Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Maca - cel mai afrodisiac produs bio

bol cu maca

Arata ca un copil al unui cartof si al unei ridiche albe. Creste salbatic in pamantul rece al muntilor Anzi, la mii de metri deasupra nivelului marii, in Peru. Si are un gust de nuca, usor untos. Radacina de maca, caci despre ea este vorba, ce provine din familia plantelor de mustar, este o adevarata bomba nutritionala. Insa cat este de super acest super-aliment? 

In articolul de astazi iti vom spune tot ceea ce trebuie sa stii despre maca, ce beneficii aduce acest aliment, care sunt proprietatile sale, dar si cum o poti consuma, pentru a beneficia din plin de toate efectele pozitive pe care le aduce organismului. Testeaza si tu puterile unui super-aliment pentru o super stare de bine! 

Ce este maca? 

Desi este recunoscuta de mii de ani pentru proprietatile sale medicinale, radacina de maca se numara printre cele mai noi remedii aduse in prim plan datorita popularitatii castigate de superalimente. Radacina de Maca face parte din familia Cruciferelor (varza, ridiche, nap) si este originara din Muntii Anzi, Peru, comercializata sub forma de pudra. Un alt aspect important care trebuie mentionat despre maca, este faptul ca se gaseste la altitudini de peste 3000 de metri si face parte din familia plantelor adaptogene.

Adaptogenii sunt ingrediente folosite pentru imbunatatirea si reglarea sistemului hormonal, iar ceea ce este cu adevarat remarcabil, e capacitatea lor de a actiona in functie de nevoile organismului. Daca productia unui anumit hormon este scazuta, maca va ajuta la cresterea sa si invers. Planta nu contine hormoni, ci hraneste hipofiza (glanda situata la baza creierului care influenteaza glandele sexuale) si hipotalamusul (regiune situata tot la baza creierului, deasupra hipofizei, care asigura rol de control al secretiilor hormonale).

In general, adaptogenii ajuta organismul sa raspunda ideal factorilor interni organismului (anxietatea), dar si celor externi (ranile fizice). De exemplu, in cazul aparitiei unei afectiuni, maca stimuleaza sistemul imunitar, iar in conditii de stres, regleaza sistemul nervos si echilibreaza functiile hormonale. Astfel, reuseste sa puna in balanta nivelul dintre estrogen si progesteron. 

Spre deosebire de suplimentele alimentare disponibile in comert, maca trateaza disfunctiile sexuale fara a avea efectele secundare pe care le pot avea medicamentele comune. Fiind un superaliment, nu exista o limitare a cantitatii de pudra pe care un adult are voie sa o consume zilnic, insa moderatia trebuie sa fie cuvantul cheie in acest context.

radacina de maca

Calorii si valori nutritionale pudra de maca

Radacina de maca poate fi considerata un aliment complet. Aceasta bifeaza cele mai importante valori nutritionale pentru acoperirea nevoilor organismului nostru, iar pulberea de maca devine un concentrat de nutrienti. O lingurita (5 g) de pudra de maca contine [1]: 

  • 16 kcal/ 69 kJ; 
  • 0,5 g de proteine;
  • 0,04 g de grasimi; 
  • 0,9 g de fibre; 
  • 17,5 mg de calciu. 

Care sunt proprietatile pudrei de maca? 

Radacina de maca este foarte nutritiva si reprezinta o sursa excelenta de vitamine si minerale benefice pentru organism. Aceasta este recunoscuta si pentru continutul sau bogat de nutrienti, inclusiv vitaminele B1 (riboflavina), B2 (tiamina), B6 si mineralele precum fier, calciu, magneziu, zinc, sodiu si fosfor [2].

Tiamina continuta de pudra de maca contribuie la randamentul energetic normal al metabolismului, dar si la functionarea normala a inimii, a sistemului nervos si a psihicului. Riboflavina ajuta la mentinerea numarului normal de globule rosii in organism, la aspectul normal al pielii, la asimilarea fierului si la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Vitamina B6 continuta de pudra de maca contribuie la sinteza cisteinei, la buna functionare a sistemului nervos, la reducerea oboselii si la reglarea activitatii hormonale din organism. 

Pudra de maca are o multime de proprietati, motiv pentru care este considerata un superaliment si este atat de apreciata. Dintre cele mai importante proprietati ale maca enumeram: proprietatile fungistatice, anticarcinogene, bacteriostatice si antioxidante. De asemenea, pudra de maca imbunatateste nivelul energetic, creste rezistenta la stres, ajuta memoria si asigura rezistenta oaselor. 

radacina de maca, pudra de maca si suplimente cu maca

Beneficiile consumului de maca 

Creste libidoul la barbati si femei

Datorita efectelor sale asupra sistemului hormonal, maca este un afrodisiac natural, care imbunatateste functiile sexuale si creste libidoul la femei (energia psihica legata de impulsurile vitale, dar mai ales de cel sexual), iar in cazul barbatilor stimuleaza fertilitatea. 

Actioneaza ca un tonic general si sustine echilibrul tuturor glandelor endocrine. Exista multiple studii care confirma beneficiile radacinii de maca asupra sanatatii sexuale in cazul femeilor. In anul 2010, 2 din cele 4 experimente realizate in cadrul unui studiu [3], consumul regulat de maca a generat rezultate pozitive asociate cu imbunatatirea functiei sexuale atat la femei, cat si la barbati.

Consumata regulat, maca regleaza secretia de estrogen si progesteron, in cazul femeilor, iar barbatii se pot bucura de un nivel optim de testosteron. Substantele active pe care le contine sunt asociate cu un libido sanatos si cu o buna functie erectila, de aceea pudra este cunoscuta si sub denumirea de „viagra naturala”.

Amelioreaza simptomele premenstruale si ale menopauzei 

Radacina de maca este utilizata la scara larga pentru beneficiile pe care le aduce in ceea ce priveste simptomele premenstruale. Mai mult, pudra de maca este cunoscuta pentru efectul sau de echilibrarea a hormonilor din corp, iar studiile [4] arata ca multitudinea de nutrienti ai radacinii de maca contribuie la ameliorarea simptomelor din timpul menopauzei. 

Imbunatateste starea de spirit 

Dovezi limitate sugereaza ca maca poate ajuta la imbunatatirea nivelului de energie si a starii de spirit. Un studiu din 2016 pe 175 e persoane [4] a demonstrat ca administrarea a 3 grame de pudra de maca pe zi timp de 12 saptamani a imbunatatit scorurile de dispozitie si energie. In plus, cercetarile mai vechi sugereaza ca maca prezinta beneficii in ceea ce priveste reducerea simptomelor de anxietate si depresie la femeile aflate la postmenopauza. 

Maca este o sursa completa de proteine care asigura corpului toti aminoacizii pe care acesta nu ii poate produce singur. In continutul sau se regasesc minerale si acizi grasi care imbunatatesc starea generala a organismului. Mentine un nivel optim de energie si este un bun tonus mental. 

ceai de maca

Care este doza zilnica recomandata de maca? 

In mod cert, maca are o multime de beneficii impresionante pentru organism. In ceea ce priveste doza, pana la 3 g pe zi sunt considerate sigure atunci cand sunt luate timp de pana la 4 luni, potrivit Bibliotecii Nationale de Medicina [5]. 

Cum se consuma maca? 

Cel mai des vei gasi pudra de maca sub forma de pudra sau pulbere, asa ca indicat este sa incepi sa consumi cate o jumatate de lingurita in fiecare zi si sa cresti doza treptat, pana la 1-2 lingurite pe zi. Daca achizitionezi maca sub forma de pudra, aceasta poate fi adaugata in alimente sau bauturi precum smoothie-urile. In mod traditional, in Peru maca este incorporata in paine si alte alimente, precum produsele de patiserie dulci si supe. 

Asadar, daca si tu vrei sa profiti de beneficiile pe care maca le are pentru organism si vrei sa incluzi acest aliment intr-o alimentatie sanatoasa, o poti adauga in cele mai delicioase retete de smoothie, de pilda. 

Contraindicatii pudra de maca 

O doza de 3-5 g de pudra de maca este considerata sigura pentru majoritatea persoanelor, fara efecte secundare. Cu toate acestea, unele persoane ar trebui sa consume maca cu precautie, in special persoanele care au afectiuni tiroidiene si carora li se recomanda sa reduca la minimum legumele crucifere, asa cum este si maca. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta familie de legume contine substante cunoscute sub numele de goitrogeni, care pot interfera cu functionarea normala a tiroidei [5]. De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa consulte medicul inainte de a consuma maca. 

pudra de maca

Bucura-te si tu de beneficiile pudrei de maca si introdu si tu acest superaliment in dieta zilnica. Totodata, tine cont de faptul ca acest articol are caracter informational si nu va tine loc de sfaturile medicului, motiv pentru care iti sugeram o vizita la medic pentru a te asigura ca radacina de maca poate fi inclusa in alimentatie fara riscuri pentru sanatatea ta. 

Referinte: 

  1. nutritionist, Nicola Shubrook – Registered. “Top 5 Health Benefits of Maca.” BBC Good Food, BBC Good Food, www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-maca-powder.  Published 15 Feb. 2023. Accessed 30 Mar. 2023. 
  2. Eat Peru. “Maca - Benefits, Nutrition & Side Effects.” Eat Peru, Eat Peru, www.eatperu.com/maca-benefits-nutrition/.  Published 3 Sept. 2022. Accessed 30 Mar. 2023.
  3. Shin BC;Lee MS;Yang EJ;Lim HS;Ernst E; “Maca (L. Meyenii) for Improving Sexual Function: A Systematic Review.” BMC Complementary and Alternative Medicine, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20691074/.  Published 10 Aug. 2010. Accessed 30 Mar. 2023.
  4. Kubala, Jillian. “4 Benefits of Maca Root (and Potential Side Effects).” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root.  Published 6 Jan. 2022. Accessed 30 Mar. 2023.
  5. “7 Benefits of Maca Root, According to Experts.” Forbes, Forbes Magazine, www.forbes.com/health/body/maca-root-benefits/.  Published 21 Mar. 2023. Accessed 30 Mar. 2023.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda