de calitate va grabi ameliorarea simptomelor arsurilor provocate de radiatiile UV, calmand pielea si redandu-i hidratarea. Poti comanda ulei de cocos de calitate superioara, la preturi accesibile, chiar de pe site-ul nostru!
  2. Bicarbonatul de sodiu poate fi adaugat in apa de baie, avand un efect calmant pentru pielea arsa de soare.
  3. Cartofii, sub forma unei paste realizate cu ajutorul blenderului, pot fi utilizati nu doar in bucatarie, dar si ca tratament contra efectelor arsurilor solare. Aceasta pasta se aplica pe piele si se lasa sa actioneze pentru cateva zeci de minute.
  4. Castravetii ofera pielii arse de soare un efect racoritor. Exact ca si in cazul remediului pe baza de cartofi, acestia pot fi aplicati pe zona afectata sub forma de pasta.
  5. Extractul de Aloe Vera are beneficii recunoscute pentru piele. In plus, Aloe Vera este recomandata chiar de catre medicii Academiei Americane de Dermatologie, fiindu-i atribuite importante calitati in ameliorarea arsurilor solare.
  6. Iaurtul este un produs folosit, adesea, pe post de remediu neconventional pentru vindecarea pielii cu probleme cauzate de radiatiile UV. Probioticele din lactate calmeaza si hidrateaza pielea, grabind vindecarea sa.
  7. Vitamina C are proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca ofera protectie impotriva radicalilor liberi. Aceasta poate fi administrata sub forma de comprimate sau pentru uz extern, sub forma de uleiuri.

2. Urgente medicale pentru arsuri solare

In cazul in care, in urma unei arsuri solare, sesizezi urmatoarele simptome, ar trebui sa stii ca este vorba despre o urgenta care implica un consult medical in cel mai scurt timp:

  • Senzatie constanta de sete
  • Hipertensiune
  • Lipsa urinarii
  • Stare de greata
  • Frisoane
  • Confuzie

Vizita la cabinetul medicului este, de asemenea, urgentata si de factori precum:

  • Arsuri severe, care se manifesta implicit prin aparitia veziculelor cu lichid
  • Stari intense de febra, dureri de cap sau usturime acuta la nivelul zonei afectate

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda