Blogul Obio


despre alimentatia sanatoasa si un stil de viata armonios

7 intrebari si raspunsuri despre uleiul de cocos

 

In cadrul acestui articol puteti citi despre:

1. Care este diferenta intre uleiul de cocos virgin si cel extravirgin?

2. Uleiul de cocos virgin poate fi si rafinat?

3. Care este diferenta intre uleiul de cocos crud, raw, presat la rece, si uleiul de cocos dezodorizat, rafinat?

4. Uleiul de cocos contine grasimi saturate, nu sunt acestea daunatoare?

5. Ce culoare trebuie sa aiba uleiul de cocos?

6. La ce pot folosi uleiul de cocos?

7. Uleiul de cocos este totuna cu untul de cocos?

 

Pentru ca uleiul de cocos este in acest moment unul dintre cele mai populare uleiuri, folosit in special in familiile cu copii dar nu numai, este bine sa stim cat mai multe despre el.

Piata abunda de oferte de ulei de cocos. Unele sunt virgine, presate la rece, altele sunt rafinate, procesate la temperaturi inalte.

Ne-am propus azi sa raspundem la cele mai intalnite intrebari pe care clientii nostri ni le-au pus legat de uleiul de cocos.

1. Care este diferenta intre uleiul de cocos virgin si cel extravirgin?


Nu e nici o diferenta, cand vorbim de uleiul de cocos, virgin = ulei de cocos extravirgin.

Astfel, atunci cand pe eticheta produsului de pe raft este mentionat faptul ca uleiul de cocos este fie virgin, fie extravirgin, poti fi sigur ca faci o alegere buna. Acest tip de ulei de cocos este mult mai sanatos decat cel natural, care, de cele mai multe ori, isi pierde mare parte din cantitatea de fitnutrienti.

In concluzie, ceea ce este important de retinut este ca uleiul de cocos virgin (extravirgin) este un ulei minim procesat, benefic pentru sanatate. Este interesant de stiut ca uleiul de cocos virgin si cel rafinat sunt diferite din punct de vedere al modalitatii de extractie. Concret, cel virgin/extravirgin este obtinut prin procedee mecanice, fara a suporta tratamente termice sau chimice, conservandu-si calitatile.

2. Uleiul de cocos virgin poate fi si rafinat?

Da. Daca un ulei este virgin, nu inseamna automat ca este si crud, presat la rece, raw. Daca pe ambalaj nu este specificat ca este raw sau presat la rece, chiar daca este virgin poate fi procesat la temperaturi mai mari de 42 grade.

3. Care este diferenta intre uleiul de cocos crud, raw, presat la rece, si uleiul de cocos dezodorizat, rafinat?


E important sa stim ca uleiul de cocos raw = crud = presat la rece. Un ulei presat la rece se extrage prin procedee mecanice la temperaturi de pana la 42 de grade. Uleiul rafinat este extras la temperaturi inalte, iar in procesul de rafinare si dezodorizare pot fi folosite tehnici care implica folosirea de anumite substante chimice, ale caror urme (traces) pot ramane in ulei.
Uleiul presat la rece are un miros puternic de cocos, in timp ce uleiul rafinat nu are acest miros.

4. Uleiul de cocos contine grasimi saturate, nu sunt acestea daunatoare?


Da, uleiul de cocos contine peste 98% grasimi saturate. Pana nu demult se credea ca aceste grasimi sustin cresterea colesterolului, ca nu sunt bune pentru organism. Destui nutritionisti inca mai afirma acest lucru, in special cei mai in varsta care renunta mai greu la ceea ce au invatat "pe vremea lor". Studiile noi arata exact contrariul, organismul uman are nevoie de grasimi saturate naturale, acestea ajuta la stabilizarea nivelului de colesterol, avand numeroase beneficii pentru sanatate.

5. Ce culoare trebuie sa aiba uleiul de cocos?


Uleiul rafinat de cocos in stare solida are o culoare alb-galbui, bine omogenizat. In stare lichida, este galbui la culoare.
Uleiul virgin, presat la rece, in stare solida este alb, poate fi omogenizat sau poate avea aspect de gheata alba. Culoarea mai este influentata si de gradul de filtrare al uleiului. Astfel, un ulei presat la rece foarte bine filtrat va fi de un alb imaculat, fara depuneri pe fundul borcanului. Un ulei presat la rece mai putin filtrat, poate avea depuneri maronii pe fundul borcanului, depuneri care nu sunt altceva decat fibre din nuca de cocos rezultate in urma procesului de presare. Asadar, daca observati pete maronii sau depuneri maronii pe fundul borcanelor de ulei de cocos presat la rece, nu va speriati, uleiul este foarte bun, inseamna doar ca a fost mai putin filtrat, ceea ce pana la urma e un beneficiu, nu un dezavantaj.

6. La ce pot folosi uleiul de cocos?


Uleiul rafinat de cocos recomandam sa-l folositi exclusiv la gatit (prajit, mancare la cuptor, etc.). Pentru prajit este ideal deoarece temperatura de ardere este foarte ridicata.
Uleiul virgin, presat la rece, este bine sa-l folositi ca atare in bucatarie. Se poate consuma ca atare, cate 1-3 linguri pe zi, sau se poate unge pe o felie de paine. Il puteti folosi in preparate raw vegane de asemenea. Si bineinteles, este extrem de apreciat si pentru uz extern, aplicat pe piele sau pe par.

Vom enumera in continuare cele mai importante utilizari ale uleiului de cocos, in cosmetica, in bucatarie, in gospodarie si in sanatate.

Utilizarea uleiului de cocos in cosmetica

Miraculosul ulei de cocos poate sa inlocuiasca cu succes produsele de infrumusetare disponibile in comert. Printre principalele utilizari pentru frumusete pe care acesta le are amintim:

  • Lotiune hidratanta;
  • Scurb, combinat cu cafea macinata sau cu zahar;
  • Crema anti-rid;
  • Tratament pentru cicatrici;
  • Crema de protectie solara si tratament pentru videcarea de arsuri solare;
  • Lotiune de ras;
  • Crema pentru bebelusi;
  • Crema pentru cuticule, care stimuleaza cresterea unghiilor;
  • Crema pentru coate;
  • Balsam de buze;
  • Lubrifiant natural;
  • Pasta de dinti pentru albire, in combinatie cu praf de copt;
  • Masca de par pentru hidratare;
  • Tratament anti-matreata;

 

Utilizarea uleiului de cocos in bucatarie

tort cu cocosUn recipient cu ulei de cocos este binevenit in bucatarie, daca avem in vedere numeroasele sale intrebuintari:

  • Uleiul de cocos poate inlocui untul, necesar la copt si la prajit;
  • Poate fi consumat in cafea, conferindu-i o textura cremoasa;
  • Uleiul de cocos se utilizeaza pentru prepararea maionezei;
  • In combinatie cu semintele de chia rezulta intr-un energizant de casa natural;
  • Se foloseste pentru prepararea drajeurilor cu cocos;
  • Se poate pregati granola cu ulei de cocos;
  • Crema de ulei de cocos.
  • Se intrebuinteaza la prepararea de smoothies.

 

Utilizarea uleiului de cocos in gospodarie

Uleiul de cocos poate fi folosit ca materie prima pentru realizarea unor produse foarte utile in gospodarie, cum ar fi:

  • Sapun de casa pentru rufe;
  • Lotiuni de corp;
  • Solutii care catifeleaza hainele si accesoriile din piele;
  • Tratamente pentru pielea cu probleme a patrupedelor;
  • Crema hidratanta pentru maini;
  • Solutie insecticida, in combinatie cu rozmarinul si menta;
  • Solutie de curatare a ustensilelor de bucatarie.
  • Solutie de lustruire a pantofilor.

 

Utilizarea uleiului de cocos in sanatate

Uleiul de cocos pare sa fie un panaceu universal, daca luam in considerare multiplele sale beneficii pentru sanatate:

  • Remineralizeaza dantura;
  • Ajuta la arderea grasimilor, fiind un adjuvant foarte bun in curele de slabire;
  • Imbunatateste calitatea somnului;
  • Regleaza nivelul de insulina;
  • Amelioreaza semnele si cicatricile de pe piele;
  • Ajuta la tratarea starilor de depresie si a anxietatii;
  • Imbunatateste circulatia sangelui;

In videoclipul de mai jos poti vedea principalele 10 utilizari zilnice ale uleiului de cocos:

7. Uleiul de cocos este totuna cu untul de cocos?

Nu. Uleiul de cocos nu contine pulpa, la topire este transparent.
Untul de cocos contine ulei de cocos si pulpa de cocos, de aceea la topire pulpa se va depune pe fundul borcanului.

Si la final, un sfat: evitati sa cumparati ulei de cocos care pe eticheta nu specifica daca este rafinat sau presat la rece. Cel mai probabil acel ulei de cocos este rafinat, nu este virgin sau daca este, nu este crud, presat la rece. Pretul este si el un indicator, un ulei rafinat este la jumate de pret de obicei fata de unul presat la rece. Fiti asadar vigilenti, nu toti producatorii sunt 100% onesti, si daca nu sunteti atenti, veti cumpara ulei rafinat crezand ca ati cumparat ulei presat la rece. Si evident, este de preferat sa cumparati ulei bio, din agricultura ecologica.

Pe Obio.ro gasiti o mare variatate de uleiuri de cocos, atat virgine, presate la rece, cat si dezodorizate, rafinate, toate fiind certificate bio, din agricultura ecologica. Toate sunt testate de noi si de incredere.

 

Despre uleiul de cocos merita citit si:

Beneficiile uleiului de cocos:

9 beneficii ale utilizarii uleiului de cocos pentru copii

Ulei de cocos pentru par - TOP 3 beneficii si 5 idei de utilizare

Despre calitatea uleiului de cocos:

Cum alegi un ulei de cocos bun?

Intrebuintari reale sau mituri:

11 curiozitati pe care nu le stiai despre uleiul de cocos

Mit sau adevar despre uleiul de nuca de cocos: este bun sau nu?

Ulei de cocos pentru fata, ten si cosmetica

Ulei de cocos pentru ten - 3 măști de față cu ulei de cocos

6 produse cosmetice de care poți uita dacă folosești ulei de cocos

Ulei de cocos pentru gatit, bucatarie si retete



Produsul a fost adaugat in cos