Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Relația dintre obiceiurile alimentare și instalarea depresiei

În prezent, depresia este una dintre tulburările mentale ale lumii moderne care afectează în diferite moduri un număr tot mai mare de persoane. Acest tip de dezechilibru periclitează viața individului, modificând parametrii obișnuiți în care aceasta trebuie să se desfășoare. Astfel, starea de spirit echilibrată este înlocuită cu schimbări bruște de dispoziție și pesimism.

Cauzele depresiei

Printre cel mai des întâlnite cauze ale depresiei se numără moștenirea genetică, experiențele personale traumatizante și factorii fiziologici (precum nivelul de serotonină).

Depresia si sanatatea fizica

Corpul și mintea se află într-o relație de influență reciprocă permanentă. Motto-ul „mens sana in corpore sano” ilustrează perfect legătura dintre starea de sănătate fizică și cogniție. Un studiu desfășurat de către neuropsihiatrul Kristine Yaffe de la UCSF – Universitatea din California, San Francisco – a concluzionat în anul 2001 faptul că o persoană de peste 65 de ani activă din punct de vedere fizic, prezintă un risc cu peste 30% mai scăzut de a suferi un declin mental. Stimularea cerebrală are loc pe fondul unui stil de viață dinamic, la fel cum o boală fizică poate compromite cogniția.

Schimbările din structura creierului sunt bazate pe o serie de procese chimice. Așa cum mușchiul acționează, materializând un gând, tot așa și mintea poate fi influențată de o acțiune pe care o face corpul. Dacă respectiva acțiune se transformă într-un obicei, și modul de a gândi într-un caz singular se va extinde la general.

Alimentele si depresia

Obiceiurile cotidiene, mai ales cele alimentare, determină schimbări ale stării de spirit, a modului în care gândim și implicit a sănătății mintale. Un exemplu banal poate fi consumul excesiv de alimente care cresc nivelul de energie atât de mult, încât corpul devine agitat. Dacă, aparent, modificarea stării de spirit nu are o sursă clară și un motiv întemeiat, aceasta se poate datora unui obicei alimentar pe care nu îl considerăm a fi nociv, dar care este. Printre acestea se numără și următoarele:

  • Dieta bogată în zahăr si depresia

Aceasta poate avea efecte devastatoare în organism. Zahărul susține modificarea stării emoționale prin mai multe modalități, printre care se numără și reducerea nivelului de BDNF (factor neurotrofic cerebral) – simptom întâlnit la pacienții cu depresie majoră și schizofrenie. De asemenea, zahărul este unul dintre carbohidrații care duce la variația glicemiei, iar atunci când nivelul glicemic crește, se mărește și numărul neurotransmițătorilor asociați cu depresia.

  • Dependența de cofeină si depresia

este un obicei care se instalează treptat și care se poate intensifica o dată cu trecerea timpului. Consumul moderat de cafea nu reprezintă un pericol, el fiind benefic în cazul persoanelor care suferă de hipotensiune. Atunci când creștem cantitatea de cafea consumată, nu doar că declanșăm un efect toxic asupra creierului, ci și asupra întregului organism. Acesta poate să confunde cafeina cu resursa principală de energie care susține buna sa funcționare, astfel că, atunci când doza este redusă, din nou, nivelul de serotonina din corp scade, ducând la apariția stărilor de anxietate, irascibilitate și chiar depresie.

  • Alcoolul si depresia

Deși majoritatea consideră că depresia alimentează dorința de a consuma alcool, efectul este cel opus: consumul de alcool crește riscul instalării depresiei, din cauza modificării „chimiei creierului”. Studiile de specialitate numesc această tulburare „depresia indusă de consumul de substanțe”. Alcoolul modifică abilitatea verbală, pe cea cognitivă și capacitatea motrică, iar factori precum agresivitatea sau impulsivitatea crescută fac ca schimbările produse la nivel mental să fie de necontestat.

Remedii alimentare pentru depresie

Sănătatea emoțională poate fi menținută și echilibrată cu ajutorul alegerilor cotidiene. Astfel, un mod de alimentație care oferă organismului toți nutrienții de care acesta are nevoie, ajuta corpul să creeze o armură împotriva simptomelor asociate depresiei. Un bun exemplu este dat de magneziu care are un efect tonic general, fiind un mineral antistres. Balanța nutrițională poate reprezenta cauza unui dezechilibru emoțional, dar și soluția împotriva unui declin de acest tip. De exemplu, medicii specialiști recomandă celor care se luptă cu depresia să consume alimente precum: ulei de măsline, linte roșie sau faina de ovăz cu miere servită ca gustare.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda