Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Aperitive raw vegane pe care le poti prepara cand esti pe fuga

Aperitivele sunt ideale pentru orice eveniment din an, fie acesta zi de nastere, sarbatoare, un weekend la picnic sau pentru fiecare moment in care timpul nu este de partea ta. Deoarece exista numeroase diete, vei incerca sa multumesti pe toata lumea cu un platou diversificat si delicios. Aperitivele raw-vegan sunt sanatoase si gustoase, asa ca vei reusi sa cuceresti inimile tuturor invitatilor!

Daca ti-ai propus sa faci cateva platouri cu aperitive raw-vegan pentru evenimentul la care esti gazda, atunci consulta ghidul urmator pentru a descoperi beneficiile acestui tip de dieta, care sunt ingredientele permise si cum poti face cele mai indragite retete culinare! 

Beneficiile unei diete raw vegane

Dietele raw vegane au foarte multe beneficii pentru organismul tau, pentru mintea si starea ta de bine, dar si pentru mediul inconjurator. Raw vegan incurajeaza oamenii sa duca o viata responsabila, alaturi de un regim culinar bogat cu vitaminele si mineralele necesare pentru corp. Printre cele mai cunoscute avantaje ale dietelor raw vegan se numara:

Reducerea greutatii corporale

Unul dintre principalele beneficii ale dietei raw vegane este reducerea greutatii corporale. Vei descoperi ca incepi sa dai jos kilogramele in plus la doar cateva saptamani de la schimbarea regimului. Cu toate acestea, nu uita de miscarea fizica deoarece este foarte importanta pentru sanatatea, fizicul si bunastarea ta!

Dietele raw vegane contin o cantitate mare de fibre, fapt ce imbunatateste digestia, dar si ajuta la hranirea florei bacteriene bune din intestine care, la randul sau, produce substante nutritive si benefice pentru corp. 

Imbunatatirea sistemului cardiovascular

Starea de sanatate a inimii este direct influentata de regimul tau alimentar. Cu raw vegan vei imbunatati sistemul cardiovascular si vei reduce riscul aparitiei bolilor cardiace, dar si a accidentelor vasculare cerebrale. Deoarece acest tip de regim include fructe, legume, seminte si boabe intregi, toate acestea ajuta si la reducerea colesterolului.

Reducerea riscului de diabet

Daca pana acum nu te-am convins de beneficiile dietelor raw-vegane, ei bine, iata inca un motiv pentru care acestea sunt incredibile pentru organism! Alimentatia raw-vegan poate reduce riscul de diabet datorita consumului ridicat de fructe si legume.

Aport bun de vitamine pentru par si corp

Dietele raw vegan contin superalimente, adica produse ce contin numeroase ingrediente bogate nutritional: avocado, fructele de padure, leguminoase, ghimbir, usturoi, nuci si seminte. Astfel, iti vei putea lua aportul de vitamine necesare pentru sanatatea organismului, dar si pentru par si unghii puternice!

Retete cu gust

Deoarece dieta raw vegana nu implica temperaturi inalte de gatire, te vei putea bucura in totalitate de gustul placut al ingredientelor crude, fara ca acestea sa-si piarda din nutrienti, precum vitaminele C, complexul de vitamine B, A, D, E si K sau mineralele: calciu, magneziu, potasiu sau fier.

Incetinirea procesului de imbatranire

Adoptarea unui stil de viata bazat pe produsele raw vegane poate incetini procesul de imbatranire al pielii si tenului, pastrand un aspect fizic placut chiar si la varstele inaintate. Datorita acestui regim vei reusi, de asemenea, sa cureti tenul de impuritati: acnee, puncte negre, luciu inestetic sau pete.

Ofera energie

Platourile, aperitivele si retele raw vegane ofera mai multa energie si chef de viata spre deosebire de dietele traditionale. Dupa fiecare masa alcatuita din cereale, legume, leguminoase, fructe, nuci si seminte iti va fi usor sa reiei activitatile zilnice, spre deosebire de o masa greoaie, care te secatuieste de energie si te oboseste.

Beneficiile deserturilor raw vegan

Nu contin zahar. Deserturile raw vegane nu contin zahar sau indulcitori artificiali deoarece, fie deja contin o cantitate naturala de zahar in fructe si in unele legume, fie sunt indulcite cu ingrediente naturale, precum curmalele sau smochinele.

Nu sunt tratate termic. Toate deserturile raw-vegan isi pastreaza nutrientii deoarece nu contin produse de origine animala si nici nu sunt tratate termic, asemeni alimentelor de baza.

Sunt satioase. Spre deosebire de deserturile traditionale, in care simti nevoia sa mai adaugi la desert inca o felie de tort sau o prajitura, cu cele raw vegane nu vei mai face acelasi lucru deoarece ofera senzatia de satietate, iar pofta de dulce este satisfacuta numaidecat.

