Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cum citim ingredientele unui detergent ecologic

Pe piata romaneasca de produse ecologice pentru curatenia casei si igiena personala, sunt prezenti deja aproape toti producatorii europeni si nu numai. Lucru care nu poate decat sa ne bucure, clientul are din ce alege. Diferente majore intre produse nu sunt, aproape toate au aceleasi ingrediente, lucru de inteles pana la urma, si normal.

Vom incerca sa raspundem aici la niste lucruri care nu sunt foarte cunoscute de consumatori, lucruri care tin de modul de etichetare si prezentare a ingredientelor acestor produse. Ingredientele sunt importante pentru ca unele persoane pot fi alergice la anumite substante, sau pur si simplu pentru o informare corecta a clientului.

Obligatii legale produse ecologice

Daca in cazul produselor cosmetice ecologice, producatorii sunt obligati sa treaca pe eticheta lista detaliata de ingrediente, denumita INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), ei bine, in cazul detergentilor ecologici aceasta obligativitate nu mai exista. Trecerea pe eticheta a listei de ingrediente in format INCI este optionala. Producatorii sunt obligati sa treaca pe eticheta doar grupele de ingrediente, conform regulamentului CE 648/2004, nu si lista detaliata de ingrediente. Din acest motiv, peste 80% dintre producatorii de detergenti aleg sa nu treaca pe eticheta lista de ingrediente, ci doar grupele de ingrediente. Motivele pot fi simple, fie e vorba de o politica de marketing,  fie pur si simplu daca legea nu-i obliga, ei nu trec decat ce e obligatoriu. Daca motivul e pur de marketing, atunci probabil produsul sau produsele in cauza pot contine anumite ingrediente care daca ar fi trecute detaliat, clientul nu ar mai cumpara acel produs. Asta nu inseamna deloc ca acele ingrediente ar fi nocive, vorbim totusi de detergenti care au certificari ecologice, insa unui client poate sa nu-i placa pur si simplu un ingredient, sau considera ca pentru el un ingredient nu este bun, sau pur si simplu pentru ca o lista de ingrediente detaliata este mai putin "atractiva" decat o grupa de ingrediente. Si atunci, decat sa riste sa piarda eventual unii clienti, producatorii aleg majoritatea sa nu treaca lista detaliata de ingrediente.

Si ca sa vorbim concret, sa dam exemplul unui detergent ecologic pentru rufe.

Compozitie detergenti ecologici

Pe eticheta produsului, gasim urmatoarea compozitie (ingrediente): <5% sapun vegetal, surfactanti anionici, surfactanti non-ionici, parfum (ulei de portocale). Pentru necunoscatori, aceasta lista de ingrediente poate fi suficienta. Insa se poate vedea ca ea nu contine practic ingredientele in sine, ci grupe de ingrediente (surfactanti, sapun, fara a se detalia care anume surfactanti sau ce tip de sapun). Avem de exemplu surfactanti anionici, insa nu se specifica ce tip de surfactanti anionici, denumirea exacta a acestora. Pe site-ul producatorului, destul de bine ascuns, am putut sa gasim si lista INCI pentru acest detergent, care suna cam asa: Ingredients: aqua/water, cocoglucoside, sodium lauryl sulfate, sodium chloride, potassium cocoate, alcohol, citrus aurantium flower. (nu dam numele producatorului din acest exemplu, nu e corect si nu face obiectul acestui articol, discutam de detergenti ecologici la modul general, oricum marea majoritatea a detergentilor ecologici de pe piata romaneasca sunt etichetati in acest mod). Ei bine, iata ca din lista detaliata, vedem ca sapunul este de fapt cocoglucoside, adica este fabricat din nuca de cocos, ceea ce nu puteam sti de pe eticheta, unde scrie doar sapun vegetal.


Asadar, avem: <5% sapun vegetal, surfactanti anionici, surfactanti non-ionici, parfum (ulei de portocale) = aqua/water, cocoglucoside, sodium lauryl sulfate, sodium chloride, potassium cocoate, alcohol, citrus aurantium flower.

In compozitia produsului care apare pe eticheta avem asadar doar 4 "ingrediente" (care de fapt sunt grupe de ingrediente), in timp ce pe lista detaliata de ingrediente (care nu apare pe eticheta produsului, si uneori nici chiar pe site-ul producatorului), regasim nu mai putin de 7 ingrediente.

Surfactantii din detergentii bio

O controversa exista in privinta folosirii SLS-ului sau SLES-ului in detergentii bio. Acestia sunt surfactanti, deci daca gasiti pe eticheta surfactanti, 99% acele produse contin si aceasta substanta. Unii producatori din cauza ca pe internet se gasesc diverse articole cum ca acestea sunt nocive pentru piele, aleg sa le ascunda sub alte denumiri. Astfel putem intalni acest tip de surfactanti sub diverse alte denumiri, precum: Sodium caprylic sulfate, Sodium capric sulfate, Sodium oleic sulfate, Sodium stearyl sulfate , Sodium myreth sulfate, Sodium dodecanesulfate, Sodium monododecyl sulfate, Sodium coco-sulfate, si alte denumiri. Trebuie sa stim ca SLS-ul din detergentii ecologici este de origine vegetala, si ca fara el in compozitie, puterea de spalare scade drastic. Si mai trebuie sa stim faptul ca SLS-ul si formele sale descrise mai sus sunt intr-adevar nocive daca le regasim in compozitiile cosmetice. In detergenti, ceea ce mai ramane in haine dupa tot procesul de spalare este un procent nesemnificativ, fata de produsele cosmetice care se aplica direct pe piele si in cantitati mari. Oricum, nu exista detergent care sa fie si eficient, si sa nu contina SLS sau alt derivat al sau. Ca sa fim sinceri, peste 90% dintre detergentii ecologici de pe piata romaneasca, europeana sau chiar mondiala contin sub o denumire sau alta SLS. Deci daca pe detergentul dvs. nu scrie implicit ca ar contine SLS, sigur 90% contine dar producatorul a avut grija sa ascunda asta. Sa ascunda in mod nejustificat as spune, pentru ca folosit in detergenti ecologici, SLS-ul asigura o spalare mult mai eficienta, si nu vorbim de SLS sintetic, ci de un derivat din plante (cocos in cele mai multe cazuri). Deci nu e gresit sa fim mai indulgenti cu acest surfactant daca il gasim in detergenti, si sa fim foarte precauti daca il gasim in produse cosmetice in procent mai mare de 1%.

Sigur, toate ingredientele sunt de origine vegetala, produsele detin certificare ecologica. Va reamintim ca producatorul nu este obligat sa treaca pe eticheta lista de ingrediente.

Speram ca ati inteles cum sta treaba cu ingredientele, si de acum inainte veti sti ca ori de cate ori veti gasi pe eticheta unui detergent ecologic ingrediente de genul: sapun vegetal, surfactanti anionici, parfum, surfactanti non-ionici, aceasta nu reprezinta lista detaliata de ingrediente, ci doar grupele de ingrediente. Lista completa de ingrediente o puteti cauta pe site-ul producatorului, insa nu toti producatorii aleg sa fie 100% transparenti, unii nici macar pe site-ul oficial nu trec lista detaliata.

Detergenti bio pentru sanatate

Informatiile de mai sus pot fi utile persoanelor care sunt alergice, dar si clientilor de detergenti ecologici la modul general, pentru a intelege modul de etichetare cat si aspectele legale legate de etichetare.
Dincolo de aceste lamuriri, important este sa folosim detergenti ecologici, indiferent de producator, calitatea si lista de ingrediente este cam aceeasi la aproape toti. Trebuie sa ajutam natura prin folosirea de detergenti ecologici (care contin doar substante biodegradabile), dar si sanatatea noastra in acelasi timp.

Vom reveni cu un nou articol referitor tot la detergenti, de aceasta data despre ce inseamna detergenti hipoalergeni (cat e marketing in aceasta sintagma si cat informatie certa).

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda