Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

5 trucuri pentru a manca sanatos in timpul izolarii la domiciliu

 

 

Izolarea la domiciliu implica si cumparaturi alimentare facute la un interval de timp mai mare, pentru a evita expunerea. Planificarea meselor devine o reala provocare si incepe sa necesite mai multa atentie. Poti usor sa cumperi sub impuls cantitati mari de alimente, din dorinta de a-ti face provizii. In plus, in cosul de cumparaturi se pot aduna foarte usor tentatii alimentare nesanatoase. De aceea, este recomandat sa pleci la magazin cu o lista de cumparaturi realizata cu atentie, in functie de nevoile tale si ale familiei si in functie de ceea ce ai deja in frigider sau in dulapuri.

 

Lucratul de acasa poate insemna si gustari dese, snack-uri nesanatoase ori mancatul pe fond nervos. Cu siguranta vrei sa eviti kilogramele in plus si iti doresti ca perioada de stat acasa sa nu se transforme in a manca mai mult si prost. In acest articol iti oferim 5 trucuri utile pe care sa le pui in aplicare, astfel incat izolarea la domiciliu sa insemne mai multa atentie acordata alimentatiei sanatoase si echilibate:

 

1. Pastreaza 3 mese pe zi la ore regulate

A-i oferi organismului 3 mese pe zi inseamna sa NU il provoci sa-si faca rezerve, punand la pastrare o parte din ce primeste in depozite de grasime. In felul acesta nici nu vei mai fi tentat sa rontai cate ceva, din cauza ca ti-e foame. Aloca timp pentru micul-dejun, nu te rezuma doar la cafeaua de dimineata si pastreaza-ti orarul meselor. Nu inseamna sa fie ore fixe zi de zi, insa nici sa sari peste masa de pranz, fiindca te-ai luat cu prea multa treaba pentru job.

 

De retinut:

 

- respecta cele 3 mese pe zi (micul-dejun este si el obligatoriu);

- pastreaza un program fix al meselor, pe cat posibil (in felul acesta stimulezi metabolismul si cresti nivelul de energie al organismului);

- mananca ultima masa nu mai tarziu de ora 19.00;

 

2. Foloseste mancarea din frigider in mod strategic

Prioritizeaza produsele proaspete, fructele, legumele si cele care au perioada de valabilitate mai scurta, cum sunt lactatele. Prin urmare, cosuma-le pe acestea primele. De asemenea, unele legume si fructe se strica mai repede decat altele, asa ca incepe cu ele.

 

Pentru a avea o imagine clara asupra produselor din frigider, grupeaza-le pe categorii si verifica din cand sa vezi ce urmeaza sa expire.

 

De retinut: 

 

- consuma alimentele in ordinea datei de expirare, pentru a te asigura ca nu risipesti nimic;

- cumpara atat fructe si legume proaspete, cat si congelate; acestea din urma au avantajul de a fi neperisabile, putand fi consumate dupa perioade lungi de timp; in plus sunt la fel de nutritive ca si cele proaspete;

- mergi la cumparaturi cu o lista realizata de acasa, tinand cont de planul meselor pentru o saptamana (ceea ce urmeaza sa gatesti in perioada imediat urmatoare);

 

3. Adoptă o dieta echilibrata si variata

 

Urmeaza o dieta echilibrata cu multe fructe si legume, cereale integrale, proteine vegetale, animale si grasimi sanatoase. Este cea mai buna modalitate de a obtine toti nutrientii esentiali de care ai nevoie pentru starea de sanatate si un sistem imunitar care sa functioneze la nivel optim. Pentru ca izolarea la domiciliu inseamna si mai putina activitate fizica, acorda atentie si portiilor de mancare.

 

De retinut:

 

- adopta o dieta echilibrata, adica mananca cat mai variat si sanatos:

  • surse de proteine de origine vegetala: produse din soia (lapte, tofu), nuci, seminte de dovleac, alune, migdale s.a.
  • surse de proteine de origine animala: produse lactate, oua, conserve de peste, carne de pasare s.a.
  • surse de grasimi: unt, ulei de masline s.a.
  • carbohidrati: fructe si legume proaspete (dar si congelate) s.a.

- sa ai grija ca din alimentatie sa nu iti lipseasca produsele cu proteine si fibre, dar continut redus de calorii - carnea de curcan, carnea de vita, boabele de fasole, lintea;

- fii atent si la marimea portiilor de mancare, poti folosi ca unitate de masura chiar propria farfurie;

 

4. Alcatuieste-ti un stoc de gustari sanatoase

In loc de ciocolata si chipsuri, opteaza pentru gustari sanatoase precum nuci, iaurt, fructe uscate, smoothie-uri cu fructe si lapte vegetal (ca de exemplu lapte de cocos sau de migdale). Pe site-ul Obio gasesti idei de snackuri sanatoase bio, ideale atat pentru tine, cat si pentru cei mici ai familiei. 

 

Tine cont ca o gustare inseamna si o portie mica, deci in niciun caz nu o transforma intr-o adevarata masa. 150 de calorii pentru o gustare intre mese sunt suficiente.

 

De retinut:

 

- mananca gustari sanatoase, precum fructe, batoane din legume sau cantitati moderate de nuci;

- alcatuieste-ti un raft dedicat pentru snack-uri bio, sanatoase, pe care le poti comanda online de pe site-ul Obio;

- ai grija la numarul de calorii al gustarilor dintre mese;

 

5. Gaseste variante pentru a consuma cat mai multe fructe si legume

Poate ti-ai facut un stoc favorabil atat de fructe, cat si de legume, insa acum nu le lasa sa se strice. Pentru a fi mai atractiv consumul acestora, taie-le in mici bucatele. De exemplu, prepara-ti o salata de fructe cu portocale, mango si kiwi sau una cu mere, struguri si nuci maruntite. Mai iti poti prepara un iaurt cu fructe proaspete peste care sa adaugi musli si miere sau sirop de artar. 

 

Legumele pot fi taiate felii si mancate pe post de gustare. O alta idee este sa prepari chipsuri de legume. Dupa ce le-ai taiat fasii subtiri, pune-le pe o tava si presara peste ele condimentele preferate. Pastreaza-le la cuptor pentru cateva minute.

 

De retinut:

 

- consuma fructele si legumele intr-un mod creativ, astfel incat sa maresti aportul lor in regimul alimentar;

- daca ai mancat o masa principala, asteapta in jur de doua ore pana sa consumi fructe;

- variaza fructele pe care le consumi de la o zi la alta;

 

 

Profita de perioada izolarii pentru a consuma produse sanatoase, ca sa ai grija de corpul si sistemul tau imunitar. Pe site-ul Obio gasesti produse bio, o alegere ideala pentru un organism plin de energie si o stare de bine.

 

 Autor: Madalina Todut

Arrow up icon