Caracteristicile unui aperitiv raw vegan

Dieta raw vegan a devenit din ce in ce mai populara in ultimul timp, aceasta combina principiile veganismului, vegetarianismului si alimentatia raw, cruda. Unele persoane aleg sa inceapa aceasta etapa culinara din viata lor pentru din motive etice, pe cand altii opteaza pentru acest stil de viata pentru a se bucura de toate avantajele pentru sanatate pe care le ofera. 

Deci, daca esti la inceput de drum si vrei sa pregatesti un meniu raw vegan, iata ce trebuie sa incluzi, sa excluzi de pe platoul de aperitive si cum sa prepari alimentele.

Ingrediente permise

Dietele raw vegane sunt considerate cele mai stricte din perspectiva ingredientelor si alimentelor permise. Iata ce poti include pe lista de produse:

  • - Fructe proaspete,
  • - Legume crude,
  • - Leguminoase crude,
  • - Nuci si seminte crude,
  • - Cereale crude,
  • - Lapte obtinut din diverse nuci,
  • - Unt obtinut din diverse nuci,
  • - Uleiuri bio, de masline sau cocos - presate la rece,
  • - Alimente fermentate: varza acra,
  • - Alge marine,
  • - Raw vegan snacks,
  • - Vlastari si germeni.

Ingrediente interzise

Pe de alta parte, exista o lista cu numeroase produse ce nu ar trebui incluse pe platourile de aperitive si retete raw-vegan, in cazul in care vrei sa urmezi aceasta dieta:

  • - Lactalele si ouale (daca sunt crude si persoana doreste, pot fi incluse in meniu),
  • - Carnea (carnea cruda si pestele crud pot fi incluse in meniu in cazul in care persoana doreste acest lucru),
  • - Fructe, legume, leguminoase si cereale fierte sau procesate termic,
  • - Nuci si seminte prajite,
  • - Chipsuri,
  • - Alimente procesate,
  • - Cafea si ceai,
  • - Paste,
  • - Alcool,
  • - Alimente facute la cuptor,
  • - Uleiuri rafinate,
  • - Sucurile si lactatele pasteurizate,
  • - Produsele de patiserie.

Reguli de preparare

Raw veganismul nu necesita preparare la cald, ceea ce inseamna ca toate alimentele pot fi inmuiate in lichide, insa fara prepararea termica a acestora. Este recomandat sa nu depasesti temperatura maxima de 40-45 de grade Celsius.

Printre cele mai usoare, rapide si recomandate modalitati de preparate a retetelor raw vegan sunt: mancarea alimentelor ca atare, stoarcerea fructelor si a legumelor, amestecarea preparatelor in blender, deshidratarea, incoltirea sau inmuierea acestora.

Retete de aperitive raw vegane simple si rapide

Platou cu rulouri vegane

Ingrediente

  • Varianta A. Rulouri cu zucchini: 1 zucchini mediu, 1 ardei rosu, maioneza vegana cu usturoi, 75 grame branza vegana, sare.
  • Varianta B. Rulouri cu vinete: 1 vanata medie, 1/2 vanata mica, 1 dovlecel zucchini, 4 rosii cherry, 2 fire ceapa verde, 1/2 morcov ras, 1 lingurita ulei de masline, verdeturi si sare.

Mod de preparare

  • - Vanata si dovlecelul se spala foarte bine apoi se tape felii subtiri. Feliile sunt puse pe grill cateva secunde, pentru a nu depasi temperatura maxima recomandata. Acestea se vor inmuia. Ca alternativa, le poti pune la abur sau la bain-marie.
  • - Legumele sunt maruntite si amestecate, acestea pot fi date prin blender daca vrei sa creezi pasta.
  •  Pasta sau legumele maruntite.
  • - Compozitia se ruleaza pe in fasiile de vinete sau dovlecel.

Telemea de nuci braziliane

Ingrediente

  • - 2 cani de nuci braziliene inmuiate timp de 2 ore sau uscate,
  • - 3 cani de apa,
  • - 2 linguri drojdie inactiva,
  • - sare dupa gust,
  • - 2-3 pastile probiotice.

Mod de preparare

  • - Nucile, apa si pastilele se pun in blender pana devin o pasta omogena.
  • - Compozitia trebuie stoarsa de apa apoi lasata la fermentat timp de 8-10 ore.
  • - Compozitia trebuie sa aiba forma unei branze proaspete.
  • - Se transfera intr-un bol si se amesteca cu sarea si drojdia.
  • - Se pune compozitia intr-un bol tapetat cu hartie cerata, se acopera si se pune la frigider timp de 2 ore pentru a se intari.
  • - Poate fi consumata in maxim 3 zile de la gatire.

Aperitive intinse pe paine

Ingrediente

  •  -paine raw bio (dupa preferinte: din hrisca, fara gluten, de secara, cu seminte quinoa, cu diferite ierburi),
  • - alimente de pus pe paine (dupa preferinte: pate vegan, unt de cacao, unt de cocos, dierite seminte, maioneza vegana, legume, rosii, leguminoase, condimente, alge marine, pasta de susan, etc).

Mod de preparare

  • - Se creeaza un platou mare cu jumatati de felii de paine pe care se intind diferitele condimente si alimente. Acestea pot fi combinate sau puse individual pe paine.

Chiftelute raw vegan

Ingrediente

  • - 70g seminte de floarea soarelui,
  • - 20g seminte de canepa, 
  • - 10g telina,
  • - 5g rosii deshidratate,
  • - fulgi de drojdie inactiva,
  • - 1 catel de usturoi,
  • - condimente si verdeturi: oregano, sare, piper, patrunjel, marar.

Mod de preparare

  • - Se amesteca semintele cu rosiile deshidratate, telina, drojdia, usturoiul si condimentele pana cand compozitia devine o pasta omogena.
  • - Apoi se amesteca mararul si patrunjelul ce au fost tocate marunt in prealabil.
  • - Se formeaza chiftelutele  in forme medii.
  • - Se lasa in frigider o ora apoi pot fi consumate.
  • - Rezista maxim 3 zile pastrate la frigider.

Pachetele de primavara

Ingrediente

  • - 2 foi de orez,
  • - 40g ardei rosu,
  • - 40g castravete,
  • - 40g vara rosie,
  • - 40g morcov,
  • - 100ml lapte de migdale,
  • - 5g ghimbir,
  • - 1 lingurita miere,
  • - 1 lingurita sos de soia.

Mod de preparare

  • - Se taie legumele in bucati mici si se impart in cantitati egale, in functie de cate pachetele vrei sa faci (pentru aceasta cantitate se impart in 4 cantitati).
  • - Foliile de orez se pun pe tocator si se umezesc cu apa calda.
  • - Cand foliile devin transparente, taie-le in 2 jumatati egale.
  • - Se asaza legumele pe centrul fiecarei folii de orez si se ruleaza pana cand acestea sunt invaluite complet.
  • - Dressingul: amesteca laptele de migdale, ghimbirul, sosul de soia si mierea, apoi toarna-l peste pachetele.
  • - Inainte de servire, tine-le 30 de minute in frigider.

Ciuperci umplute cu branza de caju

Ingrediente

  • - 80g caju hidratat,
  • - 10g ceapa verde,
  •  -cateva fire de marar,
  • - 20ml suc de lamaie,
  • - 20ml apa,
  • - 30g sfecla rosie,
  • - 30g morcovi,
  • - 10g ceapa rosie,
  • - 15ml sos soia,
  • - 15ml ulei de masline,
  • - sare.

Mod de preparare

  • - Ciupercile se spala si curata de coaja exterioara iar nucile de caju se dau sub un jet de apa.
  • - Da prin blender nucile de caju cu apa, 10 ml suc de lamaie si sare pana cand compozitia devine cremoasa.
  • - Toaca marunt ceapa verde si mararul si amesteca-l cu compozitia anterioara.
  • - Umple ciupercile cu crema de branza de caju si verdeturi.
  • - Pentru un plus de savoare, da pe razatoare sfecla, morcovii si ceapa rosie, amesteca-le cu sucul de lamaie ramas, sosul de soia si uleiul de masline.
  • - Lasa compozitia la macerat timp de 20-30 de minute in frigider apoi adaugi legumele in ciuperci.

Trucuri de care sa tii cont ca sa prepari aperitive raw vegane in timp record

Atunci cand timpul nu este in favoarea ta si vrei sa prepari aperitive raw vegane in timp record, trebuie sa iei in considerare cateva sfaturi si trucuri ce te vor ajuta sa eficientizezi munca din bucatarie.

  • - Spala legumele, fructele, nucile si semintele cu o zi inainte.
  • - Taie ingredientele de care ai nevoie cu o zi inainte si proportioneaza cantitatile de care ai nevoie.
  • - Realizeaza direct retetele pe care le cunosti deja. Cu toate acestea, pentru aperitivele de tip sandwich, pachetele sau rulouri, poti incerca combinatii noi de alimente.
  • - Nu depasi tempetatura maxima de 40-45 grade Celsius.
  • - Afla din timp daca invitatii tai sunt alergici la anumite produse, in special nuci si seminte, astfel vei stii ce retete sa faci.
  • - Daca nu ai toate ingredientele necesare, fii creativ! Descopera ce alte produse pot fi folosite in retetele respective!

Regimul raw vegan este unul dintre cele mai restrictive tipuri de diete alimentare, comparativ cu cel vegetarian sau vegan. Cu toate acestea, el ofera numeroase beneficii pentru organism. Pregateste pentru invitatii tai cele mai gustoase aperitive raw-vegan cu legule crude, nepreparate termic si neprocesate! Cu siguranta vei capta atentia si papilele gustative tuturor musafirilor. Incanta-i cu retele organice sanatoase si bucurati-va de fiecare moment pe care-l petreceti impreuna, cu voie buna si distractie!

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda