Blogul Obio


despre alimentatia sanatoasa si un stil de viata armonios

Apa de trandafiri: ce este si cum o poti utiliza

Apa de trandafiri

Inca de pe vremea Romei Antice, romanii utilizau petalele de trandafiri in apa si in vin pentru a o invoca pe Venus, Zeita Dragostei. Legendele atesta faptul ca si Cleopatra obisnuia ca in momentele sale de relaxare sa faca bai in lapte de capra, in care adauga miere si petale de trandafiri. Apa de trandafiri, acest elixir magic folosit in antichitate, nu si-a pierdut calitatile de-a lungul timpului, fiind utilizat cu succes si in prezent, atat in industria cosmetica, cat si in industria alimentara. 

Multe persoane inca nu cunosc pe deplin ce este apa de trandafiri, motiv pentru care am decis sa-ti vorbim in articolul de mai jos despre aceasta potiune magica pentru frumusete si organism. Te invitam, asadar, sa descoperi in randurile urmatoare ce este apa de trandafiri, care sunt beneficiile acestei ape florale, cum poti prepara apa de trandafiri, dar si moduri in care o poti utiliza pentru a te putea bucura de avantajele pe care le ofera! 

Ce este apa de trandafiri? 

Daca te intrebi ce este, mai exact, apa de trandafiri, afla ca aceasta apa florala este obtinuta prin distilarea petalelor de trandafiri cu aburi. Aceasta are un iz parfumat si este adesea folosita drept un parfum pentru odorizantele naturale pentru casa, o alternativa excelenta la parfumurile pline de substante chimice. 

Apa de trandafiri este folosita de mii de ani, inclusiv in perioada Evului Mediu. Se crede despre apa de trandafiri ca isi are originea in zona Iranului de astazi. In mod traditional, apa de trandafiri era folosita atata in produsele de infrumusetare, cat si in produsele alimentare si bauturi. Mai mult, apa de trandafiri vine cu o multime de potentiale beneficii pentru sanatate, despre care iti vom vorbi pe larg in randurile urmatoare. 

Ce este apa de trandafiri

Apa de trandafiri: Beneficii 

Acum ca ai aflat deja ce este apa de trandafiri, a venit momentul sa-ti dezvaluim cele mai importante beneficii ale apei de trandafiri. Majoritatea acestora fac referire la proprietățile anti-inflamatorii si la continutul bogat de antioxidanti al acestei ape florale, ceea ce o transpune in topul tratamentelor de infrumusetare. Apa de trandafiri poate face minuni atunci cand este aplicata chiar si la nivelul firelor de par, insa este important sa ii cunosti, mai intai, beneficiile si modurile de utilizare si aplicare a acesteia. Iata care sunt principalele beneficii ale apei de trandafiri!

Calmarea iritatiilor pielii 

Unul dintre cele mai mari beneficii ale apei de trandafiri este dat de proprietatile sale antiinflamatorii puternice. Aceste proprietati pot ajuta la tratarea mai multor afectiuni, atat de natura interna, cat si externa. De asemenea, apa de trandafiri poate ajuta chiar si la calmarea iritatiilor pielii, fiind eficienta in tratamentul dermatitei atopice

Calmarea durerilor de gat 

Adesea medicii prescriu antibiotice pentru durerile de gat, insa sugestia noastra este sa incercati apa de trandafiri. Aceasta a fost utilizata in mod traditional inca din timpuri stravechi pentru calmarea durerilor de gat. Desi e nevoie de mai multe cercetari pentru a dovedi eficacitatea acesteia, exista dovezi puternice care sa o sustina si un risc foarte mic de testare a acesteia. 

Reducerea rosetii pielii 

Apa de trandafiri este utilizata ca produs pentru infrumusetare de mii de ani, asa ca nu este deloc surprinzator ca poate imbunatati aspectul tenului si poate ajuta la reducerea rosetii pielii. Mai mult decat atat, proprietatile sale antibacteriene pot ajuta la reducerea acneei, fiind unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru un ten curat, in timp ce proprietatile sale antiinflamatorii pot reduce roseata si umflarea pielii. 

Prevenirea si tratarea infectiilor

Apa de trandafiri se bucura de proprietati antiseptice puternice, care pot preveni si ajuta la tratarea infectiilor. Din acest motiv, apa de trandafiri este inclusa intr-o varietate de tratamente naturale si medicinale. Un studiu din 2010 a descoperit ca atunci cand apa de trandafiri a fost folosita in picaturi pentru ochi pentru a trata cazurile de conjunctivita, proprietatile sale analgezice si antiseptice au ajutat la tratarea bolii oculare. 

Continut bogat de antioxidanti 

Petalele de trandafiri și uleiul de trandafiri contin numerosi antioxidanti puternici, care pot ajuta la protejarea celulelor organismului. Mai mult decat atat, acesti antioxidanti au potentiale efecte inhibatoare ale peroxidarii lipidelor, ceea ce ofera o protectie celulara puternica. 

Vindecarea taieturilor, cicatricilor si arsurilor 

Datorita proprietatilor antiseptice si antibacteriene mentionate anterior, apa de trandafiri poate ajuta la vindecarea rapida a ranilor. Aceste proprietati pot ajuta la curatarea si combaterea infectiilor provocate de taieturi si arsuri, micsorand procesul de vindecare al arsurilor si cicatricilor. 

Imbunatatirea starii de spirit 

Apa de trandafiri poate avea proprietati antidepresive si antianxietate. Exista chiar si studii care au descoperit ca extractul de petale de trandafiri poate relaxa sistemul nervos central. 

Ameliorarea durerilor de cap 

Apa de trandafiri si uleiul esential de trandafiri sunt utilizate in mod obisnuit in aromaterapie pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de cap. Acest beneficiu se datoreaza efectelor de detensionare mentionate in randurile de mai sus. Cercetatorii au constat ca vaporii de apa de trandafiri pot calma durerile de cap, la fel de bine cum o poate face si o compresa inmuiata in apa de trandafiri si aplicata la nivelul capului timp de 45 de minute. 

Proprietati anti-imbatranire 

Datorita proprietatilor sale anti-aging, asemenea celor untului de shea, apa de trandafiri se regaseste adesea in produsele cosmetice menite sa reduca ridurile.  Pe langa calmarea pielii iritate, apa de trandafiri poate reduce aspectul ridurilor atunci cand este aplicata local. 

Calmarea problemelor de digestie

In medicina populara, apa de trandafiri era adesea utilizata pentru a ajuta digestia si pentru a reduce tulburarile digestive. Potrivit studiilor, exista unele dovezi potrivit carora apa de trandafiri poate influenta in mod pozitiv digestia si poate ameliora tulburarile digestive. De asemenea, acesta poate avea efecte benefice asupra secretiei biliare, ceea ce poate ajuta si mai mult digestia. 

Mentinerea echilibrului pH-ului pielii si controlul excesului de sebum 

O piele sanatoasa prezinta valori ale pH-ului intre 4,5 si 6,2, acesta fiind considerat un mediu acid. Aceasta aciditate este necesara deoarece incetineste procesul de dezvoltare a bacteriilor, precum a celor care contribuie la formarea acneei. Tocmai de aceea, apa de trandafiri poate fi folosita pentru a spori efectul aciditatii normale a pielii. 

Imbunatatirea structurii firului de par 

Daca te intrebi de ce este apa de trandafiri un tratament excelent pentru stralucirea parului, trebuie sa stii ca aceasta elimina impuritatile de la nivelul firului de par, lasandu-l mult mai curat si mai moale la atingere. Este nevoie doar sa adaugi cateva pufuri de apa de trandafiri in samponul sau balsamul pe care il folosesti, iar in urma aplicarii parul tau va beneficia de hidratarea de care are nevoie. Mai mult, parul tau va avea si o aroma placuta!

Apa de trandafiri: Beneficii

La ce se foloseste apa de trandafiri: Utilizari 

Cu atatea beneficii pe care le aduce sanatatii organismului, apa de trandafiri este un rasfat care nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica de ingrijire si nu numai. Am stabilit deja din randurile anterioare pentru ce este buna apa de trandafiri, asa ca nu ne mai ramane decat sa-ti povestim despre utilizarile acestei ape florale. 

Utilizari cosmetice 

Apa de trandafiri face parte de mii de ani din ritualul de ingrijire al femeilor de pretutindeni, intrucat beneficiile sale sunt cunoscute in intreaga lume. Iata cum poti utiliza apa de trandafiri din punct de vedere cosmetic: 

  • - Baie de relaxare 

Acum ca stii ce este apa de trandafiri, a devenit de la sine inteles de ce Cleopatra folosea petale de trandafiri in baile de relaxare. Una dintre cele mai populare utilizari ale apei de trandafiri este turnarea acesteia in cada, pentru o baie aromata si relaxanta care te poate ajuta sa scapi de stres.  

  • - Spalarea si apretarea hainelor 

Poate nu erai familiara cu utilizarea apei sau uleiului de trandafiri la spalarea si apretarea hainelor, insa poti adauga cateva picaturi de ulei de trandafiri in detergentul pe care-l folosesti sau in masina de spalat, pentru a parfuma hainele intr-un mod placut. Poti aduga apa de trandafiri si in apa folosita la calcat, pentru o apretare inmiresmata a hainelor. 

  • - Masca pentru fata 

Datorita propritatilor magice ale acestui elixir, apa de trandafiri poate fi utilizata in mastile cosmetice pentru fata. Prin urmare, atunci cand doresti sa aplici o masca tratament pe fata, poti aduga si apa de trandafiri in compozitia acesteia, pentru o hidratare profunda. 

  • - Tratament pentru par 

Daca iti doresti sa-ti hidratezi patul intr-un mod eficient, o poti face amestecand saponul sau balsamul pe care-l folosesti cu apa de trandafiri. Chiar si mireasma parului va fi una mai puternica si mai placuta. 

  • - Demachiant 

Apa de trandafiri poate fi utilizata si sub forma de demachiant, amestecand ulei de cocos cu apa de trandafiri. Rezultatul obtinut este ideal pentru indepartarea eficienta a machiajului si obtinerea unei hidratari faciale complete. 

  • - Patch-uri pentru ochi 

Daca simti ca ai ochii umflati si obositi, poti inmuia o discheta demachianta in apa de trandafiri si poti tampona usor umflaturile de sub ochi, pentru a indeparta senzatia ochilor inflamati. 

  • - Apa de gura 

Pe langa faptul ca poate ajuta la ingrijirea pielii si a parului tau, apa de trandafiri este eficienta si in ingrijirea danturii, prevenin paradontoza si alte afectiuni bucale. Asadar, poti utiliza apa de trandafiri pe post de apa de gura pentru clatirea zilnica, scapand astfel de inflamatiile nedorite ale gingiilor. 

La ce se foloseste apa de trandafiri: Utilizari

Utilizari alimentare 

Stiai ca in Orientul Mijlociu apa de trandafiri alimentara era folosita pentru prepararea tocanei de miel, a budincii de orez si chiar si la prepararea salatelor? Iata ce utilizari alimentare poate avea apa de trandafiri: 

  • - Mancaruri condimentate

Poti folosi apa de trandafiri si pentru gatit, in ideea de a echilibra condimentele sarate din mancaruri. De pilda, aceasta poate fi utilizata pentru a completa condimentele intense precum sofranul si pentru a oferi un alt gust aromelor mai delicate, asa cum este cea de miere.  

  • - Deserturi cu migdale si fistic 

Exista multe retete culinare care au la baza si apa de trandafiri. Deserturile care contin migdale si fistic, de exemplu, primesc arome deosebite si de la apa de trandafiri. Ai grija, insa, sa o folosesti cu masura! 

  • - Gemuri si compoturi

Apa de trandafiri poate adauga o noua savoare notelor dulci si acidulate ale gemurilor sau comporturilor de casa, asa cum sunt cele de rubarba, capsuni sau zmeura, asa ca nu ezita sa o folosesti. 

  • - Limonada

Aroma de trandafiri este minunata si pentru limonada, asa ca ii poti oferi acestei bauturi racoritoare o aroma deosebita adaugand apa de trandafiri in ea. Gustul va fi unul proaspat, racoritor si parfumat!

  • - Cocktailuri 

Tonicele cu aroma de trandafiri si sucurile artizanale au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani. Adauga si tu un stop de apa de trandafiri intr-un cocktail precum gin tonic sau Margarita, pentru a-ti aroma cocktailul preferat. 

Utilizari alimentare

Cum se prepara apa de trandafiri?

Trandafirul a incetat sa fie demult doar o simpla floare oferita in dar, devenind un adevarat simbol al frumusetii, al prospetimii si al sanatatii. Chiar daca petalele de trandafiri au inceput sa fie utilizate in medicina, cosmetica si alimentatie in urma cu sute de ani, abia recent acestea au ajuns sa fie populare in industria farmacologica. Daca esti in cautarea retetei de apa de trandafiri, afla ca o poti prepara extrem de usor in propria locuinta si vei avea nevoie doar de cateva petale de trandafiri naturali, de gradina, apa plata si un recipient din sticla, prevazut cu capac. 

La jumatate de pahar de petale de trandafiri se adauga un pahar si jumatate de apa plata. Pune petalele intr-un recipient din sticla si adauga peste acestea apa calda, insa nu fierbinte. Lasa apoi amestecul sa se raceasca la temperatura camerei, iar dupa ce apa se raceste, strecoara apa de trandafiri intr-un alt recipient din sticla, prevazut cu capac. Apa de trandafiri se va pastra la frigider, insa nu mai mult de sapte zile si va putea fi utilizata sub toate modurile prezentate anterior. 

Cum se prepara apa de trandafiri?

Speram ca la finalul acestui articol vei sti exact ce este apa de trandafiri, care sunt beneficiile acesteia si cum o poti utiliza pentru sanatatea pielii, parului si a intregului organism. Nu degeaba apa de trandafiri a fost considerata inca din vremea Egiptului Antic un ingredient magic! 

Referinte: 

  1. 1. Gotter, Ana. “Rose Water: 10 Benefits and How to Use.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/rose-water-benefits.  Published 22 May 2017. Accessed 19 Apr. 2022. 
  2. 2. Abdul, Latif, et al. “Anti-Inflammatory and Antihistaminic Study of a Unani Eye Drop Formulation.” Ophthalmology and Eye Diseases, Libertas Academica, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3661513/.  Published 10 Mar. 2010. Accessed 19 Apr. 2022.