Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Bio sau organic? Magia din spatele celor doi termeni

Trendul produselor ecologice și al beneficiillor pe care acestea le au pentru sănătate au făcut ca ele să fie din ce în ce mai prezente nu doar pe rafturile supermarketurilor dar și în bucătăriile noastre. Există foarte multe mituri legate de aceste produse bio, iar unul dintre se referă la faptul că se diferențiază de cele organice. Sunt, însă, acești doi termeni sinonimi sau au elemente care le diferențiază? Te invităm să descoperi magia din spatele lor, în acest articol.

Ce sunt produsele organice?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, produsele organice sunt acele alimente, cosmetice sau produse de menaj care au fost fabricate prin procedee tradiționale și eco-friendly, fără a utiliza agenți chimici și fără a fi modificate genetic. Acestea sunt, de fapt, mult mai naturale față de alte categorii de produse supuse unui proces intens și complex de prelucrare.

În plus, produsele organice sunt certificate de un organism autorizat, care, în urma unei analize, va atesta dacă modalitatea de producție a acestora respectă standardele ECO, conform legislației în vigoare. Deși aceste reglementări și rigori variază de la o țară la alta, există câteva care rămân valabile indiferent de regiune, printre care: interzicerea utilizării ogranismelor modificate genetic sau a iradierilor, interzicerea folosirii pesticidelor, fertilizatorilor și a hormonilor de creștere; mai mult decât atât, solul pe care urmează să se realizeze producția trebuie ferit de orice tip de substanțe chimice încă dinainte de începerea procesului de cultivare a plantelor.

Ce sunt produsele bio?

Conform reglementărilor europene, produsele organice se regăsesc și sub denumirea de produse bio. Concret, produsele etichetate ca fiind “bio”, “organice” sau “ecologice” prezintă aceleași caracteristici de producție, definind alimente și produse de uz casnic sau personal care nu au fost modificate genetic. Prin urmare, diferențele dintre acești doi termeni apar la nivel de percepție a fiecaruia dintre noi, consumatorii.

Astfel, produsele bio sunt percepute ca fiind ceva mai naturale, mai nutritive și mai benefice pentru sănătate. În același timp, acest termen ne duce cu gândul la proceduri de obținere sustenabile, care nu afectează natura și mediul înconjurător. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care a luat naștere mitul conform căruia “bio”, “organic” și chiar și “eco” defineșc concepte diferite.

 

Prin urmare, putem concluziona faptul că nu există nicio diferență între produsele etichetate bio și cele etichetate ca fiind organice. Această confuzie ține mai mult de terminologia celor doi termeni, din cauza utilizării lor care diferă ușor, în funcție de regiunea geografică. De exemplu, în spațiul franco-germen se folosește adesea sintagma de “produse bio”, în timp ce englezii preferă termenul de “organic” pentru a desemna această categorie de alimente.

De unde poți cumpăra produse bio?

Deși ar putea părea simplu, este destul de dificil să recunoști produsele care sunt, într-adevăr, ecologice. Odată cu apariția acestei nouă tendințe alimentare, au apărut o multitudine de magazine care comercializează alimente și produse de îngrijire personală sau de menaj care nu sunt în realitate organice, așa cum sunt prezentate, ci folosesc aceste denumiri doar ca strategii de marketing.

Așadar, dacă îți dorești să adopți acest stil de alimentație și să incluzi produsele organice în dieta ta, trebuie să știi de unde anume poți achiziționa preparate bio. Noi te putem ghida pe drumul către o viață sănătoasă, oferindu-ți o gamă diversificată de produse alimentare bio, cosmetice bio dar și soluții de menaj obținute prin procedee organice.

Comandă acum porția ta de sănătate de pe site-ul nostru!

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda